Kina spremna da ”sahrani neprijatelje invazije”

Video Kineske Narodnooslobodilačke armije
58 komentara

Kineska istočna komanda izdala je snažno upozorenje “neprijateljima” zemlje usred tekućih tenzija oko potencijalne posjete predsjedavajuće američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu.

Zvaničnici su objavili video u ponedjeljak, kada Kina obilježava godišnjicu svoje Narodnooslobodilačke armije (PLA). Video, sa snimkom raznih vježbi i vojnih jedinica, poziva vojnike da “prikažu u borbeni red, budu spremni za borbu po komandi, zakopaju sve neprijatelje koji su napadali”.

Prijetnju je dodatno pojačao Yi Cao, kineski diplomata ”vouk ratnik”, koji je objavio poruku na Twitteru. Diplomata je također ponovio upozorenje koje je Peking uputio prošle sedmice povodom Pelosijeve posjete o kojoj se priča. “FM ponovo upozorava SAD da ne šalju govornicu Pelosi na Tajvan: Igranje vatrom će se sigurno zapaliti!” tvitovao je diplomata.

Desna retorika dolazi usred glasina o Pelosijevoj predstojećoj posjeti Tajvanu, koja još nije službeno potvrđena. Prema posljednjim izvještajima lokalnih medija, govornica bi na ostrvo mogla stići u utorak, a rezervacije hotela za nju i njenu ekipu su već napravljene.

Tajvan je samoupravan od 1949. godine, nakon što je kineska nacionalistička vlada pobjegla na ostrvo nakon poraza u građanskom ratu. Peking ovo ostrvo smatra sastavnim dijelom teritorije zemlje.

Iako se na papiru slaže s politikom Pekinga ”Jedne Kine”, Washington održava snažne neslužbene veze s Tajvanom, upuštajući se u blisku vojnu saradnju s tom ostrvskom državom. Peking je pokrenuo vežbu velikih razmjera u blizini Tajvana dok je Pelosi otputovala na Havaje prošlog vikenda, na kraju se uputivši prema nekoliko destinacija širom Azije.

Javna lista destinacija za njenu turneju nije uključivala ostrvo. Neki kineski mediji sugeriraju da bi Pelosi na kraju mogla iskoristiti izgovore za hitne slučajeve” kako bi sletjela na ostrvo, a da svoju posjetu ne ozvaniči.

kinaPelosiSADtajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mlata
1 godina prije

Neće ona ići tamo…nije još vreme za tako nešto! Gotov, papirnati novac još radi posao i dokle god je tako svetskog belaja biti neće

Jednostavno receno
1 godina prije

Da vidimo u koga su veće mošnje, plus prilika kini da rasčisti s amerikom ne preko tajvana već oboriš zrakoplovak s gospođom i uđeš direktno u rat s amerima pa kome opanci kome obojci. A ne ovako hebete se preko drugih kao u ukraini.

tihobl
1 godina prije

Kina salje silu tehnike prema obali, snimci su dugacki, jer kolonama nikad kraja.
S. Koreja se sprema za jos jednu probu, a ameri ne pokusavaju da im zabrane.
J. Koreja se spema da ukine zdravstvene kartone i predje na cipovanje: Južna Koreja razvija nano tetovažu kao uređaj za praćenje zdravstvenog stanja .

A kod mene u BL puno jugovica. I svi vode psa sa sobom. Udjem u pekaru ono red: jugovic, pas, debele kcerke, jugovic pas, debela zena, jugovic, pas, kcerka. Udjem u prodavnicu, opet red jugovica i pasa. U kafani vise pasa nego musterija. Poserem im se na svabsku kulturu, psu je mjesto u dvoristu, a ne u pekari. Sto nisu otisli u Spaniju ko ostale svabe, pa spancima uvodili pse u kucu?

gargamel.
1 godina prije

To je provokacija.Tajvan je nije pozvao zvanicno, samo su rekli da su “stranci dobrodosli”.
.

Ico
1 godina prije

Ako Pelosi ne posjeti Tajvan, to znači da je US Army podvila rep pred armijom Kine. Stvarno je žalosno da UŠ Army “podvije rep”

RoPe
1 godina prije

Evo, slijeće baba za desetak minuta. Ujeo vuk magare.

Vidim
1 godina prije

Tajvan je samoupravan od 1949. To ne znaci nista. Tajvan nije u UN i nece nikad biti. On postoji samo zato jer US ranima tako odgovara.

Max
1 godina prije

Oštro upozorennje mislim i ozbiljno.

Primat
1 godina prije

koprodukcija kazalista sjena i brodway-a.
to bi bio show, sukob samoprijegornog hi-tech-a, – kineske robe, “dizajnirane u u.s.a”.
toga jednostavno, nece biti. vjera u “znanost” i “tehnologiju” bila bi ozbiljno narusena. sukob “civilizacija” zamisljen je kao pokolj sirotinje u sto vecem broju, a ne neko napikavanje kineske robe gdje ih nitko ne vidi. ako i bude, nece biti stvarno, ljudi ce opet vjerovat medijima, na majkemi.

tuf
1 godina prije

Ne znam da li su shvatili kako od ispraznih prijetnji neće imati ništa. Koliko vidim avion s lujkom Nensi je već u pratnji tajvanskog vojnog zrakoplovstva u njihovom zračnom prostoru i ide u Taipei. Ako ovo propuste kazniti silom (koju ameri jedino poznaju kao mjernu jedinicu) onda će tu slabost nastaviti iskorištavati. Pa će se pojačati posjete (već Britanci najavljuju svoju delegaciju, a čak se javlja i glupača Baerbock – kome će Njemačka pomagati kad ne može pomoći ni sebi), nakon toga slijedi jačanje vojne suradnje, pa gomilanje vojne tehnike, “obrambenih” sustava sve do balističkih projektila.
I eto direktne prijetnje nadomak obale. Ovo se mora rezati u korijenu. Kao što Rusi valjda shvaćaju da moraju urušiti kompletnu Ukrajinu, ne samo dio.

tihobl
1 godina prije

Najnovija vijest: Авион са Лавровом полеће ка Азији

Emiliano Zapata
1 godina prije

Cek a sta ako doleti na metli?

Josip
1 godina prije

Trebaju skinuti gaduru dok je još na deset tisuća metara da posjeti Tajvan u slobodnom padu..

john smith
1 godina prije

Putin su ponizili a predsjednik je druge najveće svjetske sile a kamoli neće poniziti kineske komunističke klimoglavce

RoPe
1 godina prije

Hrabar čovjek umire jednom, kukavica tisuću puta. Kineska poslovica.

C.F.
1 godina prije

PELOSI sletila i Kinezi ispali papci osim ako KINA I SAD ne igraju zajedno pa ce za par dana Kina krenuti u specijalnu operaciju , SAD povuci sve u nove sankcije i svi propadaju samo SAD napreduje. Dil bi mogao biti da nakon napada KINE, Amerika ponisti dug prema Kini.
Mislim da SADu odgovara da Kina napadne Taiwan.

Zagten
1 godina prije

Nekoliko sam puta cini mi se spomenuo da ce za kljucne dogadjaje koji ce uslijediti do kraja povijesti Kina biti potpuno sporedan igrac, nju pumpaju mediji i geopolitika, tako da sada nece biti nista.

hiber
1 godina prije

Zapravo je Kina nedosljedna jer je sve vise “utaplja” tobožnji saveznik Putin. Osvajanje Ukraine umjesto obečanih 5 dana traje 6 mjeseci, s tendencijom ka 6 desetljeća. Umjesto cijele Ukraine Putler je zaokrenuo ka aneksijama, a toga se Kina užasava. Ne moze se istovremeno podržavati vragolije Putlera, a ne ocekivati da Tajvan zapravo ne naseljavaju povijesni amerikanci zute boje koze. Eto, i sve vise imaju anglosaksonska imena, a “postoje dokazi” da je otok povijesna portugalsko-američka pokrajina Formosa.

Rudar
1 godina prije

I dobro, stara baba sletjela na Taivan, pa što je tu loše, možda je donjela svoje kolačiće.
Sada lijepo kupiti parcalu na Kubi, nakrcati brodove taktičkim raketama srednjeg dometa i fino ih instalirati na parceli, Kubi, naravno.
Ako USA napadne, to je objava rata i imamo pičvajz.
Zašto bi Kina nasjela na provokacije jednog političkog posjeta neke stare babe, ništa poebno, a to što se nekoga kao omalovažava, pa šta, neka budu i dalje umišljeni da su sila i da su “porazili” Kinu.

Mladen
1 godina prije

Pop.zde li Japanci potaracat će Kineze i Tajvance skupa.Jedini kosooki žuti ratnici a ovo ostalo sve goli ku.ac .

Pravednik
1 godina prije

Kinezići se ukakali i “baka” sletjela prkoseći crvenome zmaju.
Zmaj od papira.

Max
1 godina prije

Topwar javlja o pucnjavi iz avionskog topa nad Tajvanskim a Pelosi je sletjela. Čeka se potez Kine.

Mrčikola
1 godina prije

Nema kod ovih stvari zayebancije i improvizacije…dogodit će se samo ono što je dogovoreno da se dogodi, a šalabahteri i “idioti” bit će užareni ovih dana.
Ako se, pak, na nekom snimku ustanovi da je Nensi, iz aviona, izašla upišanih gaća…e, onda je moguće da stvari, možda, i nisu onakve kakve ih ja vidim.😁

Schwarze Hunderte
1 godina prije

KINA NIJE NITI ZA STO ! BEZVRIJEDNI !

Dokurčilomi
1 godina prije

Najveći problem je uz svo to naoružanje je što ih ima ko Kineza. I to im ameri oprostiti ne mogu.

Klosterman
1 godina prije

Baš me interesira koliko je to “snažno” snažno?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI