Kremlj demantira WSJ – Ne organiziramo nikakav susret Putina i Trumpa

kremlj crkva tamna
9 komentara

Već nekoliko dana se komentira vijest koju je objavio The Wall Street Journal i kako Bijela kuća radi na pripremama za susret između Donalda Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Sastanak na kojem se radi neko vrijeme  nije lako organizirati, budući da je predsjednik trump još uvijek u središtu afere “Russiagate”. Očigledno je, međutim, da će na sličnom summitu jedna od središnjih tema biti Sirija. Ruski vođa razgovara sa svima, znajući da mora poštovati potrebe raznih saveznika. Moskva razgovara s Tel Avivom, ali istodobno mora uzeti u obzir iransku nazočnost u Siriji”, piše The Wall Street Journal.

Demanti Moskve

Nije jasno na koje su se izvore pozvali novinari američkog lista, ali su iz Kremlja, imenom i prezimenom, Juri Ušakov i Dimitrij Peskov rekli kako nitko ne radi na nikakvom organiziranju sastanka Putina i Trumpa.

“Ne provode se nikakve posebne pripreme za sastanak ruskog i američkog predsjednika Vladimira Putina i Donalda Trumpa. Ovo pitanje još uvijek “visi u zraku”, komentirajući mogući summit je jučer izjavio predstavnik Kremlja Juri Ušakov.

“Naš predsjedniku je na forumu u St. Petersburgu spomenuo da Rusija i SAD sigurno imaju stvari za raspravu, ali još nije bilo posebnih priprema i u ovom kontekstu još uvijek imamo 20. ožujak, kada je Trump tijekom telefonskog razgovora s Putinom predložio mogućnost održavanja ovog sastanka“, rekao je Ušakov.

U intervjuu za austrijsku televiziju ORF  Putin nije izravno odgovorio na pitanje zašto do sada nije došlo no njegova sastanka s Trumpom.

“To biste trebali pitati naše kolege iz Sjedinjenih Država. Po mom mišljenju, to je rezultat unutarnje političke borbe u Sjedinjenim Državama”, odgovorio je Putin.

Ruski predsjednik je ponovio kako se s Trumpom susreo na međunarodnim forumima G20 i APEC 2017. i da su održali nekoliko telefonskih razgovora.

Putin i Trump su 20. ožujka održali telefonski razgovor i dogovorili se da će uputiti svoje timove za početak priprema za summit Rusije i Sjedinjenih Država. Štoviše, kasnije su mediji naveli kako Trump ne samo da je spomenuo mogućnost sastanka, nego je pozvao Putina u Washington. Moskva nije komentirala ove medijske napise.

Dmitrij Peskov
FOTO: Dmitrij Peskov

Tajnik ruskog predsjednika, Dmitrij Peskov, rekao je kako u Kremlju ne znaju ništa, posebno ne detalje o navodnoj inicijativi Washingtona.

“Kremlj ne zna za inicijativu i nije upućen u detalje američke strane o navodnoj organizaciji susreta Vladimira Putina i Donalda Trumpa”, priopćio je Dmitrij Peskov.

“Iako još uvijek nedostaju detalji, nakon posljednjeg telefonskog razgovora Putina i Tumpa je dogovoreno da je kontakt potreban, ali je primjetan manjak inicijative u naših američkih partnera”, rekao je Peskov novinarima.

Peskov je novinarima morao komentirati napise iz prošlog tjedna, kada je The Wall Street Journal, navodeći “izvore koji su upoznati sa situacijom”, prvi izvijestio kako Bijela kuća provodi preliminarne pregovore o mogućem susretu s Putinom.

“Neimenovani predstavnik uprave” je za američki list rekao “kako na organizaciji formalnog susreta između Putina i Trumpa već nekoliko mjeseci radi američki veleposlanik u Rusiji John Huntsman”.

Pomoćnik ruskog čelnika Juri Ušakov je  izjavio kako sastanak između predsjednika Ruske Federacije i Sjedinjenih Država nije predviđen prije summita G20 u studenom ove godine.

Kula od karata na temelju objave anonimnog izvora

Donald Trump - Vladimir Putin - montaža
FOTO: Donald Trump i Vladimir Putin

Zapravo, vijest sama po sebi ne bi bila zanimljiva da na temelju članka kojeg je objavio The Wall Street Journal nije krenula lavina analiza o tajnim sporazumnima i dogovorima, prije svega oko ruske pomoći Trumpu da se nekako izvuče iz Sirije, ali uz jamstva da se ograniči utjecaj Irana i slično. Nakon objave The Wall Street Journala, temu su do najsitnijih detalja razradili Al-Monitor sa sjedištem u Washingtonu, Bloomberg, prosaudijski Asharq Al-Awsat sa sjedištem u Londonu i njihovi trabanti u Hrvatskoj i regiji, koji su na temelju ovog članka izgradili priče koje graniče sa znanstvenom fantastikom.

Dakle, moguće je da Putin i Trump održe kratki sastanak na marginama summita G20 u studenom. Službeno, prije sastanka šefova država i vlada skupine G20 nema ništa u kalendaru Kremlja i sve analize nastale na temelju vijesti koju je objavio The Wall Street Journal se mogu smatrati propagandom.

APECBijela kućaG20Sastanak
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
5 godine prije

U Holandiji plijene aktive Gazproma po tuzbi Ukrajine.

Laki Topalović
5 godine prije

Zapravo je toliko lažnih vijesti, ali su one “korisne”. Chomsky je jednom opisao kako to funkcionira. Npr, kao u ovom slučaju The Wall Street Journal objavi vijest na temelju koje se raspravlja četiri dana i kako Rusi i Iranci ulaze u svađu iz koje neće izaći. Prije objave špekulanti koji utječu na rad uredništva kupe dionice, sad ne znam čega. nije ni važno, znaju oni. Onda se objavi demanti, ali neposredno prije demantija ili nakon, ovisno o cijeni dionica, može biti soja iz Brazila, oni prodaju dionice i zarade 10 – 100 milijuna dolara, možda i više. Zato WSJ ili Reuters i drugi uvijek stave “navodno” i prema “neimenovanom izvoru”. Ako dođe do suda, mogu se ograditi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI