Lavrov: Znamo da SAD žele stvoriti “Sirijski Kurdistan” i ostati tamo

Sergej Lavrov
44 komentara

Amerika namjerava od ostatka zemlje odvojiti ogroman komad Sirije, stvarajući autonomni entitet oslanjajući se na Kurde, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za televiziju Euronews.

“Jasno je da SAD imaju neku strategiju kojom se sa svojim oružanim snagama, kako ja mislim, žele trajno nastaniti u Siriji. Isto ono što sada žele učiniti, učinili su u Iraku i Afganistanu, unatoč svim prethodno danim obećanjima”, rekao je Lavrov.

Ministar vanjskih poslova Rusije je podsjetio na želju Washingtona da se zauvijek naseli u Siriji, što već čini odvajajući veliki komad sirijskog teritorija, kojeg žele izolirati od ostatka zemlje, čime krše suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Sirijske Arapske Republike.

SAD, prema Lavrovu, “stvaraju neke kvazilokalne vlasti i na sve načine nastoje stvoriti neku vrstu autonomnog entiteta, oslanjajući se na Kurde”.

U međuvremenu je u srijedu, 14. veljače, čelnik američkog State Departmenta Rex Tillerson govorio o potrebi “da u Siriji zavlada mir, da se obnovi zemlja, njezin teritorijalni integritet i demokracija, te da vladaju ljudi koje će odabrati sirijski narod”.

Ranije je Lavrov je već govorio o američkim planovima da se podijeli Sirija, a ključni korak realizaciji plana je stvaranje marionetske tvorevine “Sirijskog Kurdistana”.

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pero
6 godine prije

I što će Rusija poduzeti po tom pitanju ???,, mlatiti praznu slamu kao i do sada.

BRDJANSKI
6 godine prije

Rusija je u startu kad je dosla u Siriju trebalo da zatvori nebo i da ne vjeruje nista zapadu i jevrejskoj drzavi, sad su ih izradili kao mlade majmune i oteli Siriji najbogatiji dio drzave. Znaci onolike zrtve Sirije, Rusije i Irana sve je to bilo uzalud, sad neka idu i placu u UN . . .

Travis
6 godine prije

Znamo da Rusija hoće stvoriti rusku Siriju i ostati tamo.

Srki
6 godine prije

To je već odavno isproban plan i ostvaren vise puta. Kao Kosovo. Prvo se zaustavi rat… napravi se neke baze… postanu garant bezbednosti tog naroda I teritorije…. potpise se nesto…. npr u UN-u , a posle 10 god tog statusa proglasi se nezavisnost, a ti napadni tamo gde su USA baze…. pa onda demokratska zajednica prizna stanje…. to sto je ranije dogovoreno ne vazi , to je dogovorio neko ranije. Tako nekako

igi
6 godine prije

…luda kuća…međunarodni poredak i ovaj što ga imamo u tragovima je mrtav…netko treba staviti ključ u bravu UN….doći će vremena kada će živi zavidjeti mrtvima.

Sinisa
6 godine prije

Zaboravio je Kosovo jer je ono najslicnije desavanjima u Siriji.
Elem…sve su izgledi da su se bele rukavice pocele skidati,u ofanzivu Lavrov vec jednom.

Arkaj
6 godine prije

Nema mjesta pesimizmu, situacija po USA u Siriji ipak nije u njihovim rukama. Dio sirije koji preko kurda kontroliraju je otok okružen i izoliran neprijateljski raspoloženim državama. Na Kosovu su za protivnika imali samo Srbiju a potpunu suradnju s Albanijom. U ovom pak slučaju teško da će nagovorit Tursku na suradnju, osim same Sirije jedino Turska je toliko ugrožena ovim projektom. Ako Turska zaustavi svaku komunikaciju s tim dijelom sirije, a nema šanse da iko drugi dozvoli, USA se suočava s gušenjem projekta koji je unaprijed osuđen na propast… Nisam siguran da su spremni silom otvarat prolaz i platit cijenu koja bi se ispostavila za takav potez…

Ive
6 godine prije

Amerikenjci su poznati pokvarenjaci mucki kurvini sinovi koji bi i vlastitu mater prodali za osobni boljitak.

palermo
6 godine prije

Ovom genijalcu Lavrovu ništa ne promakne. Otkako su se počeli gnijezditi u Rojavi (a ima od toga barem 2-3 godine) bilo je jasno da Ameri misle do daljnjega ostati tamo, i destabilizirati Siriju, Irak, Iran, Tursku, a sve zbog Odabranih i vojno-industrijskog kompleksa. Jer osim naroda dotičnih država najveći žrtve će biti američki i porezni obveznici vazalnih država.
Naoružavaju Kurde, Turcima govore kako imaju u Siriji iste ciljeve – valjda odlazak Assada… Sve će napraviti da su kaosu i ratu nema kraja.
Rusi? Neka pomognu svojim “saveznicima” da oslobode još štogod vrijednog koje pod okupacijom drže SDF, razno-razna Vijeća (čitaj: presvučena Al Qaida i ISIL) – znači brane, naftna i plinska polja.
Očekivati da će Sirija ponovno biti jedinstvena kao i do 2011., je blago rečeno za naivne.

ZЪVЪNIMRЪ
6 godine prije

lavoru šuti kurdi su ti svojta bolje im pomozite umjesto da lječite komplekse uzrokovane amerima preko njihovih leđa

burt
6 godine prije

Lavrov se kasno sjetio o Kurdistanu, zar nisu njegovi medijski emisari pisali o američkom povlačenju iz Sirije i vraćanju naftnih polja od strane Kurda, od toga se naravno neće ništa ostvariti, Obama je trebao riješit Assada 2013 ali napravio je veliku pogrešku i sada Trump mora vatrogasno djelovati i vratiti stvari na pravi kolosjek, otac i sin Assad spadaju među najgore zločince, stari Assad je bio bolesni diktatorski krvnik, spominje se pokolj u Hami 50000 spaljenih civila a to je samo dio ubijenih sunita a poznato je da je taj monstrum ubio veliki broj krščana, nestajali bi preko noći pogotovo su poznati slučajevi oko Hasake na sjeveru, za vrijeme Hafeza smanjio se broj krščana u Siriji a koliko je taj navodni prijatelj Palestinaca njih pobio u Libanonu sedamdesetih i osamdesetih bolje je ne govorit, nasljedio ga je sin zločinac sa ratnim zločinima i upotrebom kemijskog oružja, nadam se da će… Čitaj više »

Hash
6 godine prije

Koji si ti jado? Samozvani generale, pa ti ni kurir u ozbiljnoj vojsci ne možeš biti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI