London neće dopustiti Haagu da sudi njegove čelnike za ratne zločine

London
12 komentara

Britanija se pridružila popisu zemalja koje su odbile ratificirati reformu Međunarodnog kaznenog suda, piše The Guardian. Ova inicijativa proširuje ovlasti organizacije, dopuštajući sudu u Haagu da razmotri slučajeve agresije na druge države. Prema riječima stručnjaka, da je zakon usvojen ranije, britanske vlasti bi vjerojatno bile prisiljene odbiti napasti Irak 2003. godine.

Međunarodni kazneni sud (ICC) je dobio ovlasti za ispitivanje slučajeva agresije prema drugim državama. Ovaj je događaj podsjetio na suđenja ratnim zločincima u Nürnbergu i Tokiju koja su svjetske sile provele četrdesetih godina prošlog stoljeća, piše The Guardian.

Od utorka se Tribunalu u Haagu može podnijeti zahtjev za istragu i suđenje korištenja sile protiv “suvereniteta, teritorijalne cjelovitosti ili političke neovisnosti  zemalja”.

Istovremeno, prekršitelji ne mogu biti odgovorni za sukobe koji su se već dogodili, uključujući i invaziju na Irak, podsjeća The Guardian.

Do danas je oko 35 zemalja ratificiralo amandman kojim se proširuju ovlasti  Međunarodnog kaznenog suda u Haagu. Prema tome, vlasti zemalja potpisnica mogu odgovarati i biti osuđene ako pokrenu sukob i agresiju na neku drugu zemlju. Države koje nisu ratificirale amandman također mogu predati tužbu Haagu, ako tijelo za to dobije odobrenje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Međutim, članovi Vijeća sigurnosti će svakako koristiti pravo veta za takve optužbe, tvrdi The Guardian.

List navodi kako je Velika Britanija jedna od zemalja koja nije ratificirala amandman. Vlasti u Londonu su, uz Japan i Francusku, zahtijevale odgodu odluke dok se ne uvede “veća jasnoća” u novu međunarodnopravnu regulativu.

Vojska, uk, britanija, engleska, irska, ceremonija, mimohod, zastava
FOTO: Britanska vojska

“Ironija je da je Velika Britanija, koja se tako hrabro suprotstavila Hitleru, odbila ratificirati međunarodni zakon protiv agresije. To je smiješno, pogotovo sada kada trebamo sličan zakon koji će osuditi rusku agresiju i Rusiju koja šalje agente s polonijem i “Novičokom” kako bi se ubijali naši građani”, rekao je sudac Jeffrey Robertson, koji je predsjedao suđenjem za ratne zločine u Sierra Leoneu.

Prema njegovim riječima, britansko Ministarstvo vanjskih poslova je pod Borisom Johnsonom “neuspješno pokušalo sabotirati  širenje ovlasti Međunarodnog kaznenog suda”.

Sudac Jeffrey Robertson, koji u svemu vidi moguću korist u borbi protiv takozvane “ruske agresije”, nada se da će novi tim u Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije promijeniti stav o ovom pitanju.

“Od sada će se zakon primjenjivati na političare i generale koji daju naloge za invaziju. Nema retroaktivnog učinka, pa bivši premijer Velike Britanije Tony Blair ne riskira ništa. Naravno, da je ovaj zakon donesen 2003. godine, on bi spriječio Blaira da se pridruži invaziji na Irak, iako Georga W. Busha, koji je malo mario za međunarodno pravo, to sigurno ne bi zaustavilo”, siguran je Robertson.

The Guardian podsjeća da je bivši irački general 2017. godine podnio tužbu pred londonskim sudom protiv Tonya Blaira. Međutim, suci u engleskom zakonu nisu pronašli nikakvu osnovu da bivšeg premijera dovedu pred lice pravde.

Britansko Ministarstvo vanjskih poslova je poručilo kako ne planiraju ratificirati izmjene o ovlastima Tribunala u Haagu. Prema službenom predstavniku ministarstva, očuvanje mira i sigurnosti je zadaća Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, te kako je to organizacija koja treba odgovoriti na agresiju, zaključuje The Guardian.

ICCMeđunarodni arbitražni sud u Haaguratni zločinUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Neko ime
5 godine prije

Sto vrijedi za Jupitera, ne vrijedi za volove…

Mariola
5 godine prije

Samo mi pizduni poslali svoje ljude da se hag iživljava nad njima…koje smo mi budaletine.

PDVNK bre
5 godine prije

Banana drzava tipa Srbije bi se hebale da udju u EU potpisuju sve i na sve pristaju. Samo da udju Mekrelovoj i ostaloj gamadi u bulju. Crna ruka je pencilin za takve. Samo za nas vazi medjunarodni sud i za jadne crne koje su jahali Englezi, Francuzi, Holandjani, Beligijanci i ostala kolonijalna bagra.

HEKPCT
5 godine prije

Otkad se to za kolonije i kolonizatore primjenjuju ista pravila?

nije bitno tko
5 godine prije

Ko nam je kriv, što ne znamo cjeniti svoj narod, svoje postojanje i svoje države. Prodali smo se strancima za par euriča. A ti isti stranci znaju da cjene svoje. Zato i uspevaju.

wetzer maja
5 godine prije

bas jucer je na ard bila dokumentacija o genocidu nad jesidima u iraku i siriji. neke zene, sexualne robinje uspjele su pobjeci – pa pricaju o tim strahotama, silovanja do u besvijest, ubijanje ljudi, masovnim grobnicama….cak su bebama rezali glave i silili majke da ih jedu itd. sad pojedini novinari i neki odjvetnici gledaju te snimke izjava i diskutiraju. vele, u haagu tek pocela tiha diskusija na tu temu, bas im se neda – ocito su medjunarodne institucije zakazale, a trebalo bi biti a la niernbergski procesi. u britaniji glasna sutnja, jedino su neki procesi poceli u njemackoj. rijec je o jasnom genocidu, narod jesida nestaje, tisuce godina stara kultura. masovne grobnice stoje zakopane, njihova sela razrusena, nema vode, hrane, struje, nestalih …nicega. svijet zna sto se desilo, ali svi sute. jer svi znaju tko stoji iza isil-a.

fedor
5 godine prije

A za one koji su pobili indijance, indijce, bušmane….. da ne nabrajamo jer ne bi stalo, internet je premali…. nema diskusija, nema odgovornosti, nema pitanja. Postoje samo određene države u kojima vladaju domaći izdajnici koji prvo prodaju svoje. Kao i Slavonski Brod danas, slučajno, ups, nitko nije kriv !!! Mafija pod krinkom demokracije, mafija bira i postavlja institucije i odlučuje o svemu. A volovi, ili bolje rečeno ovce šute.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI