Mađarski premijer upoređuje antiruske sankcije sa nuklearnom bombom

Viktor Orban
19 komentara

Mađarski premijer Viktor Orban osporio je oštre sankcije EU koje su uvedene Rusiji, upoređujući te mjere s nuklearnom bombom koja bi mogla imati suprotan učinak, što bi izazvalo krizu s hranom i masovnu migraciju u samoj Evropi.

Tokom sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu u subotu, Orban je jasno stavio do znanja da se Budimpešta ne slaže sa odlukama donetim u Briselu u vezi sa sankcijama protiv Rusije. Premijer je rekao da će kaznene mjere vjerovatno oštetiti Mađarsku, što će dovesti do povećanja cijena i potkopavanja ekonomije.
Mađarski premijer je dalje opisao “ uvođenje sankcija Rusiji ” kao “ ravno atomskoj bombi ”, jer bi one potencijalno mogle dovesti do situacije u kojoj Mađarska “ neće moći da prehrani naš narod”. ” Povrh toga, rekao je da bi nedavni događaji mogli rezultirati i novom migrantskom krizom.

Mađarski lider je upozorio da je pred nama „ teška zima “, jer „ imamo galopirajuću inflaciju, rastuće cene, glad izbija u mnogim delovima sveta, a imamo i rat u Ukrajini. ”

Orban je dodao da i Mađarska i Srbija imaju prilično problema – prva zbog toga što je članica EU, druga zbog toga što je van bloka.

Istakao je i značaj poljoprivredne industrije u sprečavanju migracionih kriza, predviđajući da će poljoprivrednici biti “ heroji ” 2022. godine.

Predsednik Srbije se složio sa Orbanovim stavom o predstojećoj zimi i značaju domaćih proizvoda i rezervi hrane, rekavši da će „ poljoprivrednici u teškim vremenima spasavati živote u Srbiji i drugde. ”

Vučić je zahvalio i Mađarskoj što je dozvolila Srbiji da skladišti svoje energetske rezerve u zemlji.

Dvojica lidera su se zarekla da će pružiti ruku jedni drugima, a predsednik Vučić je poručio da „ ako Mađarskoj nešto fali, Srbija će biti tu, ako nam nešto fali, prvi poziv biće Budimpešta. 

Osuđujući rusku vojnu ofanzivu na Ukrajinu, Mađarska je, za razliku od mnogih drugih evropskih država, prestala da dostavlja oružje Kijevu ili pušta pošiljke iz trećih zemalja da prolaze preko svoje teritorije. Premijer Orban insistira da ne želi da se Mađarska uvuče u sukob.

Istovremeno, centralnoevropska nacija otvorila je svoja vrata hiljadama ukrajinskih izbjeglica koje bježe od borbi.

Što se tiče sankcija protiv Rusije, mađarsko rukovodstvo je više puta upozoravalo EU da bi embargo na rusku naftu i gas bio crvena linija za Budimpeštu, budući da Mađarska uveliko zavisi od uvoza ruske energije.

Orban je ranije ovog mjeseca blokirao šesti paket sankcija EU protiv Kremlja jer bi on obavezao zemlje članice da prestanu da kupuju rusku naftu. Budimpešta insistira da to jednostavno ne može učiniti preko noći, a da ne nanese težak udarac sopstvenoj ekonomiji. Povrh toga, prelazak na alternativne izvore energije bio bi skup, a Orban je pozvao Brisel da pokrije predviđene troškove Mađarske, ukupne stotine miliona dolara.

Do sada, obje strane rade na postizanju održivog kompromisa.

euKrizarusijaSankcijeviktor orban
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

U pravu je.

Jomla
1 godina prije

Čuj Mađarska svojom poljoprivredom neće moći da se prehrani?!
Pa nije Mađarska u Sahari, jbt…

Alex
1 godina prije

Da,da,ne obraduju se više njive motikama. A za umjetno gorivo da ne govorimo. Čak se i lijekovi dobiju iz nafte. Struja,transport…ako cijene odu još 10 % gore,doista će biti gladi.

smrt USA
1 godina prije

U Europskom parlamentu predloženo uvođenje sankcija protiv Sjedinjenih Američkih Država Sankcije Rusiji neće pomoći Europi da prebrodi ukrajinsku krizu. Ako je njihov glavni cilj sprječavanje sukoba, onda bi EU trebala uvesti embargo protiv SAD-a i Saudijske Arabije, rekao je hrvatski zastupnik Mislav Kolakušić na sjednici Europskog parlamenta. “Da je to istina, da smo se stvarno borili za mir, onda bismo odmah trebali uvesti iste sankcije protiv Saudijske Arabije, koja već nekoliko godina raspiruje rat u Jemenu. Trebali bismo zabraniti uvoz nafte i plina iz Sjedinjenih Država, koje su posljednjih desetljeća bile uključene u više vojnih sukoba od bilo koje druge zemlje u Europi, a možda i u svijetu”, rekao je. Kolakušić je na svom Twitter nalogu objavio video svog nastupa. Europarlamentarac je proturuske sankcije nazvao “nevjerojatnom laži” i “licemjerjem”, ali nije precizirao stvarnu, po njegovu mišljenju, svrhu uvođenja antiruskih zabrana. Europljani su prvi koji pate od prekida gospodarskih veza s Moskvom,… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Kad je krenula privatizacija u Madjarskoj svabe su pokupovale sve mljekare i zatvorili ih. Madjarski govedari su morali poklati krave i staviti katanac na farme kad su svabe pocele uvoziti svoje mlijecne preradjevine. Zna Orban sta govori – strani vlasnici ce izvesti hranu u svoje zemlje cim se pojavi manjak – to je prednost globalizacije.

tihobl
1 godina prije

У Маријупољу су почеле са радом четири од пет болница, почео је са радом јавни превоз, отворене су три бензинске пумпе.

Spektator
1 godina prije

Nažalost, ostali EU političari ne zastupaju interese svoje zemlje nego globalnih elita.

LakoTako
1 godina prije

Kad ti starci ne daju pare za van to je isto kao da ti pucaju u glavu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI