fbpx

Miro Bulj – najprepoznatljiviji zastupnik Hrvatskog sabora

Miro Bulj

Miro Bulj je jedini saborski zastupnik koji za sebe kaže kako je mali čovjek iz naroda. I to je ono po čemu ga cijela Hrvatska prepoznaje.

Rođen je u Sinju, gdje je završio osnovnu školu, a potom i tekstilnu tehničku školu. Bio je i ministrant u župnoj crkvi Gospe Sinjske.

U siječnju 1990. postao je član HDS-a braće Veselica. Ubrzo napušta HDS i prelazi k ujaku u HDZ. Na vidiku je bio Domovinski rat pa u proljeće 1991. kao 19-godišnjak, pristupa rezervnom sastavu MUP-a. U listopadu iz MUP-a prelazi u tek osnovanu 126. brigadu. Postaje časnik i dobiva čin zastavnika. Početkom 1994. zamrzava čin jer mu je to bio uvjet da prijeđe u 4. gardijsku brigadu. Tako je postao profesionalni gardist. I tu je napredovao, ponovno je postao časnik, a s činom poručnika umirovljen je 2007.

Uoči Sinjske alke 1999. Miro Bulj je izabran za alkarskog momka. Kad je Mirka Norca na dužnosti alkarskog vojvode zamijenio Ante Kotromanović, Miro Bulj postaje Kotromanovićev alkarski momak. Tu su dužnost obojica obavljala dvije godine. I nakon odlaska Kotromanovića s te dužnosti Miro Bulj je ostao u momačkoj četi, ali bez alkara. Tako je dočekao prijelomnu 2007., od koje počinje njegov politički put.

Miro Bulj je zapamćen i po jednom protestnom potezu, naime, u proljeće 2007. u Sinj dolazi predsjednik Vlade Ivo Sanader radi postavljanja temeljnog kamena za izgradnju Alkarskih dvora.

U svečane odore oblači se cijela alkarska povorka osim Mire Bulja.  Ostaje upamćena rečenica tada izrečena Ivi sanaderu:  “Doći će i tebi kraj, nećeš naše generale locirati, identificirati, uhićivati i transferirati.” Časni sud ga je sankcionirao ukorom, mjerom pred isključenje, a zabranjeno mu je sudjelovanje u alkarskoj povorci. O svemu se pročulo u javnosti, a kako je upravo u to vrijeme otišao u mirovinu, sa susjedima i prijateljima je formirao nezavisnu listu za izbore članova Vijeća Mjesnog odbora. Na opće iznenađenje, pobjeđuje do tada neprikosnoveni HDZ i osvaja apsolutnu većinu.

U Suhaču njegovoj Nezavisnoj listi daju povjerenje i na izborima 2011. i 2015. Ulazi u Vijeće, a od devet vijećnika s njegove liste, njih osam ulazi u Vijeće.

Prvi puta kao nezavisni vijećnik ulazi u Gradsko vijeće Sinja. Na izborima 2013. lista Mire Bulja osvaja četiri mandata.

Miro Bulj je najzaslužniji što su sjednice sinjskoga Gradskog vijeća od 2009. skoro uvijek trajale i po deset sati. Dok je u takvim raspravama vladajućima “vadio mast”, na terenu je Miro Bulj izrastao u istinskog borca za prava malih ljudi. S istančanom socijalnom osjetljivošću nalazio se svugdje gdje su se gazila prava običnog čovjeka. Bio je među opljačkanim radnicima “Dalmatinke”, branio je interese radnika “Autoprijevoza”, zbog čega je i sudski gonjen. Sudili su mu i kad je stao pred sumještane i građane Sinja protiv odlaganja kancerogene troske u napušteni sadrolom između Suhača i Karakašice. Vodio je prosvjede protiv ukidanja rodilišta u Sinju, kao i prosvjede protiv postavljanja baznih stanica od strane teleoperatera u naseljima. Iz takvog političkog djelovanja Miro Bulj stvorio je prepoznatljivi slogan “NE-ĆE-TE!”. Takav je došao na “zub” lokalnih šerifa koji su znali prigovarati i novinarima jer se Bulju daje više prostora nego njima. Na njihovu žalost, Miro Bulj je bio svugdje, a njih nije bilo nigdje.

I onda se događaju parlamentarni izbori na kojima Miro Bulj, kao drugi, nezavisni kandidat na listi Mosta u 9. izbornoj jedinici, osvaja saborski mandat. Na opće, ali i osobno iznenađenje jer to ni u snu nije očekivao. Niti je Hrvatska očekivala ovakvog Miru Bulja.

A kad se već dogodilo, Miro Bulj nije propustio priliku. Postao je zaista najprepoznatljiviji saborski zastupnik.

A.Š.: Gospodine Bulj, vi ste u politiku na nacionalnoj razini ušli kao aktivist i lokalni vijećnik iz Sinja. Jedna od prvih Vaših akcija koju su popratili mediji bila je podrška Vašim susjedima iz Radošića u pokušaju uklanjanja nelegalno postavljene bazne stanice. Možete li nam nešto više reći o tome?

Miro Bulj: Moj susjed iz Radošića, Nikola Crnac, odazvao se pozivu naše „visoke politike“ i nakon 30 godina života u Australiji vratio se u svoje selo sa željom da mu djeca i unuci  odrastaju i žive na rodnoj grudi. Sagradio je prekrasnu kuću. Ostao je zaprepašten kad je na krovu nedovršene susjedne kuće, udaljene 20 m od njegovog doma, operater Telemach počeo postavljati baznu stanicu. Takvo što potpuno je nezamislivo u Australiji.

Kao nezavisni gradski vijećnik, znao sam da GUP Sinja propisuje kako bazne stanica moraju biti udaljene najmanje 50 m od susjednih kuća. Očekivao sam kako će nadležna inspekcija odmah reagirati i spriječiti ovo očigledno kršenje ne samo GUP-a nego i Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, temeljem kojeg se postavljaju bazne stanice. Na moje zaprepaštenje, policija je zaštitila nelegalne aktivnosti operatera. Intervenirala je protiv građana koji su mirnim prosvjedom samo tražili poštivanje propisa. Umjesto prekršitelja zakona, priveli su mene, jer sam kao gradski vijećnik, smatrao svojom obavezom pružiti podršku građanima i usprotiviti se kršenju propisa.

Moji suborci i ja proveli smo najljepše mladalačke godine na ratištima. Mnogi od njih dali su život i zdravlje za to da Hrvatska bude slobodna i uređena država u kojoj će se poštivati zakoni, u kojoj se običnim, malim ljudima neće brutalno gaziti prava i onemogućavati dostojanstven život. Nisam planirao politički angažman, ali prihvatio sam poziv kolega iz MOST-a da budem na njihovoj izbornoj listi i 2015 godine sam postao zastupnik u Hrvatskom Saboru. Nastavljam svoju borbu za javni interes i pravdu, za interese ne samo građana moje Cetinske krajine nego i cijele Hrvatske.

Bazna stanica u Radošiću nije, nažalost, jedini primjer bahatog kršenja propisa i bahatog nereagiranja hrvatskih institucija u mom gradu. GUP Sinja prekršen je i nakaradnim postavljanjem gomile baznih stanica na dimnjak bivše pekare u centru Sinja.

Na taj slučaj i kršenje GUP-a pismom sam upozorio Glavnog državnog inspektora i Predsjednika Uprave HAKOM-a. Tražio sam konkretan odgovor: da li je prekršen GUP Sinja ili ne? Dobio sam birokratski bla, bla, bla… odgovor kako Hrvatska ima puno kvalitetnije zakone od drugih EU članica i puno bolje od njih štiti zdravlje svojih građana. Ne znam kako gospodinu Mikuliću i gospodinu Obuljenu nije bilo neugodno staviti potpis na te odgovore.

Miro Bulj - najprepoznatljiviji zastupnik Hrvatskog sabora 1

Kad sam u sabornicu donio fotografiju snimljenu iz dječje sobe, kolega iz HDZ-a me optužio za „zloupotrebu djeteta u političke svrhe”. Za njega je prihvatljivo što je operater postavio ogromne, zastrašujuće antene desetak metara od prozora dječje sobe, ali nije prihvatljivo ako netko na to upozori.

 A.Š.: Sjećam se kako su na samom početku vašeg saborskog mandata teleoperateri tražili da Vas se zaustavi jer želite ugroziti razvoj mobilne telefonije i interneta.  O čemu se zapravo radilo?

Miro Bulj: Nakno što sam za saborskom govornicom upozorio kako je Hrvatska jedina europska zemlja u kojoj operateri ne trebaju građevinsku dozvolu, ne trebaju suglasnost lokalne samouprave ni građana za odabranu lokaciju na kojoj će postaviti baznu stanicu, ne trebaju dozvolu za proširenje kapaciteta i nadogradnju mreže, krenuo je žestoki, orkestrirani napad teleoperatera i optužbe kako želim Hrvatsku vratiti u „kamemo doba“. Moj demanti i argumentaciju kako samo želim da i Hrvatska ima zakonska rješenja kao što ih imaju druge EU članice, koje imaju bitno viši Indeks digitalnog društva i gospodarstva DESI (poveznica)  i to posebno u segmentu kvalitete elektroničke komunikacijske infrastrukture („Povezivost“), mediji nisu objavili.  Ako su mi već prikvačili „kameno doba”, trebali su i navesti kako se zalažem za isti oblik „kamenog doba“ u kojem su Danska, Nizozemska , Švedska, Njemačka , Belgija… da ne nabrajam dalje.

Naši mediji izgleda žive samo od prodaje reklamnog prostora i uvjeravaju nas kako trebamo postati „novi oblik života”. Vrlo rijetki su oni, koji kao evo portal Logično, imaju hrabrosti propitivati „dogme” servirane od strane korporacija i njihovih lobista iz struktura vlasti te razotkrivati istinu. Hvala vam na tome, radite mukotrpan, ali za našu Domovinu izuzetno važan posao. Nadam se da vas pritisci elita koje se trude spriječiti objektivno informiranje, neće uplašiti i zaustaviti.

 A.Š.: Vi hrabro nastavljate ne samo upozoravati nego i predlagati zakonske inicijative. Vaše prijedloge “Izmjene zakona o gradnji” o ponovnom uvođenju građevinske dozvole za bazne stanice, te “Izmjene Zakona o elektroničkim komunikacijama” kojima ste tražili transparentno reguliranje naknada teleoperatera kod korištenja javnog dobra u vlasništu jedinica lokalne samouprave ili države, vladajuća većina je odbacila. Što im je u tome bilo sporno?

Miro Bulj: To je pitanje za Vladu, a onda i za saborsku većinu koja bespogovorno prihvaća sve što im premijer kaže, bez obzira na štetne posljedice za hrvatske građane. Kad sam Premijeru na aktualnom satu postavio pitanje zašto Građevinska inspekcija ne reagira na nelegalno postavljanje baznih stanica i otvoreno ga pitao „Gospodine Premijeru, zašto toliko pogodujete teleoperaterima, na štetu javnog interesa građana“, nisam dobio odgovor. Bilo je to prvi puta u Saboru kad je gospodin Plenković “ostao bez teksta”, nije ništa pokušao odgovoriti, čak ni uvredom ili dosjetkom, što mu je inače običaj.

Vjerojatno Vam je poznato kako su roditelji njegove najbliže suradnice Tene Mišetić visoko pozicionirani u HT-u, otac je bio dugo godina potpredsjednik Nadzornog odbora, majka je direktorica Ureda predsjednika Uprave HT-a, znači postoji direktna obiteljska veza Ureda premijera i Ureda predsjednika Uprave HT-a.

Često ističem kako “dinastija Mišetić vlada Hrvatskom” i da se odluke Vlade kreiraju prema interesima Deutche Telecoma (DT). Tu moju tvrdnju nitko nije demantirao.

Interes DT-a, (kao i drugih stranih kompanija) je izvuči što više dobiti iz Hrvatske. Koliko su u tome vješti i uspješni, pokazuje usporedba financijskih izvješća. Dovoljno je usporediti dobit koju DT ostvaruje u Hrvatskoj s dobitima u drugim EU članicama, odnosno prosjekom na razini korporacije i to kroz zadnjih desetak ili više godina.

Pitali ste me o mojim zakonskim inicijativama. Često ističem kako smo jedina zemlja u Europi koja dopušta postavljanje baznih stanica bez građevinske dozvole, gdje god i kako god operateri žele, uz prozore dječjih soba, vrtiće i škole. Svjetska zdravstvena organizacija WHO proglasila je to zračenje potencijalno kancerogenim, rekla je kako je to mogući uzročnik raka i preporučila mjere opreza, posebno ako se radi o djeci.

Pokušao sam ispraviti nelogičnost i nebulozu u Zakonu o gradnji, prema kojoj građani za zatvaranje balkona trebaju građevinske dozvole, a prebogati teleoperateri ne trebaju za postavljanje nekoliko tona željeza i opreme na krovovima, a ne trebaju niti za one velike tornjeve na zemlji, odnosno za konstrukcije u komercijalnoj upotrebi, pomoću kojih ostvaruju ogromnu dobit.

Moj je prijedlog izmjene zakona po kojem antenski stupovi nisu jednostavne građevine, na prijedlog Vlade odbilo je 77 zastupnika vladajućih, a pola oporbe nije bilo u sabornici – ne zanima ih to pitanje.

Važno je istaknuti kako je u Hrvatskoj ranije, do 2009. za sve bazne stanice trebala građevinska dozvola. Operateri su to drsko ignorirali i postavljali ih bez građevinske ili lokacijske dozvole. Nakon što je građevinska inspekcija izdala nekoliko stotina pravomoćnih rješenja o uklanjanju nelegalno postavljene infrastrukture, Ministarstvo graditeljstva „riješilo je problem“ ukidanjem građevinskih dozvola. Ukinute su najprije za krovne prihvate, njihovim uvrštavanjem u Pravilnik o jednostavnim građevinama, nakon dvije godine „jednostavne građevine” postali su i glomazni antenski tornjevi na tlu. U Pravilniku je ostala obaveza poštivanja prostorno planske dokumentacije, što se opet ignorira, a HAKOM se trudi uvjeriti jedinice lokalne samouprave kako nemaju pravo ni na koji način regulirati postavljanje baznih stanica. Možete li zamisliti nekog od naša tri operatera kako postavlja u svojoj matičnoj zemlji bazne stanice bez dozvole i institucije koje najprije ne reagiraju, a zatim mijenjaju zakone i propise kako bi ih prilagodile operaterima? To je otprilike isto kao kad bi Ministarstvo unutarnjih poslova problem velikog broja razbojstava riješilo njihovim uvršavanjem u „Pravilnik nekažnjivih radnji”. Time bi „olakšalo poslovanje” određenoj grupaciji donošenjem legislative kakvu nema ni jedna druga država. Ostalo bi samo uvjeriti građane kako imamo zakone koji najbolje štite interese građana. Upravo to je učinilo Ministarstvo graditeljstva, umjesto inzistiranja da teleoperateri poštuju važeći Zakon.

Izmjenom Zakona o elektroničkim komunikacijama predložio sam obavezu zajedničkih antenskih stupova, što je uobičajena praksa u drugim zemljama. Predložio sam i da se naplata operaterima prava korištenja površina u vlasništvu jedinica lokalne samouprave ili države umjesto HAKOM-ovim pravilnikom, transparentno regulira zakonom. Prema sadašnjem pravilniku o tome odlučuje Upravnom vijeće HAKOM-a, koje ima 5 politički postavljenih članova. Dovoljna su tri glasa da se proizvoljno smanji ta naknada i tako otme prihod jedinica lokalne samouprave te preusmjeri u dobit operatera. Pravo puta operateri plaćaju i u zemljama koje im nisu predale infrastrukturu. A kod nas u Hrvatskoj operateri izbjegavaju plaćati naknade koje su ionako ispod EU prosjeka dok su njihove marže daleko iznad EU prosjeka. Godišnje RH gubi preko 250 MHRK nenaplaćene naknade za pravo puta država istovremeno nema novaca za liječenje djece oboljele od malignih bolesti. Kao da država nauštrb sirotinje pogoduje bogatim stranim korporacijama.

Dopustili smo i privatizaciju DTK mreže, odnosno kanala u koje se postavljaju telefonski vodovi, čiju su izgradnju financirali građani u cijeni telefonskog priključka od par tisuća tadašnjih njemačkih maraka.

Prelaskom te infrastrukture u ruke DT-a, ugrožena je nacionalna sigurnost. Kad je DT pokušao na isti način provesti privatizaciju telekoma u Sloveniji, usprotivio se ministar obrane Janko Veber. On je pokazao državotvorno stajalište istaknuvši kako prodaja nacionalnog operatera o kojem ovise komunikacije vojske i sigurnost obrambenog sustava može imati teške posljedice u gubitku suverenosti na području obrane. Tuji lastniki in domača varnost (delo.si).

Hrvatske državne institucije komuniciraju preko mreže u rukama strane privatne kompanije. (poveznica) To se nažalost više ne može ispraviti, osim gradnjom nove širokopojasne mreže koja bi bila u državnom vlasništvu.

A.Š.: U Hrvatskoj se bazne stanice postavljaju na zaštićena kulturna dobra, primjerice u zvonike crkava. Na konferenciji za medije u Zadru otvoreno ste prozvali biskupa I gradonačelnika i kazali kako bi oni trebali biti uz narod a ne uz teleoperatere https://zadarski.slobodnadalmacija.hr/zadar/tribina/biskup-i-gradonacelnik-zadra-trebali-bi-biti-za-narod-a-ne-za-teleoperatere-570587. Možete li nam kazati nešto o tome?

Miro Bulj: Nažalost to je čest slučaj i pokazuje naš odnos prema spomeničkoj baštini. Na zaštićena kulturna dobra ne smije se postavljati ništa niti izvoditi ikakvi radovi bez dozvole nadležnog konzervatorskog zavoda, odnosno Ministarstva kulture. Teleoperateri i tu krše zakon, ponude određenu financijsku naknadu i župnici im dopuštaju postavljanje po nekoliko tona opreme. S obzirom da za postavljanje baznih stanica nažalost više ne treba građevinska dozvola ni proračun statike objekta, to može ugroziti zvonik, posebno ako je starije zdanje. Operateri plaćanjem najma skidaju sa sebe svu odgovornost za moguće oštećenje crkava, od kojih mnoge kao zaštićena kulturna dobra imaju neprocjenjivu povijesnu vrijednost. Ako se zvonik ošteti, operateri mogu jednostavno preseliti opremu na drugo mjesto, a kulturno dobro može biti bespovratno uništeno. Bazne stanice smještene su i u Trogiru u zvoniku stare crkve Sv. Petra, smještene u gradskoj jezgri pod zaštitom UNESCO-a i kalsificirane kao „sakralna graditeljska baština“. Velike antene vidljive su kroz bijele škure na prozorima. Župnici bi  trebali biti svjesni nezadovoljstva vjernika kako zbog zračenja, tako i zbog dozvole crkvenih vlasti da se crkve zloupotrebljavaju u svrhu povećanja profita  korporativnog sektora. Stara je izreka: “Kramari nemaju mjesta u hramu Božjem“.

Antena

A.Š.: U više ste navrata u sabornici te medijima upozorili kako je Hrvatska postala “kolonija stranih operatera”? Zbog čega tako mislite?

Miro Bulj: To govore potezi Vlade. U financijskom izvješću za 2020 g HT je naveo izjavio: “Marža EBITDA-e nakon najmova iznosila je 36,7%” s time da su im ukupni konsolidirani neto prihodi u 2020. godini manji 3,2%, u odnosu na 2019. https://static.hrvatskitelekom.hr/webresources/tht/pdf/investitori/rezultati/hr/2020/q4/Objava_Q4_2020_HRV.pdf

Unatoč tome što je HT iskazao više nego solidnu maržu, Vlada je rebalansom proračuna iz svibnja 2020. u ovoj krizi teleoperaterima galantno poklonila 100 milijuna kuna, opraštajući im za 50% godišnja naknadu za radiofrekvencijski spektar, kako bi im „olakšala poslovanje“, odnosno smanjila troškove i povećala dobit. Kod toga je uzela sredstva obrazovanju, javnom redu i sigurnosti, zaštiti okoliša, zdravstvenoj zaštiti branitelja i stradalim pirotehničarima. Profitirao je i glavni lobist telekoma, HAKOM jer im je Vlada rebalansom povećala sredstva za 19 milijuna kuna.

Na to sam reagirao u Saboru, zajedno s još nekim kolegama iz oporbe, ali disciplinirani Plenkovićevi dizači ruku bezpogovorno su izglasali takav rebalans. Nije važno ima li za građane, za lijekove, za obnovu potresom porušenih domova, glavno je da ima za teleoperatere.

https://www.vecernji.hr/vijesti/stedi-se-na-izletima-daka-vjezbama-hv-a-pregledima-branitelja-1400787

O ne reagiranju institucija na kršenja zakona i nelegalnom postavljanju baznih stanica već sam govorio. Nisam naveo da su za to, kao i za rad bez uporabne dozvole koju izdaje nadležno javno pravno i kojom se, između ostalog potvrđuje usklađenost s prostorno planskim dokumentima jedinice lokalne samouprave, zakonom propisane znatne financijske sankcije. Očito postoji prešutni dogovor teleoperatera i nadležnih ministara kako će se tolerirati kršenja prostornih planova i teleoperatere neće kažnjavati za rad bez uporabne dozvole. Nemam drugo objašnjenje.

Postoji još jedan način njihovog perfidnog izlavlačenja novaca od hrvatskih građana. Teleoperateri potrošnju električne energije potrebne za napajanje nekoliko tisuća svojih baznih stanica plaćaju po tarifi za kućanstvo a ne za industriju. Radi se o ogromnoj godišnjoj potrošnji, koju je lako izračunati. Ako primjerice jedna bazna stanica troši i do 3000 kn po danu a znamo da radi nonstop 356 dana godišnje, dolazimo do iznosa od preko 1 MHRK troška struje po baznoj. A ima ih preko 6 tisuća u Hrvatskoj (sva tri operatera), mnoge od njih nadograđene su opremom za 5G. Industrijska struja je dvostruko skuplja od cijene koju plaćaju kućanstva pa sad lako možete vidjeti koliko novaca teleopreateri “ukradu” iz proračuna. To je kazneno djelo i za to bi u normalnoj državi netko odgovarao.

A.Š.: Spomenuli ste 5G. Kakvo je Vaše stajalište o 5G?

Miro Bulj: Svjetska zdravstvena organizacija smatra kako zračenje mobilne telefonije može uzrokovati rak, a mnogi znanstvenici i upozoravaju da je uvođenje 5G masovni eksperiment na ljudskoj rasi. Bruxelles je odbio uvesti 5G a njihova ministrica je izjavila kako stanovnici Bruxellesa nisu zamorci čije je zdravlje na prodaju. Mislim da je to dovoljan razlog da ni Hrvatska ne srlja, posebno ako se tome protivi veliki broj ljudi.

Teleoperateri i njihovi lobisti agresivno guraju 5G. Oni se brinu samo za profit, za bonuse svojih menadžera a ne zanima ih da li to ljudi žele, niti kakve će biti posljedice za zdravlje za deset ili dvadeset godina, oni ionako neće pokrivati troškove liječenja ljudi koji će možda zbog njih dobiti rak.

Govori se kako će 5G omogućiti “Internet stvari”, povezivanje ogromnog broja bežičnih uređaja i njihovo komuniciranje. Ne znam koliko i kome to treba u stvarnom životu. Naprimjer dok prolazite pokraj trgovine Vaš hladnjak na Vaš mobitel pošalje poruku kako nemate doma mlijeka. Meni se više sviđa dobra stara ceduljica koja ne zrači, a koristimo i svoje moždane vijuge. Ili priče o velikim brzinama i skidanju tisuća filmova u par minuta. Sasvim je svejedno da li ih skinemo 100 ili 100.000 kad ionako dnevno ne stignemo pogledati više od jednog ili dva. Želim naglasiti kako ljudi olako nasjedaju na reklame.

Pročitao sam Vaš nedavni intervju o 5G s kolegom Sinčićem i vidim kako je dotakao jedno zanimljivo pitanje: tko će plaćati struju? Ogroman broj gusto postavljenih 5G baznih stanica i velika količina na njih spojenih bežičnih uređaja, osim povećanja zračenja, višestruko će povećati poštrošnju električne enerije.

Da sažmem odgovor – protivim se nametanju 5G prije nego li se nezavisni znanstvenici slože da nije štetna te prije nego li se naprave ozbiljne ekonomske analize kako koristi tako i štete koju donosi masovno uvođenje 5G. Da li je ekološki povećati potrošnju energije u situaciji kada pričamo o globalnom zagrijavanju, emisiji CO2 i slično.

Smatram kako hrvatski građani najprije trebaju biti objektivno informirani o svim dobrim i lošim stranama, a onda odlučiti da li im treba 5G ili ne i kako uskladiti zakonsku regulative sukladno pozitvinim primjerima skandinavskih država.

Nisam protivnik napretka, ne želim da se vratimo u “kameno doba”, ali mislim kako nebismo smjeli korporacijama olako prepustiti odlučivanje što je za nas dobro a što nije.

Digitalizacija se može provesti i korištenjem optičkih mreža koje uopće ne zrače, a mobitele bi trebalo koristiti samo kad je to neophodno. Za to nisu potrebni ogromni kapaciteti ni ogromne brzine, a samim time i razina zračenja bi se mogla znatno smanjiti. No operateri to izbjegavaju jer su željni brze zarade.

Želim naglasiti kako hrvatski građani imaju pravo biti informirani i sudjelovati u odlučivanju o implementaciji 5G mreža, jednako kao i drugi građani EU. Hrvatska je usvojila EU povelju o lokalnoj samoupravi te Konvencije o pristupu informacijama i sudjelovanju javnosti u odlučivanju u pitanjima okoliša (Aarhuska konvencija).

Jedan od ključnih problema koji se u javnosti ne percipira dovoljno ozbiljno je sluganska politika Vlade RH i g. Plenkovića te HAKOM-a na čelu s Tonkom Obuljenom, a tiče se koncesija za 5G frekvencije. Naime, dok strani operatori u svojim matičnim državama pune proračun ozbiljnim novcima na račun frekvencijskog spectra, u Hrvatskoj operateri unaprijed traže popust od 50% na ionako smiješne iznose koje našoj državi plaćaju kao naknadu za korištenje frekvencijskog spektra. HAKOM I Vlada će im vjerojatno udovoljiti. Njemačka je naplatila operaterima 6,6 milijardi EURa za 5G frekvencijski spektar, a Hrvatska bi mogla nekoliko stotina miliona EURa lagano ubaciti u proračun RH, ali svi su izgledi da će Plenković kao pravi “Briselski ćato” preko svojih poslušnika u HAKOM-u prodati operaterima  koncesije daleko ispod cijene, kako bi sebi osigurao bolju na sljedećim EU izborima. Ako se to desi, bit će to prodaja nacionalnih interesa, ravn veleizdaji.

https://www.dw.com/en/5g-auction-in-germany-raises-65-billion-from-four-telcoms/a-49168657

A.Š.: Kritizirali ste i način prodaje EVO TV, koji je iz vlasništva tvrtke u državnom vlasništu, prešao u ruke HT-a. Izjavili ste kako tu prodaju smatrate kriminalnom. Što je po Vama u toj transakciji bilo sporno?

Miro Bulj: Sve. To je po meni bio čisti kriminal i eklatantni primjer otimanja uspješne tvrtke u državnom vlasništvu i njezinog ne transparentnog prepuštanja u privatne ruke. EvoTV su osnovale državne tvrtke Odašiljači i veze, HP Produkcija i HP Hrvatska pošta. Tvrtka se uspješno razvijala, osvajala tržište, imala je prepznatljiv marketinški znak i očito je počela smetati HT-ovom MAX TV-u. Trebalo je izmisliti način kako je umjetno obezvrijediti, da bi je pohlepni HT mogao jeftino kupiti, prisvojiti njezine pretplatnike i bez većih ulaganja zarađivati.

https://dalmatinskiportal.hr/hrvatska/bulj-odgovorio-posti–prodaju-evo-tv-a-smatram-kriminalom/42200

Scenarij preuzimanja Evo TV izgledao je ovako:

Nakon što su u svibnju 2018 g. Odašiljači i veze d.o.o., HP Produkcija d.o.o. i HP-Hrvatska pošta d.d. podnijeli zahtjev HAKOM-u kojim traže produljenje dozvole za dodatnih 10 godina, Vijeće HAKOM-a, na čelu s Tonkom Obuljanom, bratom ministrice, odbilo je produljenje, iako je imalo mogućnost pokretanja postupka produljenja koncesije putem javne nabave, što bi omogućilo svima zainteresiranima, pa tako i vlasnicima EvoTV, da daju ponudu i obavežu se na daljnja ulaganja.

Nakon HAKOM-ove odluke, tadašnji je ministar državne imovine Goran Marić, u tišini, bez javnog natječaja, prodao HT-u tvrtku HP-produkcija, koja je bila u vlasništvu Hrvatske pošte, a bila je nositelj brenda Evo TV.  Ministarstvo Gorana Marića izdalo je mišljenje kako su državna imovina samo dionice državnih tvrtki, ali ne i dionice njihovih tvrtki kćeri, čak ni kad su one u 100% – tnom vlasništvu državne tvrtke, što je ovdje bio slučaj. Tako se HT bez javnog natječaja dokopao brenda EvoTV

https://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/za-ne-povjerovati-opet-su-nas-napravili-idiotima-prodaja-drzavne-imovine-koja-je-prosla-ispod-radara-1272411/

S obzirom da je EvoTV plaćen dijelom i nekretninama koje su bile u suvlasništvu HT-a i HP-a (uglavnom zgradama bivših poštanskih ureda), na ovaj je način HT je ujedno očistio i svoju bilancu od neiskoristive imovine koju ionako nije mogao prodati. Trampio je svoje neiskoristivi suvlasnički dio nekretnina za uspješni i profitabilni EvoTV.

Ministar Goran Marić našao je vrlo kreativan način prodaje državne imovine – državna tvrtka, državnim novcem otvara tvrtku kćer na koju prebacuje imovinu i onda proda tu imovinu bez javnog natječaja.

Bez obzira na prigovor Europske komisije Hrvatskoj o prevelikoj zastupljenosti HT-a na tržištu, HAKOM je odobrio kupnju i dodijelio HT-u koncesiju koju je godinu dana ranije odbio dati državnim tvrtkama, tadašnjim vlasnicima Evo TV.

Ali HAKOM je očito, ispunio unaprijed predviđeni scenarij po kojem je trebalo umjetno obezvrijediti Evo TV, da bi ga HT mogao jeftino i lako preuzeti. Vjerujem da je zbog togaTonko Obuljen i postavljen na čelo HAKOM-a.

https://www.poslovni.hr/hrvatska/hrvatski-telekom-jaca-svoju-poziciju-od-hrvatske-poste-kupio-evotv-347399

Postavio sam u sabornici pitanje da li HAKOM, kao regulatorno tijelo kojeg financiraju hrvatski građani, služi za zaštitu tržišnog natjecanja ili za regulaciju” monopolističkog položaja HT. Nisam dobio odgovor, kao što ne dobivam na večinu svojih pitanja.

A.Š.: Očigledno je kako odlično poznajete ovo područje. Premijer Plenković često Vam se obraća s omalovažavanjem, jednom Vas je čak nazvao “panj”. Kako to danas komentirate?

Miro Bulj: Nas dvojica smo gotovo vršnjaci, on je dvije godine stariji. Ja sam sve ono što on nije – nakon srednje škole otišao sam na ratište, bila je 91-va i trebalo je braniti zemlju. Nisam imao anemiju a i da kojim slučajem jesam, svejedno bih uzeo pušku kao i stotine mojih suboraca, koji su usprkos manjim ili većim zdravstvenim problemima s ponosom obukli odoru hrvatske vojske. Po završetku Domovinskog rata nisam nastavio formalno obrazovanje, nisam kao neki premijerovi stranački kolege tražio neke privatne fakultete po Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj na kojima se u godinu dana moglo diplomirati ili doktorirati ili Prometni fakultet na kojem su neki dobili diplome bez da znaju što im je bila tema diplomskog rada.

Nisam akademski obrazovan kao premijer Plenković, ali to ne znači da ne mogu postavljati jasna, konkretna i pametna pitanja na koja on nije u stanju odgovarati. Vjerujem kako ga to frustrira pa pribjegava uvredama i omalovažavanjima kako bi skrenuo pozornost sa svojeg izbjegavanja odgovora.

Surađujem s velikim brojem stručnjaka među kojima su i znanstvenici sa sveučilišta i nastojim o svakoj temi koju otvaram, sakupiti što više relevantnih informacija.

Smatram kako je političarima koji donose odluke izuzetno bitna suradnja sa stručnjacima. To sam osjetio kod TE Peruča, privatnog projekta koji je žestoko gurala tadašnje potpredsjednice Vlade Martina Dalić a koji bi, da je ostvaren, bespovratno uništio Cetinsku krajinu. Bez podrške znanstvenika teško bih uspio zaustaviti taj izuzetno štetni projekt, kojem se s pravom protivilo lokalno stanovništvo.

https://www.vecernji.hr/premium/elektrana-peruca-martina-dalic-miro-bulj-ekologija-mislav-cvitkovic-1210070

A.Š.:  Spomenuli ste tadašnju potpredsjednicu Vlade, Martinu Dalić. Ona Vas je zbog TE Peruča žestoko verbalno napala u SaboruKako komentirate njezino postavljanje na čelo Podravke?

Miro Bulj: Taj napad na mene, pred kamerama u Saboru, koji ste spomenuli, pokazao je javnosti kako sam “pogodio u sridu”. Izgubila je živce, Cetinsku krajinu proglasila svojom djedovinom, napala potpisnike peticije, 17.000 stanovnika tog područja kao neobrazovane primitivce, obrušila se na struku koja je nabrojila 14 znanstvenih argumenata protiv tog projekta – od uništenja Cetine kao najvećeg hrvatskog resursa pitke vode, do ekonomske neisplativosti plina koju će kroz visoku cijenu struje plaćati građani. https://www.vecernji.hr/vijesti/znanstvenici-martina-dalic-termoelektrana-peruca-ne-daj-se-cetino-1195384

Žestokim pritiskom za projekt čiji je cilj bio privatizacija pitke vode Cetine kao i proizvedene energije, razotkrila je kako iza toga ne stoji samo tadašnja ministrica Pejčinović Burić, čiji je muž vlasnik projekta, nego očito i njezin osobni interes. Nakon toga uslijedila je famozna afera “Borg” i u svakoj normalnoj, pravno uređenoj državi to bi bio ne samo kraj njezine političke i poslovne karijere nego i “posao za institucije.” A njoj je Plenković dao priliku da kao konzultantica Svjetske banke piše strategiju razvoja Hrvatske za koju je država potrošila 32 milijuna kuna

https://www.24sata.hr/news/dalic-smo-placali-6-6-radila-je-na-plenkovicevoj-strategiji-a-on-je-sad-opet-vraca-u-zivot-743264

Sad joj je na milost i nemilost prepuštena Podravka, koju su stvorile generacije ljudi koprivničkog kraja. Ne znam da li će Dalićka i Podravku proglasiti “svojom djedovinom”. Ako je generalna strategija Plenkovića i njegove ekipe uništiti do kraja domaću proizvodnju hrane, Martina Dalić mu je prava osoba za to.

A.Š.: Poznato je kako se zalažete za što veću primjenu solarne energije, kao prirodne, ekološke prihvatljive, obnovljive energije. Predlagali ste da se socijalno ugroženim obiteljima omogući energetska neovisnost postavljanjem mikrosolara, fotonaponskih panela po krovovima. Možete li komentirati razloge zašto taj prijedlog nije dobio podršku saborske većine?

Miro Bulj: Kao mediteranska zemlja, s mnogo sunčanih dana, imamo idealne uvjete i teško je razumjeti zbog čega je u Hrvatskoj korištenje solarne energije najslabije na cijelom Mediteranu i iznosi tek 0,3 posto. Veću iskoristivost od nas imaju nordijske zemlje s daleko manjim brojem sunčanih sati, primjerice Finska, koristi pet puta više solarnih panela od Hrvatske. Za milijardu i pol kuna subvencija koliko plaćamo stranim investitorima, na svakom objektu u Hrvatskoj mogli su se izgraditi solarni paneli i pomoći mnogim obiteljima koje s teškom mukom podmiruju račune za struju. Time bismo učinili i važan iskorak u energetskoj neovisnosti zemlje. Ali onda Josipa Rimac i njezini prijatelji ne bi mogli puniti džepove kad “bude duvalo”.  A ni Marina Dalić i njezina ekipa ne bi gurali termoelektranu na Peruči. https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/otkriveno-sto-su-snimile-bubice-za-prisluskivanje-josipe-rimac—607446.htm

Ministar Ćorić, koji nije ministar zaštite nego ministar ugroze okoliša, zabio je zadnji čavao u lijes naše energetske neovisnosti. To se vrlo jasno vidi na projektu Krš-Pađene, koji je ogledni primjer ne poštivanja procedura ni interesa RH. Potpisao je projekt samoinicijativno bez procjene studije utjecaja na okoliš, pogodujući svojoj stranačkoj kolegici Rimac i “njezinim investitorima”. Bespovratno je narušen i oštećen krajobraz i ugrožena bioraznolikost koja je naše prirodno blago. Zanima me kako će završiti sudski postupak protiv Rimac – vjerojatno kao i drugi sudski postupci kojima se formalno pokušava sankcionirati očigledna korupcija- pravosudnim “trakavicama“ koje će godinama plaćati hrvatski građani, da bi na kraju završili zastarom ili “nedostatkom dokaza” ili “proceduralnim greškama”.

https://www.24sata.hr/news/burno-u-saboru-coric-je-ministar-ugroze-zabio-je-cavao-u-lijes-energetske-neovisnosti-727295

Važno je istaknuti kako Hrvatska ima ogroman hidro potencijal, kao i geotermalni potencijal. O geotermalnom potencijalu po kojem smo u Europi odmah iza Islanda, uglavnom se ne govori. Imamo idealne uvjete za energetsku neovisnost i korištenje obnovljivih ekološki prihvatljivih izvora energije. Umjesto toga financiramo strane tvrtke zbog kojih naši sve siromašniji građani plaćaju sve skuplju struju i to samo zbog toga da bi se mogle nahraniti različite koruptivne hobotnice koje će isisati zadnju kap života iz ove napaćene zemlje. Ako to nije najveći zločin izdaje i prodaje nacionalnih interesa, onda ne znam što je.

A.Š.: Osim tema baznih stanica i teleoperatera te obnovljivih izvora energije, otvarali ste pitanja GMO, starog autohtonog sjemenja, zagađenja podzemnih voda, devastacije plaže u Makarskoj … Možete li nam nešto više kazati i o tim aktivnostima? 

Miro Bulj: Koje god područje „zagrebete” nalazite sličan obrazac – korupciju, pogodovanje privatnim interesima na štetu javnog interesa, najčešće je riječ o pogodovanju stranim korporacijama. To je zaista štrašno. Mnoge su generacije sanjale slobodnu Hrvatsku u kojoj nas neke strane sile neće gaziti, iskorištavati, oduzimati nam pravo na dostojanstven život. Generacija kojoj pripadan izborila je jedan dio – slobodnu i samostalnu Hrvatsku. Nažalost mnogi koji se danas busaju „domoljubljem” zauzeli su pozicije na kojima donose kriminalne odluke, enormno se bogate, stvaraju nevjerojatne „klasne razlike“. U desetak godina neki su „od svog poštenog rada” stekli viletine, ogromne komplekse zemljišta, hrpe nekretnina, materijalno osigurali i „šukununčad“, dok im podmladak divlja u bijesnima autima i razbija lokale i čeka da zauzme iste pozicije. Veliki dio građana, koji zaista živi od svog poštenog rada s trudom osigurava djeci topli obrok, školske knjige i prijevoz do škole. Ta nepravda duboko boli.

Dopuštanje uvoza i uzgoja GMO hrane je jedan od najperfidnijih način uništavanja Hrvatske i nova je izdaja nacionalnih interesa. Postat ćemo ovisnim o tuđoj, nezdravoj hrani, a imamo Bogom danu zemlju, klimu, izvore pitke vode, radišne ljude i tradiciju . . .

S obzirom da DIREKTIVA (EU) 2015/412 EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA pruža članicama EU mogućnost ili zabrane ili ograničavanja uzgoja genetski modificiranih organizama, uložio sam amandman na prijedlog Izmjene i dopune zakona o genetski modificiranim organizmima, kojim sam tražio zabranu GMO u Hrvatskoj. Amandman je odbijen jer očito 90 mojih kolega koji su Saboru glasali protiv, smatra kako hrvatski građani trebaju biti pokusni kunići za Monsato i ostale kompanije koje guraju GMO. Police trgovačkih lanaca, prepune su stranih namirnica loše kvalitete, a naši su ih građani prisiljeni kupovati jer je uništeno hrvatsko selo. Nijedan okupator u povijesti to nije uspio napraviti.

A sad su u dvadestak godina naša dugo sanjana slobodna Hrvatska sela opustjela, mladi odlaze jer od svog rada u polju ne mogu preživjeti. Imam tri sina, najstariji studira, dvojica mlađih idu u školu, rade od malena u polju i užasava me pomisao da će možda jednog dana i oni morati otići.

Kao turistička zemlja trebali bismo goste privlačiti našom zdravom, svježom, domaćom hranom i reklamirati se kao “GMO-free” zemlja.  Ali nekima je očito važno samo zadovoljiti uvozničke lobije i pritom napuniti vlastite džepove.

Zbog njih ostajemo bez svoje domaće hrane, uvozimo jaja i piletinu iz Poljske, pravimo čvarke od danske svinjetine koji nam po cijeni postaju nedostupni, sad ostajemo i bez svog šećera… A Plenković se hvali ogromnim uspjesima svoje vlade. Očito je cilj ekonomsko uništenje Hrvatske i tu se zaista može pohvaliti uspješnošću.

A.Š.: Ovih se dana dosta često spominje “tavanuša” odnosno zabrana korištenja vlastitog domaćeg sjemena, bez “dorađivavanja”. Poljoprivrednici će morati voziti sjeme ovlašenom dorađivaču i platiti “doradu” kako bi mogli i dalje sijati svoje vlastito sjeme. To će ugroziti ekološku proizvodnju jer će malim proizvođačima biti jednostavnije kupiti sjeme nego dorađivati vlastito, koje će se u postupku dorade tretirati sredstvima za zaštitu bilja. Kako to komentirate?

Miro Bulj: Ako se usvoji predloženi zakon i ne uvaže brojne primjedbe iz javne rasprave, malih proizvođača, OPG-ova te stručnjaka s Agronomskog fakulteta, bit će to “zadnji čavao u lijesu našeg sela”. EU direktiva traži doradu samo za sjeme koje se stavlja na tržište, a izuzima ekološku proizvodnju.

Ne mogu shvatiti kome je u interesu nestanak naših tradicionalnih autohtonih sorti, kojih je ionako sve manje. Trebali bismo se pobrinuti za njihovo očuvanje jer to je naše bogatstvo, koje bismo, kroz poticanje i razvijanje ekološke proizvodnje, mogli kapitaliziratii, posebno kroz turističku ponudu. Trebamo revitalizirati naša sela dok još u njima živi to malo ljudi koji poznaju tradicionalne načine proizvodnje. Polako zaboravljamo okuse prave domaće hrane, a neki očito žele da ih sasvim zaboravimo.

A.Š.:  Kao članica EU imamo dustup do EU fondova, imamo i Ministarstvo za regionalni razvoj i EU fondove. EU, barem načelno, želi ravnomjerni razvoj svojih članica. Da li se može učiniti više u povlačenju i iskorištavanju tih sredstava?

Miro Bulj: Dobro ste kazali, EU načelno želi ravnomjerni razvoj članica. Ne mogu se oteti dojmu kako bogatije članice žele da one siromašnije postanu ekonomski još više ovisne o njima, budu im sigurno tržište, izvor resursa i jeftine radne snage. Propisana je detaljna “papirologija” za EU projekte, ali ministarstvo koje ste spomenuli ima diskrecijsko pravo da sredstva dijeli na kranje netransparentan način. Ne želim spominjati “Mercedes podmetnut u dvorište resorne ministrice” ili Projekt za spas Slavonije, mediji su se dosta time bavili.

Uplaćujemo sredstva u EU fond kako bi kasnije molili briselske birokrate da nam vrate dio novca, kao da smo idioti pa ne znamo sami u što trebamo ulagati. EU birokrati financiraju našim novcem samo ono što njima odgovara, a često su to kupovine njihovih roba i usluga i to pod uvjetima koje oni propisuju.

Naših dvanaest europarlamentaraca, bez obzira na političke opcije kojima pripadaju, trebali bi se unutar EU zalagati za interese Hrvatske, a ne pod svaku cijenu dodvoravati se briselskoj birokraciji. Rijetki su oni koji to pokušavaju raditi, koji se bore za naše nacionalne interese.

A naš interes sigurno nije zaostajati, biti slaba i ekonomsku neuspješna članica, predati naše resurse u strane ruke, iseliti mlade i obrazovane ljude, isprazniti plodnu Slavoniju, osiromašiti naše građane do razine da mogu kupovati jedino viškove tuđe nekvalitetne hrane i roba, kako ih bogata Europa ne bi trebala zbrinjavati kao otpad.

Nedavno je jedan od naših EU zastupnika, Sinčić, dao intervju visokotiražnom engleskom listu Express, u kojem je kazao kako EU gura Hrvatsku na samo dno koruptivnih država jer ne provodi kontrolu nad sredstvima iz EU fondova, čime direktno financira vladajuću političku oligarhiju. Slažem se s time.

Premijer se hvali svojim prijateljstvima s europskim moćnicima. Izgleda da je to jedino s čime se može pohvaliti jer je Hrvatsku su prestigli svi osim Bugarske. A i ona je na najboljem putu da to učini. Drugima to vjerojatno odgovara, ali hrvatskom narodu sigurno ne.

A.Š.: Iz EU strukturnih fondova financira se i projekt Aglomeracije Sinj koji treba poboljšati vodno komunalnu infrastrukturu Cetinske krajine, koji bi trebao riješiti problem odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda . . . (poveznica) Nedavno ste u sabornicu donijeli vodu iz Cetine da biste pokazali što piju građani Sinja. (poveznica) Možete li nam ukratko reći o čemu se radi?

Miro Bulj: Projekt, čija je procijenjena vrijednost 213 miliona kuna, gradio bi se najvećim dijelom novcem osiguranim iz EU sredstava. Njime bi se zaštitile pitke vode rijeke Cetine, koje su sada zagađene zbog otvorene kanalizacije. Voda koju sam donio u Sabor to zorno pokazuje. Projekt kasni, suodgovorno je Ministarstvo zaštite okoliša, Hrvatske vode, Vodovod i odvodnja Cetinske karjine kao i gradska Vlast u Sinju. Ključni kadrovi u svim navedenim institucijama dio su iste političke opcije, zna se koje. Ukoliko se projekt ne realizira u predviđenom roku, riskira se gubitak dodijeljenih sredstava, a eko sustavu Cetine nanijet će se nepopravljiva šteta. Cetina nažalost nije iznimka, ugrožen je izvor rijeke Jadro i druge naše prekrasne kraške rijeke.

Pitke vode strateški su resurs Hrvatske i trebamo ga čuvati jer o tome će ovisiti naš opstanak.

Slovenija je Ustavom zaštitila svoje izvore pitke vode i proglasila ih javnim dobrom pod upravom države. Zabranila je prodaju i privatizaciju svojih izvora, unatoč stavu EU kako se pitke vode mogu i komercijalno eksploatirati.

Hrvatska nije slijedila primjer Slovenije, nije zaštitila svoje vode kao nacionalno dobro.

Dio naših izvora već je prepušten strancima – Lipički Studenac preuzela je češka “Kofola”,  Jamnicu nakon sloma Agrokora grupa Fortenova u kojoj najveći udio imaju ruske banke, u medijima je objavljeno kako je Sveti Rok preuzela tvrtka iz Saudijske Arabije, a Cetinu of-shore tvrtka iz Delware

https://www.glas-koncila.hr/tiha-rasprodaja-najvaznijega-hrvatskoga-resursa-hrvatska-bez-najvecih-izvora-pitke-vode/

https://archive.li/xDeCd#selection-989.114-989.185

A.Š.:  Na korupciju upozoravate dugo, hrabro i uporno. Još ste prije 10 godina javno upozorili kako je Tedesci svoj prvi milion, kojim je krenuo u izgradnju danas impresivnog poslovnog carstva, uzeo u Sinju i to su sredstva koja su početkom Domovinskog rata bila namijenjena za obranu Sinja. Možete li nam, molim Vas, kazati nešto više o tome? (poveznica)

Miro Bulj: Grad Sinj je 1989. bio pogođen snažnim potresom i iz “sredstava solidarnosti”, odnosno iz proračuna tadašnje SRH dobio je 1990. velika sredstva kao bespovratnu pomoć za otklanjanje posljedica potresa. (Odluka o davanju pomoći iz sredstava solidarnosti općinama Imotski i Sinj za štetu od potresa u 1989. godini (nn.hr). Ta su sredstva u očekivanju velikosrpske agresije, prenamijenjena za kupovinu oružja za obranu Sinja no za to nisu utrošena. U prosincu 1991., u vrijeme kad je veliki dio cetinskog kraja bio u obruču agresora, sklopljen je ugovor o kratkoroćnoj pozajmici tog općinskog novca sinjskoj tvrtki Trgosirovina, na čijem je čelu bio Davor Dalbello, rodbinski i poslovno povezan s Emilom Tedeschijem. Istog dana kada je novac sjeo na račun Trgosirovine, preusmjeren je zagrebačkoj tvrtki Meteor-paper u vlasništvu obitelji Tedeschi. Radilo se o svoti od 1,5 milijuna DEM. Pozajmnica nikada nije vraćena, novac za naoružanje branitelja Cetinskog kraja jednostavno je ukraden. Nije to bio jedini novac upućen u to vrijeme iz Sinja na Meteor – paper.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/emila-tedeschija-mozete-pitati-sve-osim-za-prvi-milijun/559435.aspx

Slučaj je završio na Državnom odvjetništvu koje je, po svom “dobrom” običaju, predmet stavilo u duboku ladicu i nakon deset godina, uz odbacivanje kaznene prijave uputilo gradove i općine da odgovorne gone privatnim tužbama što oni – nisu učinili.

Nakon što sam postao gradski vijećnik i saznao za tu pozajmnicu, postavio sam pitanje da li je posuđeni novac ikada vraćen i na koji račun. Nakon toga Meteor Paper, koji tri godine zaredom nije podnosio financijska izvješća, jednostavno je ugašen i trag novca se izgubio. To bi danas s kamatama bilo više desetaka milijuna eura. Podnio sam četiri kaznene prijave ali nikad nisam dobio odgovor. Tražio sam i uporno ću i dalje tražiti da oni koji su se obogatili na ratnom profiterstvu odgovaraju, a novac vrate u državni proračun. Dugujem to svojim poginulim i ranjenim suborcima koji su hrabro branili Cetinsku krajinu, u vrijeme kad su je ratni profiteri bezočno pljačkali. Prisvajanje sredstava kojim se mojim suborcima trebalo kupiti oružje, značilo je te ratne 1991. otvorenu i direktnu pomoć četnicima Ratka Mladića. To za mene nije samo pljačka nego i ratni zločin koji ne može otići u zastaru.

Pozvao sam pravosuđe, DORH, Ustavni sud, ali i sve sadašnje načelnike općina u Cetinskom kraju, pravne sljednike ranijih općina i zajednica općina, da ustraju u traženju odgovora na pitanje tko je odgovoran za ratno profiterstvo i pljačku naroda i gdje je nestao novac namijenjen za obranu Sinja. Na odgovornost treba pozvati i one koji su prijave držali u ladicama, opstruirali sudski postupak, propustili uložiti žalbu … svi oni imaju, kao i Emil Tedeschi ime i prezime. Dok se taj novac ne vrati gradu Sinju, ja neću odustati.

A.Š. Vaš aktivizam, borba za za prava obespravljenih radnica i radnika Cetinske krajine započeo čak i prije Vašeg angažmana u lokalnoj politici. Bili ste hrabri i glasni kad se radilo o privatizaciji tvornice Dalmatinka kao i Autoprijevoza Sinj, predvodnik ste mnogih ekoloških akcija u rodnom kraju i borac protiv  “otpadne mafije”, zalažete se za kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, osujetili ste namjeru zatvaranja rodilišta u Sinju… Odakle crpite toliko energije?

Miro Bulj: Volim svoj kraj i volim svoju zemlju. Hrvatska se ne voli “busanjem u domoljubna prsa” nego radom, poštenjem, borbom protiv svih oblika nepravde, korupcije, kriminala i izdaje nacionalnih interesa. Tako živim, tako odgajam svoju djecu.

Kriminalna privatizacija Dalmatinke jedna je od mnogih hrvatskih priča o nepravdi nanesenoj malom čovjeku. Nekada najuspješnija tvornica konca u srednjoj Europi, s tradicijom od 70 godina, uspješni izvoznik na svjetsko tržište, mnogo je značila za Sinj i njegovu ruralnu okolicu, posebno ženama, koje su godinama u njoj vrijedno radile, imale dostojanstvo i ekonomsku sigurnost, hranile obitelji.

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/sinjska-dalmatinka-umrla-u-70-oj-godini-20091127.

A onda ju slobodnoj Hrvatskoj Dalmatinka najprije otjerana u stečaj, da bi je od HDZ-a postavljena stečajna upraviteljica Blanka Tuđen Mazuth mogla predati svojim poslovnim partnerima iz Italije. Oni su izvukli i rasprodali sve što su mogli, uključujući i tvorničko zemljište te ostavili tisuće obitelji bez egzistencije. Radnicima su prestali isplaćivati place, grubo i bezobzirno ih izrabljivali mjesecima i na kraju izbacili “na cestu”. Smatrao sam svojom obavezom podržati radnice koje su godinama prosvjedovale, bile grubo i bezdušno izrabljivane, nisu primale place i na kraju, ostavljene od države, izbačene “na cestu”. Dolazio sam s njima i pred ministarstva, tražio da se država i lokalna samouprava odreknu svojih potraživanja kako bi radnice mogle dobiti svoje pošteno zarađene plaće.

Radnice Dalmatinke nažalost nisu jedine žrtve kriminalne pretvorbe u mom kraju.  “Autoprijevoz “  Sinj  je “računovodstvenom gimnastikom” ostao bez svoje zgrade i kolodvora i sad novi hipotekarni vlasnici, bračni par Jujnović,  zarađuju na tome 100.000 EUR godišnje.   Kao nezavisni gradski vijećnik predvodio sam prosvjed građana 2010., kad je HDZ-ov minister zdravstva Milinović htio zatvoriti rodilište i time zatrti Sinjsku alku, jer više ne bi bilo rođenih Sinjana. Iako sam sada aktivist na “nacionalnoj razini” i dalje sam prisutan i u lokalnoj politici, borim se za interese  svojih sugrađana, za njihov boljitak, za kvalitetniju  zdravstvenu zaštitu u kraju koji je  nizom divljih, kriminalnih privatizacija postao o osiromašen i ekonomski uništen.

https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/prosvjed-u-sinju-zbog-rodilista-borit-cemo-se-protiv-lickog-medvjeda-98745

Predvodio sam i 2014 g. prosvjed protiv odlaganja opasnog otpada u rudokop Slane stine

https://www.slobodnaevropa.org/a/25471303.html  a 2019 protiv odlaganja u Sinju otpada iz Vrgorca. S “ otpadnom mafijom” ratujem godinama, borim zjedno sa žiteljima Cetinskog kraja protiv uzurpatora i kriminalaca svih vrsta, kako bismo našu prekrasnu Cetinjsku krajinu sačuvali za buduće naraštaje.

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/vrgoracki-otpad-i-dalje-ne-moze-u-sinj-sutra-pocinje-sedmodnevni-prosvjed—579790.html

A.Š. Poštovani gospodine Bulj, s Vama bih mogla nastaviti dalje, no, ovo tematsko poglavlje svih Vaših aktivnosti ovime završavamo te Vas molim za skori nastavak ovog intervjua u kojem ćemo nastaviti o trenutno gorućim problemima kao što je uvođenje eura, covid blokada, upitnih odluka tzv. Nacionalnog stožera, te mjere, za koje je sad evidentno kako nisu uvedene zbog krize već su nametnute iz vana, robovskom maskiranju za po zdravlje štetnim maskama, o lobiranju Alemke Markotić i silnom novcu bačenom za kupnju lijeka Remdisivira, o nesretnom i beskorisnom testiranju koje je opustošilo proračun RH, kao i kako Plenković i država financira posljedice ove krize, tko će i kada vratiti kredite? Znači li to da će se sve rasprodati ili možda povećati porezi?

Zatim, zašto smo svoj suverenitet do kraja prepustili Briselu, a ljudi su ginuli za Hrvatsku, pa čak i Vi gospodine Bulj?

Zanima me i što mislite o cijepljenju, jeste li za slobodu izbora pri cijepljenju i što mislite o   namatanju tzv. zdravstvene putovnice, a preko toga apsolutnom ograničenju kretanja te ukidanju naših slooboda?

Veslim se slijedećem susretu a sada Vam za ovaj prvi dio najljepše zahvaljujem!

Miro Bulj: Hvala Vama, sa zadovoljstvom ću odgovoriti na sva Vaša pitanja.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
197 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Niks
Gost
Niks
2 mjeseci prije

Ma slazemo se ja i on u nekim stvarima, ali on po svjetonazoru kojeg zastupa po nekim pitanjima znaš da bi u proljeće 41. God mahao Nijemcima i bio uz okupatora i izdajnike, znaci mene bi naganjao po cesti. Zato lik otpada u startu kao i Krišto.

piždro
Gost
piždro
2 mjeseci prije
Reply to  Niks

.

Mario
Member
Active Member
Mario
2 mjeseci prije
Reply to  Niks

Ti si jedan mućki provokator, jedino dvoje ljudi koji se trenutno u saboru bore za Hrvatsku ti tu nešto prozivaš.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 mjeseci prije
Reply to  Mario

Kako se bore, cijepi se-misli na druge?

Mario
Member
Active Member
Mario
2 mjeseci prije
Reply to  Mikojan

Koliko sam upoznat ona je protivnik čak i maski, a da o cjepivima i ne pričam. https://www.google.lu/amp/s/www.telegram.hr/politika-kriminal/vidovic-kristo-i-dalje-odbija-nositi-masku-u-saboru-prvo-se-svadala-s-reinerom-a-zatim-izasla-van/amp

A ako ćeš mi reći zašto je sad nosi, nosi je zato što mora kao i ti svugdje u javnoj ustanovi/marketu…

Mario
Member
Active Member
Mario
2 mjeseci prije
Reply to  Mario

Pa kako će imati netko rezultat ako je oporba? Rezultat daju birači svojim izborom za vodeću stranku, osim ako i izborni sistem nije prevara…

Moreno
Member
Famed Member
Moreno
2 mjeseci prije
Reply to  Mario

Je, provokacija je spominjat 41 u ovome kontekstu i bez veze je sad iz povijesti vadit one koji su se u NDH borili za Hrvatsku, a ne za treći reich, pa komunisti koji su se u komunizmu borili za Hrvatsku, a ne Jugoslaviju . . . tako ostavimo povijest i… Pročitaj više »

Mario
Member
Active Member
Mario
2 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Razumijem te šta želiš reći, ali nekako imam osjećaj da je Hrvatska u takvoj situaciji da joj je izlazak iz tih ogromnih ralja EU zadnja rupa na svirali (iako bi trebala biti prva), Hrvatska prvo mora stati na svoje noge…

Moreno
Member
Famed Member
Moreno
2 mjeseci prije
Reply to  Mario

Znan da je bilo šiloka danas i da je učinila škontradura i zavrtilo na buru, ali stvarno neznan kako vas je većinu tako okrpilo . . . malo ko od vas uopće vidi šta je napisa . . . ‘Hrvatska prvo mora stati na svoje noge’ . . . ahahaha,… Pročitaj više »

oidsfnvswvrpewuvrwer
Gost
oidsfnvswvrpewuvrwer
2 mjeseci prije
Reply to  Moreno

+”Pa Hrvatska nikad, ali ama baš nikad dok je god u EU neće stat na svoje noge . . . Hrvatska je u bolesničkoj postelji posli koje upada u mrtvački kapsil”

oidsfnvswvrpewuvrwer
Gost
oidsfnvswvrpewuvrwer
2 mjeseci prije
Reply to  Moreno

+

oidsfnvswvrpewuvrwer
Gost
oidsfnvswvrpewuvrwer
2 mjeseci prije
Reply to  Moreno

+

CAN
Gost
CAN
2 mjeseci prije
Reply to  Moreno

E dide:pod maskom su svi isti. Kad ju skinu imat ćemo brdo smeća prid vratima-a to će biti najmanji problem iz današnje perspektive gledano. Sve si reka s onom o hr.narodnoj (a ni jedno ni drugo nije ) banci i oluji! A kad ova garnitura ode ostaviće pustoš iza sebe… Pročitaj više »

oidsfnvswvrpewuvrwer
Gost
oidsfnvswvrpewuvrwer
2 mjeseci prije
Reply to  CAN

+

Moreno
Member
Famed Member
Moreno
2 mjeseci prije
Reply to  CAN

A tako nekako . . . i šta bi ja sad triba govorit kako je život lip jerbo san danas za obid drmnija po kila pečenoga sa mladon kapulicon . . . i kako je janjetina najslađa kad je slana, a šta će bit sutra boli me ku#ac . .… Pročitaj više »

CAN
Gost
CAN
2 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Eto : dok dur dur.

oidsfnvswvrpewuvrwer
Gost
oidsfnvswvrpewuvrwer
2 mjeseci prije
Reply to  Moreno

U zadnjoj rečenici si priznao da si “varan” nisam to znao hehehe…………..

Mrčikola
Gost
Mrčikola
2 mjeseci prije

Subaru, čitam Morenov komentar i upitah se hoće li ti promaći “priznanje” da je varan.

oidsfnvswvrpewuvrwer
Gost
oidsfnvswvrpewuvrwer
2 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

Hahaha, imaš oko sokolovo buraz, ništa ti ne promakne hehehe………

Moreno
Member
Famed Member
Moreno
2 mjeseci prije

Sve okay, zaj#bajite se vas dva, samo se nemojte pokarat radi mene . . . 🙂

CAN
Gost
CAN
2 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Hahahaha

KISIK
Gost
KISIK
2 mjeseci prije
Reply to  Mario

Poznato ti?! …zem si zrcalo tumplek.

Mladen
Gost
Mladen
2 mjeseci prije
Reply to  Niks

To di bi ko bio 41 i na kojoj strani to nemozes znati niti ti a vjerojatno ni on kad bih došao u tu situaciju.Čovjek moralniji i pošteniji siguran sam nego ti i tvoja cijela obitelj skupa.Poznajem njega i njegovu obitelj i može biti moralna vertikala i uzor svim političarima… Pročitaj više »

Faust
Gost
Faust
2 mjeseci prije
Reply to  Niks

Miro je 1991. bio protiv okupatora i izdajnika.Jedva punoljetan.Nevezano za temu,navodno su na Siciliji 3 vojnika umrla nakon “cijepljenja”.

KISIK
Gost
KISIK
2 mjeseci prije
Reply to  Faust

I učitelj u dr.pokrajini. piše bljutarnji

oidsfnvswvrpewuvrwer
Gost
oidsfnvswvrpewuvrwer
2 mjeseci prije
Reply to  Faust

+

CAN
Gost
CAN
2 mjeseci prije
Reply to  Faust

Je .

Faust
Gost
Faust
2 mjeseci prije
Reply to  Faust

Izdaja.Tuđman nije reformama kapitalizirao pobjedu.Svjesno je izbjegao lustraciju i reforme sudstva,DORHa,diplomacije itd.Bulaznio je da Hrvatskoj trebaju dva krila lijevo i desno i dobili smo dva lijeva krila,HDZ i SDP+trabanti.Branitelje demobilizirao i marginalizirao,proveo privatizaciju koju je započeo Ante Marković 1999. Njegovom milosti neprijatelj je ovladao privredom, medijima i institucijama.Kad je krepao… Pročitaj više »

ZAGREPCANKA
Gost
ZAGREPCANKA
2 mjeseci prije
Reply to  Niks

Voljela bih na ovaj zloban i jalan komentar čuti Vaše obrazloženje a još kad se ne bi skrivali iza svog nicka to bi bilo revolucionarno. Ovako je kukavički, jadno i neistinito. Predlažem, obrišite ga odmah, ne sramotite se.

Ana
Gost
Ana
2 mjeseci prije
Reply to  Niks

Zato je i Jugoslavija propala. Jer bi Miro sigurno mahao Nijemcima, a ti bi ga ’45-e bez suda ubio i bacio u neku jamu?? Ili, kakao je napisano, ‘otpada u startu kao i Krišto’. Eliminacija odmah! Vrlo tolerantno, zar ne?

Maslina-Želja
Gost
Maslina-Želja
2 mjeseci prije
Reply to  Niks

Maši ti Partizanima….

Čovjek je za Narod,Da bar ima 10 takvih ljudi u Saboru bila bi možda druga priča.
Miro Svaka Čast!!

oidsfnvswvrpewuvrwer
Gost
oidsfnvswvrpewuvrwer
2 mjeseci prije
Reply to  Maslina-Želja

+

branimir zrilić
Gost
branimir zrilić
2 mjeseci prije
Reply to  Maslina-Želja

Razumin jednu bidnu kasirku kojoj je ugrožena kakva takva egzistencija pa je prisiljena na taj ponižavajući robovski simbol ili pseudo bolesničko obilježje. Za nijednog Žaborskog zastupnika ne mogu imati moralno razumijevanje jer čak i da se do kraja mandata ne pojave na toj kinološkoj pozornici neće riskirati ni lipe. Pa… Pročitaj više »

Vidimanemogunista
Gost
Vidimanemogunista
2 mjeseci prije

Dobar

CAN
Gost
CAN
2 mjeseci prije

I ja kasirku razumum…i nikog više….što je piva Mišo MK …i ništa više.

Blaza
Gost
Blaza
2 mjeseci prije
Reply to  Niks

Pa da, politicko plemstvo koje je niklo iz rasadnika KPJ su političari za sva vremena, kako 41. tako 91. Steta sto ih je 91. dočekala nespremne pa su umjesto u rat išli na skolovanje pa u Pariz i Brisel kako bi izbrusili buduću podobnost za politicara i gospodara Hrvatske.

Vidimanemogunista
Gost
Vidimanemogunista
2 mjeseci prije
Reply to  Blaza

👍

Mikojan
Gost
Mikojan
2 mjeseci prije
Reply to  Niks

Populistički ljevičar ali volim ga slušati i gledati u Saboru iako se sa mnogim njegovim izrečenim stavovima ne bi složio. On je malo stariji i mudirji Pernar ali ipak klerikalni desničar što Pernar nikako nije.

Simon
Gost
Simon
2 mjeseci prije
Reply to  Mikojan

Ispalio si vatromet etiketa, od populisičkog ljevičara do klerikalnog desničara.
A da probaš bez etiketa i amblema?

Mikojan
Gost
Mikojan
2 mjeseci prije
Reply to  Simon

Ja, možda sam preslabo obrazložio, po njegovoj borbi, zalaganju za narod je pupulistički ljevičar nalik na Pernara ali u stvarnosti je ono drugo.

bumbar
Member
Noble Member
bumbar
2 mjeseci prije
Reply to  Mikojan

Te etikete su vrlo zastarjele. G.Bulj je suverenist i pravi predstavnik naroda koji ga je birao za zastupnika. A kao što Ustav kaže ” vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu”. Zato te moderne floskule o populizmu objesite mačku o rep.

KISIK
Gost
KISIK
2 mjeseci prije
Reply to  bumbar

Rekla Greta?! A momcim se digo na jeuro…dali bi bubreg za Iphone

Mikojan
Gost
Mikojan
2 mjeseci prije
Reply to  bumbar

Poštovani bumbare, svi u Saboru su izabrani kao pravi predstavnici naroda i birani su na stranačkim listama a kako se oni bore za taj narod je druga štorija. g. Bulj kao jedan od najaktivnijih diskutanata u Saboru pokušava nešto za taj narod ili kao pokušava nešto ali uspjeha nema ili… Pročitaj više »

oidsfnvswvrpewuvrwer
Gost
oidsfnvswvrpewuvrwer
2 mjeseci prije
Reply to  bumbar

+

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
2 mjeseci prije
Reply to  Niks

Krasno. Koliko vas je nasjelo na trola koji je preusmjerio diskusiju? Poštovana redakcijo. Ja rijetko prigovaram, ali ovaj intervju je trebalo – prepoloviti. Ili čak na više dijelova. Velika je vjerojatnost da većina neće zamjetiti ponešto, a sve je doslovce – dragocjeno. Npr “…Pokušao sam ispraviti nelogičnost i nebulozu u… Pročitaj više »

Mikojan
Gost
Mikojan
2 mjeseci prije
Reply to  Lucija, prva

Malo se tu lupeta bez veze, neka netko od vas na svom zemljištu pokuša legelno postaviti 20-30m stup za iznajmljivanje tkz. antenskog prostora. Pa da vidimo treba li građevinska dozvola i još čuda dokumenata. Naravno, sve možeš napraviti i bez dozvole ali to već pokazuje stanje tkz. pravne države.

Simon
Gost
Simon
2 mjeseci prije
Reply to  Mikojan

Stanje “takozvane” pravne države je upravo onakvo kakvo bi trebalo biti jer država odnosno njeni stupovi vlasti predlažu, usvajaju, tumače i provode zakone. Sad da li je ta država “takozvana” ili “stvarna” ovisi o percepciji stvarnosti. Na primjer deklarirana su tri stupa vlasti; zakonodavna, izvršna i sudska. Da li postoji… Pročitaj više »

oidsfnvswvrpewuvrwer
Gost
oidsfnvswvrpewuvrwer
2 mjeseci prije
Reply to  Simon

Te varanske floskule ne volim spominjati, “oko” je svima njima majka u žaboru a i SVIM žaborima na planetu. Cijenim Bulja kao moralnog patriotu koji je rizikovao i život ali ja njegov posao tamo među onim hijenama nebi mogao obavljati ni da mi upere štoljpi u vugla. Sve što su… Pročitaj više »

Simon
Gost
Simon
2 mjeseci prije
Reply to  Lucija, prva

Interview se mogao i udvostručiti s čime bi se udvostručile i dragocjenosti. Nije problem u izrečenome, sve mogu odmah potpisati, međutim vrag se uvijek krije u detaljima, a to je u ovom slučaju ono što Bulj nije rekao. Iako na rubu, Bulj nije izašao izvan okvira u kojem se sistemska… Pročitaj više »

bumbar
Member
Noble Member
bumbar
2 mjeseci prije
Reply to  Niks

A, ne! Današnji ljevičari su nešto sasvim drugo nego su bili u prošlosti. Nekada su stajali u obranu malog čovjeka, radnika, seljaka…Danas im je prioritet obrana rodne ideologije, istospolno partnerstvo, surogat majke i “pravo istospolaca na dijete”. Doduše, neke odlike su i zadržali, poput verbalnog delikta, kojeg danas nazivaju politička… Pročitaj više »

oidsfnvswvrpewuvrwer
Gost
oidsfnvswvrpewuvrwer
2 mjeseci prije
Reply to  bumbar

Ljevo desno, nebitno, varanske ideološke podjele jago……….

mladen3x
Gost
mladen3x
2 mjeseci prije
Reply to  Niks

Neki se bore za građane ove države a neki pljuju po takvima,prepoznajte u kojoj ste skupini….

KISIK
Gost
KISIK
2 mjeseci prije
Reply to  Niks

Naganjaju tebe sinko ne samo duhovi prošlosti…već skoro i avatari.

oidsfnvswvrpewuvrwer
Gost
oidsfnvswvrpewuvrwer
2 mjeseci prije
Reply to  KISIK

Hahaha…………

learzi
Gost
learzi
2 mjeseci prije
Reply to  Niks

Kao Slovenac, ja ga ne znam (Miro Bulj). Niti nisam nikad birao između dva politika (to rade samo ovce), jer mi je sve jasno. Ipak, pročulo se preko njega, da Bruselj nema 5G mreže, šta veliko znači……….razmišljaj dalje. I sam Bill Gates, kao, da je počeo iz” garaže”, a roditelji… Pročitaj više »

oidsfnvswvrpewuvrwer
Gost
oidsfnvswvrpewuvrwer
2 mjeseci prije
Reply to  learzi

Vudi je znao biit duhovit što jest jest al da nije varan racku bi se za njega čulo i nebi snimio 50 filmova.

learzi
Gost
learzi
2 mjeseci prije

?

Stock
Member
Famed Member
Stock
2 mjeseci prije
Reply to  learzi

Kaze ti da je Vudi gusterov i da ne bi snimov 50 filmov da nije gusterov.

nefvjnesifvnseurovuw
Gost
nefvjnesifvnseurovuw
2 mjeseci prije
Reply to  Stock

+

Blj blj blj
Gost
Blj blj blj
2 mjeseci prije
Reply to  Niks

U pravu si. I ja se slazem. Uostalom i u ovom intervjuu ima bisera samo takvih. Kad se WHO izjasnila po pitanju 5G da izaziva karcinome? Otkada se to ne podizu bazne stanice blizu kuca u Au…..etc etc ….stvarno pogresna osoba za intervjue i bilo kakve objave. Pocelo se kupusarit.… Pročitaj više »

Pero djetlic
Gost
Pero djetlic
2 mjeseci prije

Bulj je ljudina i ispravan covjek, samo je sa krivim ljudima. Most kao stranka je zapravo satelit HDZ-a koja im sluzi kao zeton kao dosad ili kao lazna opozicija u ovom mandatu, rasipa glasove desnice, prave, suverenisticke domoljubne, krscanske desnice i desnog centra. Bulj je predobar da bi svoje ideje… Pročitaj više »

Mario
Member
Active Member
Mario
2 mjeseci prije
Reply to  Pero djetlic

A da je Most zapravo satelit HDZ-a dokazala je Krišto izlaskom iz istog.

Boba Lazarević
Gost
Boba Lazarević
2 mjeseci prije
Reply to  Mario

Krišto je izašla iz DP-a, ne iz Mosta. U Mostu nije nikada bila. Ali razumljiva je tvoja omaška, nema baš neke vidljive razlike između te dvije stranke.

Pero djetlic
Gost
Pero djetlic
2 mjeseci prije
Reply to  Pero djetlic

Istina, na plandemiji se pokazalo sta i tko je tko, tj da su svi beskicmenjaci u sluzbi vlastitog konformista. Da su 90ih isli tako u konformizam, nikada ne bi bilo samostalnosti. Cudi me uopce da imamo drzavu s ovakvim beskicmenjqcima

Simon
Gost
Simon
2 mjeseci prije
Reply to  Pero djetlic

Čekaj malo, tko to ima samostalnost?
Tko ste to vi koji imate državu, ako ne spadate u onih par stotina obitelji koje je naveo otac domovine koji je u jednom povijesnom trenutku uzviknuo “Imamo Hrvatsku”?

oidsfnvswvrpewuvrwer
Gost
oidsfnvswvrpewuvrwer
2 mjeseci prije
Reply to  Simon

On je mislio na obitelji njegovih a ne ovih za koje se prestavljao i zato je bio iskren kad je rekao te dvije zadnje rječi iz tvog napisa.

KISIK
Gost
KISIK
2 mjeseci prije
Reply to  Pero djetlic

Nemamo pero. Samo privid i monetarna lobotomija suverenosti .

Pera Detlic
Gost
Pera Detlic
2 mjeseci prije
Reply to  Pero djetlic

Izgleda da mi je nick doživio mutaciju. Nadam se da se neće dogoditi i replikacija, kloniranje i još ponešto.

rimtu
Gost
rimtu
2 mjeseci prije
Reply to  Pera Detlic

“Mutacija” nije zlonamjerna, a oni koji prate, prate i točno ime nicka.
Samo nastavi u “revijalnom tonu”.

branimir zrilić
Gost
branimir zrilić
2 mjeseci prije
Reply to  Pero djetlic

Hvala preduhitrija si me ,na istom smo tragu.Čak sam i glasa za njega ali više za nikoga.Čovijek je i simboličko biće, kojim nam se na izvjestan način otvara put u vlastitoj potrazi ka određenoj transcendenciji.Pa on kao branitelj neka se sjeti npr Vodotornja u Vukovaru kad se gotovo svakodnevno izlagalo… Pročitaj više »

Mrčikola
Gost
Mrčikola
2 mjeseci prije

branimire, tako je, otprilike sam s te pozicije i pisao komentar i nadovezao se na Perin.
Da budem iskren, volio bi da je stvarnost drukčija pa da ne moramo pisati ovakve komentare.

oidsfnvswvrpewuvrwer
Gost
oidsfnvswvrpewuvrwer
2 mjeseci prije

U mladosti te drma testosteron, ideali su ukras mladosti, sa starošču testosteron opada a raste mudrost a ona bi mi rekla neću tamo sa onima koji od osnutka rade kontra interesa naroda i države ni po koju cjenu.

Vidimanemogunista
Gost
Vidimanemogunista
2 mjeseci prije

👏👏👏

branimir zrilić
Gost
branimir zrilić
2 mjeseci prije

Prijedlog je malo zakasnija,neki dan Zadarski list ponosno objavljuje kako je moj sugrađanin neki Perić dobio nagradu časopisa jezik za kovanicu “kihobran umisto vizir.

Vidimanemogunista
Gost
Vidimanemogunista
2 mjeseci prije

🤣🤣

Mikojan
Gost
Mikojan
2 mjeseci prije
Reply to  Pero djetlic

I sad da bi ti tao jednu plusčinu moram da se registrujem, no me mrzi nešto. Svi koji su u ovom sazivu Sabora ne zaslužuju da ikada više kroče u njega kao zastupnici. Na žalost, trenutno ih drugačije ne možemo kazniti no u novo normalnom se još ne zna što… Pročitaj više »

Mrčikola
Gost
Mrčikola
2 mjeseci prije
Reply to  Mikojan

Mikojane, najopasnija je, barem ja tako vidim, brzina i lakoća pristajanja i prilagodbe na sve ovo.
Za majstore smo izgleda davno pročitana priča.

oidsfnvswvrpewuvrwer
Gost
oidsfnvswvrpewuvrwer
2 mjeseci prije
Reply to  Mikojan

Ni jedan saziv žabora nije radio za interese naroda i države, sve je bilo gluma prodanih za judine škude, čast izuzetcima koji su barem govorili istinu.

oidsfnvswvrpewuvrwer
Gost
oidsfnvswvrpewuvrwer
2 mjeseci prije
Reply to  Pero djetlic

Nema više junaka, postoje samo budući avatari Mrči.

Mrčikola
Gost
Mrčikola
2 mjeseci prije

Subaru, dovoljan je i površan pogled oko sebe za shvatit da je “preoblikovanje” već počelo.

oidsfnvswvrpewuvrwer
Gost
oidsfnvswvrpewuvrwer
2 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

Istina, vidi se golim okom ne treba mikroskop.

Pera Detlic
Gost
Pera Detlic
2 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

Dovršenjem skyneta i 5g matrica će započeti svoj pjev. Na top listi br. jedan numera koji film sad vrtiš u glavi?

Mrčikola
Gost
Mrčikola
2 mjeseci prije
Reply to  Pero djetlic

prktone, ne bi čudilo da su dodatno “inspirirani”.
Novac pjeva opojnije od mitskih sirena.

oidsfnvswvrpewuvrwer
Gost
oidsfnvswvrpewuvrwer
2 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

Hahaha, dobre ti sirene………….

Pera Detlic
Gost
Pera Detlic
2 mjeseci prije
Reply to  Pero djetlic

Najočitiji primjer bijaše ona vakserica Nives Strenja Linić. Agenda na kvadrat.

Mario
Member
Active Member
Mario
2 mjeseci prije

“Svak nas je krao i potkradao, a najteže će biti kad nas naši budu krali i prodavali svjetskim jebivjetrim makro lopovima. Navalit će na nas velika ptica grabljivica. Kako tada nas spasiti od nas?“ Ja ne znam kako se ovi hrvatski političari mogu igdje pojaviti u javnosti, nisam nikada ni… Pročitaj više »

Moreno
Member
Famed Member
Moreno
2 mjeseci prije
Reply to  Mario

Lipo je to reka Bruno Bušić . . . jedan od tih političara koje spominješ je i Miro Bulj . . . koji uopće ne spominje reviziju pretvorbe i privatizacije u kojoj se dogodila pljačka . . . a sa tim se čak i totan Josipović falija kako je nastoja… Pročitaj više »

Mladen
Gost
Mladen
2 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Izgleda da ti je promakla izjava od prošle godine umedijima gdje je Bulj optužio Emila Tedeschia injegovog ujaka koji je jamio 300tisuca maraka skupljenih za kupnju oružja za obranu Sinja .Ima još toga dalo bi se naći tko želi ali idemo dalje sta bi se ono reklo.

Moreno
Member
Famed Member
Moreno
2 mjeseci prije
Reply to  Mladen

Jeli ti to mene zaj#baješ . . . koji Tedeschi, koji 300000 marak . . . to je beznačajna kap u moru i ti slučaj je samo jednokratno iskorišten na bazi dnevne politike . . . opljačkane su stotine miljardi euri i to sistematski . . . i po Bulju… Pročitaj više »

oidsfnvswvrpewuvrwer
Gost
oidsfnvswvrpewuvrwer
2 mjeseci prije
Reply to  Moreno

+

Mrčikola
Gost
Mrčikola
2 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Moreno, nemoj tako, počet će izgarat osigurači.😁

Moreno
Member
Famed Member
Moreno
2 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

Neće, osigurači su deblji od instalacija . . . 🙂

Mrčikola
Gost
Mrčikola
2 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Moreno, sivat će onda na sve strane, a i mirita kako je došlo… 😁

Pera Detlic
Gost
Pera Detlic
2 mjeseci prije
Reply to  Moreno

To rješava 33. Tri Očenaša i tri Slave ocu domovine.

rimtu
Gost
rimtu
2 mjeseci prije
Reply to  Mario

Ja bih ipak prvo “novinarima” ukrasio kandelabre.
Nakon njih političari i “medicinska struka”.

oidsfnvswvrpewuvrwer
Gost
oidsfnvswvrpewuvrwer
2 mjeseci prije
Reply to  rimtu

+

zdrlje
Gost
zdrlje
2 mjeseci prije

U stranci mu pola njih više vole ono na šta se ja serem a svijetli utunelu usred mraka nego čak i u neradničkoj fašističkoj fronti.

Dinarosaurus
Gost
Dinarosaurus
2 mjeseci prije
Reply to  zdrlje

Ti bi vidio sve zvijezdice i žute i crvene i zelene -da te se jedan vaki ka miro dovati.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 mjeseci prije
Reply to  Dinarosaurus

Krupnih i velikih ljudi se najmanje moraš bojati, takove ne možeš promašiti ni vezanih očiju ali onih malih sitnih Napoleona se treba posebno paziti.

CAN
Gost
CAN
2 mjeseci prije
Reply to  Mikojan

Otrovi se u maloj boci čuvaju.je.

slavko
Gost
slavko
2 mjeseci prije

Miro Bulj, dočasnik u penziji od 7.500 kuna
plus saborska plaća 20.000+ kuna
plus dobio stan za ratne zasluge koji je prodao
plus imovinska kartica prazna
glavni mu je plus jer ide u crkvu i boji se antena

Mario
Member
Active Member
Mario
2 mjeseci prije
Reply to  slavko

Nije problem pošteno imati, nego ukrasti !

slavko
Gost
slavko
2 mjeseci prije
Reply to  Mario

on je u penziji godinama…a rođen je 1972
on ima srednju skolu, znači dočasnik, a penzija 7.500 kuna !!??
dobio stan koji je prodao, znači nije mu trebao
znam sbe je po zakonu, legalno
samo nemaju svi sreće i sposobnosti zda se za tu legalnost omasti

Mikojan
Gost
Mikojan
2 mjeseci prije
Reply to  slavko

Slavko, i onda se nađe netko tko kaže da su partizani otimali, kome je on oteo stan? a penzija bolje od partizanske, ikad.

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
2 mjeseci prije
Reply to  Mario

mislis obrnuto;)

ZAGREPCANKA
Gost
ZAGREPCANKA
2 mjeseci prije
Reply to  slavko

Zašto Vi ne čitate? Lijepo piše: “1991. kao 19-godišnjak, pristupa rezervnom sastavu MUP-a. U listopadu iz MUP-a prelazi u tek osnovanu 126. brigadu. Postaje časnik i dobiva čin zastavnika. Početkom 1994. zamrzava čin jer mu je to bio uvjet da prijeđe u 4. gardijsku brigadu. Tako je postao profesionalni gardist.… Pročitaj više »

slavko
Gost
slavko
2 mjeseci prije
Reply to  ZAGREPCANKA

zato jer kao 19 godišnjak ulaskom u HDZ odma dobiva čin zastavnika, DOČASNIK
onda brzo napreduje i dobiva ČASNIČKI ČIN za što inače ide fakultet
i na kraju ide u penziju sa 35 GODINA !!!!!!!!
mozda je legalno, ali nije ČASTNO !!!

slavko
Gost
slavko
2 mjeseci prije
Reply to  ZAGREPCANKA

IMA TISUĆE DRAGOVOLJACA 1991 A JAKO MALI BROJ NJIH JE DOBILO ZA NAGRADU STAN OD DRZAVE I PENZIJU SA 35 GODINA

Mikojan
Gost
Mikojan
2 mjeseci prije
Reply to  ZAGREPCANKA

Častan čovjek dobije stan od države i proda ga, to je čast? što ga nije poklonio nekoj siromašnoj intelektualnoj ili radničkoj mladoj obitelji uz uvjet da ne pobjegnu iz Hrvatske ?
Tada bi bio velik i častan čovjek.

mladen3x
Gost
mladen3x
2 mjeseci prije
Reply to  Mikojan

Prvo se raspitaj po kojoj cijeni i koji su uvjeti za prodaju tog stana i kome a onda komentiraj.HDZ-ovi zakoni.I raspitaj se za ostale stanove koji su dobili članovi HDZ na isti način i za koliko su ih oni prodali i kome.Ne trkeljaj napamet.

mladen3x
Gost
mladen3x
2 mjeseci prije
Reply to  ZAGREPCANKA

Najbolji komentar je bačen na začelje ove rasprave,neznam zašto ali tako je,prema tome ne zamarajte se neinformiranim osobama več im dajte informacije,možda onda ne budu komentirali “na prvu”….

Melita
Gost
Melita
2 mjeseci prije
Reply to  slavko

Slavko, na osnovi vašeg posta može se zaključiti da imate detaljan uvid u ratni put g. Bulja i smatrate da ne zaslužuje mirovinu od 7500 kuna i stan. Možete li to detaljnije obrazložiti? Ukoliko ne možete, radi se o primitivnom huškačkom pothvatu da se naruši integritet čovjeka koji se od… Pročitaj više »

slavko
Gost
slavko
2 mjeseci prije
Reply to  Melita

možda zaslužuje i mirovinu i stan ali mu niti jedno niti drugo NE TREBA ….kako to da je 1999. i pod kojim povlaštenim uvjetima od MORH-a kupio stan od 80 kvadrata za 21 tisuću eura, a nekoliko godina poslije taj isti stan prodao je za 90 tisuća. ….kako to da… Pročitaj više »

Mladen
Gost
Mladen
2 mjeseci prije
Reply to  slavko

Kolega dragi tko je 15 dana bio u rovu pod topničkom paljbom automatski mu najmanje 30 % invalideta ne gine do kraja života bez ikakve medicinske dokumentacije a kamoli 4 godine rata.

slavko
Gost
slavko
2 mjeseci prije
Reply to  Mladen

koglega dragi SLAŽEM SE 100 posto sa vama ali puno nas je bilo u rovu VEČINA nas je bila, odradila svoje, vratili se normalno životu MNOGI su nastradali, trebali su pomoć, mnogi je NISU dobili NEKI su to lijepo unovčili i sada pošteni i hrabri dečki šute o tome jer… Pročitaj više »

mladen3x
Gost
mladen3x
2 mjeseci prije
Reply to  slavko

Ni na mene ništa ne glasi a imam sve,u čemu je problem?Ničim ne muljam ali želim da ono što sam stvorio ostane ljudima na koje sam stavio imovinu a ne da se rješava na ostavinskoj raspravi.Tko nije zaslužio,neče ni dobiti i to sam na vrijeme rješio.Jel vam sad jasnije?Kod mene… Pročitaj više »

Pera Detlic
Gost
Pera Detlic
2 mjeseci prije
Reply to  mladen3x

Narodna: Tko ništa nema ni car mu ništa ne može.

branimir zrilić
Gost
branimir zrilić
2 mjeseci prije
Reply to  slavko

Ljudi trebaju biti objektivni i ne napadati te “ad hominem” već se trebaju usredočiti na stvar,”ad rem”.Nažalost po mome sudu tvoja argumentacija o nepravdi među braniteljskom populacijom “drži vodu”.Diskrepancije su ogromne,a oni nesretnici koji su stradali i nisu se snašli u pravnim labirintima su dvostruke žrtve. Kao branitelji i kao… Pročitaj više »

Mikojan
Gost
Mikojan
2 mjeseci prije
Reply to  slavko

Tko je u mirovini ili je radno nesposoban nikako ne može biti Saborski zastupnik ili baviti se politikom, za novac ili bilokakav oblik financijsko materijalne naknade.

Blaza
Gost
Blaza
2 mjeseci prije
Reply to  slavko

Da, zanimljivo. I ja sam se pitala zašto je toliko mladih otišlo u vojnu/ratnu mirovinu a 91. kada su politicari huskali na rat i kada su ti isti mladi odlazili u rat, razlog za rat je bio da svi novci odlaze u Beograd, da ima 100 tis. boračkih mirovina i… Pročitaj više »

mladen3x
Gost
mladen3x
2 mjeseci prije
Reply to  slavko

I moja žena je 100% invalid pa je živahna i “potegne” za dvojicu.Ako si invalid,nisi “udaren” u glavu,takvi ljudi uz volju mogu puno više od ovih koji samo sjede u saboru i dižu ruke,ne podcjenjuj invalide jer vidim da to otvoreno radiš.”RADNO NESPOSOBAN” je HDZ-ova interpretacija zakona jer su im… Pročitaj više »

slavko
Gost
slavko
2 mjeseci prije
Reply to  mladen3x

U PRAVU SI !!! BITI INVALID NE ZNAČI AUTOMATSKI BITI NESPOSOBAN ZA SVE u invalidsku penziju ideš ako NIŠTA ne možeš radit pilot koji više ne prođe liječniči počne raditi neki posao na zemlj invalidi u 90 posto slučajeva mogu raditi neki jednostavniji posao nego prije ozljede ali u Hrvatskoj,… Pročitaj više »

Mikojan
Gost
Mikojan
2 mjeseci prije
Reply to  Melita

Melita, ako je neki partizan sa spomenicom ’41. dobio mirovinu onda je naravno red da i borci sa spomenicom ’91. dobiju isto. Ali to isto ne može biti duplo od radničke minimalne plaće a on se kao zalaže za radnika i seljaka. Znaš u čemu je naš problem, nikada nikoga… Pročitaj više »

slavko
Gost
slavko
2 mjeseci prije
Reply to  slavko

hvala

mladen3x
Gost
mladen3x
2 mjeseci prije
Reply to  slavko

Dočasnik u penziji od 7500kn,zaboravili ste reči-zasluženo.Uostalom,prejadno je kao čovjek spasti na tako niske grane i spočitavati nekome ono što je zaslužio,pogotovo nakon ovog pročitanog teksta…držite se za (m)oralno dno,da tako kažem a niste u stanju složiti se s misli da su Hrvatski građani izigrani i prevareni.Koji je vaš odgovor… Pročitaj više »

rimtu
Gost
rimtu
2 mjeseci prije
Reply to  mladen3x

“Koji je vaš odgovor na to da se 5g stanice postavljaju blizu dječjih soba,da se postavljaju blizu ljudi,tamo gdje je zračenje največe?”

To ga nije briga, bitno je hračkat.

Dinarosaurus
Gost
Dinarosaurus
2 mjeseci prije
Reply to  slavko

Mixaš kao da te Soro$ plaća! Jesi to Anti ili si Fa? Imali razlike Yebivjetru? Ja ne idem u crkvu otkad stavljaju antene u tornjeve- Leftardu. A ako ti je malo pameti-nemoj ju prosipat. Tvoj bog je Greta Tvoji snovi agenda 201 Ti si ispran parolama nasukan ne zapadnoeuropskoj pučini… Pročitaj više »

Dinarosaurus
Gost
Dinarosaurus
2 mjeseci prije
Reply to  Dinarosaurus

Isprika!!!
Slavko!

Mahatma
Gost
Mahatma
2 mjeseci prije

Ma kakva solarna energija, čovjek je očigledno neupućen. Hrvatskoj treba jedna nuklearka i problem riješen.

Sparkling
Gost
Sparkling
2 mjeseci prije
Reply to  Mahatma

A ad pitaš nekog ADZ uhljeba od kud dolazi lova svaki mj. na njegov račun, on bi kao iz puške ispalio – pa od anemičnog i kradezea.

mladen3x
Gost
mladen3x
2 mjeseci prije
Reply to  Mahatma

Kao da tebe sluša….

Eto i mene
Gost
Eto i mene
2 mjeseci prije

Malo ste se rszmahali s promocijom ljudi koji su po vama ispravni… Miro bulj ima nekih dobrih ideja i stavova i iskreno meni jest najpozitivniji clan svoje stranke, ali ostaje cinjenica da je dio stranke most, koja je vec nekoliko puta dokazala da djeluje ovisno o tome kako vjetar puse.… Pročitaj više »

zdrlje
Gost
zdrlje
2 mjeseci prije

Ko da je Matanič režiro govnari bez imalo morala niti hrabrosti.Uzor mu je mostarski dezerter ljubitelj komunista i velikih ratnika kineza Raspudić

Ive
Gost
Ive
2 mjeseci prije

Bez da itko ista zna prethodno o ZLOCINCU von Anemicnom alias Andreju Plenkovicu i da samo procita ovaj clanak shavtio bi da je von Anemicni neprikriveni ZLOCINAC koji radi kontra interesa hrvatskog naroda i da ga odmah treba locirati uhapsiti i u kazamate sprovesti, skupa sa svim njegovim hajducima koji… Pročitaj više »

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
2 mjeseci prije
Reply to  Ive

Zahvaljujem vam se na komentaru. Uopće mi nije jasno o čemu drugi pišu…? Pa u tekstu su – čudesa, a o čemu oni…? Jedino je utješno što postoje zakonske osnove za poništavanje nekih poslova i projekata. Konkretno mislim na slučaj HT- Evotv, Marić. Drugo, vjetroelektrane, Rimac. Ove treba “pomesti” što… Pročitaj više »

Ive
Gost
Ive
2 mjeseci prije
Reply to  Lucija, prva

Meni samo nije jasno kako hrvatski narod nije prepoznao HDZ kao ZLOČINAČKU ORGANIZACIJU od samog početka, a dovoljno je bilo vidjeti tko su osnivači i utemeljitelji, sve LOPINA do LOPINE, ZLOČINAC DO ZLOČINCA.

Vidimanemogunista
Gost
Vidimanemogunista
2 mjeseci prije
Reply to  Ive

Ive,neko triba drzat skale

Simon
Gost
Simon
2 mjeseci prije

Bulj je tipičan primjer mudraca sa šanka iz birtije koji sve lijepo govori samo što ne shvaća kako ima problem s alkoholom. Kad se pogleda što Bulj posljednih godina govori i nasuprot tome za što diže, nediže ruku i biva suzdržan u saboru poštujući stranačku stegu onda se vidi njegov… Pročitaj više »

Starina
Gost
Starina
2 mjeseci prije

Sve ovo što govori g. Bulj samo dokazuje da je sistem toliko okoštao u svojoj pokvarenosti da se i uz ogromnu uloženu energiju pojedinca može učiniti vrlo malo da se popravi stanje. Jedna lasta ne čini proljeće! Ili iznimka potvrđuje pravilo. A pravilo je da je sve naopako, sve je… Pročitaj više »

Simon
Gost
Simon
2 mjeseci prije
Reply to  Starina

Točno je kako je sistem pokvaren, ali Bulj je u stvarnosti samo dio tog sistema. Od bezbroj stvarnosti koje pojedinci u nekom trenutku biraju mogu se izdvojiti dvije suprotstavljene, a to su kako se sistem može promjeniti po pravilima sistema i kako je to nemoguće. Nije teško vidjeti u kojoj… Pročitaj više »

Stara kuka
Gost
Stara kuka
2 mjeseci prije
Reply to  Simon

Ti se stvarno trudiš. I moram priznati da si jedan od najobrazovanijih i najinteligentnijih sendvičara koje sam vidio. Vjerojatno uspijevaš mnoge i zavarati. U svakom slučaju da radiš za mene ja bih ti u sendvič umjesto parizera stavio pršut. Zaslužio si.

Simon
Gost
Simon
2 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Hvala na tvojem mišljenju o mojoj inteligenciji. A zamisli koliko je tek tvoja inteligencija superiorna u odnosu na mojju kad možeš raskrinkati moje sendvičarstvo.
Ne samo na inteligenciji nego zavidim ti i na tvojoj hrabrosti i sampouzdanju. Moj naklon.

Mrčikola
Gost
Mrčikola
2 mjeseci prije
Reply to  Simon

Simon, izgleda da te opet neki majstor provocira pod Kukinim nickom kao i neki dan kad je to bilo još i ružnije. Stara kuka je “direktan” i bez dlake na jeziku ali ne vjerujem da bi se upuštao davati ovakve “stručne” procjene. Ovaj post izgleda ko” da je napisan iz… Pročitaj više »

Simon
Gost
Simon
2 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

Neznam, to meni nije važno, ja sam samo ogovorio onko kako ide i meni to Stara kuka ne znači puno, a ako je netko i zloupotrijebio tuđi nick onda je to više njegov problem nego moj. Ne zamaram se s tim tko se iza nickova krije. Gdje bih ja stigao… Pročitaj više »

oidsfnvswvrpewuvrwer
Gost
oidsfnvswvrpewuvrwer
2 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

A možda je i pravi Kuka “veseo”.

CAN
Gost
CAN
2 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

Ili mu je na žulj stao ?
Nebitno …ali staroj kuki kakvu znamo neprmjereno.
P.S.
Ili pak odlaze ljudima živci.
To je ono što po danu na ulici vidim.
Pozdrav

oidsfnvswvrpewuvrwer
Gost
oidsfnvswvrpewuvrwer
2 mjeseci prije
Reply to  CAN

Bit će sve gore, to sa živcima a i sa ostalim………….

Mrčikola
Gost
Mrčikola
2 mjeseci prije
Reply to  CAN

CAN, u pravu si, živci su sve tanji.
I ovdje najhladnokrvniji komentatori počinju pokazivati znakove nervoze i mislim da ćemo svi morati uložiti dodatni napor i pokazati maksimalnu toleranciju u komunikaciji.

oidsfnvswvrpewuvrwer
Gost
oidsfnvswvrpewuvrwer
2 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

+

Vidimanemogunista
Gost
Vidimanemogunista
2 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

👍

CAN
Gost
CAN
2 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

Da.

mladen3x
Gost
mladen3x
2 mjeseci prije
Reply to  Simon

Sistem pokvaren a ti se trudiš prikazati nekog tko se bori protiv takvog sistema alkoholičarom i još misliš da si u pravu.Pa i Šeks je u narodu alkoholičar pa je napisao zakon koji paše lopovima,zar ne?A ego ti je kao u Ronalda a Juventus tone i ne nazire se kraj… Pročitaj više »

Simon
Gost
Simon
2 mjeseci prije
Reply to  mladen3x

Ja sam samo prikazao kako se Bulj kao dio sistema bori protiv sistema kao što se alkoholičar za šankom bori protiv alkohola. Ništa više, ništa manje.
A o tvojoj inteligenciji i tvojim sposobnostima razumijevanja, kao i o postavkama tvog uma možemo drugi put.

oidsfnvswvrpewuvrwer
Gost
oidsfnvswvrpewuvrwer
2 mjeseci prije
Reply to  Simon

+

Simon
Gost
Simon
2 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Evo potaknuo si u meni još veći trud mene trudbenika. Prekovremeni i to još nedjeljom su izvrsno plaćeni. Tako da za večeru umjesto sendviča s pršutom i koka kole očekujem goveđi biftek medium pečen i pelješki plavac ograničenog porijekla i to s padina jugu okrenutih. Kao što vidiš baš si… Pročitaj više »

Mrčikola
Gost
Mrčikola
2 mjeseci prije
Reply to  Simon

Simon, ma bogati…slabo si se mašija.😁

Stara kuka
Gost
Stara kuka
2 mjeseci prije
Reply to  Simon

Vidim ja da ti svađanje otvara apetit, ali krivo si plasirao svoju narudžbu a i svoj upis. Osim toga, moraš pripaziti da ti tako jaka i kalorična većera ne sjedne na želudac. Znaš da nutricionisti preporučuju navečer nešto laganiji obrok. Da ne spominjem da pun želudac i poneka butelja jakog… Pročitaj više »

oidsfnvswvrpewuvrwer
Gost
oidsfnvswvrpewuvrwer
2 mjeseci prije
Reply to  Simon

Svaki sistem se lako pokvari, šekelima……….

Vidimanemogunista
Gost
Vidimanemogunista
2 mjeseci prije
Reply to  Simon

Velika vecina i ne vidi u cemu je problem,jer nema s cim. Velika vecina nema um,samo hrpu sivih stanica koje se aktiviraju na use,nase i podase.

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
2 mjeseci prije
Reply to  Starina

Ma ne idu oni ulicom. Auti.
U restorane ide ista škvadra. Za takva mjesta prosječni građanini nema novaca…ako se koji uvali, to je zato da bi žicao uslugu.

Btw, Da je Bulj napravio samo ovo što je napravio za Cetinu, dovoljno je.

Ljudi su zbilja opterećeni “ljevicom” i “desnicom”.

Simon
Gost
Simon
2 mjeseci prije
Reply to  Lucija, prva

Bulj je za Cetinu napravio točno onoliko koliko je Greenpeace napravio za planet Zemlju.

CAN
Gost
CAN
2 mjeseci prije
Reply to  Simon

Hahahahaha
Dobar…ne znam za cetinu…ali znam za ove i planetu zemlju.
Zato imamo katastrofu.
Bulj je odokativno manje loš od nametnutih opcija…iza kojih spremno čeka zvijer Čim prođe žigosanje.
Mislim da može i gore.zapravo sam rijetko siguran kao danas.
Pozdrav

oidsfnvswvrpewuvrwer
Gost
oidsfnvswvrpewuvrwer
2 mjeseci prije
Reply to  Simon

+, otišla ona ciokaubojima, mislim flaširana a rijeka svaki dan u more unese pitke vode koliko je potrebno za državu 12 puta veću od Hrvatske po broju stanovnika, 150 litara po glavi. Mislim da će uskoro koncesija na čitavu rijeku otići istim koji sada flaširaju ako je ne zagade sa… Pročitaj više »

CAN
Gost
CAN
2 mjeseci prije
Reply to  Starina

To radim cili život.sizifov posao.Ali djeluje bar malo.

Vidimanemogunista
Gost
Vidimanemogunista
2 mjeseci prije
Reply to  Starina

Ee moj stari,to san ja govoria jos ko dite,mama ako ne valja zasto se s njim druze? Sad znam odgovor. Nisu vidili ni morala ni etike. Uvik kazem da su gori oni koji govnu drze svicu. Tu posebno naglasavam popove svih religija bez iznimke. Zadnji s kojim sam razgovara je… Pročitaj više »

Stara kuka
Gost
Stara kuka
2 mjeseci prije

Nisam čak još ni pročitao članak. Ne moram, jer sam dovoljno toga saznao o Miri Bulju i ranije. On je jedan od vrlo, vrlo rijetkih domoljuba i općenito poštenih, čestitih ljudi u ljudi u smrdljivoj i truloj saborskoj moćvari. Miro Bulj nije visoko obrazovan, nema elokvenciju naprimjer Raspudića, ne izgleda… Pročitaj više »

Mladen
Gost
Mladen
2 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Svaka čast na opisu Mira potpisujem sto posto ,možda ga iz ovog opisa osobno poznaješ ,samo još da dodam kost u grlu HDZ ovcima u Sinju i Splitsko dalmatinskoj županiji .

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
2 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Raspudić je antipatično bla blablakalo.
I ona njegova. Irelevantni i dosadni.

oidsfnvswvrpewuvrwer
Gost
oidsfnvswvrpewuvrwer
2 mjeseci prije
Reply to  Lucija, prva

Veže kitice riječi u suvisle misli ali prodao se za judine škude ko večina takozvanih “intelektualaca” glumeći “desničara”.

oidsfnvswvrpewuvrwer
Gost
oidsfnvswvrpewuvrwer
2 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Najbolje od Bulja u žaboru je bio skoro boks meč sa Plenkijem.

branimir zrilić
Gost
branimir zrilić
2 mjeseci prije

Oba su superteška.Ja welteraš nemam šanse jedino da sam M. Beneš

jsfnbvjswerfvsnerugs
Gost
jsfnbvjswerfvsnerugs
2 mjeseci prije

Eeeee taj banjalučanin je imao topove u rukama………za mene ništa to ne važi jer svatko se može naći na zemlji a onda neki zahvat điuđitsu i stvar riješena humano…….

bauštelac
Gost
bauštelac
2 mjeseci prije

kaže miro nu to što ste vi prčili tj to što ste pričali legenda cetinskog kraja

Kurjaca
Gost
Kurjaca
2 mjeseci prije

I onom pacijentu iz dvori

Max
Member
Famed Member
Max
2 mjeseci prije

Gospodin Bulj je originalan npatvoren Čovjek iz naroda.

Damir
Gost
Damir
2 mjeseci prije

Miro dobro razmišlja, uočava i govori, pitanje je samo, ima li i može li biti pozitivnih značajnih pomaka u praksi, kao posljedica njegovog shvaćanja stvarne situacija u zemlji Hrvatskoj. Bojim se, kako će se na Mirino zdravlje odraziti činjenica, kad jednog dana shvati da usprkos izrazito velikoj energiji uloženoj u… Pročitaj više »

oidsfnvswvrpewuvrwer
Gost
oidsfnvswvrpewuvrwer
2 mjeseci prije
Reply to  Damir

Sve su države doo u vlasništvu istih.

Vidimanemogunista
Gost
Vidimanemogunista
2 mjeseci prije
Reply to  Damir

“A bolesnijih ljudi sve vise”, Bravo👏👏

benty20
Gost
benty20
2 mjeseci prije

Kao Mirov sugrađanin i iz mog viđenja, mislim da se radi o poštenom čovjeku koji želi najbolje svom narodu i svojoj državi. Jedini problem kod njega je manjak kapaciteta za tako nešto. I s druge strane, bilo tko da digne glas ili se pobuni protiv nečeg, Miro uskače bez puno… Pročitaj više »

oidsfnvswvrpewuvrwer
Gost
oidsfnvswvrpewuvrwer
2 mjeseci prije
Reply to  benty20

Znao sam jednog sinjanina, pravi čovjek bio, pokoj mu duši, Željka Barača.

oidsfnvswvrpewuvrwer
Gost
oidsfnvswvrpewuvrwer
2 mjeseci prije

Sve što je doneseno u žaboru dizanjem ruke je kontra interesa naroda i države u kojeg/koju se zakljinju a u korist onih koji ih plaćaju.

Mrčikola
Gost
Mrčikola
2 mjeseci prije

Subaru, kratko i jasno.

oidsfnvswvrpewuvrwer
Gost
oidsfnvswvrpewuvrwer
2 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

Da se ne kaće oni koji traže dlaku u jajetu pa ulazit u rasprave ne valja to, troši vrijeme Mrči.

rimtu
Gost
rimtu
2 mjeseci prije

Na ovu istinu ti se nitko ne može kačit.

jsfnbvjswerfvsnerugs
Gost
jsfnbvjswerfvsnerugs
2 mjeseci prije
Reply to  rimtu

Može Lucija, ta se stalno kaći hehehe……….

Vidimanemogunista
Gost
Vidimanemogunista
2 mjeseci prije

U sto se ova rasprava pretvori,mila majko! Lud sam sto uopce citam ikakve portale i novine. U vecini slucajeva fino nabroje sto nije u redu,sto je nepravedno. I onda ko nekakvi bez mozgni ludjaci ocekujemo od uzroka svih nasih sranja da to popravi! Adio pameti,je li te ikad bilo!Nikad se… Pročitaj više »

CAN
Gost
CAN
2 mjeseci prije

Kad već -onda Hrkljuš, pa hepek.

oidsfnvswvrpewuvrwer
Gost
oidsfnvswvrpewuvrwer
2 mjeseci prije

A i ti nešto uvjerljivo napisa.

Vidimanemogunista
Gost
Vidimanemogunista
2 mjeseci prije

Zadnji nek pusti vodu i ugasi svjetlo

Dinarosaurus
Gost
Dinarosaurus
2 mjeseci prije

Može i zamjena. Pustit svijetlo i …

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 mjeseci prije

bulju nijedno pitanje o koroni?

ZAGREPCANKA
Gost
ZAGREPCANKA
2 mjeseci prije
Reply to  Brainstorm

Treba čitati inače čovjek ispadne glupan. “…..ovo tematsko poglavlje svih Vaših aktivnosti ovime završavamo te Vas molim za skori nastavak ovog intervjua u kojem ćemo nastaviti o trenutno gorućim problemima kao što je uvođenje eura, covid blokada, upitnih odluka tzv. Nacionalnog stožera, te mjere, za koje je sad evidentno kako… Pročitaj više »

er4j
Gost
er4j
2 mjeseci prije
Reply to  ZAGREPCANKA

Pa tako nesto se meni motalo po glavi ali sam se ustrucavao napisati. Ima jos pitanja koja treba postaviti kao …..odobreno americko spijuniranje nasih gradjanja i politicara, hoce li i dalje ostati na snazi PDV kao sto je danas, hoce li i dalje biti na snazi ako netko ode u… Pročitaj više »

Boba Lazarević
Gost
Boba Lazarević
2 mjeseci prije

Pročitao sam link na članak u Jutarnjem o špijuniranju vlade od strane DT-a. Sve stoji. Dakle, u članku piše kako slovenski ministar Veber, koji je iznio tezu o špijunaži na temelju opsežne studije, “nema čvrste dokaze”… osim što je izradio studiju i osim što je tezu platio položajem. To su… Pročitaj više »

Dinarosaurus
Gost
Dinarosaurus
2 mjeseci prije

Da.

Vidimanemogunista
Gost
Vidimanemogunista
2 mjeseci prije

👍👏

POVEZANE VIJESTI