Mladi iz arapskih zemalja u Rusiji vide saveznika, dok SAD smatraju neprijateljem

arapi putin
12 komentara

Prema podacima godišnjeg sociološkog istraživanja kojeg je provela agencija “Arab Youth Survey”, mladi arapskih zemalja Rusiju percipiraju za pouzdanijeg saveznika od Sjedinjenih Država.

Od ispitanika je zatraženo da navedu koje saveznike preferiraju u vanjskoj politici. Rusija je zauzela četvrto mjesto i bila je jedina nearapska zemlja u prvih pet.

Po prvi put od 2012. godine SAD nisu uključene u prvih pet država koje preferira arapska mladež. 2018. godine su Sjedinjene Države u rangu navodnih saveznika arapskog svijeta pale na 11. mjesto.

Osim toga, sve više Arapa, njih čak 57%, SAD vide kao neprijatelja. U 2012. godini je samo 32% ispitanika imalo tako negativno mišljenje o Washingtonu.

SAD gube tlo

Arab Youth Survey
FOTO – Rezultati sociološkog istraživanja o stavovima arapske mladeži o saveznicima koje je proveo “Arab Youth Survey”

Prije arapsko-izraelskog rata 1973. godine je Moskva igrala važnu ulogu na Bliskom istoku, ali je nakon sloma Sovjetskog Saveza prestala biti vodeći igrač u regiji, izvijestio je arapski dnevni list Arabian Business.

Međutim, tijekom XXI stoljeća je ponovno došlo do promijene u ravnoteži snaga u regiji. Sjedinjene Države su izgubile vodstvo tijekom predsjedanja Obamom, dok se ruska pozicija ojačala.

Rezultati ankete pokazuju da mladi Arapi smatraju Rusiju za jaku i stabilnu silu i pouzdanog partnera. Posljednjih godina mnogi arapski saveznici Sjedinjenih Američkih Država se okreću prema Moskvi, piše Arabian Business.

List naglašava da su Arapi nezadovoljni politikom Washingtona zbog nesposobnosti američke političke elite da se postigne palestinsko-izraelski mirovni sporazum.

S druge strane, Moskva je imala značajnu ulogu u sirijskom sukobu, što joj je dalo prednost u odnosu na SAD, bez obzira na službene politike raznih arapskih zemalja.

Prema autoru, kada su Sjedinjene Države pod vodstvom Baracka Obame počele napuštati svoju vodeću poziciju na Bliskom istoku, Moskva je iskoristila situaciju i intervenirala u regionalnim procesima.

Pokrenula je vojnu kampanju u Siriji 2015. godine, te zajedno s Iranom i Hezbollahom osigurala opstanak vlade Bashara Al-Assada, čija je pobjeda već vidljiva na horizontu.

Unatoč činjenici da se mnogim mladim Arapima ne sviđa Assadova vlada, Rusija je intervencijom sebi osigurala imidž snažne i odlučne sile, pouzdanog saveznika, jamca stabilnosti i državnog suvereniteta, te zemlje koja pobjeđuje.

Danas čak i neki od najatraktivnijih američkih saveznika u regiji uspostavljaju bliže veze s Rusijom, koju vide kao alternativnog dobavljača oružja.

U travnju 2018. se Bliski istok ponovno razočarao u Sjedinjene Države. Naime, tada su SAD provele ograničeni raketni udar, oprezno izbjegavajući položaje Rusije, Irana, Hezbollaha, čak i ključnih vladinih ciljeva, odabirući kao ciljeve mali broj kemijskih postrojenja bez posebnog strateškog značaja. “Prekomjerni oprez” je samo naglasio američku slabost, nikako superiornost. Nakon toga su svi bili uvjereni da je Rusija doista osvojila odlučujuću pobjedu u Siriji, koju Washington, u bilo kojem slučaju, niti želi niti može osvojiti, piše arapski list.

Sjedinjene Države su iskreno umorne od sukoba na Bliskom istoku, posebno nakon iskustva u Iraku. Washington je zaboravio da je zacrtane ciljeve moguće postići i ograničenim sredstvima, kao što je bio slučaj u Kuvajtu 1991. godine. To je vještina koju je Rusija pokazala u Siriji.

“Nakon toga su međunarodni promatrači počeli govoriti o prvoj uspješnoj međunarodnoj intervenciji u arapskom svijetu od oslobađanja Kuvajta 1991. godine”, piše autor članka, stručnjak Hussein Ibish.

Obama je nekoć predvidio “kako će operacija u Siriji osvijestiti Rusiju”. Međutim, dojam u regiji je da Rusija djeluje odlučno i uspješno, stoga se pojavljuje kao jak i odlučan igrač, a na SAD se gleda kao na neodlučnu i bespomoćnu silu.

Odlučni vođa i “smiješni huligan”

Arab Youth Survey
FOTO – Rezultati istraživanja o stavovima arapske mladeži o Sjedinjenim Državama kao prijateljskoj ili neprijateljskoj zemlji agencije “Arab Youth Survey”

Jedan od važnih čimbenika o percepciji među mladima u arapskim zemljama je način na kojeg doživljavaju ruskog i američkog predsjednika.

Arabian Business primjećuje kako ispitanici Vladimira Putina vide kao snažnog, odlučnog i autoritativnog vođu, dok Trumpa smatraju “smiješnim huliganom s rasističkim sklonostima”.

Ukratko, novine naglašavaju kako oštar porast antiislamskih stavova u Sjedinjenim Državama također umanjuje simpatije prema Washingtonu, dok Putin i Rusija nisu poznati po takvim stavovima.

Štoviše, Rusija se ujedinila s važnim islamskim arapskim državama kao što su Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, te s antiterorističkim snagama u Libiji, a na međunarodnim konferencijama uvijek govori o “umjerenom islamu” i “borbi protiv terorizma”.

“S druge strane, Moskva je uvijek propagirala umjereni islam i borbu protiv terorizma”, podsjeća autor članka, Hussein Ibish s Instituta za arapske zaljevske države u Washingtonu, koji tvrdi vjeruje kako se ovaj trend može promijeniti, ali SAD moraju izađe iz sjene i povratiti svoju ulogu lidera na Bliskom istoku, od kojeg su dobrovoljno odustale.

Arapibliski istokNATOSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
5 godine prije

Na mladima svijet ostaje!!!

Laki Topalović
5 godine prije

Ako uzmemo da je u Saudijskoj Arabiji od 30 milijuna 20 mlađe od 30 godina? Hm? Ne znam podatke za svaku zemlju, no zna se otprilike. A da, ima po regijama. sjeverna Afrika, Bliski istok i Perzijski zaljev.

Nik
5 godine prije

ali SAD moraju izađe iz sjene i povratiti svoju ulogu lidera na Bliskom istoku, od kojeg su dobrovoljno odustale. Dobrovoljno? Danas najjaci vic…

Ellessar
5 godine prije

Vjerujem da svi ljudi na svijetu koji imaju barem dva funkcionalno spojena ganglija jasno vide tko je generalno prijatelj, a tko neprijatelj…???

Majk Majers
5 godine prije

Šta mislite, bi li Rusi bili sve popularniji da su rokali po israelcima, amerima….u Siriji? Kako ne.
Sve je to dio taktike i ništa nije slučajno. Dobar marketing sve prodaje, posebno ako ga i opravdaš. Puškom se bave naci zapadnjačko smeće.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI