Nakon Sirije Trump američke trupe želi povući i iz Afganistana

BVP točkaš Stryker
37 komentara

Samo dan nakon najave da je počeo proces povlačenja američkog kontingenta iz sjeverne Sirije, američki predsjednik Donald Trump je najavio značajno povlačenje američkih vojnika iz Afganistana. Ova najava dolazi istovremeno s potvrđenom ostavkom ministra obrane Jamesa Mattisa, koju analitičari dijelom vežu za povlačenje vojske iz Sirije, iako čelnik Pentagona to u otvorenom pismu u kojem objašnjava razloge svog odlaska eksplicitno ne spominje.

Predsjednik Sjedinjenih Država, Donald Trump, najavljuje “značajno povlačenje vojske iz Afganistana”, izvijestili su američki mediji.

Trump je naredio povlačenje oko polovice od 14 000 američkih vojnika raspoređenih u Afganistanu, izvijestio je jučer The Wall Street Journal,  navodeći izvore iz američkog Ministarstva obrane.

Bilo je različitih izvješća o mogućem povlačenju, a jedan od izvora Pentagona je najavio da se odlazak tih snaga može dovršiti do sredine iduće godine.

“Što radimo tamo? Što smo sve ove godine bili tamo?”, rekao je Donald Trump na sastanku u Bijeloj kući u srijedu, prenosi Reuters.

Ovo izvješće dolazi samo dan nakon što je američka vlada potvrdila početak potpuno povlačenje svojih snaga s područja Sirije, što je izazvalo kontroverze u Trumpovoj upravi.

Kao što smo izvijestili, istog dana je američki ministar obrane James Mattis podnio je ostavku zbog neslaganja s predsjednikom Trumpom. Američki je predsjednik potvrdio odluku čelnika Pentagona i krajem veljače na njegovu dužnost dolazi novi ministar obrane.

Prema više analitičara, najnovije inzistiranje Trumpa da povuče američke trupe iz Afganistana je bio jedan od ključnih faktora da Mattis podnese ostavku.

Od početka intervencije 2001. godine se Sjedinjene Države i američki NATO saveznici nalaze u Afganistanu, a azijska zemlja nikad nije bila nesigurna kao danas. Talibani kontroliraju više teritorija nego ikad, a na ratnoj pozornici Afganistana se pojavio i novi akter, teroristička skupina ISIL koja pokušava utvrditi svoje položaje u azijskoj zemlji.

Prema obavještajnim podacima Rusije, ISIL je u Afganistanu uspio okupiti oko 10 000 boraca, a veći dio ih je u zemlju došao nakon gubitka teritorija u Siriji i Iraku.

Moskva je također optužila Sjedinjene Države i njihove saveznike, koji su više od 17 godina u Afganistanu, da su pod izgovorom borbe protiv terorizma otvoriti put širenju ove terorističke skupine u središnjoj Aziji.

Ruski veleposlanik u Ujedinjenim narodima, Vasilij Nebenzja, izjavio je u ponedjeljak kako je Moskva zabrinuta zbog činjenice da ISIL u Afganistanu pokušava postići dogovor s Talibanima i drugim skupinama, kao što su terorističke frakcije Islamske stranke Turkestana povezane s Al-Qaedom.

Što se samog povlačenja američkih trupa iz Sirije i Afganistana tiče, ruski predsjednik Vladimir Putin je o ovom pitanju prilično skeptičan, sve dok se službeno ne potvrdi da u tim zemljama nema američke vojne prisutnosti.

Na tu temu je ruski predsjednik rekao da američke trupe nemaju zakonske temelje za rad u Siriji, a ako Washington ozbiljno želi povući svoje snage, to bi bila prava odluka. Putin je napomenuo da su Sjedinjene Države najavile svoje “povlačenje” iz Afganistana mnogo puta i u brojim prigodama, a ipak su tamo i nakon 17 godina.

“Što se tiče povlačenja američkih vojnika iz Sirije, ne znam što je to. Sjedinjene Države su u Afganistanu već 17 godina, a gotovo svake godine kažu da povlače svoje trupe, ali još uvijek su tamo”, rekao je ruski predsjednik na velikoj konferenciji za novinare održanoj jučer.

“Ne vidimo nikakav znak povlačenja američkih vojnika, ali ne isključujemo tu mogućnost, pogotovo dok se krećemo prema političkom rješenju”, govoreći o Siriji je dodao je ruski predsjednik.

Rekao je da se slaže s ocjenom američkog predsjednika Donalda Trumpa da su teroristi Islamske države poraženi, ali je upozorio kako još postoji opasnost da se preživjeli borci presele u susjedne zemlje.

The Wall Street Journal  

 

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
giordano bruno
5 godine prije

Poznato je da je najveći proizvođač heroina Avganistan, gde se na preko 100.000 hektara polja uzgaja mak. Ključni sastojak cveta ove biljke je opijum, glavni za pravljenje heroina. Godišnje se u Avganistanu proizvede preko 4.000 tona opijuma, čijom se preradom može dobiti blizu 500 tona heroina.
Glavne švercerske rute vode preko Turske, Bugarske, Albanije, zatim preko Kosova kroz Srbiju. Ranija istraživanja su pokazala su zabrinjavajuć broj, a to je da se balkanskom rutom prokrijumčari nekoliko desetina tona heroina.

octopus
5 godine prije

Nemaju Ameri što tražiti tamo, dok je na djelu John Rambo koji pomaže umjerenoj afganistanskoj oporbi!

Trubadur
5 godine prije

Pa dosta toga se promijenilo u poslijednje vrijeme…. Pakistan otišao u zagrljaj Kini , lokalne države podpisale Kaspijski sporazum…. Jednostavno nema više strategijske dubine za ozbilnije djelovanje u Afganistanu…. Ako dodamo još, da Talibi neče pregovarati, sve dok su strane sile u Afganistanu i da zauzimaju sve veči prostor pod svoju kontrolu, da se bliže izbori u aprilu 2019, sve je logičnije, da tu neke vajde za Amere više nema…

Slavonac
5 godine prije

Hoceli i Trump dobit nobilovu nagradu.Obama je dobijo.Uvuko je vojsku u ratove i sa S korejom skoro zaratijo.To se zove liberalno.

jezevakucica
5 godine prije

Ako odu ostaće kurve i dileri bez posla.

burt
5 godine prije

nema povlačenja iz strateških država i nema promjene politike prema Siriji, Iranu i Sjevernoj Koreji, prvo su za Mattisa govorili da je umjereniji od Trumpa sad govore da je ekstremniji, sve je to samo za unutarnju upotrebu, svi Trumpovi savjetnici znaju da Trump ne može napraviti takve radikalne promjene

Bilo kuda, kiki svuda
5 godine prije

Na Voltaire news novinar Valentin Vasilescu tumaci povlacenje Americkih trupa iz Sirije kao taktike pomika S300 na podrucje Deir Ez-zor.

http://www.voltairenet.org/article204433.html

Laki Topalović
5 godine prije

Nešto se puno povlači sa svih strana. Tko je bio u vojsci ili vojnoj akademiji? Dobro, ovih drugih baš nema. Nešto mi se čini kao pregrupiranje za drugi front. Afrička strategija glasi “Zbogom Afriko, ostajemo u par zemalja”, sad napušta Veliki Bliski istok, san svih snova i mokri snovi svih američkih startega. Koji front ostaje? Samo dva – Europa i Pacifik …..

pippo444
5 godine prije

Ne budite naivni. Svakog američkog vojnika koji ode, zamijeniće pet privatnih vojnika. Pun ih je Irak i Afganistan. Super zarada na rušenju i ubijanju.

Bumbum
5 godine prije

Povuci se iz zlatne koke…ohohoho, rece djed mraz…

nekoime
5 godine prije

Ameri su ušli u Afganistan zato što su saudijski državljani izveli teroristički napad na Twinse u New Yorku?

ivo
5 godine prije

Pola ode a ostatak talibani rese

STEVO
5 godine prije

Još jedan pametan Trumpov potez.. Prepušta rusima nezavršen posao..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI