fbpx

Našim dragim ženama, pripadnicama suprotnog spola, želimo sretan Dan žena

Ruža - Dan žena - Logično

Portal Logično ne piše čestitke, ali ćemo ovom prilikom napraviti malu iznimku. Razloga je puno, ali o njima ćemo kasnije. Ne tako davno, zapravo prije nešto manje od 110 godina, 28. 2. 1909. u New Yorku je prvi put obilježen Dan žena. Nešto kasnije, 1910. je određeno da 8. ožujak/mart bude proglašen za međunarodni Dan žena.

Dugo su ovaj dan slavili socijalistički pokreti širom komunističkih zemalja da bi ovaj datum najzad bio prihvaćen od strane Ujedinjenih naroda 1975. godine. Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1977. prihvatila je ovaj dan kao: „Dan UN za prava žena i svjetski mir“.

Moderni povjesničari se još uvijek nisu složili je li je ovaj datum vezan za Theresu Serber Malkiel ili organiziranje protesta radnica tekstilne industrije New Yorka 8. 3. 1857.

Ostavimo povijesne činjenice po strani, žene su muškarcima izvor povijesne inspiracije. Žene su bile uzrok i razlog mnogih ratova. Samo su one u stanju jednim pogledom prouzrokovati bezbroj neprospavanih noći. S njima nije lako, ali bez njih je život nemoguć. Mnoge granice su pomicane zbog žena – opravdano i neopravdano. Muškaraci bez žena nisu muškaraci, kao što i žene bez muškarca nisu žene. Nadajmo se da će tako i ostati.

Neka je sretan svaki dan našim ženama i majkama, a ne samo 8. ožujak/mart!

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
29 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Jole
Gost
Jole
2 godine prije

Kako samo stručno prc*te ove pobornike rodne ideologije. 🙂 🙂 🙂

Svaka čast.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
2 godine prije

Iskrene cestitke svim pripadnicama ljepseg spola. Ovo je jedan od najvaznijih datuma u povijesti za covjecanstvo.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
2 godine prije
Reply to  Koča Popović

I ovaj tjedan je ubijena jedna zena iz Hrvatske. Ubio ju je siledzija, njen vlastiti muz iako je izdrzavala svojim radom njega i dvoje djece. Rijec je o S. K. (46) iz Klostar Ivanica. Ovu informaciju navodim zbog onih koji su me napali zbog iznosenja sluzbene statistike sa stranica MUP-a RH o dvije ubijene zene mjesecno u prosloj godini. Ubojstva su pocinjena od strane njihovih partnera ili supruznika. Nadalje, zene su slabije placene od muskaraca za iste poslove. Visokoobrazovanih zena ima 60%, a samo ih 24% na upravljackim pozicijama u RH. Situacija na bogatom zapadu nije nista bolja. Iznosim ove cinjenice kao suprug, kolega i suradnik cija zena kao i milijuni drugih dobiva otkaz u trudnoci, biva sikanirana i omalovazana na radnom mjestu. Protiv toga sa moraju boriti sve napredne snage drustva.

PPP
Gost
PPP
2 godine prije
Reply to  Koča Popović

Protiv čega se boriti?

Pravni propisi štite ženu i nigdje ne piše da suprug može učiniti bilo što loše svojoj ženi.

Kako se boriti protiv nejednakih plaća?

Kako se boriti da bude više žena na upravljačkim pozicijama?

Molim konkretne odgovore.

Hvala

Sinisa
Gost
Sinisa
2 godine prije
Reply to  PPP

Sta reci PPP,najlakse se praviti blesav a ti od sebe uradi sve sta mozes i bice dovoljno jer niko od pojedinca ne trazi da pravi opsti bunt vec i nesto malo znaci revoluciju;kada ti se na nekoga galami udari glavom u zid,izadjo ti iz kuce a ne zena ili dijete (to “ti” je generalno “m”i samo karikiram)……

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Sinisa

@Sinisa- Potpisujem!

PPP
Gost
PPP
2 godine prije
Reply to  Sinisa

Ne razumijemo se. Ženu već imam, a i djecu. Tu gdje živim, iz kuće izlazi muškarac, a žena i dijete ostaju u 99% slučajeva, ali se muškarci zbog toga ne bune da su diskriminirani.

Želim samo čuti kako drugi razmišlja o problemu nejednakih plaća i upravljačkih pozicija gdje je manje žena.

Što predlažu?

Ivek
Gost
Ivek
2 godine prije
Reply to  PPP

Nejednakost broja žena i muškaraca na “upravljačkim pozicijama” se može riješiti socijalnom tiranijom u kojoj se žene gura na pozicije koje slobodnom voljom u “slobodnim društvima” izabiru daleko rijeđe nego muškarci.

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Ivek

Ima jedna izreka u istri – “Brižna una hiža di žena nosi brageše a muž kotulu”
(brižna-jadna, brageše-hlače, kotula-suknja)

Uz dužno poštovanje “modernim” ženama i muškarcima, ali je dom, u neka minula vremena, bio sretnije mjesto za život nego danas, bez obzira što danas ima svega u izobilju.

Siguran sam da bi 9 od 10 žena svoj rad u firmi zamijenile za kućanske poslove, samo kad bi obitelj mogla živjeti od muževe plaće.

Perun
Gost
Perun
2 godine prije
Reply to  otpisani

@otpisani pun pogodak. Nažalost muškarci ne mogu dovoljno privređivati ali u mnogim razgovorima većina parova smatra da bi to bila idealna kombinacija jer kuća trpi bez ženske ruke. I opet ne treba gušiti nečiju slobodu. Ako joj možeš priuštiti da bude doma a ona ipak želi raditi nešto što voli neka radi. Međutim ove naše prave radnice kao prodavačice koje rade posao skladištara i slično rade zbog toga što ih životne situacije prisiljavaju na to. 99% njih bi bilo doma kad bi im se pružila takva mogućnost.

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Perun

Perun
Već sam o temi “pravo žene na rad” govorio.

Kad pogledamo odakle je krenula inicijativa o “pravima” žena pa i sam 8. mart trebalo bi sve biti lakše razumljivo…
Sve je krenulo u Americi u jeku industrijske revolucije, u nedostatku radne snage, kada su vlasnici tvornica (i njihova kapitalistička država) shvatili da mogu “ubiti dvije muhe jednim udarcem” …. Dakle, oni su do tada morali muškarcu, “glavi” obitelji plaćati dovoljno da mu cijela obitelj preživi.
Zaposlivši i njegovu ženu dobili bi još jedan “par ruku”, pa više muškarca ne moraju onoliko platiti, već taj iznos podijele između dvoje, tako da će sada kapitalistima u tvornici raditi dvoje za ono što se prije jednoga plaćalo.
Naravno, u početku je žena bila lošije plaćena ali kasnije se muškarcima nije dizala plaća a ženama “kap po kap” tako da danas imamo situaciju da u cijelom svijetu moraju u obitelji raditi i muž i žena kako bi smogli dovoljno sredstava za život.
Način kako to postići bio im je odmah jasan, trebalo je samo u žensko uho pustiti “bubu” kako je “ravnopravan” rad sa muškarcom njeno “PRAVO” i da su one koje kod kuće odgajaju djecu i brinu o kućanstvu, diskriminirane od – “male chauvinist pigs”.
Ubrzo su se formirale razne udruge žena (sponzorirane od kapitalističke države i interesnih skupina) koje su okupljale sve više žena sa ciljem promoviranja “ravnopravnosti u radu” i emancipacije na svim poljima, tako da se taj “požar” proširio i na ostatak svijeta da bi danas postalo to što je… a to je da je žena (a uz nju i dijete) postala najunosniji “resurs” u eksploataciji od strane raznih industrija a naročito politike.

Mislim da ti je jasno sve…

Sinisa
Gost
Sinisa
2 godine prije
Reply to  PPP

3P,potpuno se razumijemo…ja pricam o onom sta mi mozemo uraditi a sistem je sistem.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
2 godine prije
Reply to  PPP

U kakvom mi to svijetu zivimo da @Sinisa smatra dostignucem cinjenicu da u zakonu ne pise kako muskarac ne treba mlatiti zenu!? Ne pise, ali je to svijetla tradicija koju dozivi vise od trecine zena u braku. Da, pravni propisi stite zenu, ali praksa kaze drugo. U vecini slucajeva ubijenih zena, ubojice su bile evidentirane po nekoliko puta zbog nasilja, ali bez ozbiljnijeg upozorenja. Pravosudje nije adekvatno reagiralo. Kazne su preblage, a edukacija nedovoljna. Sustav je postavljen tako da pogoduje u svim segmentima zivota jacem i dominantnijem.

PPP
Gost
PPP
2 godine prije
Reply to  Koča Popović

Predloži što treba. Uvesti novi zakon, a sam tvrdiš da ovaj prvi ne funkcionira? Je li to logično?

Sustav pogoduje jačem, a ti tražiš još jačeg od sustava. Po mogućnosti stranog faktora da lupa još jače kazne. Nije li to mazohizam?

Svi znaju kritizirati, ali ih malo daje prijedloge kako to riješiti.

Nisi mi dao prijedloge i odgovore na moja pitanja.

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  PPP

Rješenje je lako:
– Nemoj imati posla sa luđakom.
– Ne provociraj jačega od sebe.
– Povuci se kada vidiš da vrag šalu odnosi.

Kada bi se žene držale jednog ili sva tri predložena pravila, sve bi ostale žive, zdrave i sretne. 🙂

Perun
Gost
Perun
2 godine prije
Reply to  otpisani

Da se nadovežem na Otpisanog s jednim slučajem koji mi je dobro poznat. Ženska zaručena za narkomana koji ju tuče dok ga ona financira. Ne želi prekinuti jer ona bi prvo našla nekog normalnijeg. Nitko normalniji neće se petljati u takve bolesne odnose. I tko je onda kriv kad joj lik bude napravio nešto gore od šamara? Lik svakako jest kriv ali tko ga je financirao i podržavao sve vrijeme? Svaka normalna ženska će se pokupiti nakon prvog šamara ili kad primjeti korištenje narkotika. Iako već jest žrtva i sama si je kriva jer nitko je ne prisiljava na bolesnu vezu. Ništa nije crno-bijelo kako se želi prikazati.

Sinisa
Gost
Sinisa
2 godine prije
Reply to  Koča Popović

Puno kasnim ali “U kakvom mi to svijetu zivimo da @Sinisa smatra dostignucem cinjenicu da u zakonu ne pise kako muskarac ne treba mlatiti zenu!?” Koco brkati o cemu ti ovde pricas???

Sinisa
Gost
Sinisa
2 godine prije
Reply to  Koča Popović

Koco ima jedna anegdota; Kini covek tuzio zenu,inace zence je karatista,da ga zena redovno tuce,zena za opravdanje nasla da je on iznervira i da ga onda izbleba ali da ga voli. I on nju voli te je molio sud da je nekazne vec to ogranice tako da je sud naredio zeni da ga ne smije tuci vise od dva puta sedmično.
Elem…sretan 8. Mart svim nasim ljepsim i vrijednijim polovinama.

radnik
Gost
radnik
2 godine prije

noc vjestica, samo po danu!!! ?? naravno salim se, sretan 8. mart svim gospodjama i onima koje ce to tek postati 🙂

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije

Poštovane kolegice sretan vam dan žena!

28.juni
Gost
28.juni
2 godine prije

Sadrzinom sam kaplja,ali oblikom sam more,jer ja sam. ZENA.

Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
2 godine prije
Reply to  28.juni

ja bi rekao obrnuto ali dobro.. 🙂

Bitte füllen Sie dieses Feld aus
Gost
Bitte füllen Sie dieses Feld aus
2 godine prije

Vec i po broju njihovih komentara se vidi da su nevidjeno sretne. Toliko su sretne da bi mogle poceti i pucati po nama od veselja. Pojma nemam zasto se ne bi osjecale ravnopravne u drustvu, kad su dobile priliku za afirmaciju nakon sto smo se galantno odrekli jednog naseg rebra radi njihovog postanka. Naravno da im treba cestitati na ustrajnosti dok u velikoj vecini posluzuju gotovo sve pokretne trake svijeta, jer mi nemamo zivaca za takve poslove, zar ne?
Super je taj praznik zena, da nas podsjeti koliko smo profitirali od jednog ulozenog rebra. Da smo znali da ce raditi za male pare, trebali smo uloziti jos jedno rebro. E, da je covjek znao.

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo
2 godine prije

Svim ženama (i onima koji se tako osjećaju, he, he) čestitam osmi mart.

VladoGrozny
Gost
VladoGrozny
2 godine prije

Drage zene, majke, djevojke…
Neka vam je sretan taj nazalost zanemareni Dan zena! I da vas se ljubi i cuva! I ne samo danas nego uvijek!
I neka krepa svaki siledzija sto na vas je ikada digao ruku,kukava mu mati, …kao i ovom gadu sto lupa minuse!

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
2 godine prije

Drugaricama sretan Dan zena uz nadu da ce u buducnosti konacno dobiti mjesto koje zasluzuju u drustvu , jer su vrijednije , hrabrije , sposobnije i pametnije od 90 % mlatimudana koji glume lazne velicine , novo formiranom stalezu od 10 % gospodja i gospodicni te sponzorusa nemam sto cestitati , njima je ovaj nakaradni sustav priustio da im je svaki dan, dan sponzorusa .

Običan tip
Gost
Običan tip
2 godine prije

Čestitke svim ženama.Samo pitanje za pisca ovoga članka (ili tko je već postavljao članak): Zašto ruža, zar ne bi trebao biti Karanfil?

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

Sretan Dan Žena svim pripadnicama nježnijeg spola.

luni lunovic
Gost
luni lunovic
2 godine prije

briga me za minuse ali u USA zene prave genocid na muskarcima toliko

POVEZANE VIJESTI

Izbornik