Feministice uhićene ispred Kremlja za vrijeme usvajanja petoljetne strategije o pravima žena

Ekaterina Nenasheva
18 komentara

Zapadne agencije, pa tako i Hina, javljaju kako je skupina feministica danas uhićena ispred Kremlja, nakon što je izvjesile transparent: “Muškarci su na vlasti već 200 godina, dosta bi bilo!”

OVD Info objavljuje da su dvije novinarke oporbenog dnevnika Novaja Gazeta i fotografkinja odvedene u policijsku postaju na ispitivanje. Odvjetnica za ljudska prava Mari Davtijan tvrdi na Facebook stranici da je privedeno ukupno osam feministica.

Jedna od aktivistica, umjetnica Jekaterina Nenaševa, na Facebook je stavila video snimku koja prikazuje feministice ispred Kremlja, sa signalnim bakljama u ruci.

“Feministice Moskve i Sankt Peterburga koje su zauzele Kremlj pozdravljaju vas ovog 8. ožujka”, piše Nenaševa. Transparent feministica referira se na caricu Katarinu Veliku, posljednju rusku vladaricu, preminulu 1796.

Feministice su nosile i transparente s porukama “Ženu za predsjednicu” i “Mi smo u većini“.

I to je sve? Nije, ali ostatak nećete pročitati u medijima koji opisuju krvožednog “Vladimira Vlada Putina od Kremlja“.

“Gospodične feministice” su se očito na trenutak probudile iz zimskog sna i pojma nemaju da je upravo danas, na Međunarodni dan žena, ruski premijer Dmitrij Medvedev potpisao vladinu nacionalnu strategiju za žene za razdoblje od 2017. do 2022 godine.

Prema strategiji, koja je u cijelosti objavljena na  internetskoj stranici Vlade Rusije, ona će provoditi u dvije faze.

U prvoj fazi, od 2017. do 2018. godine, treba razviti informacijsko-analitičke mehanizme za provedbu strategije, te stvoriti pravne i kadrovske temelje javne politike u korist žena.

Druga faza, od 2019. do 2022. godine, osigurat će provođenje mjera za poboljšanje položaja žena u političkim, gospodarskim, socijalnim i kulturnim sferama.

Provođenje strategije će se financirati kroz postojeće vladine programe.

Ranije danas je ruski predsjednik Vladimir Putin u televizijskom obraćanju povodom Međunarodnog dana žena čestitao ženama njihov praznik stihovima  Konstantina Balmonta.

Naravno, Mari Davtijan, Jekaterina Nenaševa i druge pojma nemaju niti da je strategija usvojena, ni što u njoj piše, kao ni da je gotovo sigurno da će se do 2022. provesti, jer njima ionako bio cilj da budu “uhićene od strane režima”.

Zanimljivo je kako se uvijek piše samo pola istine, a treba se pitati uče li uopće novinari da “uhićenje” i “privođenje na razgovor u policiju” nisu isto? No, kao što smo rekli, cilj je postignut, a skraćenu verziju vladinog dokumenta №410-p od 8. ožujka 2017. od 18 stranica nitko nije ni pogledao.

Dmitrij MedvedevMeđunarodni dan ženaNovaja Gazeta
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
subaru
7 godine prije

Koje petokolonaške frajle financirane od tame dolarosima.

jale
7 godine prije

Feministički aktivizam je samo još jedan alat korporativne diktature koji se danas iskorištava u političke svrhe. Uporedite godišnje statističke podatke o stradavanju radnika zbog izostanka provođenja programa sigurnosti i zaštite na radu, pogotovo smrtne slučajeve, sa svim oblicima nasilja prema ženama, pa ćete se uvjeriti da je priča prenapuhana u epsko-lirskom maniru.

Georgij Žukov
7 godine prije

Sa velikim otklonom od politike kada je o danasnjem datumu rijec , CESTITAM OD SRCA SVIM ZENAMA DRUGARICAMA SRETAN 8. MART.

anarho
7 godine prije

ova levo gore na slici je nadezhda tolokonnikova, osnivacica pussy riot? yekaterina nenasheva je preprosle godine sa njom uhapsena u moskvi …
http://www.dailymail.co.uk/wires/ap/article-3121542/Putin-praises-Russia-open-democratic.html

anarho
7 godine prije

pardon … “uhapsena”

Osoba C
7 godine prije

Rusi su imali caricu Katarinu Veliku, preminulu 1796 g. Na drugom kontinentu, George Washington te 1976.g. završava mandat, a novi predsjednik postaje John Adams. Tennessee postaje 16-ta država Unije. Do dana današnjeg feministice su nosile i transparente s porukama “Ženu za predsjednicu” i “Mi smo u većini“. A ne, zabuna, u SAD još nisu došli do toga, to se ovih dana nosi u Rusiji. Hina objavila.

jale
7 godine prije

Kada u mainstream medijima pričaju o “pravima žena” onda svake godine pozovu dvije direktorice, jednu Agrokora i drugu neke male tvrtke gdje čavrljaju o par stotina kuna razlike u direktorskim plaćama između muškaraca i žena. A nikada ne pričaju o pravu žena da ne rade po 16 – 20 sati dnevno ljeti po onim paklenim vrućinama kad padaju s nogu a mnoge od njih se zbog izuzetnih napora kasnije teško i trajno oboljevaju. Iskorištavati žene u turističkoj sezoni jer, samo one znaju i mogu obaviti neke poslove bolje od muškaraca, to je u redu, a govoriti o njihovim pogaženim radnim i ljudskim pravima bio bi udar na ekonomiju, koja počiva upravo na iskorištavanju radnika, u ovom slučaju u turizmu. A gdje je sve drugo gdje nam se svima skupa svakodnevno 364 dana gaze prava i onda su izmislili i dali nam da svako ima jedan dan u godini da proslavi… Čitaj više »

Travis
7 godine prije

Rusija je poznata po poštivanju ljudskih prava 🙂

zlatan
7 godine prije

Činjenica je da je bivši SSSR jako afirmirao žene i učinio ih vidljivim u javnome životu. No, ne patmim niti jednu ženu da je bila na visokoj političkoj dužnosti. Jedino Katarina Furceva, ministrica kulture u vrijeme Brežnjeva.
Sadašnja Rusija nije SSSR, posve je nova država. Iako su Ruskinje dosta samostalne, i daljeu javnoj politici nema žena na visokim položajima.
Ali svi olako zaboravljamo kada govorimo o ženama u politici, da su najprije uspjele žene na Indijskom Potkontinentu. Prva demokratski izabrana čelnica, tj.pemijerka u povijesti, bila je Sirimavo Bandaranaike na Šri Lanki, već 1960 godine. Indira Gandhi postala je premijerka Indije 1966, prije nego bilo koja žena u Evropi….ili neegdjhe drugdje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI