fbpx

Feministice uhićene ispred Kremlja za vrijeme usvajanja petoljetne strategije o pravima žena

Ekaterina Nenasheva

Zapadne agencije, pa tako i Hina, javljaju kako je skupina feministica danas uhićena ispred Kremlja, nakon što je izvjesile transparent: “Muškarci su na vlasti već 200 godina, dosta bi bilo!”

OVD Info objavljuje da su dvije novinarke oporbenog dnevnika Novaja Gazeta i fotografkinja odvedene u policijsku postaju na ispitivanje. Odvjetnica za ljudska prava Mari Davtijan tvrdi na Facebook stranici da je privedeno ukupno osam feministica.

Jedna od aktivistica, umjetnica Jekaterina Nenaševa, na Facebook je stavila video snimku koja prikazuje feministice ispred Kremlja, sa signalnim bakljama u ruci.

“Feministice Moskve i Sankt Peterburga koje su zauzele Kremlj pozdravljaju vas ovog 8. ožujka”, piše Nenaševa. Transparent feministica referira se na caricu Katarinu Veliku, posljednju rusku vladaricu, preminulu 1796.

Feministice su nosile i transparente s porukama “Ženu za predsjednicu” i “Mi smo u većini“.

I to je sve? Nije, ali ostatak nećete pročitati u medijima koji opisuju krvožednog “Vladimira Vlada Putina od Kremlja“.

“Gospodične feministice” su se očito na trenutak probudile iz zimskog sna i pojma nemaju da je upravo danas, na Međunarodni dan žena, ruski premijer Dmitrij Medvedev potpisao vladinu nacionalnu strategiju za žene za razdoblje od 2017. do 2022 godine.

Prema strategiji, koja je u cijelosti objavljena na  internetskoj stranici Vlade Rusije, ona će provoditi u dvije faze.

U prvoj fazi, od 2017. do 2018. godine, treba razviti informacijsko-analitičke mehanizme za provedbu strategije, te stvoriti pravne i kadrovske temelje javne politike u korist žena.

Druga faza, od 2019. do 2022. godine, osigurat će provođenje mjera za poboljšanje položaja žena u političkim, gospodarskim, socijalnim i kulturnim sferama.

Provođenje strategije će se financirati kroz postojeće vladine programe.

Ranije danas je ruski predsjednik Vladimir Putin u televizijskom obraćanju povodom Međunarodnog dana žena čestitao ženama njihov praznik stihovima  Konstantina Balmonta.

Naravno, Mari Davtijan, Jekaterina Nenaševa i druge pojma nemaju niti da je strategija usvojena, ni što u njoj piše, kao ni da je gotovo sigurno da će se do 2022. provesti, jer njima ionako bio cilj da budu “uhićene od strane režima”.

Zanimljivo je kako se uvijek piše samo pola istine, a treba se pitati uče li uopće novinari da “uhićenje” i “privođenje na razgovor u policiju” nisu isto? No, kao što smo rekli, cilj je postignut, a skraćenu verziju vladinog dokumenta №410-p od 8. ožujka 2017. od 18 stranica nitko nije ni pogledao.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
18 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Koje petokolonaške frajle financirane od tame dolarosima.

jale
Gost
jale
3 godine prije

Feministički aktivizam je samo još jedan alat korporativne diktature koji se danas iskorištava u političke svrhe. Uporedite godišnje statističke podatke o stradavanju radnika zbog izostanka provođenja programa sigurnosti i zaštite na radu, pogotovo smrtne slučajeve, sa svim oblicima nasilja prema ženama, pa ćete se uvjeriti da je priča prenapuhana u epsko-lirskom maniru.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Sa velikim otklonom od politike kada je o danasnjem datumu rijec , CESTITAM OD SRCA SVIM ZENAMA DRUGARICAMA SRETAN 8. MART.

anarho
Gost
anarho
3 godine prije

ova levo gore na slici je nadezhda tolokonnikova, osnivacica pussy riot? yekaterina nenasheva je preprosle godine sa njom uhapsena u moskvi …
http://www.dailymail.co.uk/wires/ap/article-3121542/Putin-praises-Russia-open-democratic.html

anarho
Gost
anarho
3 godine prije

pardon … “uhapsena”

anarho
Gost
anarho
3 godine prije
Reply to  anarho

ah, komentar izgubio smisao … dok admin ne odobri komentar (vjerovatno zbog linka) … uglavnom, cini mi se da je ova levo gore nadezhda tolokonnikova, jedna od osnivacica pussy riot. a ekaterina nanasheva je preprosle godine bila u moskvi bila “uhapsena” sa nadezhdom …

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  anarho

Nisam ziher da je ova lijevo Nadezda….Ona je prva liga komad, bar je prije bila…Mada one orgije kad je bila u visokom stupnju trudnoće meni osobno nisu atraktivne….I njen tadašnji muž se tada stiltao ispred silnih kamera i promatrača….Non stop mu je “alat” gubio bitku sa strateškim položajem gospodične Nadezd… Uglavnom ne liči mi bas na nju

anarho
Gost
anarho
3 godine prije
Reply to  Ivo

nznm, meni su njih dvije ko sestre … potrazi na google “ekaterina nenasheva riot” i izbacit ce ti par njenih slika sa nadezhdom. ekaterina ima samo oci svjetlije a ovoj gore, cini mi se, tamnije su.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije

Rusi su imali caricu Katarinu Veliku, preminulu 1796 g. Na drugom kontinentu, George Washington te 1976.g. završava mandat, a novi predsjednik postaje John Adams. Tennessee postaje 16-ta država Unije. Do dana današnjeg feministice su nosile i transparente s porukama “Ženu za predsjednicu” i “Mi smo u većini“. A ne, zabuna, u SAD još nisu došli do toga, to se ovih dana nosi u Rusiji. Hina objavila.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Osoba C

OSOBO C, Katarina Velika uopće nije bila Ruskinja, već Njemica. Negdje sam pročitao da je unatoč tome šta je u tadašnju Rusku Imperiju došla u dobi od 15 godina, da do kraja svoga života, nikada nije naučila potpuno ruski jezik…..

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  zlatan

Istina, ali je i istina da je na čelu Rusije bila žena. SAD još čeka na to.

jale
Gost
jale
3 godine prije

Kada u mainstream medijima pričaju o “pravima žena” onda svake godine pozovu dvije direktorice, jednu Agrokora i drugu neke male tvrtke gdje čavrljaju o par stotina kuna razlike u direktorskim plaćama između muškaraca i žena. A nikada ne pričaju o pravu žena da ne rade po 16 – 20 sati dnevno ljeti po onim paklenim vrućinama kad padaju s nogu a mnoge od njih se zbog izuzetnih napora kasnije teško i trajno oboljevaju. Iskorištavati žene u turističkoj sezoni jer, samo one znaju i mogu obaviti neke poslove bolje od muškaraca, to je u redu, a govoriti o njihovim pogaženim radnim i ljudskim pravima bio bi udar na ekonomiju, koja počiva upravo na iskorištavanju radnika, u ovom slučaju u turizmu. A gdje je sve drugo gdje nam se svima skupa svakodnevno 364 dana gaze prava i onda su izmislili i dali nam da svako ima jedan dan u godini da proslavi to što ga gaze.

Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije
Reply to  jale

Mainstream vrti iskljucivo DEMO program, cija je glavna odlika, da se dopadne i proizvede ‘feel good’ osjecaj kojim se pasivizira covjeka. Tko je prisutan u industriji ce znati, da je svaka tekuca traka nacickana zenama, 20 km nedaleko mjesta gdje zivim nalazi se poveca tvornica u kojoj tijekom ljetnih mjeseci dezura vozilo prve pomoci i priskace u pomoc zenama koje se na radnom mjestu na dnevnoj osnovi ruse zbog previsokih temperatura. One slabijeg moralnog integriteta u pravilu pribjegavaju seksualnim odnosima sa raznim seficima, da bi bile premjestene na relativno bolje radno mjesto, pa se tako pored ispunjavanja proizvodne norme jos i ponizavaju za minimalnu mjesecnu placu. Da stvar bude jos zalosnija, zbog narazvijene radnicke svijesti zene se dodatno psihicki iscrpljuju u medjusobnim obracunima, cime olaksavaju eksploataciju od strane managementa.
Ove dvije cice na naslovnici su samo medijske kurve frustrirane cinjenicom da njihove fotke na Instagramu nisu u žiži svjetskih zbivanja, pa su izrežirale novi performans kojim žele nadoknaditi izgubljeno.

jale
Gost
jale
3 godine prije
Reply to  Andrej

@Andrej To sa međusobnim obračunima je glavna taktička zamka korporativne diktature. Dok se mi koljemo oko korice hljeba zaboravljamo na njih i kako nas iskorištavaju. Zavadi pa vladaj. Nije li to to?

Travis
Gost
Travis
3 godine prije

Rusija je poznata po poštivanju ljudskih prava 🙂

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Travis

TRAVIS, dalo bi se raspravljati šta su to ljudska prava, a ne tako olako piskarati.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije

Činjenica je da je bivši SSSR jako afirmirao žene i učinio ih vidljivim u javnome životu. No, ne patmim niti jednu ženu da je bila na visokoj političkoj dužnosti. Jedino Katarina Furceva, ministrica kulture u vrijeme Brežnjeva.
Sadašnja Rusija nije SSSR, posve je nova država. Iako su Ruskinje dosta samostalne, i daljeu javnoj politici nema žena na visokim položajima.
Ali svi olako zaboravljamo kada govorimo o ženama u politici, da su najprije uspjele žene na Indijskom Potkontinentu. Prva demokratski izabrana čelnica, tj.pemijerka u povijesti, bila je Sirimavo Bandaranaike na Šri Lanki, već 1960 godine. Indira Gandhi postala je premijerka Indije 1966, prije nego bilo koja žena u Evropi….ili neegdjhe drugdje.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik