Rusija će reagirati na američke sankcije odbacivanjem dolara

dolar
46 komentara

Ruski ministar financija Anton Siluanov je u intervjuu za televiziju “Rusija1” rekao da Rusija pokušava smanjiti svoju ovisnost o dolaru, kako se nastavlja rješavati američkih vrijednosnih papira iz svojih deviznih rezervi i povećava plaćanja u nacionalnoj valuti. Osim toga, ministar financija zbog volatilnosti dolara nije isključio mogućnost potpunog prelaska na nacionalne valute pri trgovanju naftom, kao što čini s nekim zemljama u okviru bilateralnih ugovora.

Prema ministru Siluanovu, “američka valuta postaje rizično sredstvo u međunarodnim transakcijama”.

“Smanjili smo na minimum i nastavit ćemo smanjivati naše investicije u američko gospodarstvo i američke vrijednosne papire “, dodao je Siluanov.

Tako je, prema podacima američkog Ministarstva financija, samo u dva mjeseca, do kraja svibnja ove godine, iznos ruskih ulaganja u državne američke državne obveznice smanjen s 96 milijarde na manje od 15 milijardi dolara.

Osim toga, prošli tjedan su se povećale napetosti između Moskve i Washingtona, kada su Rusiji nametnute nove sankcije zbog slučaja trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije. Međutim, očekuje se da će Moskvi biti nametnute još teže sankcije, koje bi prema američkim dužnosnicima trebale pogoditi čak 80% ruske ekonomije.

Ranije je ruski premijer Dmitrij Medvedev upozorio da će zabrana korištenja dolara ruskim bankama, što je jedan od koraka kojeg sada razmatraju u Sjedinjenim Državama, Moskva smatrati za objavu “gospodarskog rata”. Prema riječima Medvedeva, na ovaj rat će Rusija morati reagirati.

Ministar financija Siluanov je sankcije opisao kao “neugodne, ali ne i ubojite”, te je naglasio da će od sada Rusija međunarodne transakcije nastojati provoditi u rubljama, euru ili juanu.

“Na kraju, to će negativno utjecati na američke investitore. Ali za sada ne planiramo nikakva ograničenja, poput zatvaranja lanca McDonald’s, na primjer. Naši sugrađani ipak rade tamo”, rekao je Siluanov.

Osim toga, zbog volatilnosti dolara, ministar financija ne isključuje mogućnost punog prelaska na nacionalne valute pri trgovanju naftom.

“Unatoč činjenici da se nafta, kao i ugovori o trgovanju i naplati izračunavaju na temelju dolara, kao ekvivalent u izračunu možemo čak uzeti vrijednost dolara, ali za proizvodnju i isplatu nafte  koristiti euro i druge čvrste valute, na kraju i nacionalne valute. Moguće je da će do toga doći prije nego se misli”, rekao je Siluanov.

Antiruske sankcije – Ludilo na Capitol Hillu će uništiti SAD, a ne Rusiju

SAD Rusiji uvele sankcije za “slučaj Skripal” – Može ih izbjeći ako dopusti istragu vojnih objekata

DedolarizacijaDmitrij MedvedevDolar
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
davor
5 godine prije

Polako ali sigurno. Americi ostaje sve manje poluga za ekonomsko porobljavanje planete. Obično su skloni dosad bili u takvoj konstelaciji pribjegavati ratovima.

Segota
5 godine prije

Pa izgleda , da če opet početi da štampaju novčanice od 500€!!?? I opet će zahebat Amere i njihovu borbu protiv “terorizma” ?

Alen
5 godine prije

S obzirom da je FED stampao i “dijelio dolare skoro pa besplatno zadnjih 10 godina isti je napuhao americke ,evropske i ostale burze do bola.. Imam osjecaj da bi uskoro mogli zapapriti svima…

Sale
5 godine prije

Pa jbt, ako kao ekvivalent za proračun uzimate VRIJEDNOST dolara, to znači da priznajete da nešto VRIJEDI… Toliko o odbacivanju… Problem dolara nije da ‘l ga vidim il’ ga ne vidim, nego da l’ ga priznajem il’ ga ne priznajem…

Boz
5 godine prije

Čitao sam o ovome i izgleda da Rusi i dalje nešto razmatraju, smišljaju kako da se odreknu dolara sve pominjući kako neće biti lako, otkrivajuči zapravo da ne znaju baš šta tačno treba da urade. Nisu se spremili za odgovor. Već koliko godina traje ujdurma protiv Rusije i sankcije, bez nade da će da popusti i prestane. Čakštaviše, mogu se očekivati samo još oštrije mere, al moji dragi Rusi još uvek pripremaju odgovor. I opet su i nakon izricanja ovih sankcija izgovorili tu čarobnu reč “Naši zapadni partneri”.

MajorJS1
5 godine prije

Uuu tresu im se gace…

Mićo
5 godine prije

Nikad niko, nije radio u intersu Rusije, koliko to sada radi USA. Kratkorocno ce RF imati problema, dok se sistem ne adaptira ali na duzi rok, nijesu mogli bolje proci.
Nazalost, vecini je kratka memorija, zaboravlja se da je do prije samo par godina cilj RF bio potpuna inegracija prema zapadu, nemoze se taj proces tek tako preusmjeriti.

Georgij Žukov
5 godine prije

Dolar je problem ruskih oligarha a ne Ruskog naroda , Ruski narod je naucio zivjeti pod tiranijom i u bezparici ali znao je bogami i lomiti kosti agresoru i domacim tiranima kad je zatrebalo .

mačak
5 godine prije

Ti si piobrkao lončiće. Kako će to SAD da zabrani korišćenje dolara? To je kao da sečeš granu na kojij sediš. Donekle se mogu složiti sa tobom da je odbacivanje dolara šarena laža. Samo sam siguran da u nekoj bliskoj budućnosti dolar više neće biti jedina valuta sa kojom se trguje na međunarodnoj sceni. Daleko od toga da će se dolar tek tako urušiti, ali ima ozbiljnih teorija da je to vrlo moguće (mislim da je to preterivanje, ali..). Ne treba biti nikakav ekonomista ili matematičar pa videti kolika je ustvari Rusija neuništiva ekonomski, ma šta god mislili o njihovoj eknomiji. Posle drugog svetskog rata SSSR bez ičije pomoći se uzdigao iz pepela i obnovio sve porušene gradove i sagradio nove infrastrukturne objekte i fabrike. Takođe je vratio ne baš ni mali dug Americi (program Lend Liz) u tom istom periodu. Za vrme Jeljcinove vlasti Rusija je dotakla dno i… Čitaj više »

Mariola
5 godine prije

Bravo rusi i vi i svijet se treba riješit ovisnosti dolara jer dok dolar diktira tržušte dotle oni mogu nametati sankcije kome hoćeju.

maskirani
5 godine prije

Ja sve potpsujem šta je Rogozin napisao. I sve je previše očigledno da nema prostora za tumačenje ovako ili onako.

tedi
5 godine prije

Sta sada,po americki ispada da je Rusija gologuzi beskucnik,a svima guzica zinila na Rusiju i njena bogatstva,sta nitko ni zito nece kupiti od njih?Samo da se udruze ekonomski drzave kojima su SADe uvele sankcije i Bog te veseli.Obrnemo li redosljed ispast ce da je pola svijeta uveo sankcije SADu

George
5 godine prije

Dali kinezi kupuju americki dug u dolarima ili u svojoj valuti?

Ivo
5 godine prije

Ako nema trola alerika,onda je tu trol nestručnjak za sve,osim za valjanje gluposti. Ili je to isti lik…

Savio
5 godine prije

Moze Rusija mnogo da izdrzi. Pokazala je to i u 2. Sv. ratu. Izdrzala je vise nego iko. Takav je to mentalitet. Pobjedu cesto odnosi onaj ko moze vise udaraca da primi. Mnogi ce se iznenaditi kada dodje vrijeme da SAD primi odredjene udarce, ne moraju oni biti direktno ekonomski, mogu i odredjeni alternativni ubojiti udarci da se izvrse. Pokazace se da SAD jeste znao da zadaje udarce, ali ne i da ih primi. Naravno da Rusija ne moze da vodi udarac za udarac u ekonomskom smislu sa SADom, SAD je u ekonoskom smislu, zajvaljujuci ekonomskom sistemu koji postoji, privolegovana nacija. Ali udarci Rusije carstvu se itekako zadaju. Kao posljedica ruskog djelovanja u Siriji, doslo je do katastrofalnih odnosa SADa i Turske. Kao kad povucete kocnicu iznenada u snaznom vozu koji juri, sve se pretumba iznutra. Nesto slicno Rusija radi americkom carstvu, i ono se tumba iznutra. Sta mislite zasto… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI