SAD Rusiji uvele sankcije za “slučaj Skripal” – Može ih izbjeći ako dopusti istragu vojnih objekata

46 komentara

Nakon što je “utvrđeno” da je Moskva protiv bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije u Velikoj Britaniji u ožujku ove godine koristila nervni agens, Sjedinjene Države će nametnuti sankcije Rusiji, prenosi BBC. Ovu je odluku jučer najavio američki State Department.

Sergej i Julija Skripal se pronađeni bez svijesti na klupi u gradu Salisburyu u Engleskoj 4. ožujka. Bili su ozbiljno bolesni, ali kasnije su se iznenada, gotovo čudom, potpuno oporavili nakon nekoliko tjedana u provedenih u lokalnoj  bolnici.

“Sjedinjene Države su utvrdile da je, prema Zakonu o kemijskom i biološkom nadzoru oružja i Zakonu o uklanjanju ratova iz 1991. godine, vlada Ruske Federacije koristila kemijsko ili biološko oružje čime je prekršila međunarodno pravo ili koristila smrtonosne kemikalije ili biološko oružje protiv vlastitih državljana”, izjavila je glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert.

Sankcije će stupiti na snagu 22. kolovoza ili oko tog datuma, dodala je Nauert.

Nakon incidenta je britanska vlada priopćila da je u napadu korišten vojni nervni agens Novičok razvijen u Rusiji, ali kojega, po priznanju Njemačke i Češke, mogu proizvesti brojne zemlje u svijetu, dok je ova vrsta bojnog otrova u Sovjetskom Savezu razvijena u vojnom laboratoriju u Uzbekistanu kojeg su po osamostaljenju zemlje “sanirali” američki vojni stručnjaci.

Tri mjeseca kasnije je od trovanja, navodno istim nervnim agensom, umrla britanska državljanka Dawn Sturgess, a njezin partner Charlie Rowley je nedavno izašao iz bolnice.

London pozdravlja američku odluku

London

Britanska premijerka Theresa May je priopćila kako je London pozdravlja američke sankcije protiv Rusije. Britanija je izjavila da snažna “međunarodna reakcija” na incident iz Salisburya pokazuje da “ponašanje Rusije neće ostati bez odgovora”. Londonu je akcije Moskve, za koje nikada nije pokazao nikakve dokaze, nazvao “provokativnim i bezobzirnim”.

Kakve sankcije SAD uvode protiv Rusije?

Prvi dio novih sankcija, koje su Sjedinjene Države odlučile uvesti u vezi sa slučajem Skripal, bit će potpuna zabrana izvoza u Rusiju elektroničkih uređaja i komponenti za dvostruku namjenu, civilnu i vojnu, navode State Department i američki mediji.

Nove sankcije bit će podijeljene u dvije faze, izvještava NBC.

Plan Sjedinjenih Država je nametnuti sankcije na nizu sektora, od kojih je najznačajnija moguća isporuka osjetljivih proizvoda i tehnologija iz sektora nacionalne sigurnosti, što će kontrolirati američko Ministarstvo trgovine.

NBC kaže da će izvoznici prije svakog posla s Rusijom od Ministarstva trgovine morati pitati dopušta ili zabranjuje izvoz “osjetljivih proizvode” i odlučivat će se od slučaja do slučaja u okviru paketa sankcija.

“Sada, nakon što su sankcije stupile na snagu, nastavit ćemo odbijati davanje takvih dozvola”, izjavio je State Department.

Drugi paket sankcija povezan s navodnim incidentom u Salisburyu uvest će se u roku od tri mjeseca.

Ako želi izbjeći punu provedbu sankcija, uvjeti su kao za Sadama Husseina

Saddam Hussein
FOTO: Saddam Hussein

“Kako bi ih izbjegla, Moskva mora uvjeriti Washington da u budućnosti neće koristiti kemijsko i biološko oružje. Osim toga, Rusija mora omogućiti inspektorima Ujedinjenih naroda i međunarodnim neovisnim promatračima da se uvjere da ruska vlada ne koristi kemijsko oružje u suprotnosti s međunarodnim pravom”, rekao je State Department.

Ovo su isti uvjeti koji su postavljeni Iraku u vrijeme Sadama Husseina, kada su SAD tvrdile da iračka vojska u tajnim kompleksima razvija i skladišti oružje za masovno uništenje.

Sjedinjene Države su obavijestile Moskvu o pripremama za sankcije i očekuju da drugi krug sankcija neće biti potreban, rekao je State Department.

Moskva mora pristati i osigurati provedbu ultimatuma Washingtona u roku od 90 dana.

U tri mjeseca SAD mogu smanjiti razinu diplomatskih odnosa, zabraniti letove u SAD ruske zrakoplovne tvrtke Aeroflot, te potpuno zaustaviti izvoz u Rusiju.

State Department je naveo da se nameću sankcije i “za suradnju u svemiru”.

“Ali ćemo surađivati negdje gdje ovisimo jedni o drugima. U tom smislu, svaki predmet ćemo razmotriti odvojeno”, rekao je Washington.

Prema State Departmentu, Sjedinjene Države u novim sankcijama protiv Rusije namjeravaju povući tehnologiju iz civilnog zrakoplovstva, “jer to može utjecati na pitanja sigurnosti leta”.

Predstavnik State Departmentu je izjavio da će se razmotriti “iznimke u području izvoznih dobara robe za civilne potrebe i iznimke se također mogu odnositi na pružanje pomoći Rusiji i ruskom narodu”.

U tom smislu je jedina pomoć koju Rusi mogu očekivati financiranje prozapadne liberalne oporbe i njihovih medija, odnosno ruske “pete kolone”, kako ih zove ogroman dio populacije.

Američki State Department odbio je izvijestiti na temelju kojih informacija ili obavještajnih podataka su donijeli nedvosmisleni zaključak o sudjelovanju Rusije u navodnom trovanju u britanskom gradu Salisburyu.

State Department je rekao da će SAD biti “vrlo strog” s Rusijom, ali “namjerava nastaviti raditi na poboljšanju odnosa”.

Ruska reakcija

Sergej Lavrov - Rusija
FOTO: Sergej Lavrov

Rusko veleposlanstvo u Sjedinjenim Državama je komentiralo ovu odluku Washingtona.

Prema priopćenju ruskog veleposlanstva, “američke sankcije dobivaju zamah i SAD posežu za drakonskim kazna pod lažnim izgovorom”.

Istaknuto je da nikada nije pružen nikakav dokaz o sudjelovanju Rusije u trovanju Skripala. Washington je odbio odgovoriti na službeni upit ruskog veleposlanstva, “pozivajući se na povjerljivost podataka”. SAD samo tvrde “kako ima dovoljnu količinu podataka koji ukazuju na rusku krivnju”.

Rusko veleposlanstvo je podsjetilo da Moskva od prvog dana poziva na “otvorenu i transparentnu istragu o zločinu Salisburyu”,  kako bi se kaznili počinitelji.

“Ponudili smo javnu komunikaciju o ovom pitanju, ali američka strana do danas nije prihvatila našu ponudu”, zaključilo je rusko veleposlanstvo.

NBC / State Department

 

SalisburyuSankcijeSkripalState Department
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
5 godine prije

Medijski zaSkripali,i po politickoj uvjerljivosti zaribali!

put in
5 godine prije

““Ali ćemo surađivati negdje gdje ovisimo jedni o drugima. U tom smislu, svaki predmet ćemo razmotriti odvojeno”, rekao je Washington.”

kao npr. kupnja ruskih raketnih motora ili rijetkih metala koji su potrebiti za proizvodnju elektroničke opreme a kojih ima vrlo vrlo rijetko i to u rusiji. itd(alje) itd(ulje):)

ps.rusija ne ovisi niti od amerike niti od neke druge zemlje. rusija ima sirovinsku bazu koja je potrebita cijelom svijetu i ta sirovinska baza služi za stabilan priljev deviza. sve ostalo rusija može proizvoditi na svom teritoriju, svojom pameću, svojim ljudima i sa svojim sirovinama. ako nebudu imali dovoljno radne snage mogu je uvesti

cool
5 godine prije

Stvarno su više naporni i blesavi.

Undertaker
5 godine prije

Vrijeme je da Rusija blokira NASA. I odmah obustavi prodaju raketnih motora RD-180/181.
Kraj priče.

fb slo
5 godine prije

Da, i za šišmiše, koji zbog Rusa spavaju okrenuti glavom dole, treba nametnuti sankcije. Izbječi moguče jedino, ako jave broj noge svih ruskih baka…

Pa ima uopšte ko tom planetu, neka utjecajna ili barem poznata osoba, da kaže Amerima, što sanjate, što bluzite, dje vam je razum, dje vam je vladanje prava, dje dokazi?

Pa recite, neoliberalni cionisti ravno, da ‘Zapad’ treba i oče naravne resourse Irana, Iraka, Venezuele, Rusije.. A neke zemlje poput Sirije treba za transport tih resursa…
Pa recite ravno, da od sazanja i prihvatanja PeakOil činjenice radite upravo to, jer nemate(mo) odgovora šta posle nafte i plina.
Ali znate kavboji židovski i monarhisti engleski, te ostalih par familija, da če na kraju pobediti i sve nadvladati onaj, koji če imat fosilna goriva barem pola godine dulje od ostalih..
To vam je intelektualni dohvat i glas nekih filozofa, intelektualaca, političara, filozofa, umetnika u posledenih 40 godine?

cicos
5 godine prije

Očito, došlo doba da se vidi imal’ Sibirski medo mooda il’ je promaja.
Nadam se da ima pa neka već jednom bude što biti mora.
Zvuči suludo ali sve ima svoje granice časti i dostojanstva.

maskirani
5 godine prije

Nema tih sankcija, optužbi, uvreda, poniženja koje Rusija ne može da istrpi, u nadi da se “još uvijek” mogu izgladiti odnosi sa Zapadom.

opet ja
5 godine prije

Ha ha ha ha ha morao sam da ostavim komentar ha ha ha. Šta drugo nego podsmeh za neverovatnu glupost koju su plasirali bez ikakvog blama. Jedva čekam šta će sledeće da “odvale” kako se kaže u beogradskom žargonu kad neko uradi ili ispriča nešto mnogo glupo.

....
5 godine prije

Ove sankcije i nisu predviđene za Rusiju, nego za EU. SAD bude odredjivao sta se iz EU smije uvozit u Rusiju a sta nesmije. U slucaju da EU nastavi sa ovim sitnim pobunama ……

Alen
5 godine prije

Fear and loathing in las vegas

System Failure
5 godine prije

Opet americka guba otvoreno terorizira, ucjenjuje i prijeti drugim narodima. Pa do kada ce to svijet vise trpjeti?

Tupko Glupko
5 godine prije

Ne uvazaju oni sankcije zbog sebe, vec da ih poslusna kujica EU prati u tome.
Dvije muhe jednim udarcem – oslabe oba svoja gospodarska suparnika, a to i rade principom kuhanja zabe u vodi, mic po mic, novi red sankcija na stari sa konacnim ciljem da EU vise ne uvaza ruski plin i da potpuno izoliraju EU i Rusiju gospodarski (sankcijama), vojno (medijskim spinovima o ruskoj ugrozi i provedbom NATO vjezbi na granici sa Rusijom) i politicki (kako je krenulo, sankcionirat ce se i politicari koji odu u Moskvu ili prime nekog iz Moskve).
Jedino ih hebe narod koji u EU clanicama dovodi na vlast stranke koje nisu za to, ne pomazu vise ni medijske lazi.
Treba EU poceti napokon voditi politiku u interesu vlastitog naroda i otkaciti Amere. Sa ovima koji su trenutno u Briselu i kako je tamo EU vrhuska organizirana nece biti nikakvih promjena.

Potpuffer
5 godine prije

F…. US and A!!!
Bunch of pigs with 0brains!!!

Ante
5 godine prije

Onda britanska državljanka koju su naveli kao treću žrtvu nije nitko drugi nego britanski špijun koji se nije držao upustava pa su se sami otrovali pokušavajući otrovati onog ruskog špijuna i njegovu kćer. Čudno je to što baš nitko ne pita kako se ona otrovala gdje se otrovala i ostala pitanja vezana uz tu temu.

tuf
5 godine prije

Bio bi red da se u Moskvi obavi jedan false-flag koji će se pripisati Sjedinjenim Fašističkim Državama.
Na temelju toga potrebno je zatražiti detaljne inspekcije američkih vojnih, svemirskih i industrijskih postrojenja i instalacija.
Također potrebno je ruskim specijalistima omogućiti proktološke preglede Mikea Pompea, psihijatrijske procjene Donalda Trumpa i pristup ginekološkim nalazima Nikki Haley.
Ako SFD ne prihvati navedene uvjete to će značiti objavu rata, potvrdu terorističkih temelja američkog režima, suradnju s diktatorima i urotu protiv svjetskog demokratskog poretka.

Siniša
5 godine prije

Mislim da bi najbolji odgovor bio transparentno obnavljanje proizvodnje svih vrsta bojnih otrova,neka vide da se prpizvodi i u kojim kolicinama;USA nike unistila svoje otrove iako se obavezala na to a Rusija se mislim u znacajnoj kolicini rijesila toga zla.

Siniša
5 godine prije

Ovo je definitivan pandam AustroUgarskom ultimatumu Srbiji…..prosto je ne moguce izbjeci direktan sukob.

tedi
5 godine prije

Psi laju,kravana ide dalje.

tabula
5 godine prije

Obzirom da su “utvrdili” sve što im treba, a i Tereza spominje snažnu “međunarodnu reakciju”, pitam se da li to podrazumijeva i neku novu “pustinjsku oluju” na Rusiju? E pa ovaj put ne! U Iraku su mogli provoditi “demokraciju” bombama i sličnim eksplozivnim spravama, ali u ovom slučaju to baš ne ide. Bio bi to katastrofalno skup pokušaj za njih (a Boga mi i za ostatak svijeta), pogotovo kad se uzme u obzir ruska tvrdnja da se na teritoriji Rusije više nikada neće voditi ratovi. Zato Zapad, posebno USA i UK koriste sva druga sredstva: fake news, razni Navaljni, bla bla bla sistem uz kojekakve sankcije, koje su imale suprotan efekat, jer su diversificirale rusku ekonomiju, a pri tom su veliku štetu pretrpjeli oni koji su i pokrenuli sankcije. Ima se osjećaj da zapad pomalo gubi maštu, je sve ove novije optužbe postaju idiotskije, da ne kažem smješnije.

Tomica
5 godine prije

Moguće da je Rusiji potrebno još vremena da bi mogla adekvatno odgovoriti na ovakve akcije SAD (Zapada). Valjda je i njima jasno da popuštanje i/ili ustupak bilo koje vrste neće spriječiti nove ludorije i pritisak na Rusiju. Mislim da bi Rusija ipak trebala preuzeti incijativu sa sankcijama i na svaku najavu sankcija odmah uvesti recipročne i malo ih proširiti. Vidjet ćemo kakav će odgovor Rusije biti.

Imam
5 godine prije

Ponavljam istu pricu. U razgovoru sa ruskim diplomatom, ovim sankcijama je pogodjena samo evropa. Rusi i ameri suradjuju nikad bolje. Oci sirom zatvorene

Kolega 105
5 godine prije

E sada ste ga amerikenjatori stvarnoi pretjerali, sve sto radite sve me vise navodi na odluku da izselim u Rusiju i to na Krim i da prdim nablesave amerikenjce. Dajte jedan cvrsti dokaz o Ruskom ucescu u djelovanju protiv Skripalovih, i onda cu vjerovati, ovako ne vjerujem ni mutikasama Britancima a amerokenjatorskim govnima nikada nisam vjerovao ni kada su me zvali da dodjem tamo i obecavali puste milijune, moj mozak ni ruke niste i necete nikada uspijeti kupiti.
Svak normalan koga su amerikenjatorski prevaranti uspijeli dovuci, treba pod hitno donjeti odluku o napustanju SAD.

Ivi tz
5 godine prije

Moskva mora pristati i osigurati provedbu ultimatuma Washingtona. Hehe… Bolesni ameri. Prošla su ta vremena…

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

Ovaj svijet je prekrasna šara laža.
Saudijska Arabija počela rasprodavati kanadske dionice, obveznice, vrijednosne papire, novčane aktive. Bez obzira na cijenu. Nacionalni zračni prijevoznik obustavio sve linije prema Kanadi, U programima zdravstvene zaštite čak su povukli svoje pacijente iz kanadskih bolnica u druge zemlje.
Nastalo je dramatično pogoršanje dobrih odnosa između dviju država.
Ali, uvijek postoji ali…..
Saudijski ministar energetike uvjerava kako će naftna tvrtka Saudi Aramco nastaviti ispunjavati sve obveze prema svojim kanadskim klijentima.
Tako netko treba i raketne motore. I nešto rijetkih metala. A zimi koji brod ukapljenog plina. Pod drugom zastavom.

prika
5 godine prije

jel mogu ja na vasem demokratskom portalu ostavit komentar koji je bez psovki i ne vrijedja nikoga?????

fala za odgovor unaprijed.

minimoris
5 godine prije

Amerikanci vec 50 i vise godina rade na indoktrinaciji ljudi sirom sveta,da su Rusi losi,(gledam sa klincem Nindza kornjace i tamo je cak jedan koji prica ruski i koji je los,a kada sam ja bio mali taj je pricao normalno),a da ne govorim o Holivudu. Rusi da su carobnjaci ne mogu da isprave nesto sto se radi pola veka,za to treba sada barem jedan vek.Dakle sta mogu,mogu da rade ovo sto sada rade,kada ih napadaju da iznose dokaze da nisu krivi i da ne reaguju burno.Pogledajmo redom sled napada,krenuli su sa necim sto je realno,a to je obaranje aviona,jeste da ga Rusi ni pro-Rusi nisu oborili,ali napravljena je prica da jesu,onda sledi malo losija prica a to je mesanje u izbore,moze da se desi,ali su sanse male,onda sledi slucaj Skripalj koji je nebulozan.Znaci zapadnjacima ponestaje ideja i na kraju ce biti da sta god da kazu,ljudi ce poceti da se… Čitaj više »

Hogara strsšni
5 godine prije

Zanima me zar su stanovnici Amerike i Engleske tako glupi i isprani da ne vide stvarno stanje. Nevjerojatno. Zar niti jednu vijest ne provjeravaju u drugim medijima

Jole
5 godine prije

Inače,Netanyahu je u nedavnom posjetu Rusiji nudio pomoć oko ublažavanja američkih sankcija ako Rusi istjeraju Iran iz Sirije.Sudeći po zadnjem događanju,Putin ga je odbio.To nam ipak govori da Rusi vode svoju politiku i nisu se odrekli saveznika Irana iako se možda u nekim pitanjima oko Sirije ne slažu.Pogotovo kad se opet radi ogroman pritisak na Iran,vjerujem da će Rusija i Kina stajati čvrsto uz Iran. Anglocionisti su pomahnitali i ovo bi moglo dovesti do jačeg sukoba.Oni pritišću sve,od Rusije,Irana,Kine pa do EU.Pa nisu oni tako moćni da mogu ucjenjivati cijeli svijet bez posljedica za sebe.Nekako mi se čini da je i nedavno rusko prodavanje američkih državnih obveznica u pravo vrijeme,dodatno razjarilo anglocioniste i da su iz očaja krenuli u juriš na planet zemlju.Za ovo ludilo mora biti dovoljno razloga i zato na kraju mislim da će Rusi,koji se nisu dosad uzbuđivali oko sankcija uskoro morati odgovoriti.Oni odavno imaju spreman čitav… Čitaj više »

Anton
5 godine prije

.
Neka njima Rusi obustave isporuku raketnih motora i snadbjevanje njihovog modula u svemirkoj stanici pa da u zivo gledamo kako skapavaju njhovi astronauti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI