Rusija odgovorila na ultimatum SAD-a: Ovo je objava ekonomskog rata i borit ćemo se

Rusija
41 komentar

Američki State Department je priopćio kako je uveo dvije faze sankcija protiv Rusije, koje bi, navodno, mogle pogoditi 80% ruskog gospodarstva. Razlog za nametanje sankcija neutemeljene optužbe protiv Moskve u “slučaju Skripal”. Sada, pod prijetnjom još strožih mjera, Amerikanci zahtijevaju inspekciju ruskih kemijskih objekata i “dali su Moskvi 90 dana za odgovor”.

Zaharova je pohvalila američki “način za poboljšanje odnosa” s Rusijom

Službena predstavnica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova se osvrnula na ultimatum State Departmenta i izjavu Heather Nauert “kako su sankcije instrument Washingtona da natjera vlasti drugih država za poboljšanje odnosa”.

“Želimo imati bolje odnose s ruskom vladom. Sankcije su jedan od brojnih alata pomoću kojeg možemo pokušati uvjeriti neku vladu da promijeni svoje ponašanje”, rekla je Heather Nauert.

“Kakav je to set alata kojim se neka vlada može natjerati da popravi ponašanje za bolje odnose sa Sjedinjenim Državama”, napisala je Zaharova na svom Facebooku .

Službena predstavnica ruskog Ministarstva vanjskih poslova je također zatražila nekoliko primjera kako i gdje je ovaj “set” funkcionirao?

Objavu je popratila s 22 emotikona, uključujući šišmiša, pauka, zmiju, uragan, škorpiona, vodeni pištolj, bombe, nož, lijes, mačeve i krvavu špricu.

Ultimatum

usa zastava amerika sad

Nove američke sankcije su uzrokovale veću zbunjenosti od iritacije u Rusiji. Za četiri godine geopolitičkog sukoba sa Sjedinjenim Državama, Moskva se već navikla na američki pritisak, ali i kako graditi svoju globalnu politiku uz vjerojatnost maksimalnog pogoršanja odnosa s propalim hegemonom. Ali zašto se sada poseže za ovim korakom uz apsolutno besmisleni izgovor?

Kao što smo izvijestili, američki State Department je priopćio “neizbježno uvođenje novih sankcija protiv Rusije koje će biti objavljene 22. kolovoza”, a razlog je ruska upletenost u “slučaj Skripal” u Velikoj Britaniji. Osim što će potvrditi niz postojećih sankcija na izvoz ruskog oružja, uvest će se zabrana opskrbe Rusije elektroničkim uređajima i komponenti s dvojnom namjenom. Međutim, što je još važnije, Rusija je dobila ultimatum, a ako ne ispuni američke zahtjeve, slijede nove “teške sankcije”.

Washington traži da mu Moskva preda dokaze kako nema kemijsko i biološko oružje i da ga u budućnosti neće koristiti protiv Sjedinjenih Država, ali i da osigura inspekciju svojih objekata promatračima Ujedinjenih naroda ili drugim “međunarodno priznatim nezavisnim promatračima” koji će potvrditi iskrenost navoda ruskih vlasti. Ako se to ne dogodi, uvest će se nove sankcije, takozvana “druga razina”.

Za neke je komentatore ovaj potez namijenjen unutarnjoj politici i adut je Trumpa i republikanaca za predstojeće izbore za Kongres, na kojima želi pokazati kako je on čvršći prema Rusiji od Obame i da nije “ruska marioneta”.

Trump je nedavno to izjavio, kada je poručio “kako će prema Rusiji biti oštriji od Obame i Hilary Clinton i da tu nema nikakve šizofrenije”.

U određenom smislu je točno da Trump ovim potezom demokratima izbija adute za pobjedu na predstojećim izborima, ali ostaje činjenica da Trump od Moskve traži nešto što nikada neće dobiti, a upitno je i koliko će sankcije utjecati na rusku ekonomiju. Bijela kuća je Rusiji uputila ultimatum sličan Sadamu Husseinu, što su mnogi primijetili, ili nedavno Iranu, kada je od Teherana zatraženo da osigura slobodan poristup svim svojim vojnim objektima, ne samo onima predviđenih za inspekciju nuklearnim sporazumom.

To je ono što Rusiju najviše iritira, jer se Bijela kuća prema Moskvi ponaša kao da se obraća jednom od svojih protektorata, a ne suverenoj zemlji i nuklearnoj sili.

Naravno, Rusija zbog politike američkih sankcija nije i neće mijenjati kurs vanjske politike. Ovo je dodatni poticaj da postane samodostatna zemlja i da nastaviti raditi na formiranju novog postameričkog svjetskog poretka.

Medvedev: Ove sankcije se mogu smatrati objavom ekonomskog rata

Putin smjenjuje Medvedeva

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je jučer rekao kako se ove sankcije mogu smatrati objavom gospodarskog rata.

Rekao je kako ne želi “govoriti o budućim sankcijama, poput zabrane djelovanja banaka ili korištenja valute”.

“Ako uvedu sve najavljene mjere, treba slijediti reakcija – ekonomska, politička ili pomoću drugih metoda, jer moramo odgovoriti na objavu ekonomskog rata”, rekao je Medvedev.

“Naši američki prijatelji moraju to shvatiti. Nema ništa dobro u sankcijama, jer će konačno utjecati na stanje gospodarstva i kretanje tečaja”, rekao je Medvedev i podsjetio “kako je Moskva u posljednjih 100 godina konstantno trpjela pritisak sankcija, jer se Rusiju želi ukloniti iz skupine jakih konkurenata na međunarodnom planu”.

Sankcije protiv Sovjetskog Saveza su nametane desetke puta, a naša se zemlja dobro razvila početkom 20. stoljeća. Usprkos svim teškoćama sovjetskog razdoblja, bilo je razdoblja brzog razvoja”, rekao je Medvedev.

“Takav razvoj se ne sviđa, prije svega, onim zemljama koje posežu za nametanjem sankcija, Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima. Podsjetimo na američke pokušaje da ograniče opskrbu plinom iz Rusije u Europu, što je primjer nepravedne konkurencije, jer se ekonomsko pitanje pretvara u političko. Slične korake SAD poduzimaju protiv Kine. To, naravno, nikako ne sviđa Kini. To nitko ne voli, a naša zadaća je boriti se protiv svih tih mjera”, rekao je ruski premijer.

SAD Rusiji uvele sankcije za “slučaj Skripal” – Može ih izbjeći ako dopusti istragu vojnih objekata

Dmitrij MedvedevHeather NauertMaria ZaharovaSkripalState Department
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
octopus
5 godine prije

Dmitrij Medvedev kaže: “Naši američki prijatelji…”! Halo medvježonok, Ameri ti NISU prijatelji!! Kad ćete jednom to shvatiti?

Alen
5 godine prije

Nisu te sankcije radi Rusa vec radi izbora u americi.. Dobar fazon…Neko se s Rusima pokusava igrati dobrog i loseg policajca..
Vec je vrijeme da ih Rusi posteno opale na šahovskoj ploči..Tako jako da i u hladno pušu…

Sir Oliver
5 godine prije

Evo već porasla prodaja pampersa u Rusiji .Hahaha.
Glupi ameri,pa nije vam Rusija banana država da je ucijenjujete .

fiveri
5 godine prije

1991g USA najveca ekonomska sila s najvecom vojskom kao i s saveznicima ( govorimo o tadasnjem NATOu) nikad jaci |->EEZ gospodarski najaca i u usponu kakvom joj i Amerika zavidi. |->Izrael najaci i nema ozbilne prijetnje (svi zele mir s njima) |-> exSSSR pod vodstvom Gorbacova koji vjeruje u lijepe rijeci pred slomom i podjelom medju olirgasima koji su podpomognuti zapadnom elitom vrse pljacku.Jedino sto ih drzi je nuklearni arsenal (da ga nije bilo…….) |-> Kina (ukupna vrijednost izvoza je bila u odnosu na danas jedan trgovacki brod pun pirotehnickih sredstava- digresija), vojska takodjer u dilemi (da nisu stigli oni s mandjuriske granice danas bi imali demokraciju kao u Ukrajni , Gruziji, Avganistanu itd….) Posljedice koje bi trpili i dan danas ali 2018g SAD vise nije ekonomski najaca sila, vojno vise ne moze samostalno dijelovati ni protiv Sirije, a o Rusiji i Kini ne treba trositi rijeci. valuta $ nije… Čitaj više »

Kanncer
5 godine prije

Iduća tranša sankcija ide na ruse zato što amere nazivaju parterima i prijateljima a to amere strašno iritira te će sankcije ostati na snazi sve dok rusi ne promijene vokabular…

igi
5 godine prije

“Ako uvedu sve najavljene mjere, treba slijediti reakcija – ekonomska, politička ili pomoću drugih metoda, jer moramo odgovoriti na objavu ekonomskog rata”, rekao je Medvedev….
….samo polako….prvo medvedev izađite iz hazarske gujice pa možda nešto bude od vas…..po meni osobno morate pod hitno uvući ameriku u rat protiv irana a zatim pružiti iranu neograničenu vojnu pomoć…i formirati afganistan free army…. a zatim kao šlag na tortu krenuti na kijev…alllah al akbar.

Adriana
5 godine prije

Regnum regno non praescribit leges (hrv. Kraljevstvo kraljevstvu ne propisuje zakone). Ako im je stalo do nečeg drugog osim ponižavanja, mogu tražiti dogovor o inspekcijama na recipročnoj bazi. Ako im je stalo samo do ponižavanja, ne samo Rusije već i ostalih sila koje ne kontroliraju u mjeri u kojoj bi željeli, neka se ne čude uzvratnom udarcu svugdje gdje boli.

Carlosan
5 godine prije

Ovo je direktan udar na sjeverni tok.

Bit ce zanimljiva reakcija merkelice

Konstantin
5 godine prije

Ocito je da Ruska polit.elita pridev “partnjori ili prijatelji” koristi sve vise kao sarkazam … koji mestimicno prelazi (ponekad dakle) i u cinizam … ali mislim da neki od komentatora pogotovo gresi za Medvedeva. Dali je on doista “Trojanski konj” u Putinovim kombinatorikama to cemo znati tek nakon “Putinovog vremena”. Koliko sam do sada pratio medjunarodnu politiku, evo ovog perioda se navrsava 10 godina Gruzijske nesretne avanture u Abhaziji i juz. Osetiji. Prema dostupnim podatcima na netu, upravo je zahvaljujuci Medvedevu (tada je on bio Predsednik, a Putin premijer) RF je odlucila vojno intervenisati u Gruzijskom kalabalaku. Ako je iko od Vas moje godiste … navescu Vam jedan banalni primer preko PC / PS igrica … uglavnom Call of Duty & Tom Clancy’s. Nabavio sam sinu ove igrice i iskreno sam bio shokiran da su se skoro vecina WF igrica temeljile u tom periodu na istu foru: pripadnici USA /… Čitaj više »

Mariola
5 godine prije

Ajte moji ameri ne glupirajte se,takoreći do jučer ste drhtali na spomen imena rusija a sad izlazite sa nekim vašim prohtjevima jednoj velesili misleći da je ona nakon izdaje korbaćeva toliko oslabila…bilo bi vam bolje da iznađete zajednićki jezik radi mira u svijetu nego da petljate po osinjem gnjezdu.

prika
5 godine prije

da ruse ne bole sankcije ne bi stalno reagovali na njih.

Kolega 105
5 godine prije

SAD za mir u svijetu nije napravila niti 2% koliko je napravila Rusija.
Amerikenjcima je na pamati jedino PLJACKA I PREVARA, bez obzira radilo se o obicnom amerikeenjcu, senatoru ili predsjedniku. Amerikenjcima je san da porobe i opljackaju Rusiju, ali o tome mogu samo sanjati, svojim postupcima svakim danaom stavaraju vise prijatelja Rusije diljem svijeta i planeta.

don
5 godine prije

Standardno povuci potegni skoro 2000 hiljade godina,od podjele Rimskog carstva na Istočno i Zapadno od tada traje ova igra mačke i miša.

palermo
5 godine prije

Nikakvo ekonomsko oružje nemate da uzvratite, a ono vojno itekako imate, ali Zo-naziji znaju da ga nećete upotrijebiti PRVI. Vi se vjerojatno još dvoumite da li Iranu pružiti bezrezervnu potporu. Ajde bježite!

palermo
5 godine prije

A vi koji nemate niti 200 kuna godišnje pretplate za advance.hr – djeca političkih i ekonomskih moćnika preuzima Rusiju – tek će tada Rusija ići dođavola.

Adam
5 godine prije

Rusija treba iste uvjete u vezi kemijskog oružja postaviti SAD-u. Zašto bi samo oni smjeli imati nekontrolirano kemijsko oružje?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI