„Histerični napad“: tvrdnje zapadnih medija o „invaziji“ koje koordinira Washington – Zaharova

Marija Zaharova
51 komentar

Informaciona kampanja oko neminovne „invazije” Rusije na Ukrajinu koordinirana je iz Washingtona, izjavila je u subotu portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Praćenje medija je, rekla bih, bez presedana, jer su svi zapadni resursi koji se pozicioniraju kao nezavisni pokazali svoje pravo lice ekskluzivno servirajući ovu prilagođenu priču iz Washingtona“, rekla je Zaharova u emisiji Solovjev uživo na You Tube, dodajući da Zapad pokušava da podstakne prelomnu tačku.

Zaharova je tokom subotnjeg intervjua primijetila da bi kontinuirane nepotkrijepljene tvrdnje o nadolazećoj „invaziji“ trebalo tretirati „baš kao histerični napad“, posebno pošto SAD godinama žude za sukobom u regionu.

“Trebalo bi to tretirati upravo kao histerični napad. Svrha ove histerije je da eskalira situaciju i, naravno, da napravi provokaciju”, rekla je portparolka. „Ovo je dio međunarodne provokacije.“

„Provokacija nije počela prije dva meseca, jer je teren pripremljen odavno – od početka ukrajinskog sukoba, kojim „aktivno rukovode SAD“, istakla je ona.

Zaharova je izjavila da je pomoćnik Kremlja Jurij Ušakov ponudio detalje o subotnjem telefonskom razgovoru između ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog predsjednika Joe Bidena nakon najnovijeg poticanja tenzija između dvije države.

Ušakov je prenio javnosti da je razgovor koji je trajao više od sat vremena doveo do toga da ruski zvaničnici više puta prozivaju lažne izvještaje o invaziji koji se „namjerno“ daju američkim medijima, kao i jasan neuspjeh Zapada da primijeni sporazume iz Minska.

„Iznijeli smo svoja razmišljanja i nekoliko puta smo istakli da ne razumijemo zašto je potrebno medijima prenositi namjerno lažne informacije o ruskim namjerama“, rekao je pomoćnik Kremlja.

U skladu sa komentarima Zaharove, Ušakov je na sličan način nazvao uporne navode o invaziji „vještačkim naduvavanjem histerije“ koju sprovode SAD, naglašavajući da „navodi o invaziji stvaraju izgovor za moguće provokacije ukrajinskih oružanih snaga“.

„Tako mi vidimo ovu situaciju“, rekao je on.

U subotu je Putin takođe razgovarao sa Bidenom o isporuci oružja Ukrajini, što bi moglo da podstakne potencijalne provokacije ukrajinskih oružanih snaga u Donbasu i na Krimu, primjetio je Ušakov.

Ranije je u izvještaju Bijele kuće navedeno da je Biden upozorio svog ruskog kolegu na „brze i teške gubitke za Rusiju“ ako ruske trupe prijeđu na teritoriju Ukrajine. Bidenova administracija nije razjasnila „gubitke“ koje može da nanese Rusiji.

Tenzije između SAD i Rusije su porasle nakon što je izvještač PBS Nick Schifrin u petak tvitovao da su ga „tri zapadna i odbrambena zvaničnika” obavijestila da je Putin „saopštio” vojnim šefovima odluku o pokretanju sveobuhvatne invazije na Ukrajinu.

Međutim, nekoliko trenutaka kasnije, tokom brifinga u Bijeloj kući, savjetnik za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan obavijestio je novinare da SAD nemaju dokaza u tom pogledu. Američki zvaničnik je objasnio da nalaz izvještača PBS „ne odražava tačno ono kakav je danas stav američke vlade“.

Američki zvaničnici tek treba da pruže bilo kakve čvrste dokaze koji podržavaju tvrdnje o nadolazećoj invaziji, a portparol State departmenta Ned Price je ranije stupio u žestoku raspravu sa reporterom AP Mattom Leejem kada su mu te tvrdnje osporene.

Pošto je nekoliko američkih saveznika počelo da evakuiše svoje ambasade u Ukrajini, uključujući Australiju, ruske vlasti su u subotu saopštile da će i one smanjiti svoje osoblje u svojoj diplomatskoj misiji u Ukrajini zbog zabrinutosti za provokacije od strane SAD i njihovih partnera.

InvazijaMaria ZaharovarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
51 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
2 godine prije

Nadala se ruska politika, ako če vrijedno sarađivati u plandemiji, dobit če bonus tačke?
Nema bonus tačaka… Sad su udarili po Rusiji punom snagom propagande!
Kad zapadu ponudiš prst, otkinu ti ruku!
A izgubila je Rusija puno pristaša, koji smo vjerovali, da je njena politika nezavisna.
Čitam RT redovito. U šta se je taj medij preobrazio, pa to je sramota!
Čisti žuti tisak, tabloid nalik na engleske!
A nekad je odražavao stavove ruske politike.
U komentarima primječuem, masa ljudi primjetila je to.

Narodni heroj
2 godine prije

Eh taj histericni dekadentni sotonski zapad nikada nece razumjeti slavensku dobru dusu, evo rusi dovukli na granice sa ukrajinom vojni orkestar iz kremlja, 100 000 vrhunskih glazbenika koji uvjezbavaju cajkovskog a zapad histerise i tamo vidi neke tenkove, haubice, rakete,ruske prasinare itd.

Narodni heroj
2 godine prije

Fascinira me naivnost komentatora ovog portala, zar vi uistinu mislite da je putin poslao sto tisuca ruskih prasinara na ukrajinsku granicu da bi zastitio i “oslobodio od fasizma” par hiljada rusa, odnosno ukrajinske sirotinje u donjeckim pustopoljinama???

Alen
2 godine prije

Rat je počeo! Ali ga upravo Zapad vodi protiv Ukrajine! Sve što sada rade zapadni partneri u pogledu naše zemlje su davanje preporuka svojim državljanima da napuste Ukrajinu, povlačenje diplomata, odlazak investitora, obustava vazdušnog saobraćaja –to je jednako najmoćnijim sankcijama“, napisao je Rabinovič na svojoj Fejsbuk stranici.
😁

Keza
2 godine prije

Strah je najbolji način kontrole ljudi, dok se boje dobro je vlada će im reči. “mi ćemo vas zaštiti ali se morate odreći malo svojih sloboda!. I tako malo po malo i postanemo porobljeni.
Šta je najgore stvar radi 100% bez greške, u korist vlade.

iiiistina
2 godine prije

evo prilog sa vrlo znakovita mjesta po poznatoj ….”Nije sve kako vam se čini” :Zmija osjeća da je udarac po glavi sve bliže i ta družba-točnije dio lude družbe koji zna se ….nisu kao i mi-sjetite se snimke izdužene lobanje u Londonu ima je ovaj portal…..namjerava ovoj planeti činiti zlo koliko stigne.. …Elita u Europi žudi za ruskim teritorijom, posebice naftnim i plinskim poljima neposredno iznad granice u Rusiji. To se naravno negira, uz tvrdnje da je Rusija ta koja želi invaziju na Europu. Rusija je spremna za invaziju europskih građana koji se utapaju ili gladuju, jer znaju da će Europa poplaviti tijekom pomaka polova i znatno prije vremena tijekom raspada Novog Madrida. Europska elita je tako 2014. pokušala započeti rat s Rusijom obarajući MH 17 i pokušavajući namjestiti Rusiju . Time se elita nada proširiti svoj teritorij, a Rusija ih planira blokirati. Zašto Rusija sada pojačava svoju obranu duž… Čitaj više »

iiiistina
2 godine prije

i malo višeeeeee….zzzzzzzzzzzzzzzzz ..i evo još znakovite vijesti oko koje ima vrlo,vrlo zanimljivih navoda po netu – pa recimo da čovjek vidi da nije baš sam….ovaj put……eh,eh,eh dugmići i…..ima neeekaa taaajnaaa veeezaaaa…… Geomagnetska oluja izazvana velikim prodorom Sunčevog zračenja onesposobila je najmanje 40 od 49 satelita koje je nedavno lansirala kompanija SpaceX kao dio komunikacijske mreže Starlink, priopćili su iz kompanije U priopćenju, koje je u utorak objavljeno na internetskoj stranici kompanije, stoji da su sateliti oštećeni prošlog petka, dan nakon što su lansirani i postavljeni u orbiti oko 210 kilometara iznad Zemlje. Sateliti su poslani raketom SpaceX Falcon 9 koja je poletjela iz svemirskog centra Kennedy na Floridi. Do njihovog lansiranja došlo je tijekom geomagnetske oluje prošle srijede i četvrtka na koju je upozorio američki Space Weather Prediction Center. Upozorenje spominje solarne baklje koje su nastale nakon velike eksplozije solarne plazme i elektromagnetskog zračenja na površini Sunca, a uočene… Čitaj više »

tihobl
2 godine prije

Bajden je naredio amerima da napuste Ukrajinu.
Ameri se prebacuju u Lavov.

Zakljucak: Lavov nije u Ukrajini.

Alen
2 godine prije

Ukrajinski ambasador: Kijev bi mogao odustati od članstva u NATO-u..😁

Bosanac
2 godine prije

Neće Rusi pucat, oni samo čekaju da se specijalne snage razmjeste po Europi (migranti iz azije i afrike) i po U.S. (migranti iz latinske Amerike). A tenkovi su ako krene bježanija da ne može u Rusiju niko uć ko ne posjeduje validnu vizu.

A za ove što bi mogli slučajno zapucat prije vremena izronilo je par podmornica ruskih blizu zapadnih metropola ….. i ponovo uronile.

ventilator
2 godine prije

Kažu da je izreka….NAORUŽAJMO SE I AJTE bila Musolinijeva i znamo kako je završio.To sada isto rade i Ameri sa Evropom,huškajući je protiv Rusa, zaboravljajući da nema više klasičnog poligona za ratovanje.Izazove li jedna iskra,nesmotrenošću ili namjerom, početak tog rata poligon će biti čitav svijet i svemirski dio koji ga okružuje,zahvaljujući novim,ali vrlo ubitačnim tehnologijama koju posjeduju jedni i drugi. Ovo Ameri i Anglosaksonci nikako da shvate jer …MISLE DA JE OVAJ SVIJET SAMO NJIMA BOGOM DAN.

TheBan
2 godine prije

“False flag” strategija.
Isto smo vidjeli u Afganistanu (9/11), Iraku “kemijsko oružje”) i u RH devedesetih.

Max
2 godine prije

Cijela priča o tzv “Rusko”j “invaziji i jest medijski orkestrirana histerija Zapada koji pod svaku cijenu želi rat Ukrajine i Rusije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI