Otkriven stav Rusije o kubanskim vojnim bazama

Dmitrij Medvedev
18 komentara

Dmitrij Medvedev je rekao da je izgradnja vojnih baza na karipskom ostrvu zabranjena.

Tvrdnje da bi Moskva uskoro mogla da pošalje trupe i opremu na Kubu, jedva 100 milja od američke obale, treba isključiti jer bi takav potez uništio nade ove ostrvske države da normalizuje odnose sa Washingtonom, upozorio je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

U razgovoru sa novinarima u četvrtak, Medvedev, koji je bio na čelu svoje zemlje između 2008. i 2012. godine, a sada je zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije, rekao je da su dvije latinoameričke zemlje bliski partneri Moskve, ali da su i suverene nacije koje „pokušavaju da pobjegnu iz izolacije i donekle ponovo uspostave normalne odnose sa SAD.” „Tamo ne možemo ništa da rasporedimo“, nastavio je. „Čak i ako je, kao što je slučaj na Kubi, to samo zbog njihovog geopolitičkog položaja, njihovih sopstvenih nacionalnih interesa.“  Bivši lider je tvrdio da o takvom planu ne treba ni razgovarati, jer bi to „izazvalo tenzije u svijetu“.

Pozivajući se na tekuće sporove oko Ukrajine, gdje su zapadni lideri optužili Rusiju da planira invaziju, Medvedev je insistirao da njegova zemlja ne želi rat i da su bezbjednosni pregovori jedini način da deeskaliraju tenzije između Rusije i NATO i SAD koje predvode vojni blok.

Ranije ovog mjeseca, zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov je u intervjuu za RTVI rekao da ne isključuje mogućnost izgradnje vojne infrastrukture na Kubi ili u Venecueli i da će to zavisiti od „dejstava naših američkih kolega“.

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan je odgovorio, napominjući da ruska vojna aktivnost u Latinskoj Americi nije bila tema razgovora na nedavnim bezbjednosnim razgovorima, ali je rekao da će SAD djelovati „odlučno“ ako se to ipak dogodi.

U srijedu je ministar spoljnih poslova Moskve Sergej Lavrov izvijestio da je predsjednik Vladimir Putin razgovarao sa liderima Kube, Venecuele i Nikaragve i da se složio da pojača saradnju sa njima u nizu oblasti, uključujući vojna pitanja.

Lavrov je u četvrtak izrazio razočarenje u vezi sa odgovorom Washingtona na nedavne bezbjednosne prijedloge Rusije, rekavši da su SAD odbile da naprave ustupke u vezi sa širenjem NATO u istočnoj Evropi. „Glavno pitanje je naš jasan stav o neprihvatljivosti daljeg širenja NATO na istok i razmještanja veoma destruktivnog naoružanja koje bi moglo da ugrozi teritoriju Ruske Federacije“, objasnio je diplomata.

Dmitrij MedvedevKubarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stribor Panov
2 godine prije

Pila naopako.

Mirko
2 godine prije

Hebes ovu Kubu, citam moras da budes puno vakcinisam da odes tamo na dopust.

Đuka Fićuka
2 godine prije

Rakete su na Kubi, a moguce i u Venezueli. Na Kubi je pomorska baza gdje parkiraju ruske podmornice.

Max
2 godine prije

Otvaranje baze na Kubi za Rusiju bi bilo korisno.

Bosanac
2 godine prije

Me(đ)edev kaže izmešu redova da je ovo sve dogovoren scenario na višim nivoima. I ako se bude pucalo, i to je dogovoreno. Rusija je svoj zadatak oko raspadanja obavila 89-90, ako bude kakvih raspadanja po svijetu, drugi će se sad raspadat.

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Lavrov prije nekog vremena nešto pričao sa Fincima…
Oni krenu kupiti F-35 i počnu govoriti da bi mogli ući u NATO.
Šojgu željeznicom provozao tenkove i ostalu pripadajuću borbenu skalameriju…
Finci to gledali na televiziji i danas kažu da neće u NATO, da će ostati neutralni!

”Finska vlada je službeno objavila da ne raspravlja o mogućnosti ulaska u NATO i sve špekulacije o tim temama su besmislene. Ministar vanjskih poslova Pekka Havisto smatra da Finska u dogledno vrijeme neće promijeniti svoju neutralnu poziciju.”

P.S.
Novinar The Suna otputovao na granicu Ukrajine s Bjelorusijom…
Otkrio da se tamo ništa ne događa.
Kaže da je riječ o zlokobnoj tišini…

abc
2 godine prije

Pošto ukronacistima puno fali mobilnih wc-ja, Njemci ukronacistima poslali 4000 kaciga, da bar zasilno udovolje velikim potrebama…. A Milanović razmatra opciju, da ukronacistima pošalje šleper wc papira…

ledeno doba
2 godine prije

“…Tvrdnje da bi Moskva uskoro mogla da pošalje trupe i opremu na Kubu, jedva 100 milja od američke obale, treba isključiti jer bi takav potez uništio nade ove ostrvske države da normalizuje odnose sa Washingtonom, upozorio je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev…”

he, he, he, kako ovaj bezlični kabalčić nehotice otkriva svu jad i bijedu ratnih igara geopolitike

e sad zamislite ovakvu izjavu, ali od strane nekog viskog američkog dužnosnika:

“…Tvrdnje da bi Washington uskoro mogao da pošalje trupe i opremu u Ukrajinu, jedva 100 km od ruske granice, treba isključiti jer bi takav potez uništio nade ove ravničarske države da normalizuje odnose sa Moskovom, upozorio je bivši ruski predsjednik George Bush…”

nema teorije..

“stav Rusije o kubanskim vojnim bazama” = stav kabale

Šele
2 godine prije

Ko ima Tajfun,ne treba mu ni Kuba ni Venecuela,znaju oni svi dokle smiju ići

Weteran
2 godine prije

Amatersko spinovanje o raketama Moskve na Kubi, Venecueli, ….. Spinovanje iz kuhinje Londona?!……..
Moskvi ne trebaju takve baze za lansere!? Vidljivi, stecionarni, podložni svakom vidu onesposoobljavanja, …..
Nekoliko podmornica na sto kilometara Njujorka, Virdžinije, LA, San Dijeega, ……….
Nekoliko Posjedona na “spavanju” uz Istočnu i Zapadnu obalu!?………
Tu 160, Tu 85, Sarmat, Cirkon, ……. ….. Ako mirno ne spava Andrej u Moskvi,……..
Niko neće mirno spavati

Krle
2 godine prije

Malo kasni Logično. Pitanja o bazama u Venecueli i Kubi su postavljena odmah nakon što su SAD i NATO poslali odgovore i Rusija je odbila takvu mogućnost.

tihobl
2 godine prije

Koja uspavanka. Isturili su Medvedova da izadje sa ovakvom pricom da malo uspava americku javnost. I jos prica da se Kuba nada da ce normalizovati odnose sa SAD, a ameri im svake godine pokusavaju organizovati obojenu revoluciju i drze blokadu vec 60 godina. Za razliku od drugih drzava koje bi mogle dobili ili rusku ili kinesku bazu (obratite paznju kako po Aziji i Africi polako grade uporista naizmjenico kinezi-rusi-kinezi i kako su vec Afrihu presjekli sa istoka na zapad) Kuba bi jedina mogla dobiti i rusku i kinesku bazu. Onda bi se Gvantanamo nasao izmedju dvije baze.

Ovu uspavanku mora da je Lavrov smislio. Reci ce: evo mi smo popustili, spustili smo malo loptu, povukli smo se sa Kube, sad je red na vas. Dzaba mu to kad se amere nista ne pita, englezi su ti koji kolo vode.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI