Moskva reagirala na telefonski poziv između Xija i Zelenskog

Maria Zaharova
24 komentara

Ukrajina je dosad odbijala svaki razuman mirovni prijedlog, priopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova

“Nemogući” zahtjevi Ukrajine stoje na putu mirovnim pregovorima, izjavila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova. Svoje je komentare dala odgovarajući na pitanje o telefonskom razgovoru ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog i kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Čelnici su razgovarali u srijedu prvi put otkako je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u susjednoj državi u veljači 2022. Zakharova je pohvalila Peking za njegove napore prilikom pomaganja u ponovnom pokretanju značajnih pregovora. Rekla je da su ruske i kineske vizije puta do mira “široko usklađene” jedna s drugom. “Problem nije u nedostatku dobrih planova”, rekla je Zakharova.

”Kijevski režim do sada nije bio otvoren ni za jednu razumnu inicijativu usmjerenu na političko i diplomatsko rješenje ukrajinske krize. Njezin povremeni pristanak na pregovore veže se uz ultimatume koji su povezani za zahtjevima koji su nemogući za ostvariti”.

Glasnogovornica je okrivila Kijev za konačni prekid pregovora od prošlog proljeća, kada su ruski i ukrajinski timovi održali nekoliko sljedova sastanaka. Kijev je u međuvremenu neprestano ponavljao da se pregovori mogu nastaviti tek nakon što Rusija odustane od teritorija kojeg je nedavno prisvojila. Moskva je takve zahtjeve nazvala neprihvatljivima.

Krim je glasovao za izlazak iz Ukrajine i pridruživanje Rusiji nakon državnog udara koji se dogodio u Kijevu 2014. ”Narodne republike” Donjeck i Lugansk, kao i regije Herson i Zaporožje učinile su isto nakon održavanja referenduma o tom pitanju u rujnu prošle godine.

Zelenski je u listopadu potpisao uredbu kojim je proglasio “nemogućnost” vođenja pregovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Peking, koji je u veljači predstavio kartu plana od 12 točaka za mir u Ukrajini, tvrdi da se sukob može okončati samo dijalogom. Kina je, za razliku od mnogih zapadnih zemalja, također ne želi osuditi Rusiju zbog onoga što je učinila u Ukrajini.

Kina je u srijedu imenovala diplomata Li Huija svojim posebnim izaslanikom za Ukrajinu i “druge zemlje”. Xi je rekao da će izaslanik imati zadatak voditi “dubinsku komunikaciju sa svim stranama o političkom rješenju ukrajinske krize”. Li je bio kineski veleposlanik u Moskvi od 2009. do 2019. godine.

Zelenski je u međuvremenu imenovao bivšeg ministra strateške industrije Pavela Rjabkina za novog veleposlanika zemlje u Kini.

kinaMaria Zaharovarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
11 mjeseci prije

Jedini razuman mirovni prijedlog je povratak agresora na pocetne položaje. Ako su se mogla urediti groblja Wermahta po bivšoj Jugoslaviji, onda se mogu urediti i groblja potomaka Zlatne horde, tako da ne zaborave.

tihobl
11 mjeseci prije

Trazili su da se Rusija vrati na granice iz ’91.
Rusi su se slozili sa prijedlogom i vracaju se na granice iz 1891.

Rat i Mir
11 mjeseci prije

Ukrajina je umjetan nacija isto kao i Bosna…. Takozvani Ukrajinci su silovani Rusi od strane Poljaka isto kao i takozvani Bosanci (poturčeni i silovani Hrvati i Srbi) od Turaka, puno takvih nacija ima d aih ne nabrajamo sve, znači pravno gledano Ukrajina nema nikakva prava na postojanje kao ni Bosna, ali zapadu paše više malih posvađanih zemalja koje se mrze i ne podnose nego jedna dve jake sile koje bi im konkurirali….sve je to maslo Amera u svijetu, pogledajte Titov govor o Kurdima i zašto Ameri igraju na njihov adut na bliskom istoku. Njihova nezavisnost bila bi opasnija po eskalaciju bliskog istoka oka od samog Izraela

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Jedini pregovori koji mogu dovesti do prestanka rata u Ukrajini su oni između izuzetnih i Rusije o Ukrajini ili prestankom slanja naoružanja izuzetnih i njihovih vazala Ukrajini.
Nakon kojega će Ukrajina biti manja.
Ukrajinska vlast je ionako na daljinski upravljač izuzetnih, njih se ovdje neće puno pitati.
To je politička realnost.

Jedino je pitanje koliko će dugo ovo besmisleno krvoproliće između dva susjedna slavenska naroda koji dijele povijest, religiju i jezik još trajati.
Nadamo se što kraće.
Previše je krvi proliveno da ne dođe do novih razgraničenja.

Zapad je valjda konačno došao do zaključka da Rusiju ne mogu slomiti niti gospodarskim sankcijama (više pogađa njih nego Ruse), niti slanjem oružja Ukrajini, niti je mogu teritorijalno osvojiti.
Međutim i dalje lupaju glavom o zid nadajući se unutarnjim trvenjima i smjeni Putina.
Još da shvate da bi došao radikalniji na njegovo mjesto…
Čekamo da se osvijeste.

Max
11 mjeseci prije

Mislim da je cilj nastaviti rat.

abc
11 mjeseci prije

Jedino rješenje je podjela Ukrajine po narodnostnom ključu, jer u njoj živi barem šest naroda, koji su i teritorialno razdeljeni. Samo se između njih referendumski zacrtaju nove granice.
Zapad je to dobro primjenio na primjeru Juge.

branko
11 mjeseci prije

Zapad je rekao mnogo puta – Rusija mora izgubiti ovaj rat. Nista se nije promjenilo kod zapadnih demokrata, Rusija mora biti porazena pa makar rat trajao 100 godina. Rat nije zapoceo u Veljaci 2022 nego na Majdanu 2014. U Artjomovsk Ukrajinci koji se bore za zapad ginu kao muhe I to je objasnjenje zasto se Rusima na zuri zauzeti taj grad. To ti je kao kad naidjes na jato ribe samo ih tamani…

Štuferot
11 mjeseci prije

Da,zapitajmo se ko je stvorio rusiju ili ameriku i tko je silovao njihove pretke.Pitanje je naravno retoričko.
Ako kazete da Ukrajina nije država i da je to u biti rusija ili poljska, ili je bosna turska .
Do koje godine ,soljeća,tisućlijeća unazad možemo ići da utvrdimo tko je s kim spavao i koje je bio nacionalnosti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI