Šangajska organizacija za suradnju se ujedinjuje protiv američkih sankcija

Astana - SCO 2017.

Danas i sutra će se u Dušanbeu, glavnom gradu Tadžikistana, održati 17. summit Vijeća šefova vlada Šangajske organizacije za suradnju, drugog po važnosti tijela ove organizacije koju zemlje koje je čine, ali i mnoge druge, zbog vojne i ekonomske moći zovu skupinom G8, budući da je aktualna skupina G7 u većini područja zaostaje za organizacijom koju čine Kina, Indija, Pakistan, Rusija, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan.

Na dvodnevnom sastanku Vijeća šefova vlada SCO će sudjelovati premijeri Kirgistana, Tadžikistana, Uzbekistana, Kazahstana, kineski premijer Li Keqiang Dmitrij Medvedev iz Rusije, Indiju će predstavljati ministrica vanjskih poslova Sushma Swaraj, a Pakistan će predstavljati novoizabrani premijer Imran Khan.

Od šefova vlada članica SCO se očekuje da će odobre proračun organizacije za 2019. godinu i raspravljaju o širokom rasponu pitanja multilateralnih suradnje.

Osim odobravanja proračuna SCO-a, HGC također razmatra i odlučuje o glavnim pitanjima koja se odnose na određene, posebno ekonomske sfere interakcije unutar bloka.

Sastanak u Dušanbeu je važna prilika za stvaranja okvira za realnu suradnju od koje će imati koristi svi narodi zemalja SCO.

Jedna od glavnih tema razgovora će biti pitanje protivljenja politici američkih sankcija, za ruski list Izvestia je izjavio izvor u ruskom izaslanstvu.

Član ruskog izaslanstva je izvijestio da će se tijekom događaja koji će se u Dušanbeu održati 11. i 12. listopada, sve raspravljati o svim pitanjima geopolitike i globalnom gospodarstvu.

Između ostalog, ruski premijer Dmitrij Medvedev i njegov kineski kolega, Li Keqiang će sigurno govoriti američkim sankcijama i carinama u kako one pogađaju i druge zemlje i ekonomije, te kako u tim uvjetima izgraditi interakciju članova SCO. Ovo je zapravo, barem u ruskom dijelu, dio dekreta o dedolarizaciji ruskog gospodarstva u bilateralnoj trgovini poslovanju, te da se taj plan provede na najvišoj mogućoj razini unutar SCO i Euroazijskoj ekonomskoj uniji, a da se s EU prijeđe na poslovanje isključivo u eurima i kroz posebni sustav naplate koji bi bio analogan sustavu SWIFT.

G8-SCO

FOTO: G8-SCO

Iako pomoćnik kineskog ministra vanjskih poslova Zhang Jun nije eksplicitno spomenuo SAD, jasno je na koga se odnosila njegova izjava kada je govorio o trgovinskom ratu i ekonomskim pritiscima u geopolitici.

Zhang je rekao da će na sastanku u Dušanbeu predstavnici skupine “G8-SCO”, kako ju je nazvao, raspravljati o proširenju područja suradnje, kao i o tome kako aktivno reagirati na militarizam, agresivno ponašanje i druge slične radnje.

Washington je 20. rujna najavio uvođenje sekundarnih sankcija protiv Kine zbog kupnju ruskih zrakoplova Su-35 i sustava S-400. Peking je odgovorio da su američke sankcije ilegalne i obećao je nastaviti vojno-tehničku suradnju s Moskvom.

Vjerojatno američke sankcije nisu uplašile ni Indiju, drugog člana SCO. Početkom listopada su New Delhi i Moskva potpisali sporazum o isporuci pet divizija ruskih sustava S-400 indijskim oružanim snagama. Očekuje se da će sljedeći kupac ruskog sustava protuzračne obrane biti Turska, zemlja koja u Šangajskoj organizaciji za suradnju ima status partnera za dijalog.

Službeno, summit će uglavnom biti posvećen razvoju trgovinske i gospodarske suradnje i humanitarnih pitanja, ali će predstavnici Rusije i Kine otvoriti pitanje vršenja pritiska kroz nametanje jednostranih sankcija, što je problem s kojim se bore ne samo zemlje SCO, nego i sve zemlje svijeta od kada je Washington odlučio masovno koristiti ovaj oblik pritiska, prema suparničkim silama i zemljama “saveznicama”.

15
Ostavite komentar

avatar
10000
5 Grupirani komentari
10 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
15 Komentatori
LurkerUmpah PahTursunovbezimeninije bitno tko Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Pantsir S1
Gost
Pantsir S1

Nema veze sa temom, ali istrazivacki novinar gospodin Domagoj Margetic ako negde zasluzuje clanak, zasluzuje na ovom zdravorazumskom portalu.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović

Uff..bavi se čovjek jako teškim temama,vjerovatno bi i ovdje tekst o njemu izazvao lavinu svakakvih komentara.

Tvingo
Gost
Tvingo

Fali Iran,Turska i Belorusija

Trubadur
Gost
Trubadur

Fali i moja Slovenija, pa šta čemo sad…. Inače, mi se čini, da če Iran vrlo brzo u skupinu.. Za Belorusiju neznam ali Turska če vrlo polako , pa skoro sigurno u skupinu…..

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko

Stvara se nova blokovska podjela svijeta, ali ovaj puta nije ideoloska.
Zapadna propaganda je kontraproduktivna, a vojno im ne mogu nista.
Sotonistima ostaje bioloski rat, ali to je kao i nuklearni, samo cemo se dulje patiti.

Bumbum
Gost
Bumbum

Tupko ne glupki

bezimeni
Gost
bezimeni

Bioloski rat je davno poceo, samo mi izgleda toga nismo svesni.

eu kolonija
Gost
eu kolonija

I još pet, šest drugih koji su u procesu pristupanja

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

Oko 8 milijardi pari godišnje, gotovo 1/3 čarapa na svijetu,dolazi iz Kine, iz okruga Datang u Zhuji, poznatog kao “Grad čarapa”.
Naljute li se Kinezi, puno njih će hodati bosi.
Ali ne u Africi.

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo

Znaci blokovi ce postat stvarnost.
Nafta eu sangajska unija
Dugorocno ce vodit jednoj religiji
1 valuti I jednoj svjetskoj vladi.
1 vrlom novom svjetu
Tamo ce. Bit some bit ce sexa
Parit ce mo se bez komplexa.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@Dalton:
Pa ko ce to oprat?
Ajme smrada!

bbbb
Gost
bbbb

Šta ona Mongolija glumi? Koji prostor na fotki, dabogda ostao njihov.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko

USrA sam sebi kopa jamu.

Tursunov
Gost
Tursunov

Balkane, Balkane, Balkane moj
budi mi silan i dobro mi stoj …

Ovo Balkanci su najneskromniji narod na planeti.

Neuvodi USA carine samovoljno, vec uvodi iste carine koje druge drzave vec imaju prema USA.
Kina, Indija, Kanada, EU, … imaju pravo carint amricku robu, a USA nema to pravo prema navedenim drzavama.
Bezobrazno.

Lurker
Gost
Lurker

Carine su jedno a onemogucanje koristenja dolara u medjunarodnoj trgovini i ekonomske sankcije su drugo. Slazem se da su Ameri u pravu glede carina, ali ovo drugo je druga prica.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik