Šangajska organizacija za suradnju se ujedinjuje protiv američkih sankcija

Astana - SCO 2017.
15 komentara

Danas i sutra će se u Dušanbeu, glavnom gradu Tadžikistana, održati 17. summit Vijeća šefova vlada Šangajske organizacije za suradnju, drugog po važnosti tijela ove organizacije koju zemlje koje je čine, ali i mnoge druge, zbog vojne i ekonomske moći zovu skupinom G8, budući da je aktualna skupina G7 u većini područja zaostaje za organizacijom koju čine Kina, Indija, Pakistan, Rusija, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan.

Na dvodnevnom sastanku Vijeća šefova vlada SCO će sudjelovati premijeri Kirgistana, Tadžikistana, Uzbekistana, Kazahstana, kineski premijer Li Keqiang Dmitrij Medvedev iz Rusije, Indiju će predstavljati ministrica vanjskih poslova Sushma Swaraj, a Pakistan će predstavljati novoizabrani premijer Imran Khan.

Od šefova vlada članica SCO se očekuje da će odobre proračun organizacije za 2019. godinu i raspravljaju o širokom rasponu pitanja multilateralnih suradnje.

Osim odobravanja proračuna SCO-a, HGC također razmatra i odlučuje o glavnim pitanjima koja se odnose na određene, posebno ekonomske sfere interakcije unutar bloka.

Sastanak u Dušanbeu je važna prilika za stvaranja okvira za realnu suradnju od koje će imati koristi svi narodi zemalja SCO.

Jedna od glavnih tema razgovora će biti pitanje protivljenja politici američkih sankcija, za ruski list Izvestia je izjavio izvor u ruskom izaslanstvu.

Član ruskog izaslanstva je izvijestio da će se tijekom događaja koji će se u Dušanbeu održati 11. i 12. listopada, sve raspravljati o svim pitanjima geopolitike i globalnom gospodarstvu.

Između ostalog, ruski premijer Dmitrij Medvedev i njegov kineski kolega, Li Keqiang će sigurno govoriti američkim sankcijama i carinama u kako one pogađaju i druge zemlje i ekonomije, te kako u tim uvjetima izgraditi interakciju članova SCO. Ovo je zapravo, barem u ruskom dijelu, dio dekreta o dedolarizaciji ruskog gospodarstva u bilateralnoj trgovini poslovanju, te da se taj plan provede na najvišoj mogućoj razini unutar SCO i Euroazijskoj ekonomskoj uniji, a da se s EU prijeđe na poslovanje isključivo u eurima i kroz posebni sustav naplate koji bi bio analogan sustavu SWIFT.

G8-SCO
FOTO: G8-SCO

Iako pomoćnik kineskog ministra vanjskih poslova Zhang Jun nije eksplicitno spomenuo SAD, jasno je na koga se odnosila njegova izjava kada je govorio o trgovinskom ratu i ekonomskim pritiscima u geopolitici.

Zhang je rekao da će na sastanku u Dušanbeu predstavnici skupine “G8-SCO”, kako ju je nazvao, raspravljati o proširenju područja suradnje, kao i o tome kako aktivno reagirati na militarizam, agresivno ponašanje i druge slične radnje.

Washington je 20. rujna najavio uvođenje sekundarnih sankcija protiv Kine zbog kupnju ruskih zrakoplova Su-35 i sustava S-400. Peking je odgovorio da su američke sankcije ilegalne i obećao je nastaviti vojno-tehničku suradnju s Moskvom.

Vjerojatno američke sankcije nisu uplašile ni Indiju, drugog člana SCO. Početkom listopada su New Delhi i Moskva potpisali sporazum o isporuci pet divizija ruskih sustava S-400 indijskim oružanim snagama. Očekuje se da će sljedeći kupac ruskog sustava protuzračne obrane biti Turska, zemlja koja u Šangajskoj organizaciji za suradnju ima status partnera za dijalog.

Službeno, summit će uglavnom biti posvećen razvoju trgovinske i gospodarske suradnje i humanitarnih pitanja, ali će predstavnici Rusije i Kine otvoriti pitanje vršenja pritiska kroz nametanje jednostranih sankcija, što je problem s kojim se bore ne samo zemlje SCO, nego i sve zemlje svijeta od kada je Washington odlučio masovno koristiti ovaj oblik pritiska, prema suparničkim silama i zemljama “saveznicama”.

Dmitrij MedvedevG8-SCOSankcijeSWIFT
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bbbb
5 godine prije

Šta ona Mongolija glumi? Koji prostor na fotki, dabogda ostao njihov.

Pantsir S1
5 godine prije

Nema veze sa temom, ali istrazivacki novinar gospodin Domagoj Margetic ako negde zasluzuje clanak, zasluzuje na ovom zdravorazumskom portalu.

Tvingo
5 godine prije

Fali Iran,Turska i Belorusija

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Oko 8 milijardi pari godišnje, gotovo 1/3 čarapa na svijetu,dolazi iz Kine, iz okruga Datang u Zhuji, poznatog kao “Grad čarapa”.
Naljute li se Kinezi, puno njih će hodati bosi.
Ali ne u Africi.

nije bitno tko
5 godine prije

USrA sam sebi kopa jamu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI