„Nema više tolerancije prema Izraelu u libanonskom zračnom prostoru“: glava Hezbollaha signalizira „novu fazu“ sukoba

Izrael Aktivni sistem odbrane Trophy BVP NAMER
6 komentara

Vođa Hezbolaha Hassan Nasrallah zavjetovao se na pokretanje “nove faze” sukoba s Izraelom, inzistirajući na tome da Tel Aviv više neće kršiti libanski zračni prostor svojim bespilotnim letjelicama i obećao je da na takve letove odgovoriti silom.

U video objavi, Nasrallah je osudio nedavne upade izraelskih bespilotnih zrakoplova u Libanon, prijeteći da će oboriti sljedeći takav dron koji prekrši zračni prostor zemlje.

“Kada srušimo sljedeću izraelsku bespilotnu letjelicu u libanonskom zračnom prostoru, oni koji se budu htjeli žaliti da će to dovesti do eskalacije, neka svoje žalbe upute Izraelcima koji ih šalju”, rekao je.

Ovo je početak nove faze, pojavljuje se novo bojno polje koje cilja izraelske bespilotne letjelice na libanonskom nebu, a ono je u rukama zapovjednika Hezbollaha.

Ranije je Hezbollah emitirao snimke raketnog udara na izraelsko vojno vozilo u naselju Avivim blizu granice s Libanonom.

Fotografije evakuacije ranjenih vojnika s bojnog polja kružile su izraelskim medijima, no lokalni mediji sada tvrde kako su fotografije dio prevare koja je htjela uvjeriti Hezbollah da je njihov napad bio uspješan.

IDF je kasnije na raketne napade reagirao vlastitim udarcima po istom području.

Nasrallah je raketni napad nazvao “postignućem”, napominjući da je svjesno izveden tijekom dnevnog vremena, i dodao upozorenje Tel Avivu: “kažemo Izraelcima kako će … vaši vojnici tamo duboko u okupiranim zemljama [u Izraelu ] biti na našem nišanu  i u zoni odgovora u slučaju da se napad ponovo dogodi. “

Prošlog je tjedna libanonska vojska pucala na par izraelskih bespilotnih letjelica koje su probile zračni prostor zemlje u blizini pograničnog grada Al-Adayse, iako su se bespilotne letjelice vratile u Izrael neoštećene. Do toga je došlo nakon napada bespilotnih bespilotnih letjelica prije nekoliko dana, kada su se dvije izraelske „samoubilačke letjelice“, navodno natovarene eksplozivom, srušile u Beiruitu, od kojih je jedna oštetila medijski centar u Hezbollahu, izjavio je glasnogovornik skupine.

Povezani članak: 

Hezbollah objavio video uništenja izraelskog oklopnog vozila

HezbollahIDFnapad dronovima
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tak
4 godine prije

Kakav trash, dobro za bespilotne, a što je sa pravim zrakoplovima koji uvijek gadjaju mete u Siriji iz libanonskog zračnog prostora?

angry mosha
4 godine prije

odmah po izraelu …a možda su rode izvele napad ko osvetu za genocid nad vrstom

opet ja
4 godine prije

Pa samo dronove bi i mogli da obaraju, ipak za avione treba neka ozbiljnija naprava, ane samo MANPAD starije generacije. Međutim, postavlja se pitanje da li je Iran uspeo da na neko pogodno mesto u Libanu proturi i instalira sa sve posadom neki PVO sistem koji bi mogao da iznenadi i avione IAFa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI