Njemačka: Benzin, dizel i lož ulje uskoro na osam eura?

Pumpa gorivo
50 komentara

Ovaj bi članak zapravo mogao biti nastavak prošloga o klimatskim promjenama.

Naime, nekoć su Zeleni u Njemačkoj tražili da benzin na postajama košta pet maraka po litri, današnjih 2,5 eura. Kada je riječ o njemačkim političarima, oni su već na putu da se benzin plaća 2,5 eura po litri, ako ne i osam eura, kako zahtijeva Međuvladin panel za klimatske promjene Ujedinjenih naroda (UN Intergovernmental Panel on Climate Change).

Litra benzina u Njemačkoj trenutno košta oko 1,57 eura, a dizel je dostupan za oko 1,32 eura. Nije jeftino, ali ako pogledate u Europi, na primjer Poljsku, Luksemburg, Češku i Austriju, znatno je jeftiniji, dok je gorivo skuplje u Nizozemskoj, Danskoj ili Italiji. No, kada je riječ o cijenama goriva, neki političari ne znaju gdje bi se zaustavili.

Tako je njemački savezni ministar okoliša pozvao na povećanje poreza na gorivo i loživo ulje.

“Ne može porez na struju, koja je obnovljiv izvor energije, veći od poreza na loživo ulje i gorivo, koji je relativno nizak “, rekao je državni tajnik Jochen Flasbarth 8. listopada za ARD.

“U drugom slučaju treba podići poreze. Do sada je porez snižen na 65,45 centi za litru benzina, za dizel je porezna stopa trenutno 47,04 centi, ali to bi se moglo udvostručiti, kada bi bilo dobre volje u  političara”, dodao je njemački ministar.

Dakle, njemačka politika podupire zahtjev Međuvladinog panela o klimatskim promjenama Ujedinjenih naroda, koji  traži globalno uvećanje poreza na goriva od 5 500 dolara po toni do 2030. godine, a onda bi se postupno, do 2100. godine, trebao povećati na 27 000 dolara po toni. Osim toga, pri izračunu bi trebalo uzeti u obzir inflaciju i stanje današnje kupovne moći.

nebo, CO2, ugljen dioksid, zagađenje

Tako povećanje poreza na promet bi značilo da bi cijena goriva u Njemačkoj porasla na oko osam eura za litar.

UN IPCC navodi kako je to potrebno zbog ublažavanja posljedica klimatskih promjena, za koje se kaže da su posljedica CO2 kojeg proizvode ljudi.

S obzirom na to da udio CO2 u zraku iznosi samo 0,038 posto, a čovječanstvo se može smatrati odgovornim za samo za četiri posto ili 0,00152 posto udjela u atmosferi, pitanje je bi li ova mjera imala ikakav značajan učinak, osim što bi punila riznicu Porezne uprave, u ovom slučaju Njemačke.

Naime, ako sada ima 0,0380 CO2 u atmosferi, uvođenjem drakonskih poreza bi ga bilo 0,0379 posto, zar ne?

Umjesto toga, čini se da se klimatske promjene koriste kao izgovor da se ljudima otme što više novca poreznim nametima i da ih se prisili da koriste druge tehnologije, čime će hraniti multinacionalne korporacije.

Bacanje, kupnja i zamjena više nije samo moto, nego način života, jer se samo tako može ostvariti veći gospodarski rast. Treba spomenuti da to baš nije održivo i pridonosi daljnjem zagađenju svijeta. Baš kao što raste masovna potrošnja resursa za proizvodnju baterija za električne automobile.

Sve se žrtvuje u ime nove religije o klimatskim promjenama, koje su vidljive, ali je u njima vrlo upitan ljudski faktor. Nikakav problem nije žrtvovati stanovništvo, čak i Nijemce koji imaju visoke standarde o čistoći goriva. Ono će biti skuplje, zbog čega će se neminovno povećati potrošnja električne energije koju će automobili hvatati u zraku i držati u nepostojećim “sterilnim vakuum spremnicima”, a ne baterijama, za koje nitko ne objavljuje detaljne studije i procjene utjecaja na okoliš pri njihovoj proizvodnji i odlaganju.

Bilo bi krivo tvrditi i da automobili ne zagađuju zrak. Sjetimo se Olimpijskih igara u Pekingu i koliko je Kina truda uložila da tijekom igara ima dovoljno čist zrak u prijestolnici. Ali sve svaliti na teret poreznih obveznika, uz jedan jedini argument i zato što to želi UN IPCC, kako zamišlja njemački državni tajnik Jochen Flasbarth.

Al Gore – Global Warming

 

benzindizelgorivoklimatske promjene
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Son of Alerik
5 godine prije

Čini se ipak da se prvaci u poreznim nametima na goriva nalaze među krojačima hrvatske porezne politike. S obzirom na cijenu samog goriva, na visinu zarada, gorivo je u Hrvatskoj najskuplje. I to samo zato jer se gomila bagre nalazi na strani onih koji traže od države novac. Kako od države ne mogu jer svoga novca nema, onda se država koristi kao servis, agencija, batinaši koji će utjerivati novac od onih koji rade i stvaraju (cijena litre goriva u maloprodaji se sastoji od nabavne cijene plus trošarine, plus naknade za ceste, auto ceste i željeznice, plus marža, plus PDV) Danas posjedovanje automobilske industrije bilo gdje znači zaposlenost, tehnološki napredak i kako god okrenuli – automobil je pokretač kompletnog potrošačkog sustava. Bolje rečeno, želja za posjedovanjem automobila je pokretač. Prije kojih 30-40 godina je automobila na cestama bilo višestruko manje, a opet smo funkcionirali. I društvo, i gospodarstvo. Vozili smo se… Čitaj više »

udav
5 godine prije

zato u usa u proseku 3 dolara za galon 3,78 litra, koliko je to 80 centi po litri.
a nemci kao da su srbija u sred sankcija, pa ni tada nije bilo 5 marona, hehe tupave svabe

Perica
5 godine prije

Deset eura treba biti gorivo pa ko voli nek’ izvoli! Deca nam se savijaju k’o kifle, ravnih tabana kao nikad..epidmija! Od malih nogu navikli na taxi, treska se, nema šanse proći pored taxi-ja a da se ne voziš. Zna se ko može dobiti gorivo po nekoj nazovi normalnoj ceni, firme koje dokazuju kolimetražu poslovanjem svojim, kroz papire se sve vidi samo malo volje treba. Elektrifikacija pruge, biciklističke staze da budu, onda se možemo nečim nadati, ovako….

Boris
5 godine prije

izgleda da su političari najveći zagađivaći planete i bliže i dalje okolice

Laki Topalović
5 godine prije

Bez zjbncije, koliko se zagađuje ološ svakom baterijom za auto, iako će se one reciklirati itd.. Ali resursi i dok ne dođe nova u stroj? Npr, vrećice od razgradljive plastike, ne one što traju 1000 godina se koriste i zagađuju, ali kad je neko stari ovdje, iz industrije papra, rekao koliko se zagadi okoliš za proizvodnju škanicli i vrećica od celuloze i koji je to industrijski proces, ove dve cure iz nekih Zelenih nisu znale što reći. Djeda od 75 godina je radio u toj industiji kao stručnjak cijeli život.

Gost povremeni
5 godine prije

Molim da mi netko objasni, kako se CO2 diže u atmosferu i stvara efekt staklenika,ako je taj isti CO2 teži od zraka…a i sva vegetacija ga troši u fotosintezi za proizvodnju kisika?

Janoš
5 godine prije

Globalno zatopljenje je velika prevara. Odličan dokumentarni film sa prijevodom na hrvatski/srpski, otkriva pravu istinu.

https://www.youtube.com/watch?v=ucVjUCKSuCk

Franc
5 godine prije

A onda iz poreznog džaka vaditi pare za ilegalne migrante, koji dolaze ovamo, da si kupe avto, motor, …… jer to je znak, da si član napredne civilizacije. A ne da živiš i krečeš se pješke ko doma, gdje vlada padne, čim se slomi grana. Plus toga, največi fakenews ovog stolječa je globalno zagrijavanje. Gospoda, njih 800 delegata, se avionima voze na konferencije četiri puta ogdišnje na luksuzne turističke destinacije, i svaki potroši za prijevoz toliko, ko ja za godinu dana vožnje sa avtom za privatne vožnje. Kad se budu one na ovakve konferencije uputili SVI preko multipoint video konferencija, onda čemo vjerovati, da oče smanjiti CO2.

alan ford
5 godine prije

Zeleni su stranka elite. U Njemačkoj imaju podršku između 6 i 8% birača, ali njihov utjecaj je daleko veći, imaju golem utjecaj, Soros je prisni prijatelj stranke i nekoliko puta je gostovao na tribinama Zaklade Zelenih Heinrich Boell. Zeleni su osnovani 1980. od strane bivših šezdesteosmaša. Ali od samog početka su tu imali prste CIA i duboka država, Jedna od suosnivača Zelenih Juta Dirfurth, koja se kasnije posvađala sa strankom i izišla iz nje, izjavila je da je njih čelnike Zelenih, sredinom 80-ih visoka američka delegacija iz CIA-e pozvala na razgovore. Kada je ona rekla, da ona to odbija, da ne želi, visoki američki dužnosnik joj je rekao: pazite što radite; da smo mi htjeli, Zeleni ne bi postojali! vaše postojanje dugujete nama. Među veteranima i suosnivačima Zelenih bili su i Joschka Fischer i Daniel Cohn-Bendit, dva pajadaša šezdestosmaša, koji su se ranih 70-ih tukli sa policijom, Danas su ta… Čitaj više »

Ivo
5 godine prije

Stvarni gospodari liberalnih demonkracija imaju uvijek samo jedan cilj,a to je maksimalno guljenje stanovništva/kmetova. Cilj je da guljenje bude maksimalno moguće,ali da pri tom ne crkne krava,odnosno da se kmetovi ne ogule do te mjere da više ne mogu funkcionirati,i li da se ode do mjere gdje počinje pobuna i revolt. Iz tog razloga,vodi se računa i o formiranju cijena svih neophodnih potrepština,uklnučujući gorivo. Čak i kad postoje preduvjeti za drastično pojeftinjenje,liberalni gazde to neće dozvoliti. Jedan primjer je i dizel. Proizvodnja dizel-goriva više je nego dvostruko jeftinija od proizvodnje benzina,i dizel-goriva je uvijek i bilo duplo jeftinije. No,kako su ljudi iz tog razloga počeli sve više kupovati dizel automobile,gazde su odlučili izjednačiti cijenu,da se guljenje i dalje nastavlja do maksimuma. Može im se,tako funkcionira liberalni kleptomanski sustav. Ista priča je sa plinom,koji se sad po cijeni izjednačava s ostalim gorivima,da kmetovima ne bi slučajno ostalo viška novca,za nedaj Bože… Čitaj više »

Willer
5 godine prije

Elektricni automobili nisu rjesenje…i uopce kako aute na el energiju smatrat ekoloskima ako se energija za njih proizvodi u termoelektrani ili nuklearnoj elektrani…neki guraju struju iz hidroelektrana u obnovljivu ali to nije ni ona zbog drasticnog utjecaja na okolis gdje se gradi takva elektrana…tako da, ako sutra svi automobili budu na struju to ce samo povecat broj elektrana gdje bi onda one bile zagadjivaci umisto samih automobila

Brainstorm
5 godine prije

dobra vijest iako sumljam, narocinto ne “USKORO na 8 eura”. zeleni su htjeli 4 eura jos prije 20 godina pa su reakcije javnosti bile burne. moj rodjak je stavio toplinsku zastitu na kucu. EU je dala 70% sredstava. ja cekam da se takav natjecaj ponovi da i ja uradim isto. procjenjujemo da je rok otplate za nas 8-10 godina a za davaoca sredstava vjerojatno jos i kraci jer naplacuju porez i zaposljavaju inace besposlene kapacitete i radnike. vjerojatno i veca korist kad se uracuna sprjecavanje odliva sredstava ka drugim sustavima (stranim trzistima i drzavama). djecu u skolu vozi besplatni skolski autobus. lijecnik ili para ce doci kuci. bilo je vijesti kako neki gradovi uvode ili eksperimentiraju sa besplatanim javnim prijevozom. EU je dala ogromna sredstva za istrazivanje, razvoj i izgradnju alternativnih izvora energije. sve to netko mora platiti. tko drugi nego oni koji zagadjuju, oni koji svojim vozickanjima, otvorenim prozorima… Čitaj više »

Zorule
5 godine prije

Svabe se furaju na obnovljive izvore energije, ne zbog njihove brige za okolis, vec zbog toga sto Siemens i Bosch vec vise od 10 godina patentiraju sve zivo i nezivo moguce oko tih tehnologija. Jednog dana kada se globalno nametne tehnologija iz obnovljivih izvora energije malo tko u Europi im moze konkurirati, mi sastrane necemo moci skoro nista proizvesti a da ne placamo bar nekoliko patenata tim kompanijama.

opet ja
5 godine prije

Ha ha pa dizel je u Beogradu, a i u Srbiji 170 dinara litar. 1 eur = 119 dinara, pa izračunajte. U januaru je dizel bio 150 dinara za litar. Koliko mi je poznato 85-90% od te cene ide državi po osnovu poreza akciza i drugih dažbina.

zoran
5 godine prije

sta reci a ne nasmejati se na ovu vest.vrlo kratko pre par meseci svabe su rekle da od 2026 ce praviti samo elektricne aute,e onda godinu dve pred to pocece polako da dizu cene goriva.,vrlo prosto.ocito racunaju da je narod glup i tup ali hoces neces moraces da udjes u njihovu masinu za ves ukljucenu na centrifugu!!

Jovo Kjava
5 godine prije

Mene ne zanima cijena goriva ja uvijek sipam za 20 Euro.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI