fbpx

Njemačka: Benzin, dizel i lož ulje uskoro na osam eura?

Pumpa gorivo

Ovaj bi članak zapravo mogao biti nastavak prošloga o klimatskim promjenama.

Naime, nekoć su Zeleni u Njemačkoj tražili da benzin na postajama košta pet maraka po litri, današnjih 2,5 eura. Kada je riječ o njemačkim političarima, oni su već na putu da se benzin plaća 2,5 eura po litri, ako ne i osam eura, kako zahtijeva Međuvladin panel za klimatske promjene Ujedinjenih naroda (UN Intergovernmental Panel on Climate Change).

Litra benzina u Njemačkoj trenutno košta oko 1,57 eura, a dizel je dostupan za oko 1,32 eura. Nije jeftino, ali ako pogledate u Europi, na primjer Poljsku, Luksemburg, Češku i Austriju, znatno je jeftiniji, dok je gorivo skuplje u Nizozemskoj, Danskoj ili Italiji. No, kada je riječ o cijenama goriva, neki političari ne znaju gdje bi se zaustavili.

Tako je njemački savezni ministar okoliša pozvao na povećanje poreza na gorivo i loživo ulje.

“Ne može porez na struju, koja je obnovljiv izvor energije, veći od poreza na loživo ulje i gorivo, koji je relativno nizak “, rekao je državni tajnik Jochen Flasbarth 8. listopada za ARD.

“U drugom slučaju treba podići poreze. Do sada je porez snižen na 65,45 centi za litru benzina, za dizel je porezna stopa trenutno 47,04 centi, ali to bi se moglo udvostručiti, kada bi bilo dobre volje u  političara”, dodao je njemački ministar.

Dakle, njemačka politika podupire zahtjev Međuvladinog panela o klimatskim promjenama Ujedinjenih naroda, koji  traži globalno uvećanje poreza na goriva od 5 500 dolara po toni do 2030. godine, a onda bi se postupno, do 2100. godine, trebao povećati na 27 000 dolara po toni. Osim toga, pri izračunu bi trebalo uzeti u obzir inflaciju i stanje današnje kupovne moći.

nebo, CO2, ugljen dioksid, zagađenje

Tako povećanje poreza na promet bi značilo da bi cijena goriva u Njemačkoj porasla na oko osam eura za litar.

UN IPCC navodi kako je to potrebno zbog ublažavanja posljedica klimatskih promjena, za koje se kaže da su posljedica CO2 kojeg proizvode ljudi.

S obzirom na to da udio CO2 u zraku iznosi samo 0,038 posto, a čovječanstvo se može smatrati odgovornim za samo za četiri posto ili 0,00152 posto udjela u atmosferi, pitanje je bi li ova mjera imala ikakav značajan učinak, osim što bi punila riznicu Porezne uprave, u ovom slučaju Njemačke.

Naime, ako sada ima 0,0380 CO2 u atmosferi, uvođenjem drakonskih poreza bi ga bilo 0,0379 posto, zar ne?

Umjesto toga, čini se da se klimatske promjene koriste kao izgovor da se ljudima otme što više novca poreznim nametima i da ih se prisili da koriste druge tehnologije, čime će hraniti multinacionalne korporacije.

Bacanje, kupnja i zamjena više nije samo moto, nego način života, jer se samo tako može ostvariti veći gospodarski rast. Treba spomenuti da to baš nije održivo i pridonosi daljnjem zagađenju svijeta. Baš kao što raste masovna potrošnja resursa za proizvodnju baterija za električne automobile.

Sve se žrtvuje u ime nove religije o klimatskim promjenama, koje su vidljive, ali je u njima vrlo upitan ljudski faktor. Nikakav problem nije žrtvovati stanovništvo, čak i Nijemce koji imaju visoke standarde o čistoći goriva. Ono će biti skuplje, zbog čega će se neminovno povećati potrošnja električne energije koju će automobili hvatati u zraku i držati u nepostojećim “sterilnim vakuum spremnicima”, a ne baterijama, za koje nitko ne objavljuje detaljne studije i procjene utjecaja na okoliš pri njihovoj proizvodnji i odlaganju.

Bilo bi krivo tvrditi i da automobili ne zagađuju zrak. Sjetimo se Olimpijskih igara u Pekingu i koliko je Kina truda uložila da tijekom igara ima dovoljno čist zrak u prijestolnici. Ali sve svaliti na teret poreznih obveznika, uz jedan jedini argument i zato što to želi UN IPCC, kako zamišlja njemački državni tajnik Jochen Flasbarth.

Al Gore – Global Warming

 

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
50 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Čini se ipak da se prvaci u poreznim nametima na goriva nalaze među krojačima hrvatske porezne politike. S obzirom na cijenu samog goriva, na visinu zarada, gorivo je u Hrvatskoj najskuplje. I to samo zato jer se gomila bagre nalazi na strani onih koji traže od države novac. Kako od države ne mogu jer svoga novca nema, onda se država koristi kao servis, agencija, batinaši koji će utjerivati novac od onih koji rade i stvaraju (cijena litre goriva u maloprodaji se sastoji od nabavne cijene plus trošarine, plus naknade za ceste, auto ceste i željeznice, plus marža, plus PDV) Danas posjedovanje automobilske industrije bilo gdje znači zaposlenost, tehnološki napredak i kako god okrenuli – automobil je pokretač kompletnog potrošačkog sustava. Bolje rečeno, želja za posjedovanjem automobila je pokretač. Prije kojih 30-40 godina je automobila na cestama bilo višestruko manje, a opet smo funkcionirali. I društvo, i gospodarstvo. Vozili smo se vlakovima, tramvajima, autobusima. U međuvremenu smo svi zapali u američki san i demokraciju pretvorili u ‘jedan čovjek-jedan auto’. Pitanje je možemo li se vratiti na staro? S jedne strane imamo svakodnevne gužve na cestama, svi voze i svi nekamo moraju stići u svako doba dana i noći. Najveći dio goriva… Pročitaj više »

ZigAtman
Gost
ZigAtman
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

ajde uzmi konja i na kociju.

Mak
Gost
Mak
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Ma mogu Švabe srati oko “ekologije”, dizela, benzina i ostalih gluposti, dok imaju ruski gas, a kad za 40-ak godina presuši, praviće opet parne mašine na ugalj i drvo!Poyyy

Grga
Gost
Grga
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Ti si jako pametan,vozi se konjskom zapregom,i nek te jebu u mozak,21 stoljeće još malo ćemo putovati kao SMS.

benty20
Gost
benty20
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Kako izabrati druge i drugačije na vlast? Od 160+ stranaka u Hrvatskoj definitivno ima onih koje bi državu vodile puno kvalitetnije nego aktualne vladajuće strukture, ali iz svima nama znanih razloga ne mogu ni primirisati medijskom prostoru! Drugo pitanje je pitanje društva. Živimo u demokratskom društvu i bez obzira koliko sam nekad mislio da od te demokracije u Hrvatskoj nema ni D danas sam uvjeren da ta demokracija kod nas diše punim plućima, jer kakvu vlast će imati narod kojem norme i zakoni ne vrijede, koji će sve rješavati stramputicama i preko veza, koji će blatiti druge i uzdizati sebe… Pa upravo takvu vlast i imamo, upravo onu koja je odraz nas samih, odnosno najveće većine!
Zato se ja pitam treba li nama demokracija ili nam je potreban neki drugi oblik vlasti, nekakav monarhija primjerice, autokracija, diktatura, jer ovaj narod nema svijest koja bi pridonijela zajednici i društvu već gleda samo vlastite interese, a tako jedna država naprijed ne može!

Hafez
Gost
Hafez
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Uf, evo ti plus velik ko kuća za ovo: ,,Gomila bagre koja od države traži novac”.
Svi znamo koja je to bagra, bagre je svake godine sve više i apetiti su sve veći.

Eddo
Gost
Eddo
6 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

Mozda, novom revolucijom.

udav
Gost
udav
2 godine prije

zato u usa u proseku 3 dolara za galon 3,78 litra, koliko je to 80 centi po litri.
a nemci kao da su srbija u sred sankcija, pa ni tada nije bilo 5 marona, hehe tupave svabe

Perica
Gost
Perica
2 godine prije
Reply to  udav

Ne zezaj me da poentu nisi shvatio?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  udav

SAD nisu potpisale Pariški sporazum i nisu dio UN IPCC kako li već , piše gore…

Perica
Gost
Perica
2 godine prije

Deset eura treba biti gorivo pa ko voli nek’ izvoli! Deca nam se savijaju k’o kifle, ravnih tabana kao nikad..epidmija! Od malih nogu navikli na taxi, treska se, nema šanse proći pored taxi-ja a da se ne voziš. Zna se ko može dobiti gorivo po nekoj nazovi normalnoj ceni, firme koje dokazuju kolimetražu poslovanjem svojim, kroz papire se sve vidi samo malo volje treba. Elektrifikacija pruge, biciklističke staze da budu, onda se možemo nečim nadati, ovako….

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  Perica

Ovako Perice:ekonomija mi nije jača strana pa više volim pročitati druge nego da sa ja trpam.. koliko bi koštao jedan hljeb na famoznih 10eura po litri benzina, dizela?? I još gore je ovo što si napisao da bi po*normalnoj* cijeni trebali dobijati samo odabrani. Nevjerovatno. To što su nam djeca kao kifle nisu krivi taksi nego mi. Ne znam, možda nisam služio tvoje pisanje ali ovo poziv za povratak klasičnom feudalizmu.

Perica
Gost
Perica
2 godine prije

Tebi se treba crtati….rekao sam ti firmama dati po nekoj normalnoj ceni, to sam mislio i na traktor i na pečenje i dostavu tog hleba! Trebam li ti i naglasiti i za ostale proizvode, usluge? Jesu li zemlje beneluxa u feudalizmu, bicikala na sve strane, poslanici na posao idu biciklom. Deset eura litar goriva pa da vidim dal će moj komšija koima na kaficu iza ugla, nema ni sto metara….o curicama da i ne pričam

Kurjaca
Gost
Kurjaca
2 godine prije
Reply to  Perica

Perica zemlje beneluxa su ravne ko tepsija.probaj se po Rijeci vozat biciklom

Amer
Gost
Amer
2 godine prije
Reply to  Kurjaca

Perica iz svoga sela nije izasao, zato mu je svejedno koliko se placa benzin…

Pera Detlic
Gost
Pera Detlic
6 mjeseci prije
Reply to  Perica

Tesla je imao jedini pravi odgovor i rjesenje: elektricna energija svima besplatno. Svako rjesenje koje ima brojac je banana pogotovo kad ne vrijedi relacija cijena puta brojac.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Perica

Jochen Flasbarth=po litricar( pumpas, “benzinac”i naplatjivatj)?
Zelja mi je da odrastem,da bih mogao(novtjitjima) platjati porez?

Jovan
Gost
Jovan
2 godine prije
Reply to  Perica

Tebe bi vratio u 15 stoljeće da živiš da ti promjeni pileći mozak

Boris
Gost
Boris
2 godine prije

izgleda da su političari najveći zagađivaći planete i bliže i dalje okolice

nime
Gost
nime
2 godine prije
Reply to  Boris

nisu političari.
nego parazitski mentalni sklop.
a to što je 99% političara takvih je druga tema. trump* to jednostavno riješava: you’re fired.

*kolokvijalni izraz za političara koji očekuje rezultate od podređenih, kod nas to odrađuje alpinizam, speleologija i surfanje. re*talno.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Bez zjbncije, koliko se zagađuje ološ svakom baterijom za auto, iako će se one reciklirati itd.. Ali resursi i dok ne dođe nova u stroj? Npr, vrećice od razgradljive plastike, ne one što traju 1000 godina se koriste i zagađuju, ali kad je neko stari ovdje, iz industrije papra, rekao koliko se zagadi okoliš za proizvodnju škanicli i vrećica od celuloze i koji je to industrijski proces, ove dve cure iz nekih Zelenih nisu znale što reći. Djeda od 75 godina je radio u toj industiji kao stručnjak cijeli život.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
2 godine prije

@Laki druže, odvratna je količina laži koje vlasnici novca (kapitala) šire radi svojih interesa. Već godinama se nastoje izvori energije preseliti na zapad. Kako nisu uspjeli, potrebno je ustanoviti službenu agendu. Tu funkciju vrši fenomen globalno zatopljenja. Kada se fosilna goriva proglase i službeno nepozeljna te prijeđe na elektromotorom kao isključivi pogonski stroj, sva moć je u rukama vlasnika kapitala preko bare. Otud forsiranje električnog auta iako je čitav sustav njegova napajanja energijom desetljećima daleko od ozbiljne i isplative primjene u praksi. Da se razumijemo, elektromotor jest najsavrseniji pogonski stroj, ali njegovo snabdijevanje energijom je iz tehnološkom kuta gledanja apsolutno neracionalno i neisplativo.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Koča Popović

@Koca:
Duzi produzni kabel
ili odgovarajuce energetsko(mobilno)pojilo?

Nesvrstani
Gost
Nesvrstani
2 godine prije
Reply to  Koča Popović

@Koca “Otud forsiranje električnog auta iako je čitav sustav njegova napajanja energijom desetljećima daleko od ozbiljne i isplative primjene u praksi.” Ovisi o cemu pricamo. Ako pricamo o tome hoce li elektricni autobusi zamijeniti trenutne autobuse na medjugradskim linijama, to se vrlo vjerojatno nece tako skoro dogoditi. Medjutim, ako govorimo o vecini korisnika osobnih automobila cije koristenje izgleda tako da odu do posla i natrag, a zatim eventualno do shopping centra i nazad, danasnja tehnologija je vec na sasvim dovoljnom nivou da zamijeni postojece automobile. Zapravo, tocnije bi bilo reci da je na dovoljnom nivou za one koji imaju garazu i uticnicu u njoj, pa da preko noci napune akumulator. “Da se razumijemo, elektromotor jest najsavrseniji pogonski stroj, ali njegovo snabdijevanje energijom je iz tehnološkom kuta gledanja apsolutno neracionalno i neisplativo.” Za ovu situaciju kakvu sam naveo je itekako racionalno i isplativo vec sada. Vjerujem da ce upravo takav profil ljudi biti najveci kupci elektricnih automobila a onda ce se vec s vremenom razviti baterije veceg kapaciteta i brze punionice tako da ce i onima koji zive u zgradama i nemaju garazu elektricni automobili postati isplativi. Inace, nije samo stvar u cijeni goriva, opcenito sto se tice odrzavanja na duge… Pročitaj više »

barba tonći
Gost
barba tonći
2 godine prije
Reply to  Nesvrstani

Kad nafta izgubi značaj u onoj mjeri u kojoj ga ima sada ode IZRAEL, nastupaju mir i pravda.

Euro
Gost
Euro
2 godine prije

To sa Co2 ja pravi BS. Nas glavni problem je GMO i kemtrejli . Ali naravno niko ne sme da pise o tome.
Thursday, April 5, 2018 – The Bayer-Monsanto Merger Is Bad News for the Planet
Two new studies from Europe show that the number of birds in agricultural areas of France has crashed by a third in just 15 years, with some species being almost eradicated. The collapse in the bird population mirrors the discovery last October that more than three quarters of all flying insects in Germany have vanished in just three decades. Insects are the staple food source of birds, the pollinators of fruits and the aerators of the soil.

Gost povremeni
Gost
Gost povremeni
2 godine prije

Molim da mi netko objasni, kako se CO2 diže u atmosferu i stvara efekt staklenika,ako je taj isti CO2 teži od zraka…a i sva vegetacija ga troši u fotosintezi za proizvodnju kisika?

ZigAtman
Gost
ZigAtman
2 godine prije
Reply to  Gost povremeni

jel tezi od zraka ili kisika? ajde zbroji malo.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  ZigAtman

@ZigAtman:
zrak+kisik=7?

Gost povremeni
Gost
Gost povremeni
2 godine prije
Reply to  ZigAtman

Vidim da ti kemija ne ide od ruke bas..pogledaj od koliko se molekula sastoji co2 a od koliko molekula kisik koji je sastavni dio zraka…pa ti onda zbrajaj

Euro
Gost
Euro
2 godine prije
Reply to  ZigAtman

Co2 je tezi od kisika. Zato je potrebna ventilacija ili otvorena vrata kod varenja sa Co2 u radioni. Helij je laksi.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Gost povremeni

@Gost povremeni:
Liftom?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

@Gost povremeni:
CO2 se dize oprezno,
da ne razbije staklo od staklenika?

Janoš
Gost
Janoš
2 godine prije

Globalno zatopljenje je velika prevara. Odličan dokumentarni film sa prijevodom na hrvatski/srpski, otkriva pravu istinu.

https://www.youtube.com/watch?v=ucVjUCKSuCk

Mak
Gost
Mak
2 godine prije
Reply to  Janoš

Pravi naziv lingvistički je srpsko-hrvatski, a ne kao sad svaka država i nacija svoj jezik ima! Taj jezik je jedino srpsko-hrvatski, ako se od jezičke unije tako koristi naziv ne znam zašto bi onda političari koji uzgred nisu ni do koljena Karadžiću i Gaju imenovali po svom nahođenju, a ovce ih slijedile!

Amer
Gost
Amer
2 godine prije
Reply to  Mak

Mak, nabijem te na konac…

Janoš
Gost
Janoš
2 godine prije
Reply to  Mak

@Mak
Hvala za info. Stvarno nisam znao. 🙂

Franc
Gost
Franc
2 godine prije

A onda iz poreznog džaka vaditi pare za ilegalne migrante, koji dolaze ovamo, da si kupe avto, motor, …… jer to je znak, da si član napredne civilizacije. A ne da živiš i krečeš se pješke ko doma, gdje vlada padne, čim se slomi grana. Plus toga, največi fakenews ovog stolječa je globalno zagrijavanje. Gospoda, njih 800 delegata, se avionima voze na konferencije četiri puta ogdišnje na luksuzne turističke destinacije, i svaki potroši za prijevoz toliko, ko ja za godinu dana vožnje sa avtom za privatne vožnje. Kad se budu one na ovakve konferencije uputili SVI preko multipoint video konferencija, onda čemo vjerovati, da oče smanjiti CO2.

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

Zeleni su stranka elite. U Njemačkoj imaju podršku između 6 i 8% birača, ali njihov utjecaj je daleko veći, imaju golem utjecaj, Soros je prisni prijatelj stranke i nekoliko puta je gostovao na tribinama Zaklade Zelenih Heinrich Boell. Zeleni su osnovani 1980. od strane bivših šezdesteosmaša. Ali od samog početka su tu imali prste CIA i duboka država, Jedna od suosnivača Zelenih Juta Dirfurth, koja se kasnije posvađala sa strankom i izišla iz nje, izjavila je da je njih čelnike Zelenih, sredinom 80-ih visoka američka delegacija iz CIA-e pozvala na razgovore. Kada je ona rekla, da ona to odbija, da ne želi, visoki američki dužnosnik joj je rekao: pazite što radite; da smo mi htjeli, Zeleni ne bi postojali! vaše postojanje dugujete nama. Među veteranima i suosnivačima Zelenih bili su i Joschka Fischer i Daniel Cohn-Bendit, dva pajadaša šezdestosmaša, koji su se ranih 70-ih tukli sa policijom, Danas su ta dvojica u samom vrhu svjetske elite, Fischer je uključen u mnoge globalističke organizacije i savjetnik je u dva velika koncerna, plus što ima debelu penziju, kao bivši ministar vanjskih poslova. Njegova mjesečna primanja (sve zajedno) su preko 100.000 eura. Cohn-Bendit, ciohazar i poznati “djecoljubac”, jedan od najagresivnijih aktivista protiv Putina… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Stvarni gospodari liberalnih demonkracija imaju uvijek samo jedan cilj,a to je maksimalno guljenje stanovništva/kmetova. Cilj je da guljenje bude maksimalno moguće,ali da pri tom ne crkne krava,odnosno da se kmetovi ne ogule do te mjere da više ne mogu funkcionirati,i li da se ode do mjere gdje počinje pobuna i revolt. Iz tog razloga,vodi se računa i o formiranju cijena svih neophodnih potrepština,uklnučujući gorivo. Čak i kad postoje preduvjeti za drastično pojeftinjenje,liberalni gazde to neće dozvoliti. Jedan primjer je i dizel. Proizvodnja dizel-goriva više je nego dvostruko jeftinija od proizvodnje benzina,i dizel-goriva je uvijek i bilo duplo jeftinije. No,kako su ljudi iz tog razloga počeli sve više kupovati dizel automobile,gazde su odlučili izjednačiti cijenu,da se guljenje i dalje nastavlja do maksimuma. Može im se,tako funkcionira liberalni kleptomanski sustav. Ista priča je sa plinom,koji se sad po cijeni izjednačava s ostalim gorivima,da kmetovima ne bi slučajno ostalo viška novca,za nedaj Bože obrazovanje ili slično. Što se tiče cijene benzina u hr. to je još od socijalističke Jugoslavije bio regulirani proizvod,zbog svog strateškog značaja. No,pred par godina domaći vazali su popustili svojim gazdama izvana i deregulirali cijene goriva,tako da njih sad određuju liberalni gazde/feudalci, a ne više vlada,kako to poluinteligenti smatraju. U… Pročitaj više »

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo
2 godine prije
Reply to  Ivo

Andromeda svaki utorak 20 h radio zg 2 program.
Pa decki mogli bi stogod naucit.
Krhko je znanje.

Willer
Gost
Willer
2 godine prije

Elektricni automobili nisu rjesenje…i uopce kako aute na el energiju smatrat ekoloskima ako se energija za njih proizvodi u termoelektrani ili nuklearnoj elektrani…neki guraju struju iz hidroelektrana u obnovljivu ali to nije ni ona zbog drasticnog utjecaja na okolis gdje se gradi takva elektrana…tako da, ako sutra svi automobili budu na struju to ce samo povecat broj elektrana gdje bi onda one bile zagadjivaci umisto samih automobila

barba tonći
Gost
barba tonći
2 godine prije
Reply to  Willer

Struji struja, sprema se OLUJA

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije

dobra vijest iako sumljam, narocinto ne “USKORO na 8 eura”. zeleni su htjeli 4 eura jos prije 20 godina pa su reakcije javnosti bile burne. moj rodjak je stavio toplinsku zastitu na kucu. EU je dala 70% sredstava. ja cekam da se takav natjecaj ponovi da i ja uradim isto. procjenjujemo da je rok otplate za nas 8-10 godina a za davaoca sredstava vjerojatno jos i kraci jer naplacuju porez i zaposljavaju inace besposlene kapacitete i radnike. vjerojatno i veca korist kad se uracuna sprjecavanje odliva sredstava ka drugim sustavima (stranim trzistima i drzavama). djecu u skolu vozi besplatni skolski autobus. lijecnik ili para ce doci kuci. bilo je vijesti kako neki gradovi uvode ili eksperimentiraju sa besplatanim javnim prijevozom. EU je dala ogromna sredstva za istrazivanje, razvoj i izgradnju alternativnih izvora energije. sve to netko mora platiti. tko drugi nego oni koji zagadjuju, oni koji svojim vozickanjima, otvorenim prozorima zimi, prezderavanjem mesom i kupovanjem odjece da bi bacili izazivaju stete na planet i nacionalnu ekonomiju. ne bojmo se povecanja poreza. krug se mora zatvoriti. koliko novca udje u sustav toliko mora i izaci. inace nastaju zagusenja koja vode ka ekonomskoj krizi. kao cirkulacija krvi u tijelu. krvni ugrusak je… Pročitaj više »

Zorule
Member
Zorule
2 godine prije

Svabe se furaju na obnovljive izvore energije, ne zbog njihove brige za okolis, vec zbog toga sto Siemens i Bosch vec vise od 10 godina patentiraju sve zivo i nezivo moguce oko tih tehnologija. Jednog dana kada se globalno nametne tehnologija iz obnovljivih izvora energije malo tko u Europi im moze konkurirati, mi sastrane necemo moci skoro nista proizvesti a da ne placamo bar nekoliko patenata tim kompanijama.

nime
Gost
nime
2 godine prije
Reply to  Zorule

sadit konoplju za grijanje i ugradit peći na dva. uz dodatak peći rakete i čudo membrane.

nek prodaju ta s**** onima koji ne kuže ubermenšov parazitski mentalni sklop.

Zorule
Member
Zorule
2 godine prije
Reply to  nime

Govorim o ipak malo vecim tehnoloskim proizvodima, vjetroturbine, solarna energija, sustavi kontrole potrosnje na razini grada (smart city), sustavi za elektricne aute …

opet ja
Gost
opet ja
2 godine prije

Ha ha pa dizel je u Beogradu, a i u Srbiji 170 dinara litar. 1 eur = 119 dinara, pa izračunajte. U januaru je dizel bio 150 dinara za litar. Koliko mi je poznato 85-90% od te cene ide državi po osnovu poreza akciza i drugih dažbina.

zoran
Gost
zoran
2 godine prije

sta reci a ne nasmejati se na ovu vest.vrlo kratko pre par meseci svabe su rekle da od 2026 ce praviti samo elektricne aute,e onda godinu dve pred to pocece polako da dizu cene goriva.,vrlo prosto.ocito racunaju da je narod glup i tup ali hoces neces moraces da udjes u njihovu masinu za ves ukljucenu na centrifugu!!

Jovo Kjava
Gost
Jovo Kjava
2 godine prije

Mene ne zanima cijena goriva ja uvijek sipam za 20 Euro.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik