Nova oružja nosače zrakoplova mogu pretvoriti u skupu igračku

Nimitz - nosač zrakoplova
60 komentara

Pojava podmorničkih raketnih sustava sposobnih da pogode cilj na udaljenosti do 3000 kilometara može uzrokovati gubitak važnosti nosača zrakoplova u flotama koje ih imaju ili koje ih žele graditi, rekao je stručnjak Oleg Šnurkov s Pomorskog istraživačkog instituta pri Vojno-pomorskoj akademiji Ruske Federacije.

“Ako imate integrirani sustav izviđanja i udara koji može pogoditi cilj udaljen 2 do 3 tisuće kilometara, onda se otvara veliko pitanje koliko je nosač zrakoplova pouzdan za borbene aktivnosti? U tim uvjetima treba više puta ojačati njegovu sigurnost i smanjiti broj borbenih udarnih skupina na tri ili najviše četiri. Današnji nosači zrakoplova mogu preživjeti kratko vrijeme, pod uvjetom, naravno, da je izviđački i udarni sustav dometa o kojem sam govorio”, rekao je stručnjak.

Nosači zrakoplova su laka meta neprijateljskim projektilima, tako da se za njihovu zaštitu formiraju zrakoplovne skupine, te skupine brodova i podmornica.

Oleg Šnurkov nije htio govoriti o kakvim sustavima se radi. U ovom trenutku ruska vojska ima samo jednu vrstu projektila koji su postavljeni na podmornice i mogu gađati mete na sličnoj udaljenosti. To su projektili “Kalibar” dometa 2 do 2,5 tisuća kilometara, oprobani u borbenim uvjetima u sirijskom ratu.

3M-54E1 Kalibar
FOTO: Raketa 3M-54E1 Kalibar

Međutim, ovaj projektil ima relativno malu brzinu, što znači da bi ga visoko zaštićeni cilj poput nosača zrakoplova lako zaustavio. Osim toga, “Kalibar” se do sada nije koristio za druge mete, osim za kopnene ciljeve.

Prema ocjeni izvora, obećavajući ruski hipersonični projektil “Cirkon” imat će domet do 300 do 600 kilometara. Osim toga, prema dostupnim podacima  ruska vojska i dalje ima problem u određivanju cilja za takve projektile, pogotovo na tako velikoj udaljenosti.

Američka mornarica sada ima 11 nosača zrakoplova (na stanju), a ruska jedan. U pravilu, američka skupina s nosačem zrakoplova  klase “Nimitz” je sposobna napadati ciljeve i odbijati napade unutar radijusa od oko 1,5 do 2 tisuće kilometara.

Krajem prošle godine se u Rusiji detaljno raspravljalo o planovima za izgradnju novih nosača zrakoplova, koji bi mogli zaploviti u bliskoj budućnosti. Ranije je zamjenik premijera Dmitrij Rogozin izjavio je da bi pomorsko brodogradilište “Zvijezda” moglo graditi dva nosača zrakoplova istovremeno. U tu svrhu će 2019. biti spremno novo suho podnožje duljine 484 metara i širine 114 metara.

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
60 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Riddick
6 godine prije

Jedan pogodak protiv-brodskom raketom ili torpedom u bok broda i cela posada ce dobiti vikingšku sahranu.

mars
6 godine prije

Kako i kolega @ shumadinac u svom jučerašnjem komentaru reče da je “priroda bila, ali i dalje jeste nepresušni izvor inspiracije” što je apsolutno tačno, isto bi se moglo primjeniti i na situaciju sa nosačima aviona i sredstvima za njihovo uništenje. Nema tog insekta (strašna bogomoljka, škorpija, osa, stršljen, skakavac, tarantula, oklopnjak, sluzavi puž, itd.) ma koje veličine i snage bio, ili bio opremljen kakvim “oružjem”, oklopom ili otrovom, koji može preživjeti sukob sa kolonijom gladnih mrava. Nema sumnje da će brojni mravi pri tome stradati, ali krajnji rezultat takvog jednog susreta je raskomadani insekt i siti preživjeli mravi.

Petar Veliki
6 godine prije

Nosači zrakoplova mogu bit koristni samo protiv malih država koje si ne mogu priuštit jaku vojsku. Za Ruse, Kineze i ostale velike vojske sveta to je samo jako laka meta za gađanje. U slučaju ozbiljnog rata vojnih velesila nosači idu prvi na dno mora. Kao zanimljivost: Rusi su na početku Sirijske kampanije 2015 izpucali tačno 26 raketa iz Kaspijskog mora. 26 predsednik amerike bijo je Theodore Roosevelt. Jedini nosač zrakoplova u Perzijskom zaljevu bijo je USS Roosevelt koji je posle te demonstracije sile odmah otišao na “planirani” remont. 🙂

Laki Topalović
6 godine prije

Čekaj, ako jedan nosač zrakoplova mora pratiti pet obrambenih podmornica, zračna flota, nekoliko fregata, razarača, jel nije bolje imati zrakoplovnu bazu, a Ameri ih imaju diljem svijeta. Ovo je bacanje para . Imaju bazu u Kataru, bahreinu, KSA, pa onda plove tamo s nosačem, koje ono Pete flote. Čemu? Ne zna se.Znaju proizvođači tih grdosija.

Tilt
6 godine prije

Skupe igracke postace vrlo ranjive i beskorisne za 20b godina

svašta nešto
6 godine prije

ovaj rus palamudi kako su nosači aviona glineni golubovi koje i sami pokušavaju izgraditi i priželjkuju ih u svojoj floti. ispada da zemlje koje posjeduju nosače aviona su u hendikepu na one koje ih nemaju.

Alen
6 godine prije

Svrsishodnost nosaca nije jos nikako bila isprobana u ratnim uvjetima , osim ako pod iste ne podrazmjevamo napad sa istih na drzave koje ne raspolazu velikim odbrambenim mogucnostima..

Americki nosaci za sada sluze samo njihovoj strategiji u planu maltretiranja i unistavanja slabijih i namijenjeni su napadackoj ulozi , uglavnom ka slabijim gdje su sigurni da nema adekvatnog odgovora..

Njihovu upotrebljivost u stvarnim borbenim uvjetima ,kada budu u sukobu s nekim ko ima visoko razvijene odbrambene mogucnosti tek treba docekati da se vidi..

Moje skromno misljenje je da u sukobu s visoko vojno-tehnoloski razvijenom zemljom kao rusija nemaju preveliki znacaj…

Oko
6 godine prije

Najbolji NA na svetu je Rusija jer sa svoje teritorije ima u dometu 60% drzava dok je SAD okruzena okeanima I bez NA je impotentna. Geografski polozaj je odredio strategiju razvijanja mornarice kao I politika intervencija sirom sveta. Rusi su projektovali Kuznjecova kao raketnu krstaricu sa ciljem zastite severnog okeana I Kuznjecov jeste gospodar tih voda jer ima odlicne protiv brodske rakete, strasnu PVO komponentu (S-300,tor,kastan-m) I avijaciju koja moze da dejstvuje po vazdusnim,morskim I kopnenim ciljevima. Ni jedan USA NA ne moze da izvodi operacije u hladnim vodama I ne prelaze 40-tu paralelu. Modernizacijom PB raketa I sistema lociranja cilja NA gube smisao jer npr PB raketa dometa 300km + nosac rakete ( brod,podmornica,avion) mogu bezbedno pod “kisobranom” da lansiraju u vodama 300km od svoje obale sto daje minimum 600km a dolet f-18 u bojevim misijama ( kompletno naoruzani sa uracunatom potrosnjom na forsazu) su otprilike slicni. Cim je… Čitaj više »

josip b t
6 godine prije

Mozda i general krsticevic nabavi nama jedan tako da se ima uz tri raketne topovnjace na remontu

laci
6 godine prije

Mogu unistit ko igracku ali ipak razmisljaju o gradnji novih nosaca ???

Weteran
6 godine prije

Potopiti NA je veoma teško! Skoro .nemoguće?
Onesposobiti NA je cilj! Ne poleću avioni, i dobiješ limeno korito!
Teško mu je prići na vodi i pod vodom!
Superbrza i dalekometna torpeda (danas) nemaju mogućnost manevrisanja, te NA može da se mrdne sa putanje, i promašaj?!
Ty160 poseduje Borbeni komplet za borbu protiv Borbene grupe NA?!
Sa distance do 5000 kilometara! Na toj distanci Ty160 je van dometa svega iz prratnje NA!?

Zvrk
6 godine prije

realno, ti nosači su ništa drugo nego pokazivanje mišića vojno slabim zemljama da će dobit batine ako ne uvedu demokraciju.

Arkaj
6 godine prije

Nosači su skupo oružje ali NEOPHODNO ako želite poput USA imat dominaciju na svjetskim morima i mogućnost projekcije sile NA SVAKOM DIJELU kontinentalnih obala. Te priče o lakom uništenju NA su identične pričama o lakom uništenju tenka s pojavom raketnih bacača poput Bazuke ili Panzerfausta. Svjedoci smo da se tenkovi proizvode i danas iako se protutenkovsko oružje daleko usavršilo od prvih Bazuka ili Panzerfausta. USA nosače prije će “potopit” slom financiranja vojnog proračuna ako svijet odustane od dolara kao svjetske valute nego bilo koja protubrodska raketa ili torpedo. I treba imati na umu da oružjima za napad na NA ne raspolaže velik broj država i da i one koje s tim raspolažu nemaju velike šanse opstati u ratu protiv USA. Cijela priča svodi se na samo Rusiju i Kinu.

nikud nikam
6 godine prije

Šta mislite koliko je potopljeno nosača aviona u ww2? Ako se dobro sjećam 27 komada.

Zlatko
6 godine prije

Jaooo…..
Kao prvo….nosači aviona nisu ništa drugo nego ploveće baze za borbene avione.
Znači, ako ti sustavi mogu uništiti pokretna zrakoplovna uzletišta, još lakše mogu ona koja su na zemlji.
Znači, manje je logično imati bazu na zemlji i statičnu nego na moru i dinamičnu.
Jaooo…baš su pametni ovi ruski stratezi….ha ha ha

Zlatko
6 godine prije

Ovi Rusi mene oduševljavaju…
Prvo kažu da su nosači beskorisni, a onda da će ih graditi.
Ha ha…to je ta misleća ruska vojna elita….. Neka oni samo požive i neka naprave sve što su isplanirali.

Robin hud
6 godine prije

Nosaci su imali svrhu u ll svetskom ratu kada nije bilo raketa , vec samo artiljerisko oruzje….danas oni sluze za zastrasivanje i demonstraciju moci….rusi poseduju osim kalibra sigurno jos neke rakete koje se drze u tajnosti…..a uskoro ce se pojaviti i cirkon , hiper brza raketa..da ne pominjem supr brzi tirpedo koji rusi imaju vec 30 god i ide preko 400 km ispod vode……koliko god jaka odbrana nosaca sa kisom ovih raketa one ga unistavaju ili tesko ostecuju…postoji opcija i ekspozije kontrolisane nuklearke u blizini flote……moderni dronovi tek dolaze, kako vezdusni tako i podvodni, bice tu svasta jos……rusi ne trose na nosace jer imaju odbrambenu strategiju , ne ofanzivnu kao Nato….ali budite siurni da umaju sve i svasta…..i Kinezi koji napreduju neverovatnom brzinom

kresoja
6 godine prije

Srbija u EU tek kad ispuni stroge kriterije

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI