“Nova željezna zavjesa” Rusije, zbog sustava S-400 – Pentagon morao revidirati vojne planove

S-400 - ispaljivanje
63 komentara

Pentagon je morao priznati da su ruski sustavi protuzračne obrane S-400 poremetili operacije američkog ratnog zrakoplovstva u inozemstvu i da je za očuvanje dominacije na globalnoj razini potreban drugačiji pristup.

Dok je Zapad bio zauzet napadom na Rusiju zbog navodnih “dezinformacijskih kampanja”, “miješanja u izbore” i trovanja Skripalovih, Moskva je sa sustavima S-300 i S-400 počela jačati nadmoć nad zračnim prostorom od Arktika do Sirije.

Prema nedavnom detaljnom izvješću kojeg je objavio The Wall Street Journal, zbog ruskih protuzračnih obrambenih sustava S-400, za koje je većina stanovništva Zapada čula tek nedavno u vijestima iz Sirije, SAD i njihovi saveznici su bili prisiljeni revidirati vojne planove. Na to su bili primorani zbog potencijalnih žarišnih točaka u “novoj željeznoj zavjesi” koju Rusija gradi s nizom učinkovitih i dalekosežnih sustava protuzračne obrane koji su razmješteni od Arktika do Bliskog istoka.

Lokacije S-300 i s-400
FOTO – “Nova željezna zavjesa” od protuzračnih sustava S-400 i S-300 od Baltika do Sirije

Prema pisanju lista, Pentagon je sada priznao da mora promijeniti rute leta i pažljivo razmisliti o tome gdje će raspoređivati i slati borbene zrakoplove i bombardere. Ukratko, Pentagon tvrdi kako Rusija “izaziva njegovu  geopolitičku superiornost.”

Još jedna slična tvrdnja se nalazi u izvješću Kongresa kojeg je pripremila Komisija za procjenu obrane Bijele kuće. Kako navodi WSJ, Komisija za procjenu obrane je primijetila da Rusija “želi uspostaviti regionalnu hegemoniju i traži načine za projiciranje vojne moći na globalnoj razini, što je već smanjilo američke vojne prednosti i prijeti važnim američkim interesima”.

Iako ruski vojni proračun još uvijek zaostaje za američkim i kineskim, strateški potezi Kremlja protiv američke dominacije su bili dovoljni da uznemire Washington. Prije svega i zbog činjenice da se zemlje poput Kine, Indije, Turske i Irana oslanjaju na rusku tehnologiju protuzračne obrane.

Za Moskvu je prodaja sustava S-400 drugim zemljama dobar način da se podijeli trošak ograničavanja američke superiornosti na više aktera i da se financijski previše ne istroši.

“Završetak izgradnje barijere sa sustavima S-400 će značiti ispunjenje misije Rusije i stvorit će se prepreke koje će ugroziti desetljećima dugu  neograničenu američku nadmoć na Bliskom istoku, Arktiku i dijelovima Azije. Prodajući sustave S-400 drugim zemljama, Rusija je s drugim zemljama podijelila troškove ograničavanja američkih snaga, piše The Wall Street Journal.

“Rusija ne želi vojnu superiornost, već želi okončati superiornost Zapada, ili Sjedinjenih Država. Zapad više ne može koristiti silu slobodno kao nekoć”, izjavio je Sergej Karaganov, savjetnik Vladimira Putina za vanjsku politiku.

Iz Pentagona su za WSJ rekli da imaju odgovor na rastuće obrambene sposobnosti Rusije.

S-300 i S-400 u Siriji
FOTO: ilustracija, S-300

“SAD ostaju najmoćnija vojna sila na svijetu i nastavljaju širiti odnose s NATO saveznicima i partnerima kako bi zadržali našu stratešku prednost. SAD i naši saveznici imaju niz mjera kako bi osigurali da ravnoteža moći ostane u našu korist” rekao je glasnogovornik Pentagona Eric Pahon.

Krajem 2017. je Bijela kuća revidirala svoju Strategiju nacionalne sigurnosti, uzimajući u obzir nove izazove. U tom se izvješću navodi kako Rusija “koristi vojne sposobnosti koje su dizajnirane da ostave SAD bez pristupa konfliktnoj zoni za vrijeme kriza i lišava američke snage sposobnosti slobodnog djelovanja”.

No, Eric Pahon umiruje javnost i tvrdi “kako i u novim uvjetima američko zrakoplovstvo može nastaviti provoditi operacije tamo gdje je potrebno”.

WSJ za kraj podsjeća da ruski proizvođač oružja “Almaz-Antej”, koji stvara sustave protuzračne obrane, razvija sofisticiraniji model S-500, dizajniran za borbu protiv hipersoničnih zrakoplova i nove generacije interkontinentalnih balističkih projektila. Za serijsku proizvodnju sustava S-500 “Prometej”, čija će proizvodnja početi 2020. godine, ruski je zavod već izabrao dvije tvornice za proizvodnju novih sustava protuzračne obrane.

Jesu li američki dužnosnici i generali doista spokojni i sigurni u vlastitu nadmoć u zraku baš u svakom kutku svijeta ili su to prazne riječi iz usta propadajuće supersile? Naravno, ne treba podcjenjivati utjecaj američkog vojno-industrijskog kompleksa, ali je primjetno da se Washington, kojem je sve teže ostvariti vojne pobijede, za svrgavanje vlada, ili barem pokušajima da ih se sruši ili destabilizira, koristi ekonomskim i financijskim ratom, sabotažom i aktivnostima tajnih službi.

 

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
63 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kažun
5 godine prije

Burte,ajde da najprije čujemo tvoje mišljenje!?

eu kolonija
5 godine prije

a mislili su da će njihovi generali, minornog obrazovanja, sjediti u vošingtonu I voditi rat preko skajpa. nemate vi vojske ni školovanog zapovjednog kadra za ozbiljnije sukobe. generali vam mogu biti samo iz sloja aristokracije kojima glava služi da na njoj nose frizuru a od knjiga su pročitali samo playboy

Trubadur
5 godine prije

Rusi imaju uspostavljen A2AD prostor u Kaliningradu, na Krimu i skoro i u Siriji…Sa strategijom, “mile agresije”, če polako, kap po kap i, da dobiju Sredozemsku flotu o kojoj je nekad neki Dimitri Yazov mogao samo, da sanja….Sklopili “kaspijski pakt” .. Eto danas čitam, ( Reuters ) da šalje Wagner u Venezuelu 400 svojih pripadnika u zaštitu Maduru….. Polako, polako , postaje Rusija u geostrateškom smislu možda čak i jača, ko što je nekad bila CCCP…..Ova Putinova meka sila čuda radi…

shumadinac
5 godine prije

Sad mi je jasna politika “print & share” – oni misle da je hiper inflacija vrsta hiper soničnog oružja pa hoće izokola…

preseren3
5 godine prije

Odbrana je uvijek bila PUNO jeftinija nego izgradnja ofanzivnog oružja.
Več dolazi dan, kad svijetski terorist br.1 više neče moči…

Šok
5 godine prije

“revidirati vojne planove”
to se radi na dnevnoj osnovi u svim vojskama svijeta
štabski oficiri nemaju posla nego da popravljalu stare i prave nove planove,
za to su plaćeni.

Perica
5 godine prije

…i još u Srbiju i Rep. Srpsku da se postavi nešto! Srbi zahtevaju S 500….ipak je to u srcu NATO-a

Ivan
5 godine prije

Prije 26. godina Hrvatska je nabavila S-300 pa nikom ništa nevidm zbog čega tolko buke zbog nečega što je jedna Hrvatska mogla na crnom tržištu nabavit za jako sitnu lovu!

ad astra
5 godine prije

Gledajući kartu rasporeda PZO sustava mogu zaključiti da Rusi štite svoju granicu. Ne vidim zašto bi to bilo sporno i zašto bi značajnije utjecalo na američke rute letenja. Sumnjam da bi Rusi iz čistog mira napali američki zrakoplov izvan granica Rusije. A što se tiče sustava S 500, to ćemo tek vidjeti. I na kraju, opet glorificiranje ruske tehnologije i vojne snage. Ne vidim čemu to vodi do li degradaciji novinarstva. Kad se piše neki članak o vojnoj tehnici, onda se komparira nekoliko sustava i donosi zaključak. A ako se piše o geopolitičkim zbivanjima, ondase također piše za i protiv te se donosi zaključak. Normalno, bez otvorene pristranosti jer se konačni sud ostavlja čitaocu. Ovako ispada da se glorificira Rusija, a podcjenjuje Amerika. Zašto? Možda osobni animozitet. Ne vidim razlog zašto se ne bi ovakvim i sličnim pitanjima pristupalo više s znanstvene strane do li s razine trača. Ovakve teme… Čitaj više »

Володимѣръ
5 godine prije

jel to onaj što u siriji ima o “killeva” ko i stariji mu brat

Siniša
5 godine prije

Ooo…kakva grubost NATO ubost.

Ivi.tz
5 godine prije

Sve rečeno u zadnjih par rečenica u tekstu.jenkiji tonete…lagano ali SIGURNO.

Amater
5 godine prije

Amerika više nije jedina sila i s time se mora pomiriti

VladoGrozny
5 godine prije

Hajde imenjace, nemoj biti cicija, pokloni Srbiji 5 baterija S300, 10 iskandera i jedan ali vrijedan satan. Bar kao znak dobre volje, kad vec niste mogli 90 Jugi ili 99 ! Hajd sad ! A ne tu lijepit keramiku sa picoustim…. 🙂

Dečko sa ulice
5 godine prije

Svi (novi) S300, S400 i S500 u zajedničkoj mreži, ako treba?
Ne sumnjam u to…
Mogu biti kontrolirani i trigani iz glavne komande koja uz radare satelitima prati cijelu hemisferu?
Ne sumnjam da mogu..

Володимѣръ
5 godine prije

to se tješe sa tom mapom bez kalingrrada…zar tamo nema nijedan ?

alterego
5 godine prije

rusija da je svjetska sila nebi dozvolila nato na granici.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI