Novi nacrt zakona u Danskoj i zatvor za kritičare liberalne demokracije i NATO pakta

69 komentara

Kako smo izvijestili ranije ovog mjeseca, parlament u Danskoj raspravlja novi zakon koji je predstavljen kao inicijativa nazvana “Mjere za borbu protiv operacija psiholoških utjecaja koje provode strane obavještajne službe”. Prema početnom prijedlogu je bilo jasno da će se osobe moći kriminalizirati za bilo što, posebice za uplitanje u izborne procese, pokušaj utjecaja na donošenje odluka, zakona, kao i za miješanje u javnu raspravu.

Ako zakon bude usvojen, građani zemlje se mogu suočiti s kaznom zatvora do 12 godina, ako se njihove izjave tijekom izbornih kampanja razlikuju od službenog stava vlasti. Apsurd ovog zakona je najbolje pojasnio stručnjak Flemming Rose.

“Potencijalno može biti kažnjivo i kada tijelo strane obavještajne službe kaže da bi bilo lijepo zamijeniti žarulju u toaletu neke ustanove, a danski ravnatelj prihvati i slijedi svoje savjete”, ironično piše autor članka Flemming Rose s Instituta Cato.

Najnovija mjera – U zatvor zbog objave protiv NATO pakta na Facebooku

facebook

Prošlo je nekoliko tjedana od objave prijedloga zakona, a danski ministar pravosuđa planira uvesti nacionalni zakon prema kojemu se korisnici Facebooka u određenim uvjetima mogu završiti u zatvoru zbog objavljivanja “neprijateljskog sadržaja o NATO paktu”.

“Već neko vrijeme radim kritička istraživanja o Sjevernoatlantskom savezu”, kaže danski sociolog Lars Jorgensen u intervjuu za talijansku verziju portala Sputnik.

Prema izvješćima medija, ministar pravosuđa Soren Pind planira uvesti novi nacionalni zakon u Danskoj, članici EU i NATO saveza, što je spomenuti nacrt zakona kojeg smo objavili ranije ovog mjeseca.

Zakon se također odnosi na izjave objavljene na društvenim medijima kao što je Facebook. Utješno je, ako se može tako reći, što je ovo još uvijek nacrt zakona i treba ga odobriti danski parlament, ali se čini da ima veliku potporu među političarima oba bloka.

“Mislim da danski parlament neće biti prepreka”, izjavio je danski sociolog i novinar Lars Jorgensen.

Danska vlada ima potporu zapadnih zemalja. Zakon omogućava i kriminalizaciju kritičnih izjava protiv NATO saveza. Druga važna stvar je kako vlada može utvrditi da surađujete sa stranim tajnim službama i sociolog se boji optužbi za suradnju sa stranim tajnim službama, što tvrdi da nikako ne radi.

“Ja sam običan sociolog koji želi rasvijetliti što se događa”, izjavio je Jorgensen i dodao kako je zabrinut da bi vjerojatno uskoro mogao biti zatvoren.

Za njega bi to moglo biti surova stvarnost, jer bi se dogodilo istog trenutka kada zakon bude odobren, prije svega zbog njegovih kritičnih članaka o NATO paktu, koji su dostupni na internetu. Ne samo na njegovoj osobnoj internetskoj stranici, već i na Facebooku, gdje ih svi korisnici mogu dijeliti.

“Moj Facebook račun je blokiran mjesecima, a onda je čak deaktiviran, a imam oko 4000 prijatelja, uključujući akademike iz cijelog svijeta”, kaže Jorgensen i dodaje kako uprava Facebooka nije odgovorila na njegove pritužbe.

“Ja sam znanstvenik koji ima kritičko mišljenje o NATO-u. Duboko sam istražio povijest NATO saveza, a također surađujem s velikom skupinom stručnjaka i profesionalaca”, kaže Jorgensen.

Na primjer, sociolog poznaje “velikog stručnjaka” CIA-e Douglasa Valentina.

“Imam informacije koje ruše pozitivan imidž NATO-a i koje su dokaz da je njihova verzija rata u Jugoslaviji prekrasna laž. Isto je i što se tiče Libije i Sirije. Za NATO i njegove političke i lobističke snage je posebno važno ušutkati njihove oponente, tako i mene”, dodaje danski stručnjak.

U Danskoj je samo nekoliko medija komentiralo zakon

Facebook - Novinarska autocenzura

Samo nekoliko publikacija govori o nacrtu zakona koji bi očekivano trebao biti usvojen. Čak ni danski mediji ne govore o tome, što ne čudi. Analizom danskih medija otkriva da postoji sam pet glavnih publikacija, ali da praktično ne postoje publikacije ni časopisi ljevice koji ga spominju ili bilo kakve ozbiljnije društvene kritike. Ali te novine nisu ni pisale o zakonu. Danski medijski krajolik je jako ugrožen.

“Danski mediji službeno prate rad NATO saveza. Sve danske novine pod kontrolom su velikih medijskih konglomerata i nikad mi neće dopustiti da kažem išta o njima, kao što radim u ovom intervjuu”, rekao je Lars Jorgensen

U Danskoj nema mogućnosti za obraćanje javnosti putem medija, osim internetske platforme.

“Ako analizirate pitanje Sirije u glavnim danskim medijima, to je još gore od onoga što se piše u SAD-u. Postoji precizan dizajn iza toga, ali ako pogledate autentične poruke koje dolaze iz Sirija, što sam učinio i slušao izjave normalnih ljudi, čujete samo jedno pitanje: zašto britanska vlada podupire teroriste u Siriji?”, zaključio je .

Zakon je dio plana “djelovanja protiv takozvanog stranog utjecaja” kojeg je ovaj mjesec pokrenula vlada”, piše list Arbejderen krajem rujna.

“Prema riječima vlade, vanjski utjecaj, posebice iz Rusije, predstavlja sve veću prijetnju Danskoj”, piše danski list.

Trenutno je u Danskoj na vlasti liberalno-konzervativna koalicija danske stranke Venstre. Danski premijer Lars Lokke Rasmussen je na toj dužnosti od 2015. godine.

Zemlja je od 1949. godine vjerni partner NATO pakta. Danska je jedna od zemalja utemeljiteljica saveza kojeg vode SAD i uključuje 29 zemalja. Glavni tajnik NATO pakta je trenutno Norvežanin Jens Stoltenberg, a njegov prethodnik je bio Danac Anders Fogh Rasmussen, koji je NATO vodio od 2009. do 2014. godine.

Makedonija je “naprednija” od Danske

Makedonija NATO

U međuvremenu podsjetimo da je Makedonija u ovom smislu daleko ispred Danske, budući da je po nalogu Ministarstva unutarnjih poslova jutros tamo priveden novinar Milenko Nedelkovski, koji glasi za oporbenog novinara i kritičara NATO pakta, a razlog za kazneni progon novinara je bila njegova objava na Facebooku kojom je navodno ugrozio sigurnost makedonskog premijera Zorana Zaeva i širio ksenofobne sadržaje.

Zakon upućen u proceduru od strane Ministarstva pravosuđa Danske: FT.DK/Samling/pdf

U Makedoniji uhićen istaknuti oporbeni novinar i protivnik NATO pakta

Danska raspravlja o zakonu o izricanju kazne zatvora zbog “proruskih stavova”

NATOSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
69 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
giordano bruno
5 godine prije

Šta reći, a ne zaplakati.
Nema nam druge nego da Hrvati i Srbi oslobode Evropu.

Zagor
5 godine prije

Malo offtopica. Luftwaffe je izveo prvi uspješan kamikaze napad avionom na američkom tlu.
youtube.com/watch?v=rhp7uhsO6NY

cogo
5 godine prije

ni u nacistickoj svabariji nisu bili tako drasticni ..pa da se nam fasizam ne vraca u vecuinu evropskih drzava.za par godina ce svetu vladati fasizam ,,

Moreno
5 godine prije

Nebi se iznenadija da i u Srbiji, koju je NATO bombardira, budu zatvarani protivnici NATO

Fatih
5 godine prije

DAO BOG DA NATO I NEOLIBERALNI POREDAK BUDU UNISTENI. SUDITE MI ODMAH SMRADOVI I SOTONE!!!!!!

Zadranin
5 godine prije

Pa u toj Danskoj ko da su pretežito plavuše.. uf da, i jesu.

Ništa čudno za ovaj zakon. I to se zove napredak (sarkazam..) ?

Pljuc!

Yoyo
5 godine prije

Liberalno -konzervativna koalicija? To je nešto kao drveno željezo? 😀 Čista shizofrenija, i ovaj zakon je rezultat takve shizofrenije.

Vrijedni radnik
5 godine prije

@Stig
Dragi moj, davno je napisano da u Danskoj besto smrdi.

IVE OLDTIMER
5 godine prije

Kroz povijest jenebrojeno puta dokazano da je politicko jednoumlje izravan put u bezumlje.

cicos
5 godine prije

Opet gazi čizma

Segota
5 godine prije

Hmmmm …… a kakav je to zakon koji važi unazad? Koliko ja znam , zakon počne da vaźi od dana kad je objavljen u sluzbenom listu ili kako ga vec zovu u Danskoj…..

Duki
5 godine prije

Baš zanimljivo !Pa Danci kopiraju Varšavski pakt od prije 70 godina! Kako ih nije sramota
Ajde znamo da ih je Putin odj…ao za izvoz pajceka u RF pa su bijesni.ali bilo bi bolje da sagledaju prave uzroke problema.On nije istočno već zapadno i još malo zapadnije !
Meni se čini da se Nato sprema Dansku pretvoriti u platformu za raketice pa im zato ovaj zakkon triba !??

Satir Papa und wasser
5 godine prije

Nema goreg nacizma od neoliberalizma. Uzas pakiran u prekrasnom ruhu. Ovo je tek pocetak.

Dub Miroslav
5 godine prije

Bit će komplikacija sa prehranom. Ukoliko pustiš vjetrove dok se na dnevniku glorificira NATO ideš u zatvor do 12 godina!?!

Moreno
5 godine prije

Manfred Woerner, svojevremeno generalni tajnik NATO-a, 10.09.1993. je reka da je NATO instrument za stvaranje NWO.

GALEB 55
5 godine prije

sprema se veliki rat-za to im je važno

Flip
5 godine prije

iskljucit ce vam i internet jos malo a budete li i dalje blejali crni kaputi dolaze po vas. Sve za bankkraciju.

Balad
5 godine prije

“Novi nacrt zakona u Danskoj i zatvor za kritičare liberalne demokracije i NATO pakta”

https://www.logicno.com/…/novi-nacrt-zakona-u-danskoj-i-zat…

Ovo svjedoči samo jednome:

Kapitalizam, ma kojeg varijante – od grabljivog do liberalnog, nekog s “humanim licem”, koristit će sve moguće metode da očuva privilegije elita. Prvo “umivene”, kojima je zadatak da prestraše kritičare, do brutalnih u kojima teče krv.

Komunisti su bili u pravu: sila se samo silom može slomiti, i to će – kad tad – biti i sudbina kapitalizma. A potom ne treba rabiti lažni humanizam protiv onih koji su prema nama nehumani.

Sustav koji daje prednost profitu (novcu) pred čovjekom, inherentno je neljudski i treba ga rušiti!

PROLETERI SVIH ZEMALJA – UJEDINITE SE!

ma kako vam zastarjelo i smiješno zvuči ova parola, jer se pred vašim očima kapital ujedinjuje i djeluje! 🙂 🙂 🙂

Maki
5 godine prije

Gestapo new edition ? Crni kaputi kucaju na vaša vrata u ponoć. Vaš krici u stanici se ne čuju. DemoNkracija je divna stvar.

Fitcher
5 godine prije

Ovakvih metoda se nebi niti Staljin posramio. Ono kad prihvaćaš iste metode od onih protiv kojih se navodno boriš.

spartak
5 godine prije

Nešto je trulo u državi Danskoj

picasso
5 godine prije

to je samo predlog, i prazna prica. danska je medhu prvim zemljama slobode govora ,

Rabid infidel
5 godine prije

Pas mater, ovo je više bolesno. Sve tekovine zapadne civilizacije polako se uništavaju.

Sloboda govora i misli, nevin dok se ne dokaže krivica, demokracija kao volja većine, a ne elite ili onih koji misle kako bi zapravo narod trebao glasati..

Za 5 godina gledati ćemo Rusiju kao bastion slobode,a za 10 bome i Kinu!!

Ovi ludi libelari vide da se svijest ljudi mjenja i da konzervatizam polako preuzima i tom svom grču za vlast postaju to protiv ćega se navodno bore – fašisti!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI