Danska raspravlja o zakonu o izricanju kazne zatvora zbog “proruskih stavova”

Danska
55 komentara

U parlamentu Danske je na usvajanje podnesen prijedlog zakona kojim se predlaže uvođenje kaznene odgovornosti za “proruski stav”.

Kako prenosi danski list Berlingske, ova je inicijativa nazvana “Mjere za borbu protiv operacija psiholoških utjecaja koje provode strane obavještajne službe”.

Autori projekta izjavljuju da njegov glavni cilj zakona boriti se “protiv operacija psihološkog utjecaja kojeg provode strane obavještajne službe”.

Primjerice, predviđeno je kažnjavanje pokušaj utjecaja na donošenje odluka, zakona, kao i za miješanje u javnu raspravu.

Ako zakon bude usvojen, građani zemlje se mogu suočiti s kaznom zatvora do 12 godina, ako se njihove izjave tijekom izbornih kampanja razlikuju od službenog stava vlasti.

Nacrt sadrži primjere aktivnosti koje će, ako zakon bude usvojen, postati nezakonite. Građani Danske mogu biti kažnjeni ako se pod utjecajem ili za račun stranih obavještajnih službi “upliću u javnu raspravu” i “pokušavaju utjecati na proces donošenja odluka”.

“Potencijalno može biti kažnjivo i kada tijelo strane obavještajne službe kaže da bi bilo lijepo zamijeniti žarulju u toaletu neke ustanove, a danski ravnatelj prihvati i slijedi svoje savjete”, ironično piše autor članka Flemming Rose s Instituta Cato.

Napominje se kako će se u ovoj verziji zakona kazne izricati u slučaju da neko u  Danskoj izjavi u medijima da su antiruske sankcije štetne za kraljevstvo, obzirom da su one dio službene vanjske politike zemlje.

Osim toga, zatvor se može zaraditi i pružajući potporu ruskom plinovodu “Sjeverni tok 2”, kojem se vlasti Danske kategorički protive.

Novinari lista Berlingske uzrujano primjećuju da zakon legitimna mišljenja građana smatra za propagandu i da je ovaj nacrt zakona, čak i u fazi rasprave, očiti pokušaj zastrašivanja danskog društva.

Ipak, treba se nadati da će prevladati zdrav razum, jer danas to može biti proruski stav, a sutra bilo koji drugi stav koji nije na partijskoj liniji, kako se to nekada znalo reći, čime se mogu kriminalizirati široki slojevi danskog društva.

Prema ovom prijedlogu se za sada spominju proruski stavovi, ali bi usvajanjem ovog suludog zakona država dobila učinkovit alat za suzbijanje slobode mišljenja i govora o širokom spektru pitanja. Dovoljno je naći neku vezu s Rusijom o određenoj temi.

Berlingske

Zakon upućen u proceduru od strane Minsiatsrtva pravosuđa Danske: FT.DK/Samling/pdf

 

Sjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Davor
5 godine prije

Opa bato, vidim rusku babarogu koja svakodnevno iskače iz paštete. Ovo me podsjeća na dokumentarac od Moora, kada je intervjuirao neku ženu iz SAD -a koja je probala vlastito mlijeko da utvdi da nije otrovano (teroristički napad) . Razum otišao u klinac.

Har Megiddo
5 godine prije

Pročito danas u Večernjem kako neka je neka njemačka tvornica avionskih motora, MTU ili tako nešto “savjetovala” svoje zaposlenike da ne glasaju za populiste na sutrašnjim izborima u Bavarskoj, jer bi tako mogli ugroziti poslovanje tvrtke. Naravno, piskarala iz ovog euroatlantističkog biltena ovaj postupak benigno nazivaju “korporativna zabrinutost zbog rastućeg populizma”, a ne svojim pravim imenom (korporativni fašizam) ili makar sintagmom iz teksta “pokušaj utjecanja na proces donošenja odluka”. Ali kad vidim ovo u Danskoj, onda me više ne može iznenaditi ništa što dolazi iz tamnice naroda zvane EU.

Laki Topalović
5 godine prije

Da nema PDF nacrta zakona, reko bi da je laž….

Iza_horizonta
5 godine prije

Histerija napravljena oko tkz ruske prijetnje omogućava rusima da mogu uraditi određene aktivnosti prema zapadu i to bez posljedica. A evo kako. Suluda medijska propaganda je podijelila javnost na zapadu na one koji vjeruju i one koji ne vjeruju u rusku prijetnju. Kad bi recimo rusi stvarno uradili nešto za šta ih inače stalno optužuju, jedan dio ljudi bi to shvatio kao standardno podmetanje medija, a drugi dio koji vjeruje u rusku prijetnju to ne bi dramatično doživio jer eto ‘rusi tamo svaki dan haos prave’ 🙂 🙂

eu kolonija
5 godine prije

u šta hoće da pretvore ovu malu ali naprednu zemlju. kao u diktaturama hoće da uvedu “verbalni delikt”. očito je vladajućim došla voda do ušiju ili su toliko glupi da se nemogu nositi sa kritikama vlastitih državljana

čokolino
5 godine prije

Huh, znači da ga ja debelo naheba ako se slučajno pojavim u danemark……..
Svakog dana sve više gluposti………kod orbana ako si beskućnik prijeti ti robija i prisilni rad, u lijepoj našoj ovrhe stana za par kn duga, u danemark ne smiješ reći Putinu gospodin Putin. Maloprije sam napisa komentar da je EU tamnica naroda.

Ara
5 godine prije

Čitam pa ne vjerujem
.
Ako ovo prođe u Danskoj koliko će trebati našima da slijede primjer?
Hmmmm ili jezik za gubec ili tražiti dobru dušu da mi nosi cigarete 🙂
.
Šalu na stranu ali ovo stvarno sve ide u krasni trok..rac

Inkvizitor
5 godine prije

Zapadne, nazovi “demokratije”, polako pokazuju svoja prava lica.
Kao i mi i oni su slobodni. Robovati.

nekoime
5 godine prije

Još bu Dolfi ispal dobri dečko.

čokolino
5 godine prije

članak 133. Danskog krivičnog zakona o neprijateljskoj propagandi.

Ara
5 godine prije

Partija je između dva rata imala parolu:
Zatvori su naši univerziteti!
.
Da ne bi to bila i buduća parola uredništva portala Logično?

rodoljub
5 godine prije

Hoce li se i kod nas doneti zakon – protiv zapadnog uticaja ? Kada bi se tako radilo, zapad bi to kod nas proglasio nedemokratski i diktatorski, dok je kod njih to opravdano – samoodbrana. Svacije govno smrdi, samo njihovo mirise .

Segota
5 godine prije

Diktatura!!!!! Bolesno…….

Sarajevo
5 godine prije

Danska – država gdje je općenje sa životinjama bilo legalno do prije par godina i gdje živi 95% ateista.

Ivi tz
5 godine prije

Nešto je trulo u državi danskoj…namjerno malim slovima.hehe bolest…

krivA
5 godine prije

…ma histerija je poprimila histeriju. Narod je toliko nafilovan, prenatrpan i zasicen informacijama o ugrozi straaaasnih Ruja. E sad.., kad bi te sraaasne Ruje krenule na osvajanje zapada, mozda narod to ne bi ni primjetio i sve bi bilo normalno kao i svakog dana. Jer..pa zar nas nisu “okupirali jos pri dva miseca”! A..mozda bi neki samo kazali..pa fala Bogu vise, pa da sada pocmu pisat o necem drugom.., ili da se napokon pocmu bavit vjestima.

cogo
5 godine prije

jos jedna drzava koja se ima za demokratsku postaje fasisticka diktatura ,nekad je to bbio sovjatski saves a danas je takav zapad ,,,pa sve se menja ,,cuda su posla zapadnih demokracija ,,,pa sve so zavrsava na ,,acija ,,je lose za narod

Pero
5 godine prije

Sa ovima nas domaća gamad “udružila” ! EU je jedna od njvećih svjetskih PRIJEVARA !!! … bez riječi …

Zorule
5 godine prije

Ministarstvo istine se formira u punom sjaju

Ivo
5 godine prije

Hahah…liberalni demonkrate i borci za slobodu govora, ljudska prava i ostalo su odlučili završiti s igrokazom. Vrijeme je za tvrde mjere u obrani vlasništva onih 1%.

još
5 godine prije

E mnji Danci. A ja misli da samo mi imamo luđake-političare. A evo, došlo to ludilo (da nije kravlje, preko danskog mlijeka?) i do vas.
Nadam se samo da ste vi (narod) zreliji od ovih koji vas vode.

Kitica Pravopiskinja
5 godine prije

Štovani novinari, na starom, dobrom, srpskohrvatskom / hrvatskosrpskom nikada nismo govorili da “Danska raspravlja zakon…”, već da “Danska raspravlja o zakonu…”.

Ivo Lola
5 godine prije

Evo malo proruskih stavova pa neka me danci zatvore doživotno pošto je u njihovim zatvorima bolje nego biti na Balkanu na slobodi: “Rusija je zakon, a zapad je dobar još samo na platnu kina 1. maj”!!!

Maksim
5 godine prije

To je ta demokracija kokoj toliko tezimo.I kazu nije smjelo protiv Tite ?

nime
5 godine prije

gledajući pojavno ovime se dokazuje da se populacija na zemlji stalno vrti u krug u skladu s kondartijevim ciklusima (Kondratiev wave.) a sjetite se new ageovskih proročanstava o dizanju svijesti. sve je prevara kao i “”biti će bolje.”

meni se čini da se kondratijevi ciklusi od 80 godina poklapaju sa smjenama generacija kada umru oni koji su nešto proživjeli pa se ista ideja reciklira. najnoviji primjer je demokratski socijalizam kojeg se sada promovira u emerilki. emigranti iz bivših istočnih zemalja su zapanjeni ali nema sluha za njihova iskustva.

netman
5 godine prije

Kakav mentalni poremećaj, i to bi trebao biti uzor demokracije i slobode govora, hm ili se zapravo radi o zapadnoj diktaturi???

Slovenac
5 godine prije

Bolesnici

krivA
5 godine prije

…a sto ocekivati od vlastu drzave koja je 3-4 dana nakon zapocete agreseije na Irak i lov na Sadama u reziji amera, istoj drzavi..IRAKU.., objavila RAT..!!! Jos su poslali i “borbeno plovno prevozilo”..!!!

alan ford
5 godine prije

znate što, nekako će mi ipak biti drago, kada Danska, Švedska i Norveška za par desetljeća nestanu i kada budu postale Danistan, Švedistan i Norvegistan.

OBICNOSAMOCITAM
5 godine prije

Znaci ako uvedu taj zakon svi moraju misliti i govoriti kao sluzbena vlast ili riskiraju do 12 godina zatvora. Vrlo zanimljiv demokratski napredak u Danskoj. Mislim da su u na najboljem putu da postanu pravi i istinski Staljinovi nasljednici. U sta se ovaj svijet pretvara. Sreca da ne zivim u Danskoj jer ja se nikad nisam slagao ni sa jednom vlascu i protiv svake pod kojom sam zivio imam vise ili manje zamjerki. Mozda bi Danci uz ovaj zakon trebali uvesti i giljotinu u masovnu upotrebu. Sta ce covjeku glava ako ne smije njom razmisljat i mora iznositi samo stavove vlasti. To nas vodi do jos jedne situacije u takvoj “demokraciji”. Znaci ako si opozicija vladajucima automatski ces u zatvor jer opozicija bi trebala govoriti protiv vlasti i ukazivat na njihove nedostatke. Jeli ostao iko normalan medju tim zapadnim politicarima?

verbal
5 godine prije

ma vidi ti kmetova sto su se raskokodakali, a nijedan nije u stanju razumjeti o cemu je ovdje rijec… da i ne pominjem sto pojedini tuljani vec “sazaljevaju” Dance i dansko drustvo koje je u svakom, ali U SVAKOM aspektu pola milenijuma ispred njihovih rodovskih zajednica i nacionalnih torova nazivaju fasistickim i kvazidemokratskim… sve i da je tako kako ste vi to sebi brzopleto zamislili u svojim pljosnatim lubanjama i zakrzljalim mozgovima, vi biste i dalje bili ako ne poslednji onda svakako medju poslednjima koji bi nekoga mogli kritikovati po bilo kojem pitanju, a pogotovo ne o pitanju gradjasnke slobode i prava, jer kao sto rekoh – Danska je barem pola milenijuma ispred vas u svemu, a vi niste u stanju cak ni pravilno protumaciti jedan obicni clanak.

pozz iz Kopenhagena

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI