Cijene plina u Europi porasle za 11 % nakon što je njemački regulator ukinuo certifikaciju Nord Stream 2 AG

Cijene plina
19 komentara

Njemački energetski regulator Bundesnetzagentur obustavio je u utorak certifikaciju Nord Stream 2 AG kao neovisnog operatera plinovoda Nord Stream 2.

“Bundesnetzagentur je danas obustavio postupak certificiranja Nord Stream 2 AG kao neovisnog operatora prijenosa. Nakon temeljitog pregleda dokumentacije, Bundesnetzagentur je zaključio da bi bilo moguće certificirati operatera plinovoda Nord Stream 2 samo ako je taj operater organiziran u pravnom obliku prema njemačkom zakonu”, rekao je regulator.

Regulator je dodao da će se proces certificiranja nastaviti kada matična tvrtka prenese kapital i osoblje u njemačku podružnicu.

“Postupak certificiranja ostat će obustavljen sve dok glavna imovina i ljudski resursi ne budu prebačeni na podružnicu i Bundesnetzagentur ne bude mogao provjeriti je li dokumentacija koju je podružnica, kao novi podnositelj zahtjeva, ponovno dostavila, potpuna. Kada su ti zahtjevi ispunjeni, Bundesnetzagentur će moći nastaviti s ispitivanjem u ostatku četveromjesečnog razdoblja utvrđenog zakonom, izraditi nacrt odluke i dostaviti ga Europskoj komisiji na mišljenje, kako je predviđeno zakonodavstvom EU-a o unutarnjem tržištu“, dodao je regulator.

Bundesnetzagentur je također rekao da su njemačko Ministarstvo energetike i Europska komisija “unaprijed obaviješteni” o suspenziji.

U međuvremenu, cijene plina u Europi su u utorak porasle za 11 posto nakon što je njemački energetski regulator obustavio proces certifikacije Nord Stream 2 AG.

Trgovanje prosinačkim cijenama na nizozemski TTF indeks, ključno europsko trgovačko središte za energiju, doseglo je 1.042,6 dolara za 1.000 kubičnih metara plina u 09:45 GMT.

EvropaNord stream 2PlinSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Odakle su “unapred obavešteni” – iz Vašingtona?

Trenutno se velike igre igraju. Ameri prisiljavaju Nemce da “zamrznu” NS2, Lukašenko zatvara tranzit gasa kroz Belorusiju pod izgovorom “remonta” – ostade Evropa bez gasa na početku zime.

Neko bi možda pomislio da izbeglička kriza na granici Belorusije i Poljske, rusko dovlačenje 100 000 vojnika i S 400 na granicu sa Ukrajinom kao i obaranje satelita nema nikakve veze sa gasnom krizom… Tom nekom bih poručio da još malo razmisli.

Tupko Glupko
2 godine prije

Problem je što je u Njemačkoj na vlasti od ovog mjeseca koalicija SDP, Zeleni i FDP, a Zeleni su žestoko kontra Sjevernog toka 2.
Uostalom, svi znamo koja agenda stoji iza zelenih stranaka.

AfD – koji je jedini kontra globalizma – je na žalost osvojio dosta manje glasova nego na prošlim njemačkim izborima.

Jomla
2 godine prije

Pošto na visokim cijenama plina zarađuju isključivo špekulanti, Rusija (Gazprom) bi trebala sve dodatne količine, preko ugovorenih, naplaćivati 80% od tržne (špekulantske) cijene. Isplativo u fizičkom zlatu!
E tad bi vidjeli frke… 😀 😀

gigi
2 godine prije

S ruske strane kazu da ne vjeruju da je to zbog politike, neki iz Njemacke kazu da bi mogao doci april 2022 i da plin jos ne pocme teci. Toliko o efikasnosti EU, na kraju dana ce to i usporiti ekonomsko napredovanje Europe.

Goran savic
2 godine prije

Evropa se odlučila dobiti preko p…e.Ja budala

Max
2 godine prije

Bt će to još gore bez plina bbenzina struje Sjetite se onog Teutonskog spota

Bosanac
2 godine prije

Certificirat će oni ubrzano kad ode plin na 2000-3000 dolara.
Mada su ovo dogovorene igre bez granica …ko što se i kod nas ovi lokalni igraju rata preko medija, a sve ide po glavi običnog stanovnika.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI