Novi ruski snajper “Čukavin” će biti hit na tržištu – Je li vrijeme za otpis “Dragunova”?

50 komentara

Specijalizirani internetski časopis Popular Mechanics piše kako će “beznadno zastarjele” sovjetske puške “Dragunov” (SVD) uskoro zamijeniti nove snajperske puške “Čukavin” (SVČ). Autor članka Kyle Mizokami piše kako ovo novo oružje ima potencijal da postane hit na međunarodnom tržištu.

Ruska vojska će u deset godina dobiti  svoju prvu novu pušku. Snajperska puška “Čukavin” zamjenjuje pouzdani i među vojnicima omiljeni “Dragunov” iz vremena Hladnog rata. Potpuno moderna puška, “Čukavin” dolazi s različitim kalibrima, uz maksimalni domet od više od 1500 metara.

Ruska se vojska nekoliko desetljeća oslanjala na snajpersku pušku “Dragunov”, koja je nastala tijekom Hladnog rata. Sovjetske jedinice su je uvele u primjenu 1963. godine. “Dragunov” je dizajniran za precizno usmjerenu vatru i vojska Sovjetskog Saveza je naširoko koristila ovu pušku kako bi se nadoknadile relativno manjkava preciznost automatske jurišne puške AK-47.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza je ruska vojska naslijedila ogromnu količinu lakog oružja i od tada se snažno oslanjala na naslijeđeni arsenal. Iako je puška “Dragunov” prema standardima ranih šezdesetih godina bilo dobro oružje, beznadno zastarjela za suvremeno ratovanje, navodi Popular Mechanics, unatoč činjenici da su stari modeli modernizirani i novi imaju bolje karakteristike.

Čukavin
FOTO – Novija verzija snajperske puške “Dragunov”

Ruska vojska je trebala novu snajpersku pušku, a “Čukavin” ima potencijal da postane hit na međunarodnom tržištu oružja, piše Popular Mechanics.

Snajperska puška “Čukavin” je debitirala na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu “Armija 2017”. Puška “Čukavin” je dostupna u više verzija. Za Rusiju se proizvodi verzija sa streljivom 7.62×54, kakvo koristi i “Dragunov”, dok se za zapad proizvodi verzija sa streljivom za .308 Winchester i moćni .338 Lapua Magnum.

“Čukavin” je opremljen laserskom identifikacijom cila, prigušivačem, baterijskom svjetiljkom ispod okvira, a ostale karakteristike je u promotivnom spotu s Međunarodnog vojno-tehničkog foruma “Armija 2017” predstavio jedan od uposlenika kompleksa koncerna “Kalašnjikov”.

VIDEO – Kratki promotivni spot s pojašnjenjem karakteristika nove puške “Čukavin”

“U rujnu ove godine je ruski predsjednik Vladimir Putin posjeti koncern “Kalašnjikov”, koji proizvodi novu snajpersku pušku “Čukavin”, gdje je, naravno, ispalio je nekoliko hitaca. Na modelu kojeg je isprobao se vidi optika njemačke tvrtke “Schmidt and Bender”, ali je zbog cijene mal vjerojatno da će se ona koristiti u ruskoj vojsci”, zaključuje autor članka Kyle Mizokami.

Je li stari “Dragunov” baš za otpis i koje će snage ruske vojske koristiti “Čukavin” podaci su koji detaljno nisu dostupni javnosti. Uopćeno se navodi da je nova snajperska puška dio “Programa državnog naoružanja 2018. -2027.” Rusije, ali bez opširnijih podataka.

VIDEO – Vladimir Putin u koncernu “Kalašnjikov” u rujnu ove godine

Popular Mechanics

 

Čukavin SVČDragunov svdkalašnjikov
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Šok
5 godine prije

Treba vidjeti kolike su cijene jednog i drugog.
Inače je lako pješadijsko oružje samo zaštita za vojnika, sa njime se ne dobijaju bitke ni ratovi. To radi artiljerija, oklop i avijacija. Dragunov je bio sasvim dovoljan, jedino municija da je bila bolje kvalitete.

Gordan
5 godine prije

Pitam se da li ce Boris robot koristiti ovu snajpersku pusku.

Opcenito, treba vise pisati o ruskim tehnoloskim (narocito vojno-tehnoloskim) dostignucima na ovom portalu. Mogli bi vas ljudi zasluzeno optuziti da ste rusofobi.

Molltaler
5 godine prije

Je..no mi izgleda ovaj Dragunov. Volio bi imati jedan doma za svaki slučaj.

čokolino
5 godine prije

Sve je to lipo u miru ali se na kraju pokaže da u slučaju rata najbolje rade stare tandžare ala kalaš.
Sječam se dobro kad su stigle one belgijanske FN F2000 plasticfantastic super duper puške na test i sve osim jedne se pokvarile. Nema veze, uprkos poraznim rezultatima koji su se zataškali naravno odlučeno je da se kupi to sr***e.
No, kako god bilo čisto sumnjam da su rusi napravili nešto što otkaže baš u trenutku kad je najpotrebnije.

towarmagarski
5 godine prije

dragunove treba darovat kurdima njima će bit dobri

Perica
5 godine prije

Pih, niko nikada još nije napravio pušku kakvu je Davy Crockett imao…jednim metkom ubio i pumu i medveda

Laki Topalović
5 godine prije

S Dragonovim ili ovim Rusije je prema SIPRI-ju druga na svijetu po izvozu oružja, i potisnula je Veliku Britaniju na treće mjesto. Možda zahvaljujući S-400, ali ima tu i drugih ugovora, Indija među najvećim kupcima.

bbbb
5 godine prije

Prvo testirati pa onda možda uđe u naoruženje, prekratka joj je cijev, više dobro dođe za policiju i specijalne službe zbog dimenzija.

panStje
5 godine prije

Otac mi je lovac preko 35 godina i izmedju ostalog ima i Dragunov SVD zaostao od Arkanovih jedinica kad su bili i Slavoniji.
Do 1300 metara ta puska postize izvanredne rezultate, veoma je lagana i jednostavna za koristenje. Trzaj je veoma lak s obzirom na municiju koju puska koristi. Puska s lakocom prelazi NATO norme koje su u seriji od 10 komada na 550 metara, a konstruirana je 60-ih godina. Sve u svemu, trebat ce se Rusi dobrano potruditi da nadmase lakocu i jednostavnost Dragunova….

barba tonći
5 godine prije

U ruke Madušića Vuka bit će svaka puška ubojita !

nikud nikam
5 godine prije

Svaka puška je dobra ako znaš nišaniti.

Max
3 godine prije

Vrhunsko oružje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI