fbpx

Od krize, trgovinskog rata i sankcija do velikog rata je vrlo mal put

Trgovinski rat SADa i Kine

Nakon rasta većine kineskih, europskih i američkih tržišta dionica ovog tjedna, zbog nade da takozvani “trgovinski sukob” neće biti toliko “ratni” od očekivanog, Kina je upravo “bacila bombu” koja će zasigurno uskrsnuti punopravni trgovinski rat.

Nakon što je predsjednik Trump uveo nove carine od 10% na kineski  uvoz vrijedan 200 milijardi dolara, a uvedene carine će u budućnosti na rasti do 25%, dva tabora su se vratila napetostima.

Ranije ovog tjedna je Kina navodno umanjila tim na “izaslanstvo srednje razine”, koje će iz Kine putovati u glavni grad Sjedinjenih Država kako bi se stvorili uvjeti za posjet zamjenika premijera Liu Hea.

Ova vijest je ulila nadu u mogućnost pregovora između dvije sile i njihova pozitivnog ishoda.

Međutim, sada je sve gotovo. The Wall Street Journal je jučer izvijestio kako je, prema njegovim izvorima, Kina odbila prijedloge za slanje dvije delegacije u Washington.

Kineski dužnosnici kažu kako ih je ova taktika pritiska potaknula da ne surađuju po takvim uvjetima.

Odbijajući sudjelovati u razgovorima  Peking slijedi svoje obećanje prema kojem neće sudjelovati u pregovorima pod prijetnjom ili pritiskom.

“Sve što rade u Sjedinjenim Državama ne daje nikakav dojam iskrenosti i dobre volje”, izjavio je na tiskovnoj konferenciji u petak glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang.

“Nadamo se da će američka strana poduzeti mjere kako bi ispravila svoje pogreške”, dodao je Shuang.

Kineski odgovor na carine Sjedinjenih Drzava

Ray Dalio, osnivač Bridgewatera, upozorava da su trenutne trgovinske napetosti identične onima iz tridesetih godina prošlog stoljeća.

“Mislim da je razdoblje od 1935. do 1940. godine najbliže trenutnom razdoblju. I kada razmišljamo o odnosima Washingtona i Pekinga, vrijedilo bi se sjetiti onoga što se tada dogodilo”, rekao je Ray Dalio.

Da bismo bili jasni, ne kažem da smo na putu ka oružanom sukobu, ali kažem da moramo paziti kojim put idemo, s obzirom na uzročno-posljedične odnose na nas je naučila povijest i koje su opisane u predlošku. Ovaj izvadak opisuje kako su se gospodarski i politički uvjeti kasnih tridesetih godina razvili u ratove koji su im uslijedili”, podsjeća Ray Dalio.

U svom radu je opširno opisao kako se od trgovinske neravnoteže do financijske krize ulazi u eru monetarnog rata, koji se pretvara u trgovinski i na kraju u oružani sukob velikih razmjera.

Za Drugi svjetski rat podsjeća da je on zapravo počeo 1930. godine, kada je carinama “Smoot-Hawley” pokrenut trgovinski rat.

Japanski resursi su 1931. bili nedovoljni i zbog toga je pokrenut napad na kinesku Mandžuriju. Razlog je bio isključivo pristup resursima. SAD su htjele da Kina bude slobodna od japanske kontrole, jer su se natjecale za nadzor nad prirodnim resursima, posebice naftom, gumom i kositrom iz jugoistočne Azije. Istovremeno su Japan i SAD imali vrlo razvijenu bilateralnu trgovinu.

Godine 1931. je depresija u Japanu bila toliko jaka da je Japan od zlatnog standarda prešao na plutajući jen, koji je znatno deprecirao, ali su velike fiskalne i monetarne reforme dovele do toga da je Japan bio prva zemlja koja doživljava oporavak i snažan rast, koji je trajao do 1937.

U Japanu 1932. dolazi do velikih unutarnjih sukoba, što je dovelo do propalog puča i masovnog porasta desničarskog nacionalizma i militarizma. U razdoblju od 1931. do 1937. je vojska preuzela kontrolu nad vladom i povećala svoju kontrolu nad gospodarstvom.

Parada Hitlerov 50 rodjendan Berlin, April 20, 1939

FOTO: Nacistička parada Berlin, 20. april 1939

U Europi 1933. Hitler dolazi na vlast u Njemačkoj. Podršku birača je dobio kao  populist koji je obećavao kontrolu nad lošim gospodarstvom, da će unijeti red u politički kaos demokracije tog vremena i kako  će se boriti protiv komunista. U samo dva mjeseca od kada je imenovan za kancelara, uspio je preuzeti potpunu kontrolu nad zemljom, koristeći se izgovorom očuvanja nacionalne sigurnosti. Reichstag je usvojio zakon koji mu je praktički dao neograničene ovlasti, djelomično zbog zabrane rada političkih protivnika i uvjeravanja nekih umjerenjaka da je to bilo neophodno. Odmah je odbio plaćati ratnu odštetu, izišao je iz Lige naroda i preuzeo kontrolu nad medijima. Da bi stvorio snažnu ekonomiju i pokušao dati prosperitet ljudima, stvorio je gospodarstvo pod kontrolom države, bolje rečeno njegove nacističke stranke.

Na primjer, Hitler je bio uključen u projekt Volkswagena za izgradnju pristupačnijeg automobila za obične Nijemce i naredio je izgradnju nacionalnih njemačkih autocesta. No, vjerovao je da je njemački potencijal ograničen zemljopisnim granicama, kako nema odgovarajuće sirovine za hranjenje industrijskog vojnog kompleksa i da njemački narod mora biti etnički ujedinjen.

Istodobno, Japan je sa svojim zapovjedništvom postajao sve jači, posebice zbog izgradnje vojno-industrijskog kompleksa, vojske koja je namjeravala štititi svoje baze u Istočnoj Aziji i Sjevernoj Kini, ali i širiti svoju kontrolu nad drugim teritorijima.

Njemačka je također pojačala izgradnju svog vojno-industrijskog kompleksa i odlučila se proširiti ​​susjedne zemlje.

Godine 1934. dolazi do velikog pomora u nekim dijelovima Japana, što je uzrokovalo još više političkih turbulencija i jačanja desničarskog militarističkog i nacionalističkog pokreta. Budući da slobodno tržište nikada nije radilo u  korist ljudi, to je dovelo do jačanja zapovjedne ekonomije.

Konačno i Njemačka 1936. vojno preuzima Porajnje, a 1938. je pripojila Austriju.

Japan 1936. potpisuje pakt s Njemačkom, a iste godine FED pooštrava svoju politiku, što je uzrokovalo slabljenje osjetljivog gospodarstva, ali su oslabile i ostale velike ekonomije.

Godine 1937. započinje japanska okupacija Kine, a započeo je Drugi kinesko-japanski rat. Japanci su preuzeli Šangaj i Nanking, ubivši oko 200 000 kineskih civila i zarobljenika. Sjedinjene Države su podržale kinesku vladu Chiang Kai Sheka u borbi protiv Japana borbenim zrakoplovima i pilotima, čime su neizravno uključile rat.

Njemačka je 1939. napala Poljsku, čime je Drugi svjetski rat službeno započeo i u Europi. 1940. Njemačka je već okupirala Dansku, Norvešku, Nizozemsku, Belgiju, Luksemburg i Francusku.

Shema Raya Dalia o putu ka ratu

FOTO – Shema Raya Dalia o putu ka ratu kojeg se još uvijek može izbjeći

Tijekom tog vremena je većina tvrtki u Njemačkoj i Japanu ostala u javnom vlasništvu, ali je njihova proizvodnja pod kontrolom vlada bila potpora ratu.

Henry Stimson 1940. postaje je američki državi tajnik rata. Sve više je koristio agresivne ekonomske sankcije protiv Japana, što je kulminiralo Zakonom o kontroli izvoza od 2. srpnja 1940. godine. U listopadu iste godine je uveden embargo, ograničavajući “svo željezo i čelik u destinacije osim Velike Britanije i naroda zapadne hemisfere”.

Od rujna 1940. godine, kako bi dobio više sredstava i iskoristio prednosti europske preokupacije ratom na svom kontinentu, Japan je napao nekoliko kolonija u jugoistočnoj Aziji, počevši od francuske Indokine. 1941. je Japan proširio svoj doseg oduzimanjem rezervi nafte u nizozemskim “Istočnim Indijama” i “Južnu resursnu zonu”, koja je postala dio japanske “Velike Istočne Azije”. “Južnu resursnu zonu” su činile uglavnom europske kolonije u Jugoistočnoj Aziji, čije je osvajanje omogućilo Japanu pristup ključnim prirodnim resursima, od kojih su najvažniji bili nafta, guma i riža. “Velika Istočna Azija” je bio blok azijskih zemalja koje je kontrolirao Japan, ali prethodno u njima nije bilo zapadnih sila.

Japan je tada okupirao pomorsku bazu u blizini filipinskog glavnog grada Manile, čime je zaprijetio napadom na cijele Filipine, koji su u to vrijeme bili američki protektorat. Kako bi pomogli saveznicima bez potpunog ulaska u rat, 1941. Sjedinjene Države započinju svoju politiku “posuđivanja”. Prema ovoj politici, SAD su “besplatno” slale naftu, hranu i oružje savezničkim narodima. Ta je pomoć u današnjem iznosu vrijedila preko 650 milijardi dolara. Politikom o najmu brodova, iako nije bila izravna objava rata, završila je neutralnost Sjedinjenih Država.

U ljeto 1941. godine američki predsjednik Roosevelt naređuje zamrzavanje sve japanske imovine u Sjedinjenim Državama i zabranjuje izvoz nafte i plina u Japan. Japan je izračunao da će ostati bez nafte u dvije godine. U prosincu 1941. Japan napada Pearl Harbor, te britanske i nizozemske kolonije u Aziji. Iako nije imao plan ući u puni rat, htio je uništiti Pacifičku flotu koja je zaprijetila Japanu. Japan je također vjerovao da će SAD biti oslabljene s ratom na dva fronta, te da su japanski totalitarizam i zapovjedni vojni-industrijski kompleks, uz istovjetan kakav je imala Njemačka, nadmoćniji sustava individualnog kapitalizma kakav je postojao u Sjedinjenim Državama.

No, vojna pitanja i kako je tekla povijest Drugog svjetskog rata su ovdje sporedni. Bit onoga što je htio reći Ray Dalio jeste da krize koje se pokušavaju riješiti trgovinskim ratovima, sankcijama i embargom vel lak može uzrokovati vojni odgovor pogođene strane. Konačno, ratovi su se uvijek vodili iz ekonomskih razloga, a aktualna situacija u svijetu ne obećava dobro. Ipak, još uvijek nijedna od velikih ekonomija nije dosegla točku na kojoj nema dovoljno resursa za gospodarski rast, stoga ima nade i manevarskog prostora da se izbjegne scenarija o kojem govori Ray Dalio.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
28 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Dužnost svake suverene zemlje je da se brine za svoje građane: osigura ličnu sigurnost i mogučnost zaposlenja! Carine su legitiman način zaštite vlastitog tržišta radne snage i roba. Svaka vrsta embarga je napad na drugu državu! O međunarodnoj zabrani trgovanja drugih država, što sustavno provode ameri, ne treba niti govoriti. Da li će od sadašnjih događanja doći do globalnog rata? Najvjerovatnije neće jer su privrede toliko međuovisne da bi nas rat tehnološki vratio u pedesete godine prošlog stoljeća, a zna se da bez novog mobitela svake godine nema života za omladinu na zapadu!

Arcibald Rajs
Gost
Arcibald Rajs
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Dovoljno je da se Kini blokira pristup resursima u koje je ulozila ogroman novac, tipa Venecuela, Nikaragva, Persijski zaliv, africke zemlje, Juzno kinesko more…Jednom im je proslo u Libiji i Kina je sad spremna za odgovor. Rusija je druga prica jer sve resurse ima u sopstvenim granicama…Rat je vec poceo, samo se zahuktava…

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije
Reply to  Arcibald Rajs

A kako misliš da to urade…vojnom blokadom možda!??
Kako da blokiraju granicu Kine i Rusije?
Zamisli,samo malo usporavanje snabdijevanja USA resursima ili poluproizvodima…ne treba blokirati samo malo opstruirati,mislim da je Kina u daleko povoljnijem položaju od USA.

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Dub Miroslav
Je,je .. naša se “suverena” država Hrvatska lijepo pobrinula za nas, uvukla nas je u NATO da nas brane i u EU da nas zaposle a umjesto embarga prema stranim proizvodima, dozvolila svojim nećacima i podobnicima da penzićima i ostalom roblju u(do)voze smeće od hrane iz cijelog svijeta, kako ne bi, ovi što su doma ostali, skapavali od gladi.

… a što se tiče naše tehnološke nazadnosti, kako vidiš, nije nam trebao svjetski rat da to postignemo.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

u americi ako ostanu 10 minuta bez struje će zavladati totalni kaos. nacija koja je vidjela prvo pile u životu u supermarketu onako upakirano u celofan. nacija koja nemože napraviti objeda bez mikrovalne peći da ide u rat. dajte, molim vas. bajke su na drugom katu

Alex
Gost
Alex
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Iz prve ruke, moj sin je Amerikanac, student 19 godina. Gledajući njega i njegove prijatelje, Rusi i Kinezi mogu mirno spavati.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  Alex

slažem se.

Rijecanin
Gost
Rijecanin
2 godine prije
Reply to  Alex

Šta se tiče pješadije kao i uvijek. Nema previše brige. Problem su oni što klikaju mišem.

Bobi
Gost
Bobi
2 godine prije
Reply to  Alex

Alex i 1939 studenti nisu ni htjeli ni mislili da ce bit rat. Ni 90 na ovim prostorima. Niti studente niti građane se ne pita, rat izazovu drugi

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

eu kolonija, to što pišeš je istina ali amerika je malo šarolikija zajednica, nije tamo sve što vidimo u glupavim tv serijama i filmovima. Malo je sve drugačije. Tko nije neka pročita tekst sa linka koji je Kažun stavio u nekoj drugoj temi i puno stvari će biti jasnije.
Amerika će sljedeći rat voditi u Europi jer je najpogodnije tlo za to i prepuno prepametnih glupana.

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Zamisli NjuJork u scenariju kakav EU spomenu!?

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  Mikojan

slažem se da oni iz video igrica zamišljaju rat na tlu europe tj. euroglupani u ime njih ratuju protiv rusije I kine ali… realnost je da bi prvo njih gađali supersoničnim nuklearnim rakrtama tako da…

3rex
Gost
3rex
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Ta nacija je u ratu neprekidno vec dugi niz godina

Mister NO
Gost
Mister NO
2 godine prije
Reply to  3rex

ali ne u totalnom ratu…

Shihan sensey
Gost
Shihan sensey
2 godine prije

Nekad smo običan poljubac u šali znali definirati; “kucanje na sporedna (pomoćna) vrata, da bi se lakše otvorila glavna vrata”. Ovo što se danas događa u tkzv. “trgovinskom ratu”, ja osobno bih uporedio sa predašnjom pomalo šaljivom sintagmom. Samo je pitanje vremena, odnosno trenutka i procijene, prije svih USA, jer su iste sa svojim uvođenjem sankcija svima i svakome, a u cilju nečeg što nazivaju “zaštitom” u obrani svojih nacionalnih interesa, dosadile i Bogu i ljudima, a od tih sankcija ionako ima sve manje i manje nekakve vajde, stoga što su jednostrane, a ne međunarodne, pa svi na neki način nastoje i nalaze puteve da ih izbjegnu ili ih jednostavno ne žele slijediti ako im nisu (što velikoj većini i nije) u interesu. Samo je pitanje vremena, a po mojoj procjeni taj je trenutak vrlo blizu, kada će taj trgovinski, prerasti u oružani rat i agresiju. “Svijetski poredak” predvođen USA, kakav svijet danas poznaje rapidno propada. 21000 milijardi dolara koliko je USA danas u dugu, ne može se nikad i nikako vratiti. Jedini način za nestanak tog duga je globalni ratni sukob. Dragi moji prijatelji budite sigurni da nam on neizbježno slijedi, jer se propast USA ekonomije ne može zaustaviti. Najveći svijetski vjerovnici i njihovi dužnici to jako dobro znaju i na svaki će način, pa i svijetskim ratom, ako to procijene za potrebno, nastojati učiniti sve kako bi “resetirali” svijet. A u slučaju neuspjeha, “ako mi ne možemo vladati svjetom, neće nitko” ili jednostavno, “ako tonemo mi, potonuti će svi”. Tipično, da parafraziram, za “kapitalizam sa ljudskim likom”.

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Shihan sensey

@Shihan s- Crni je to scenarij ali nažalost vjerojatan. Samo mi nije jasno misliš li na sukob velikih (nuklearnih) sila međusobno ili velikih posredno kroz sukob malih? Ako misliš na sukob nuklearnih sila onda je to apokalipsa. To i nebi bio rat, to bi bilo potpuno uništenje.
P.S. Ipak se nadam da si pogriješio.

Shihan sensey
Gost
Shihan sensey
2 godine prije
Reply to  Piretis

@Piretis, prijatelju i ja se iskreno nadam da griješim, naravno u ime svih 8 milijardi pripadnika ljudske vrste. U svom prvom komentaru i iznešenom scenariju, nažalost mislio sam na sukob “gljivama”, u nadi da će dijelovanja biti ograničena, mada kada poplava sruši nasip, teško je zaustaviti izljevanje bujice. Ovaj scenarij kroz sustav više posrednih “malih” sukoba je po mom mišljenju sa manjim ili većim intezitetima već je dugo vremena prisutna stvarnost., ali u konačnici neće biti dostatan. Nažalost. Ali uopće ne sumnjam da će kad tad morati doći da konačne odluke, pa kakva god ona bila. Očito je da USA neće oprostiti RF, Kini, a ni bilo kome da im na bezbolan način oduzme titulu najmoćnijih, odnosno ne okrunjenih vladara svijeta, bilo da govorimo o vojnoj ili o ekonomskoj moći. Mislim da se oni umobolnici koji o tome odlučuju, neće libiti upotrijebiti i nuklearni potencijal, kako bi sebi i svima dokazali da je “Amerika prva”. Jedino gdje vidim nekakvu malu mogućnost za izbjegavanje generalnog sukoba je kada bi se USA, (što isto tako uopće nije nemoguće), na neki način urušile iz nutra, prije nego što krenu kao bijesan pas ujedati sve oko sebe. Tad bi kako ja to vidim postojala neka nada da neće letjeti “gljive”. Ako Bog da, nadam se da to nećemo vidjeti i doživjeti ni mi, ni naša djeca, ni djeca naše djece. Sa srećom nam svima skupa. Pozdrav.

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
2 godine prije
Reply to  Piretis

Piretis neposredni sukobi traju vec decenijama. Pa smo presli u fazu kad su hegemoni odlucili prekrsiti i medjunarodno pravo i dali sebi za pravo da je njima sve sto pozele legitimno. Rezultate toga vidimo danas sirom svijeta. Danas je ostala bukvalno sacica suverenih drzava na svijetu a njih hegemoni nazivaju silama zla i vec vode razne vrste ratova protiv njih. Irancima je recimo sve potpuno jasno ali oni nemaju kapacitet da se odbrane od “zapada”. Njima vjerovatno slijede raketni udari pa poslije njih dronovi i avijacija i vracanje u srednji vijek tehnoloski. Putin je svjestan da je glavni cilj Rusija. Preuzimanje vlasti u Moskvi,cjepanje Rusije na vise sitnijh drzavica i kontrola nad rudnim bogatstvima uz sve prisutnu pljacku u privatizaciji i putem MMF-a. Ovo kod nas im je bila u stvari generalna proba za ovo sto sad tamo zele. Putin je rekao da Rusija mora ostati svoja jer ako Rusi ne budu mogli biti svoji na svome onda nece biti nicega vise. Hegemoni ni nakon te izjave ne skidaju gas sa pedale i to naravno vodi na kraju direktnom sukobu. U tom sukobu ce onaj ko pocne gubiti konvencionalni rat sigurno upotrijebiti za pocetak par taktickih nuklearnih glava kao zadnju opomenu prije masovnog ispaljivanja. Ako opomena bude poslana hegemonima nisam siguran da ce je oni shvatiti. Mislim da ce oni prije lansirati sve jer su uvjereni u svojim mozgovima u njihovu superiornost. Mozda negdje daleko na Novom Zelandu u brdima i sumama i prezivi neka manja zajednica ali mi ovdje smo svi pa-pa na zalost.

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
2 godine prije
Reply to  Shihan sensey

Posmatrajuci matricu ponasanja “vodja” danasnjeg svjetskog poretka moram reci na zalost da je Shihan u pravu. Kako i ja to vidim rat je neizbjezan. Ova gore iznad izjava Alexa da je njegov sin amerikanac od 19 godina i da se Rusi i Kinezi nemaju cega bojati nema veze s nicim. Tog njegovog sina nece niko pitati zeli li on rat ili ne.Isto tako ni ja nisam zelio rat na ovim prostorima 91 kad sam imao 20 godinai, nisam izlazio na nikakve referundume pa cak ni na izbore. I u svojoj naivnosti mladog covjeka neopterecenog nacijom,vjerom pa cak i politikom vjerovao sam i kad su pale prve glave da ce se to zaustaviti jer taj rat u stvari nikom ne odgovara i ne treba.. Istina je da taj rat odgovarao onima koji su ga isplanirali pa ce isto tako biti i sada bez obzira sto velika vecina ljudi na svijetu nikako ne zeli taj rat.

Alex
Gost
Alex
2 godine prije

Meni je to jasno.

Klump
Gost
Klump
2 godine prije
Reply to  Shihan sensey

Američki kapitalizam-fašizem če se okrenuti proti svome narodu ,kad pođe po zlu ostvarit če martial law,običnom človeku če uzet vsu Žlahtnu kovinu,to so več učinili ima toga još na YT .

Gordan
Gost
Gordan
2 godine prije

Ako vec idemo s analogijom Kina = Japan i USA = USA, onda je pitanje tko u ovoj analogiji postaje ekvivalent one Mancurije bogate resursima koji trebaju Japanu (Kini)?

I kakva se lekcija dade povuci iz ovog:

“Japan je također vjerovao da će SAD biti oslabljene s ratom na dva fronta, te da su japanski totalitarizam i zapovjedni vojni-industrijski kompleks, uz istovjetan kakav je imala Njemačka, nadmoćniji sustava individualnog kapitalizma kakav je postojao u Sjedinjenim Državama.”

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Sve u svemu, usa tone u kaos i to je nezaustavljiv proces,mada će potrajati još 4-6 godina dok ne puknu. Kina i Rusija su prešle granicu gdje su ih liberalni imperijalisti mogli zaustaviti raznoraznim podmetanjima i zavjerama, ili vojnom silom koja im je uvijek bila glavno sredstvo.

Kao i uvijek,najbitnije su promjene koje se događaju u ljudskim glavama. Jednom kad je kritična masa ljudi spoznala da je amerika i tzv. liberalna demokracija občna kriminalno-propagandna shema,koja k tome sada može biti i vojno poražena, priča je bila gotova.

Amerofili na portalu se i dalje trude i guraju svoje nekritičko obožavanje svega što je zapadno,i uz to pljuju po sami sebi i svojoj rasi,ali to je nebitno. Ionako su preglupi da bi spoznali kako je većina stvari koje kupuju zapravo made in China, i da je plin kojim se griju uglavnom ruski. To su izgubljeni slučajevi koji će i umrijeti u uvjerenju da i američki drek miriši.

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
2 godine prije
Reply to  Ivo

Bilo bi lijepo Ivo kad bi ti bio u pravu za kriticnu masu ljudi. Bojim se da su Amerikanci toliko zatupljeni kroz njihov sistem vec generacijama i da se tamo moze tesko ocekivati da ce kriticna masa poskidat ove i preuzet vlast.Po meni mozemo ocekivat da ce deep state zestoko ugusiti takve pokusaje ako ih i bude bilo. A sta misle ljudi sirom planete onima tamo koji rukovode ovim svim nista ne znaci. Oni ce gurat svoje sve dok ih se vojno ne porazi ili dok oni ne sprovedu svoj plan.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

Ray Dalio je osnivač jednoga od većih i najuspješnijih fondova u povijesti i stvarno trenutno stanje odnosno posljedice izvrsno objašnjava isto ka i uzroke do neke razine međutim ni on nezna šta će poduzet oni na vrhu piramide moći koji po svojemu slobodnome nahođenju usmjeravaju enormne količine njihove moći u obliku novca i korištenja prirodnih i društvenih resursa, a to sve u cilju održavanja globalne nestabilnosti u kojoj oni stalno dobivaju još više moći odnosno kontrole bez obzira na propadanje cilih naroda ili država, pa i izazivanja svijetskih ratova sa desecima miljuni mrtvih. Kako su ti isti financirali sve sukobljene strane u prvome i drugome svijetskome ratu tako su spremni na isti način pokrenit i treći, a oće li, to se jednostavno neznai. Kako niko nije ima točan uvid u stvarno stanje, prije i na samim počecima predhodnih svijetskih ratova, tako ga niko nema ni danas da bi reka oće li svijetskoga rata bit ili neće, pa je potpuno jasno kako se ni Ray Dalio o tome nemože izjasnit.
Običnome čoviku je nepojmljivo šta su psihopati kadri učinit bez da trepnu.
Većina ljudi osjeća kako nešto sa sviton “nije uredu”, ali nemore uprit prston u nešto, jer se sve može na određeni način racionalizitat i priču završit sa Amerima, Rusima, Kinezima, neoliberalnom kapitalizmu, socijalizmu, fašizmu . . . itd.
Upravo to govori kako psihopati koji se nalaze iznad nas imaju nama nevidljive njihove prste u svemu tome.

Rijecanin
Gost
Rijecanin
2 godine prije
Reply to  Moreno

Kako bi rekao Krešimir Mišak:
Ako ne vjerujete u teorije zavjere tada vjerujete da se sve događa slučajno.
Što vam bolje zvuči.

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
2 godine prije
Reply to  Rijecanin

Slucajno se neki kamion zapuca u stup ili sleti s ceste. Ali u ovim globalnim zbivanjima se vec decenijama ni slucajno nesto slucajno dogodi. Sve je to planirano vec davno. Plan se samo korigira orudjima koristenja zbog napretka tehnologije.

Kile
Gost
Kile
2 godine prije

Mora se priznat Japancima da su dobro natamburali i protjerali europske kolonijalne sile, da nije njih bilo još uvijek bi bili opijumski ratovi po kini i okolici

POVEZANE VIJESTI

Izbornik