Poljska pogođena ukrajinskim projektilom

Ukrajinske rakete
138 komentara

Projektil koji je u utorak pogodio poljsku teritoriju, ubivši dva civila, najvjerovatnije je ispaljen iz Ukrajine, a ne iz Rusije, rekli su američki zvaničnici za Associated Press.

Prema preliminarnim procjenama, projektil je ispalila ukrajinska protivvazdušna odbrana usred velikog ruskog bombardovanja ukrajinske energetske infrastrukture, prenio je u srijedu AP.

Informacija je došla od tri američka zvaničnika, koji su željeli ostati anonimni jer nisu ovlašteni da javno raspravljaju o tom pitanju.

U ranijem izvještaju AP-a, pozivajući se na “višeg američkog obavještajnog zvaničnika”, navodi se da je riječ o ruskoj raketi koja je pala na poljsku teritoriju. Međutim, Pentagon je odbio da potvrdi tu tvrdnju kada je upitan o tome.

Američki predsjednik Joe Biden, koji je održao konsultacije sa saveznicima iz NATO-a tokom samita G20 u Indoneziji o incidentu, rekao je da je “malo vjerovatno, s obzirom na putanju, da je projektil ispaljen iz Rusije”.

Međutim, pozvao je javnost da pričeka do kraja istrage, obećavajući punu podršku istrazi koju sada provodi Varšava.

Bidenov poljski kolega Andrzej Duda samo je sugerirao da je projektil, koji je ubio dvoje ljudi u selu Przewodow blizu granice Poljske sa Ukrajinom, “najvjerovatnije” ruske proizvodnje.

Kijevske snage i dalje imaju zalihe projektila sovjetske proizvodnje, uključujući rakete za sisteme protivvazdušne odbrane S-300.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski, međutim, brzo je okrivio Rusiju za incident i pozvao NATO, čiji je članica Poljska, da “djeluje” protiv ovog “napada na kolektivnu sigurnost”.

Moskva je negirala bilo kakvu umiješanost u spuštanje projektila u Przewodow, rekavši da ruske snage tog dana nisu izvele nikakve napade na ciljeve u blizini poljsko-ukrajinske granice.

Poljskaprojektilrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
138 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Osam Šezdeset
1 godina prije

Ja mislim da treba aktivirati član 5 zbog ulrajinskog napada na članicu SRATO uveza.

Jednostavno receno
1 godina prije

A jeli bilo slučajno okrivljivanje rusa? Izgleda da u ovom ratu te ni tica ne može zasrati slučajno.

1 godina prije

Obratite pažnju šta Bajden kaže: “s obzirom na putanju”!
Dakle, Ameri imaju snimljeni tu putanju… šta mislite da li je i Rusi imaju?

Ovo je bila dobra prilika da se NATO izblamira pa da Rusi izađu sa dokazima koji ih demantuju ali su toga svesni i Ameri. Ne radi se ovde o nedostatku želje za daljom konfrontacijom (od strane Vašingtona) već se čeka bolji momenat. Bolji false flag. A kad pogledamo šta se sve događa… samo je pitanje vremena.

Keki
1 godina prije

Isto kao što je slučajno pao projektil na Zagreb o kojem se više vidi čuda ne priča, kao i na Rumunjsku što je pao praktički u isto vrijeme. Zna se tko pokušava uvući Europu u rat, isti oni koji peru lovu vraćajući je nazad pošiljateljima u obliku kriptovaluta.

Pero
1 godina prije

Projektil je namjerno a ne slučajno ispaljen iz Ukrajine i zna se sa kojom namjerom.Sada opravdavaju Ukrajinu da je to slučano bio njihov PZO projektil je najobičnija laž,jer svi PZO projektili,opčenito rakete zemlja-zrak imaju programirano samouništenje ako ne pogode cilj,ili potroše gorivo da nebi nekontrolirano padali.

Klosterman
1 godina prije

Da je NATO zemljama stvarno stalo do rata sa Rusima, onda bi jednostavno primili Ukrajinu u taj isti NATO savez.

držnedaj
1 godina prije

Ovaj predviđajući scensrio napisan na rt de sve kaže…!! SAD pripremaju sljedeću razinu eskalacije sukoba u Ukrajini 27. listopada 2022. s rt.com Stacioniranje i pojačanje američkih trupa u Poljskoj i Rumunjskoj povećava rizik od eskalacije sukoba u Ukrajini. Kolika je opasnost i kako bi mogli izgledati mogući scenariji? Andrej Restzhikov Kaže se da su elitne jedinice američke 101. zračno-desantne divizije stacionirane u Rumunjskoj spremne za borbu na ukrajinskom teritoriju “u roku od jedne noći”. Osim toga, SAD je pojačao svoje trupe u poljskoj vojnoj bazi Kościuszko, gdje je 5. armijski korpus stalno stacioniran. Dakle, koliko je stvarna opasnost od izravnog uplitanja SAD-a, a time i moguće eskalacije sukoba u Ukrajini? Zapovjednici 101. zračno-desantne divizije, koju je Washington premjestio tijekom ljeta usred zaoštravanja odnosa između Rusije i NATO-a, pokazuju spremnost američkih trupa za invaziju na Ukrajinu. U intervjuu za kanal CBS News, zapovjednik borbene grupe 2. brigade, pukovnik Edwin Matthaidess, ustvrdio… Čitaj više »

tata mata
1 godina prije

jos jedan primjer morala i prevara ukrainaca koji pokusavaju provocirati svjetski rat podvalama,lazima ,prevarama svakog oblika ,dok im usrulja & co vice slava ukraini , a sad se vidi sa su nasli i saveznika ,u slicnim prevarantima i lopinama ,poljacima koji imaju identicnu zelju za prolijevanje krvi i odmah se poceli trsiti clankom 5 . Da im je doletio projektil francuske projzvodnje ,izjavili bi da su ih rusi raketirali sa raketama koji sadrzi francuske komponente ,.. samo da imaju povod ,

tata mata
1 godina prije

ali i ovo je dobro …..2 poljaka popravljala traktor u ponoc na jednoj farmi i pogodio ih ruski projektil

Ziv je Geza
1 godina prije

Ne razumijem zasto je taj famozni clanak 5. nato pakta, sveti gral za amerikance,pa poljaci i hrvati ga po nekoliko puta na dan aktiviraju i brzo deaktiviraju:)

Steve
1 godina prije

Jel” to sad znači da će i nato da opiči po Ukrajini?

Gogo
1 godina prije

Sjecate se sotonske metalike i master of pupets, eto se vraca na velika vrata

tuf
1 godina prije

Ma svi su oni na Putinovom platnom spisku, vidimo da ukrajinski dužnosnici i dalje tvrde da se radi o ruskim raketama kojima su gađali Poljsku i time oštetili “kolektivnu sigurnost”. I Biden i Pentagon i BBC i WaPo – svi su Putinovi igrači, jedino je Zelenski u pravu!
P.S. Efekt je postignut. Poljsku javnost se senzibiliziralo umjetnom ugrozom i sada će biti skloniji podržati radikalnije odluke njihovih plaćeničkih vlasti. NATO će također iskoristiti priliku za intenzivniju asimilaciju. Još kada naprave vjerodostojni false flag kojeg će – za razliku od ovog – sinkronizirati međusobno, eto njih u Ukrajini u bilo kojem formatu “koalicije voljnih”.
P.P.S. Primjetite kako sada MSM brzo zakopava vijest, kada nije otišla u željenom smjeru. Jučer navečer su natofilski trolovi u komentarima doslovno pozivali na bombardiranje Moskve.

Djuro
1 godina prije

Ja sam ispalio raketu

DEDA
1 godina prije

BUDE TOGA JOŠ SAMO SE NEMOJTE ČUDIT.

Wolfgang
1 godina prije

Nato naoruzanje pada po nato savezniku…

nonwo
1 godina prije

Poland says Russian-made missile landed in its territory, killing two , youtube
ABC News

Biden izjavljuje,jasno,i namjerno glasno(u vidu prijetnje,kao pravi iskonski psihopata koji zna da to znači WW III,ali ga nije briga…)-“Nato i njegovi saveznici braniti će svaki “inč” teritorija,koji je nato teritorij, PUNOM SNAGOM zajedničke moći,….svaki inč….!!!”
Iza njega odobravajući klima kognitivno insuficijentna Kamala Harris, i mljacka senilno supijana Nancy Pelosi i onda se s oduševljenjem dižu na riječi izlapjelog psihopate i plješću trećem svjetskom ratu.
Tri krepaline ,samo puppetsi, ali svejedno….pri vrhu zapovjednog lanca o kojem ovisi život planete.

Mora da su krizni trenuci u svijetu jer su ponovo zblesirali Logično komentare.Obično tako bude u vrijeme kad im trebaju prevladavajuća imbex mišljenja.

tihobl
1 godina prije

Sinoc sam napisao da su dva S-300 iz 540. PVO puka englezi ispalili na Poljsku. Preletjeli su preko baterije patriota.
Englezi su napali i Sevastopolj u momentu dolaska americkog drona u redovnu patrolu kod Krima.
Englezi su minirali ST2 i ST1 u momentu kad su se u blizini nasli americki brodovi koji su isli na zakazanu vjezbu.
Amerikancima su vec dosadili engleski pokusaji izazivanja IV sv. rata, ali ne smiju da se pobune kao sto ne smije Plenkovic i ostali kmetovi.

baba
1 godina prije

Jedan od boljih komentara ikad, na vasceli sotonjarski cirkus!

hiber
1 godina prije

Putler i Rusija su isključivi krivac. Sve je identično slučaju kada pljačkaši otvore paljbu na policiju i u unakrsnoj vatri pogine djete. Tko je kriv? Policija ili pljačkaši?

Ako j' zima nije lav
1 godina prije

Ako pogledamo geografski gdje je Poljska (zapad) u odnosu na Rusiju (istok), pa onda izjavu da je raketa trebala da presretne rusku, pitam se znaju li ove ukrajinske PVO dileje upšte nišaniti? Nišane na istok, a raketa odleti na zapad?!

Max
1 godina prije

Kolege dragi nakon jučerašmjeg nasrtaja NATO propgande . Danas svi spuštaju loptu- projektil nije Ruski nego Ukrajinski i to protuzračmi S 300 Europi se ne ide u rat. Shvatili su igru Ukrajine koja je htjela proširiti rat na čitavu Europu.

tihobl
1 godina prije

Канцеларија Зеленског је разочарана реакцијом Варшаве на ракетни удар.

 Ово преноси украјински ТГ-канал Ресидент, позивајући се на изворе у канцеларији председника.

tihobl
1 godina prije

Председник Литваније: “Подржавамо идеју о постављању система противваздушне одбране на пољско-украјинској граници и на целом источном крилу НАТО-а.”

Ideja je da PVO iz Poljske stiti Zelenskog. Bice ovo skup sport – patrioti protv dronova.

tihobl
1 godina prije

Обнављање објеката енергетске инфраструктуре погођених недавним ударима трајаће око годину дана, – власти Лавовске области

Tupko Glupko
1 godina prije

Ovo je drugi puta da su Ukri raketirali članicu NATO saveza.
Prvo je pao dron na glavni grad Hrvatske, sada raketa na selo u Poljskoj.

Kada će NATO aktivirati članak 5. i napasti Ukrajinu? 😃

Što je najgore, NATO savez sada misli poslati dalekometne rakete Ukrima, što tek onda možemo očekivati…

tihobl
1 godina prije

Хрватска шаље 14 хеликоптера Ми-8 Украјини, пише Јутарњи лист.

tihobl
1 godina prije

Пољска планира да одустане од консултација са савезницима у НАТО-у према члану 4 савезног уговора.

Председник Пољске је пад украјинске ракете назвао несрећом, а генерални секретар НАТО је такође признао да је пројектил припадао Кијеву.

057
1 godina prije

Jbt,ukrajinci srusili poljski traktor. Ma bravo!

tihobl
1 godina prije

Erdogan na Baliju: ovo nije ruska raketa jer Putin kaze da nije.

“Морам да поштујем став Русије, која је рекла да ово није њена ракета. За нас је то важно. Прелиминарни подаци показују да Русија није имала никакве везе са тим инцидентом”

Vedran
1 godina prije

Danas Poljska i NATO tvrde da je Ukrajina ugrozila sigurnost cijele Europe tvrdeci da je projektil bio ruski. Ovaj idiot ce ga sam sebi zabit.

1 godina prije

Čekao sam reakcije ali još nisam video da je neko ukazao na nešto očigledno:
Bajden želi konfrontaciju sa Rusijom ali je sada baš on taj koji gasi požar! Uz sve ostalo što je do sada primećeno treba dodati da ovim potezom gradi kredibilitet kod zapadne populacije jer “kao neumorni borac za istinu on će da stane i u odbranu neprijatelja”.

Ovo nije nebitno jer Putin već ima jak kredibilitet kod iste populacije a Bajdenu su prestali da veruju čak i kad kaže “dobar dan”.
————————–
Već sam pisao ali valja ponoviti: kad Ameri naprave false flag operaciju gde će NATO ući u direktan sukob sa Rusima to će biti tako dobro odrađeno da ćemo i mi ovde početi da sumnjamo. Zato treba da nas podilazi jeza od Bajdenove “borbe za istinu”.

tihobl
1 godina prije

Шолц: Немачкој је свеједно чија је ракета пала у Пољској, у сваком случају, крива је Русија

tihobl
1 godina prije

“Блумберг”: Члан 5 Повеље НАТО не би био аутоматски активиран jep нико не жели ескалацију сукоба са Москвом која би могла бити изузетно опасна.

tihobl
1 godina prije

Od mjesta pada raketa 20 km sjevernije nalazi se selo Ameryka.Zamalo da banderasi pogode Ameriku.

tihobl
1 godina prije

Пољски председник Дуда о паду ракете: “Украјинска противваздухопловна одбрана је лансирала ракете у различитим правцима. Постоји велика вероватноћа да је једна од ових ракета пала на територију Пољске“

I u Kijevu su lansirali rakete u razlicitim pravcima pa su S-300 i Iris-T pogodili stambene zgrade.

tihobl
1 godina prije

Столтенберг: Инцидент вероватно изазвала украјинска ракета противваздухопловне одбране. “Да будем јасан, ово није кривица Украјине. Русија сноси крајњу одговорност.”

tihobl
1 godina prije

Премијер Шведске Улф Кристерсон саопштио је данас да ће та земља послати Украјини нову војну помоћ вредности три милијарде круна (287 милиона долара) која ће укључити и системе противваздушне одбране.

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Iz Poljske kažu da je na njihov teritorij pala raketa ruske proizvodnje…

Jebai ga sad…

I nadvojvodu Franza Ferdinanda je ubilo iz pištolja Browning američke proizvodnje.

P.S.
Baba, eno u Poljskoj, dva seljaka i traktor, na njivi opet stradala sirotinja.
Mulac jedan, a kad si čuo da je raketa pogodila banku… Sirotinja je najbogatija, ona sve plaća!

Nena
1 godina prije

Зато су “случајно” брже боље оптужили Русију да их је она гађала!
Ђубрад..

SIRIUS
1 godina prije

ajde se malo više dajmo fascinirati prirodom i društvom, ebo rat i holivud i pornjavu…

tuf
1 godina prije

🙂 🙂 🙂 Chronicle of undeclared Ukrainian aggression against NATO. 1. March 2 – Ukrainian S-300 air defense system destroyed a Romanian MiG-21 fighter. The pilot is dead. 2. March 2 – Ukrainian air defense shot down a Romanian military transport helicopter Mi-8, which flew out to look for a MiG-21 fighter shot down by Ukraine. 3. March 3 – Estonian bulk carrier Helt was blown up by a Ukrainian naval mine off the coast of Odessa. Four people are missing. 4. March 10 – Ukrainian UAV Tu-141 “Swift” attacked Zagreb. Luckily, no one died. 5. March 13 – Ukrainian Volkssturm shot down the car of an American journalist from the New York Times, Brent Reno, in the Irpen region, who, according to Iranian intelligence services, worked as a CIA officer in Iraq. 6. September 9 – a Romanian minesweeper was blown up by a Ukrainian naval mine near Constanta.… Čitaj više »

Vojni analitičar
1 godina prije

Đubrad ruska su prije 30 godina ostavili Ukrajincima rakete i dronove “spavače” podlo i pokvareno programirane tako da 2022. gađaju poljske traktore i zagrebačka parkirališta.

Karma
1 godina prije

Ukraina je GMO zemlja sa kuurcosviracem na celu. Lik se roka prahom, zvuci tako. Jadni slaveni tamo. Jadna planetarna krvava prestava.

Ziv je Geza
1 godina prije

Danas tuga na htv dalekovidnici,rusofobi na aparatima, primaju infuzije,nakon sinocnje euforije u iscekivanju napada nato tetkica na rusiji, kad ono, samo jos jedna neprospavana noc u nizu, tuga i ocaj,skrgut zuba i plac.

Jutro nakon neprospavane noci, nato trolovi suznih ociju i izrazito uocljivih podocnjaka, nervozno zvacu tesko zaradjeni sendvic sa frtalj kruha i deset deka parizera,vidno razocarani sapcu jedan drugom, kada i hoce li konacno nato aktivirati taj famozni clanak 5.

Ja cu vam reci gospodo, nece nikada, a ako ga i aktiviraju vi to vidjeti necete, jer ce nakon prve ispaljene rakete na Rusiju, veliki dio Europe ispariti u stratosferu, to znaju i ameri, tako da ce taj famozni clanak 5 i dalje plasiti vrane i idiote koji misle da ce ih nato u slucaju 3.svjetskog rata braniti, pogotovo ove vic drzave poput zapadnog balkana, baltika ili poljske.

burt
1 godina prije

da su htjeli zakuhati situaciju sigurno od svih balističkih i krstarećih raketa nebi koristili protuavionske rakete za napad na ciljeve na kopnu

tihobl
1 godina prije

Nova vijest iz Poljske:

Poljska planira da nastavi da kupuje rusku naftu 2023. godine preko naftovoda “Družba”, uprkos obećanjima vlasti zemlje da će se pridružiti sankcijama EU, piše “Komersant”.
Najveći poljski prerađivač nafte “Orlen” poslao je ponudu ruskoj kompaniji za transport nafte i gasa “Transnjeft” za tri miliona tona nafte kroz naftovod “Družba” 2023. godine, javio je list, pozivajući se na izvor u poljskoj naftnoj industriji.
“Transnjeft” je potvrdio narudžbinu ne precizirajući od kojih kompanija dolazi i tražene količine.

Rimtutituki
1 godina prije

Propade false flag. Nece poljaci da ginu,samo da uzmu pola ukrajine,onako,mufte

Žare
1 godina prije

E onda ništa opušteno, pošto nije projektil ispalen sa ruske teritorije nema veze. Nikom ništa gde je osuda EU o tom napadu, gde su sankcije Ukrajini?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI