fbpx

Prvi svjetski rat je bio isplanirani sukob koji se oteo kontroli i uništio carstva

Prvi svjetski rat

U Parizu je 11. studenog održana velika svečanost povodom obilježavanja stote obljetnice završetka Prvog svjetskog rata. Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u izjavi nekoliko dana ranije naglasio potrebu stvaranja europske vojske, a prošlog tjedna je ideju podržala i njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je rekla “kako bi takva vojska bila jamstvo da u Europi nikada više neće biti rata”.

Možda je studeni 2018. prilika da se prisjetimo da su takva uvjerenja vladala i uoči dva velika svjetska sukoba, iako je poražena strana u Prvom svjetskom ratu, Njemačka u prvom redu, tijekom potpisivanja uvjeta kapitulacije upozorila da to nije mir nego primirje za sljedećih 20 godina, što se obistinilo.

Studeni 2018. je mjesec u kojem se obilježava stota obljetnica završetka Prvog svjetskog rata, ali i 101. obljetnica “Oktobarske revolucije” u Rusiji, koja je počela pobunom 7. studenog 1917. godine, odnosno 25. listopada po starom kalendaru.

Završetak Prvog svjetskog rata je bio izvjestan 4. 11.1918. godine, kada je talijanska ofenziva izazvala potpuno rasulo austrougarske vojske. Vojnici su odbijali naredbe i počeli se vraćati kućama, izazvavši tako proces koji će u roku od nekoliko tjedana dovesti do raspada Austro-Ugarske. U takvim okolnostima Njemačka više nije mogla nastaviti rat. Istovremeno sa savezničkim napadima je u Njemačkoj u studenom izbila revolucija, proglašena je republika i 11. 11.1918. je potpisana kapitulacija njemačke vojske. Time je završen Prvi svjetski rat.

Ruski povjesničar i publicist Nikolaj Starikov tvrdi da su kraj Prvog svjetskog rata i izbijanje “Oktobarske revolucije” izravno povezani. Međutim, odnos između ova dva velika povijesna događaja nije tako linearan i mnogo je zbunjujući nego što se čini na prvi pogled.

Prvi svjetski rat
FOTO: Prvi svjetski rat

“Mi nagađamo o tome tko je organizirao revoluciju, zašto nam je rat bio potreban i kakve zaključke iz svega možemo izvući za danas. Pođimo od činjenice da su za uništenje konkurenata potrebni globalni sukobi i zbog toga u njima ne treba sudjelovati. Tako i danas djeluju naši američki i britanski partneri. Na Bliskom istoku su Sjedinjene Države izravno uključene u sukob, ali najveći dio prljavog posla za Amerikance provode islamistički militanti. Boriti se s tuđim rukama je glavna vještina i ključni cilj svakog političara u bilo kojem razdoblju. Uoči Prvog svjetskog rata je situacija bila mnogo složenija nego danas”, kaže Nikolaj Starikov.

Danas vidimo tri središta moći. To su Sjedinjene Države, Rusija, Kina i nekakav polucentar u obliku Europske unije. Uoči Prvog svjetskog rata je postojalo Rusko Carstvo, Njemačko Carstvo, Austro-Ugarsko Carstvo, Britansko Carstvo, a postojali su i snažna Francuska i Sjedinjene Države. Zbog toga je voditi politiku bila velika umjetnost. U toj situaciji, kako bi se uništili Njemačka i Rusija u usponu, najbolje rješenje za Veliku Britaniju u to vrijeme je bilo da te dvije zemlje zarate međusobno. U tom spletu okolnosti to je bio glavni lajtmotiv organiziranja pokretanja Prvog svjetskog rata. Zatim je započeo tehnički posao.

Nakon što su se Rusija i Njemačka uvukle u dva suprotstavljena vojna bloka, Britanci su uspjeli izazvati rusko-njemački rat. Međutim, daljnja diplomatska događanja nisu tekla po zamišljenom scenariju koji je napisan u Londonu. Naime, umjesto da ovaj rat ostane lokalan, ona je prerastao u svjetski rat. I obratite pozornost da su se revolucije dogodile u Rusiji, ali i u Njemačkoj. Složena struktura ruskog društva, pomnožena s problemima koji su se pogoršali zbog rata, kao i informativni rat protiv vrhunskih dužnosnika države, neuspjeh na bojištu i dijelom glad koja je pogodila široke slojeve stanovništva, sve zajedno je dovelo do građanske revolucije u veljači, koja, naravno, nije bila nužna. Mnogi su se čimbenici složili u antiruski mozaik i u veljači 1917. godine se naša država urušila”, nastavlja ruski povjesničar i publicist.

Podsjetimo da je za početak “Novembarske revolucije” u Njemačkoj smatra pobuna mornara u Kielu 4.11.1918. godine, koja je potaknula niz sličnih događaja širom Njemačke, odnosno stvaranje paralelnih organa vlasti po uzoru na ruske “sovjete”. Uslijedila je prisilna abdikacija monarha njemačkih država, cara Wilhelma II, koji je 9.11.1918. pobjegao  u Nizozemsku. Kao što smo rekli, proglašena je republika u  tadašnjem carskom Reichstagu, ali je niz ustanaka zemlju potresao sve do kolovoza 1919. godine.

Nakon svrgavanja cara, socijaldemokratska građanska vlada se uplašila komunista i ljevičarskog ustanka, te je u pomoć pozvala ne samo vojsku, nego i desničarsku miliciju Freikorps, uz čiju su pomoć eliminirani radikalni ljevičari ne samo uBerlinu, nego i ostalim njemačkim pokrajinama, a revolucija je ugušena.

Ako pogledamo datume izbijanja komunističkih revolucija, 4. 11.1918. godine u Kielu i godinu dana ranije, 7. 11.1917. u Petrogradu, gdje su također mornari “Krstarice Aurora” odbili zapovijed Kerenskog, te isploviti i usmjeriti topove prema Zimskom dvorcu, reći da ova dva događa nisu na neki način povezana bi bilo naivno, što sugerira i Nikolaj Starikov.

krstarica Aurora brod oktobarska revolucija
FOTO: Krstarica Aurora

“Oktobar 1917. je zapravo posljedica onoga što se dogodilo u veljači, revolucije nakon koje je 16. 3.1917. abdicirao car Nikola II. Kako je rat završio Njemačkoj? Općenito, Njemačka nije ni imala šanse za osvajanje ovog rata, što je mišljenje čelnika njemačke države u to vrijeme. U najboljem slučaju, htjeli su sve svesti na izvlačenje i nije bilo govora o pobjedi. I isplanirali su izbaciti Rusiju iz rata, kako bi se lakše postigao dogovor.

Ideja revolucionarne vatre je zapalila Rusiju, ali Nijemci nisu mislili da će se plamen proširiti na njih. Međutim, do studenog 1918. je i njemačka vojska također izgubila borbenu sposobnost. Sporazum, kojeg su Nijemci bili prisiljeni potpisati, više je nalik bezuvjetnoj kapitulaciji.

Ali još nekoliko riječi o događajima u vrijeme rušenja Ruskog, a potom i Njemačkog Carstva. Tada se država Poljska ponovno pojavljuje na karti svijeta i pitanja odnosa između Rusije i Poljske, Poljske i Njemačke, koja su ostala iz vremena Prvog svjetskog rata, otvorila su se u Drugom  svjetskom ratu, ali su to za sve sile bila drugorazredna pitanja”, zaključuje Nikolaj Starikov i upozorava na opasnost kada se velike svjetske sile žele riješiti “konkurencije” izazivajući sukob “negdje drugdje”, kojeg će voditi njihovi opunomoćenici i vazali, a onda izgube kontrolu nad sukobom i on može postati globalni.

Možemo se složiti s njegovom tvrdnjom ili ne, ali ako je prema njegovim istraživanjima točno da je London 1914. htio “samo pratiti sukob” između njemačkog i ruskog tabora, ali se držati po strani, a onda je izgubio kontrolu nad situacijom, analogija s današnjim geopolitičkom previranjima i poticanje otvorenih sukoba od strane Zapada protiv “konkurentskih sila” je više nego jasna.

Izlaganje Nikolaja Starikova (rus.): You Tube

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
116 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
fenix
Gost
fenix
2 godine prije

Bilo bi pošteno spomenuti pored Talijanskog proboja fronta i proboj Solunskog fronta kojeg su uglavnom izvele Srpske snage koji je nista manje potresao A-U monarhiju. Jeste Rusija 1914 – 1917 uradila velike stvari i velike gospodarske reforme ali to nije doprinijelo širem sloju stanovništva i bilo je kasno Rusija je… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  fenix

Spomenuo si Italiju…valja spomenuti da su se pojavili dokumenti koji kažu da je evakuaciju Srpske vojske učinila mornarica Kraljevine Italije a ne Francuzi i drugi “saveznici” Srbije.

Splitexpress
Gost
Splitexpress
2 godine prije
Reply to  fenix

Talijanski front srpske snage nisu vidjele,a austrijske trupe,sastavljene mahom od Hrvata,koji su se predavali na istočnom frontu,bili su dobri na talijanskom,ali su gubili bitke,zahvaljujući u velikoj mjeri neobučenosti i komandama koje nisu razumjeli?Austrija je bila na pragu poraza na talijanskom frontu,ali su tada došli Nijemci sa osam divizija sa zapadnog… Pročitaj više »

Mak
Gost
Mak
2 godine prije
Reply to  fenix

Trebalo bi spomenuti i telegram njemačkog kajzera bugarskom caru, trebalo bi pomenuti i boj na Kosovu, pa i ovaj otpor NATO-u ’99, ali izgleda da neki Sloveni nemaju m#da to priznati , jer bi morali povući svoje bljuvotine po onima koji su glavni sudionici gore pomenutih događaja! Još da dodam,… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Mak

Srbija, a posebno srpska vojska mogu se dičiti 1. svjetskim ratom. Prvo, zakuhali su ga. Da se nisu miješali u terorističku organizaciju u kojoj je bio Gavrilo, ne bi se našli u poziciji da plaču. Drugo, hrabra srpska vojska je “hrabro” zbrisala na Krf i ponovo se pojavila krajem rata.… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Ivo

Nismo ga zakuvali s vama…a ratovali ste protiv nas.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Siniša

Mi smo tada bili dio Austo Ugarskog carstva. A što se tiče kuhanja, tu ste se pokazali i 91. Opet zakuhali i opet popušili.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Ivo

Xahaxa….zahvli Srbima za današnju Hrvatsku.
Za 91. nisam stručnjk, Josip Boljkovac bolje zna kako je krenulo… “rata ne bi bilo da ga mi nismo željeli”.

Mister ?
Gost
Mister ?
2 godine prije
Reply to  Siniša

Zahvali osmanlijama da postojite

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Mister ?

Svima imamo nešto dobro za zahvaliti ali samo vama ništa vala, osim ako se računa da su vas najjači preživjeli.

MNorac
Gost
MNorac
2 godine prije
Reply to  Siniša

Da fino, krasno.

Mister ?
Gost
Mister ?
2 godine prije
Reply to  Ivo

Mene su juce zbog istog komentara brisali..

MNorac
Gost
MNorac
2 godine prije
Reply to  Mak

Da fino, krasno.

Crodaemon
Gost
Crodaemon
2 godine prije

Puno teksta malo podataka 😉

Ana
Gost
Ana
2 godine prije

Planiran je bio, ali se ne bih složila da se “oteo kontroli”, naprotiv. Trajao je kraće nego se to željelo, iako je W. Wilson bio “zamoljen” da produži rat što je moguće duže. TAX-EXEMPT FOUNDATIONS AND THE REECE COMMITTEE https://endalltyranny.wordpress.com/2017/07/13/tax-exempt-foundations-and-the-reece-committee/ Transkript dijela intervjua Norman Dodd – Reece Committee and tax… Pročitaj više »

anti-sistem
Gost
anti-sistem
2 godine prije

WW1 se nije oteo kontroli,cijelo vrijeme je bio pod kontrolom. Elita je namjerno htjela i raspad država i revoluciju u Rusiji i poraz Njemačke. Vlasti svih zemalja tada (ili bar 90%) su samo marionete. Cijeli taj rat je napravljen da se izazove Drugi svjetski,a on da se uvedu razne međunarodne… Pročitaj više »

oddball
Gost
oddball
2 godine prije

hm… Talijani, zapravo ako se dobro sjećam Talijani su više manje razbijeni u bitci kod Kobarida 1917, u listopadu 1918. kod Vittoria Veneta Austro Ugarska i Bjemačka vojska zu bezumno odigali zadnju kocku da završe Italiju, potom sve snage prebace u Francusku i spase što se spasiti da, naravno u… Pročitaj više »

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  oddball

@oddball Realan i točan komentar!

Vučedolac
Gost
Vučedolac
2 godine prije
Reply to  oddball

prijatelju, pa koliko ti imaš godina kad se sjećaš šta je bilo prije 100 godina

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije

Englezi kao sto vidimo nisu krivi. Profesor istorije na Kembridžu ser Ričard Džej Evans, međutim, uveren je da je Srbija glavni krivac. “Srbija je snosila najveću odgovornost za izbijanje Prvog svetskog rata. Srpski nacionalizam i ekspanzionizam bili su najdublje remetilačke sile, a srpska podrška teroristima ‘Crne ruke’ bila je krajnje… Pročitaj više »

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Sada vidimo kada nasi studenti odu na studije u inostranstvo odu kao nasi, a vrate se sa njihovim misljenjem. Ovo je napisao Profesor istorije na Kembridžu sa titulom Ser.

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Ispade Srbija bog među državama. Ni manje države, ni uticajnije. Srbi će do kraja postati najkuratija nacija i sve odreda će pohebati, jer ovolika pažnja utiče na libido. Ja mislim da je naša srpskohrvatska reč sranje nastala od engleske reči ser. A mož biti i obrnuto. Engleska aristokratija po inerciji… Pročitaj više »

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
2 godine prije
Reply to  Helena

Cestitke!

Helena
Gost
Helena
2 godine prije

Ako čestitaš meni, onda hvala, ako nekom drugom, opet hvala u njihovo ime ?

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
2 godine prije
Reply to  Helena

Tebi cestitam jer to zasluzujes.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Helena

Pričaš/ pišeš zidovima Helena.Niko te ne čuje…

Helena
Gost
Helena
2 godine prije

Reč ima svoju vibraciju, Tadmure. Svet se trese od njihovih reči, treba i mi da govorimo što više i što masovnije i čuće se i vredeće.

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije
Reply to  Helena

Postoji pravilo kada cuvas tajnu znas samo ti 1 kada nekom kazes tajnu zna 21 covek/ljudi kada neko nekom kaze tu tajnu zna 321 covek/ljudi tajna se siri progresijom 1, 21, 321, 4321, 54321, 654321, 7654321, 87654321, 987654321 itd. a kvantitet prelazi u kvalitet. Kad kazu neki portal ima samo… Pročitaj više »

aga cija
Gost
aga cija
2 godine prije

Čuje, čuje….još kako jako. Lagani živci. Dosta je da čuje samo jedan ili jedna ( Helena), i evo ti vraga. U nekoga vibracije izazovu mozgovnu manifestacijua, u nekoga spremnost na djelovanje, dejstvovanje…..ma, tko bio da bio!

aga cija
Gost
aga cija
2 godine prije
Reply to  Helena

Bravo Helena!
Ima riječ svoju vibraciju ali, vjeruj mi, puno više bi vibrirali po Principu Gavrilu.

MNorac
Gost
MNorac
2 godine prije
Reply to  aga cija

Da fino, krasno.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Pogledaj kartu Srbije i Austrougarske i broj stanovnika i velicinu vojski i ekonomiju AU i Srb i imaj na umu da je Srbija pre toga izasla iz 2 balkanska rata sa velikim gubitcima. Srbija je najmanje trazila rat.
I sigurno nije naredila ubistvo Ferdinanda.

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
2 godine prije
Reply to  Riddick

Pa, ubica cara, zene mu i nerodjenog djeteta u njoj je prethodno bio preko 20-tak dana u Engleskoj sa svojim jaranima . Zasto i kako znaju oni i MI6 koji je vec tada bio poznat po svom humanitarnom radu.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije

Hm. Oprezno. Postoje i postojale su i onda i druge službe. Ne kažem ni da ni ne. Kad su ono na godišnjicu 1. svj.rata. u Sarajevu izbili nemiri, pazi to, izgorili baš originalni dokumenti o sarajevskom atentatu… Podsjetila bih da je bio još jedan princ sa sličnik idejama (davanje slav.narodima… Pročitaj više »

celinc
Gost
celinc
2 godine prije

@””zene mu i nerodjenog djeteta u njoj””” lepi moj to je ista ona ISTINA sa kuvajtskim bebama,sadamovim oruzjem za masovnim unistavanjem,racak i ostallim dimnim bombama iz demokratskih kujina,u trenutku smrti nesretna Sofija je imala 46 g.do tada je dobila troje dece,jednu cerku i dva sina, rodeni su;1901,1902 i 1904,pre rodenja… Pročitaj više »

милан
Gost
милан
2 godine prije

Глупости ,Гаврило Принцип никад није био у иностранству ако се ту не рачуна Србија,а прича да је царица била трудна је измишљотина ,па имала је 46г.

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  милан

A Srbiji Englezi.

MNorac
Gost
MNorac
2 godine prije
Reply to  Riddick

I sigurno nije naredila ubistvo Ferdinanda.

Da fino, krasno je saditi cvijeće

Tink
Gost
Tink
2 godine prije
Reply to  Riddick

Riddick, bas me interesuje ko ti dade ove minuse na ovaj dosta realan komentar, vjerovatno neki zaostali austrougarski casnici?, ziv mi bio.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Englezi su uvijek bili protiv najjače europske kontinentalne sile svoga vremena. Sklapali su paktove protiv nje sa drugom i/ili trećom silom po redu. Mnogo je takvih primjera u povjesti. I sada su protivnici Njemačke. Samo je to još zavijeno u vela. Da se ne ocrtava na prvi pogled. Uglavnom, pri… Pročitaj više »

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
2 godine prije

Sigurnije je biti neprijatelj. Provjereno.

aga cija
Gost
aga cija
2 godine prije

Definitivno je biti bolje prijatelj sa njima i onda ih za svaki slučaj napojiti s novičokom i cijankalijem.

Mat
Gost
Mat
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Englezi se prave ludi ili su stvarno ludi,u svakom slucaju doslo je vrijeme za….lijecenje

Mak
Gost
Mak
2 godine prije
Reply to  Mat

Dovoljno je vidjeti čija je dinastija jedina preživjela i koja i dan danas utiče na svjetsku politiku, prijetnja je bio i njemački kajzer i ruski car!

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  Mak

Ista prica,isto more.

aga cija
Gost
aga cija
2 godine prije
Reply to  Mat

Štos je u tome šta se oni ne prave ludi, nego su po svim pokazateljima i ludi, i degenerici, zlonamjerni, spletkaroši i lažljivci. Uostalom, iz njihovih korjena je napravljena i usa, australija, n. zeland…..Svo zlo od tih vampira

Tink
Gost
Tink
2 godine prije
Reply to  aga cija

aga cija, potpisujem.

Oko
Gost
Oko
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Gavrilo Princip kao i svi pripadnici Mlade Bosne ( ukljucujuci i Muslimane ) se na sudjenju nisu uopste izjasnili kao Srbi nego kao Jugosloveni i svoju borbu su pravdali recima da se bore za ujedinjenje svih Juznih Slovena u jednu drzavu jer je prirodno da ljudi koji govore isti jezik,dele… Pročitaj više »

Tink
Gost
Tink
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Ako je to izjavio ser Ricard, tu nesme imati nikakvi sumnji, oni su dzentlmeni kao sto znamo vec vise stotina godina, mnogi su to osetili na svojoj kozi.

Tuberajt
Gost
Tuberajt
2 godine prije

Kad se rat bude vodio na engleskom tlu, onda cu povjerovati da se je rat oteo kontroli. A dotad je za me sve namjestaljka.

Gortan
Gost
Gortan
2 godine prije

Još jedno baljezganje u nepresušnom nizu buržoaskih i okoloburžoaskih ” istoričara “…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Teza je da Britanci sami uopće nisu imali namjeru ratovati. Što mi se čini logičnim. A ove koji računaju Srbiju i gdje je i Kajo bila i prošla su bolesnici. koji svoj identitet i pobjede ili poraze vrednuju na temelju onoga što jeste ili nije učinila Srbija. Bolesno.

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
2 godine prije

Preporucujem da procitas F.William Engdahl:’Stoljece rata’. Mozda ces malo drugacije gledati na dogadjanja i I SR.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije

O, jest. Engleska je i te kako imala tu želju. Postoje radovi britanskih povjesničara koji to dokazuju. I sa analizom bitaka, npr.na Somi kad je u prvom danu poginulo 50000 Engleza koje je neki poznat po gluposti general tjerao na juriše na njemačke rovove…na Verdenu i dan danas raste čudne… Pročitaj više »

Splitexpress
Gost
Splitexpress
2 godine prije

Prvi svjetski rat nije bio isplaniran,cijeli niz događaja to potvrđuje?Npr.Srbi su naručili u Francuskoj 250000 pušaka i 10 milijuna metaka,kako Francuzi nisu imali kapaciteta prebacili su posao austrijskom Manlicheru a ovi su narudžbu isporučili pola godine prije rata?Austrijska vojska nije dobila ni jednu bitku,sve je izgubila, čak i od uboge… Pročitaj više »

Kurjaca
Gost
Kurjaca
2 godine prije
Reply to  Splitexpress

Ti mislis da je 40 metaka po pusci promjenilo ratni ishod sukoba izmesju au i Srbije

Splitexpress
Gost
Splitexpress
2 godine prije
Reply to  Kurjaca

Ne,ali da je rat bio planiran Austrija nikada nebi isporučila oružje?

celinc
Gost
celinc
2 godine prije
Reply to  Splitexpress

osnovna puska srpske vojske na kraju 19 i pocetkom 20 veka je mauzer” M-1899,nadruzba od 120.000 je porucena 1899 u u nemackoj fabrici DVM (Deutsche Waffen und Munitionsfabriken) i do kraja 1900. su stigle u srbiju, istovremeno u Belgiji, u firmi FN kupljeno je 45 miliona metaka za istu pusku,ta… Pročitaj više »

Maja
Gost
Maja
2 godine prije

stivo – hidden history by msm publishing od engl povjesnicara g. docherty & j. mcgregor govori u svim detaljima kako je vec vise od desetljeca isplaniran taj rat. kako je engl. elita zeljela sprijeciti tehnol razvoj njemacke i rusije. pa i njihovo zblizavanje. kako je kralj edvard, iako krvno povezan… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Maja

Teško mi je zamisliti da bi takve stvari, i da ih je bilo dospjevale do engleskog ili ruskog tiska, a da bi baš navedeni Durckman reagirao…
Ali ako je to pisano sad , namjere su jasne i vidljive…
Evo, Francuzi danas prihvatili zakon protiv ‘fake newsa’…sigurno liči na onaj Danski…

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije

Nevjerojatno je koliko se pažnje daje Srbiji i to sve nakon svi geopolitičkih zbivanja sve do danas. Kada ljudi vide što i kako se radi. Što su pijuni, što su proxy ratovi, što su vazali…Pa zar itko može biti toliko naivan i misliti da je Srbija isplanirala rat?

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Mercury

Hm. Pa sad. Srbija je dvaput ‘nagazila na žulj’ Vatikanu, jednom u 16. ili 17. st. kad su’ minirali’ pokušaje ujedinjenja Crkvi- vidjeli su tada na Istoku da neće moći sami protiv Turaka, drugi put je kralj Aleksandar imao ideje spajanja Crkvi, kojom prigodom su prote i arhiđakoni dobili po… Pročitaj više »

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Ubila se tema za trolanje na balkanski način.I kako vidim nimalo se ne dangubi.Radi se pun gas,aktivirali se likovi kojih inače nema ,samo u se jave u ovakvim prilikama.

MNorac
Gost
MNorac
2 godine prije

Radi se pun gas.
Da fino, krasno je saditi cvijeće, ono miriše

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  MNorac

Da, a ti svakako nisi cveće. Ti si ono čime se cveće đubri. Utuši

Helena
Gost
Helena
2 godine prije

To sam ja zamolila portal da što više pišu o Srbiji, jer se nekima digne samo kad se ta reč pomene, pa navale na tastaturu ko na onu stvar. Nakon što se nalupaju tastature, možda navale i na svoje žene.

Boz
Gost
Boz
2 godine prije

Jel zna neko nesto o Albert Pike-u? https://en.wikipedia.org/wiki/Brigadier_General_Albert_Pike. Navodno postoji neko njegovo pismo u kom je izneo koncept 3 svetska rata, kako ce zapoceti i cemu ce posluziti. Ako je to pismo autenticno sto sam ja citao, to lici na jedan jednostavan plan za one ljude koji bi takav plan… Pročitaj više »

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije
Reply to  Boz

isus je umro u 33. godini.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije

Pisati o nečemu kao što je Prvi svjetski rat je vrlo teško. Na što se ograničiti? Uzroke, trajanje, posljedice? Svaki segment je ogroman. I izaziva kontraverze. Sa svih strana. Evo nešto o izgledu karte svijeta nakon rata. Njemačka je vratila Francuskoj Alzas i Loren. Danskoj sjever Šlezviga. Belgiji Moren. Poljskoj,… Pročitaj više »

MNorac
Gost
MNorac
2 godine prije

Sve primjedbe su dobro došle!

Da fino, krasno je saditi cvijeće, ono miriše i lijepo izgleda

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije

Gibraltar is a British Overseas Territory and headland, on Spain’s south coast. Gibraltar je autonomna prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva. Nalazi se na krajnjem jugu Pirinejskog poluostrva i Evrope, na razmeđi Atlantskog okeana i Sredozemnog mora i leži na istoimenom moreuzu (Gibraltarski moreuz) koji odvaja Evropu i Afriku. Ukupna površina Gibraltara… Pročitaj više »

aga cija
Gost
aga cija
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

G. Bruno, meni izgleda da se ljudi iz bivše YU pomalo osvješćuju i vide kuda se treba svrstavati. I ne vidim da se jako razilazimo osim da se održi nekakva žešća diskusija. Valjda, kad dodjemo svi do dna, morat ćemo skupa prema gore. Među nama, Slavenima rade podjelu i sranja… Pročitaj više »

Jurišić maja
Gost
Jurišić maja
2 godine prije

svi su ratovi isplanirani vidljivo je to danas kao možda nikada prije neprestano huškanje amerke i nato-a na sve koji se opiru i ne prihvaćaju njihovu hegemoniju drugi svjetski rat u Evropi bio je pokušaj obračuna sa sovjetima a današnji žurni izlazak uk iz europske unije budi sumnje u neki… Pročitaj više »

Ante
Gost
Ante
2 godine prije

U prvom svjetskom ratu je poginulo toliko puno ljudi da vojska više nije imala koga slati u vojsku. Velik dio sela i gradovi Europe i Rusije ostale su bez muškaraca, ostali su samo starici žene i djeca, plus na to bilo je jako puno osakaćenih ljudi i onih sa psihičkim… Pročitaj više »

Ante
Gost
Ante
2 godine prije
Reply to  Ante

Osim toga rat je započet da se razbije autrugorsko carstvo, i što je ostalo od otomanskoga carstva.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Ante

glavni uzrok bio je suzbijanje njemackog tehnoloskog napretka, suzbijanje probudjene rusije, te priblizavanje njemacke i rusije. pokretanjem srba na pobunu, dobili su i njemacku na tanjuru. cisti domino efekt. ali isplaniran i usmjeravan. u 2. svj. ratu ista stvar sa stvaranjem zidovske drzave na kraju.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

“Na suđenju je ustanovljeno da je Princip pucao dva puta. Na prestolonaslednikovoj uniformi u Beču vide se, međutim, rupe od dva metka. Jednim je ubijena njegova supruga Sofija, jednim je ranjen Oskar Poćorek, a jedan je udario o krov kola. To je pet. Balističari bi trebalo u nekom obnovljenom postupku… Pročitaj više »

MNorac
Gost
MNorac
2 godine prije
Reply to  Siniša

“Na suđenju je ustanovljeno da je Princip pucao dva puta.

Da fino, krasno je saditi cvijeće, ono miriše i lijepo izgleda,radost za dušu

Tink
Gost
Tink
2 godine prije
Reply to  Siniša

Sinisa, yreba napomenuti da je taj dan u Sarajevu pre ubistva Ferdinanda bio jos jedan pokusaj atentata samo sat pre ovog Principovog. U pucnjavi i opstem metezu prestolonaslednik je sklonjen u ako se ne varam u gradsku skupstinu. I zamislite, posle pokusaja atentata ponovo izvedete prestolonaslednika takve carevine da mase… Pročitaj više »

Baba Vanga
Gost
Baba Vanga
2 godine prije

Cak ni ovaj portal ne podnosi istinu i nikada nije cuo za Solunski front i Srbe pa im preporucujem da nepisu takve teme i da ne prekrajaju povjest jer samo napravite haos na komentarima.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  Baba Vanga

Hahah,, pa ti obrisan?!

Baba Vanga
Gost
Baba Vanga
2 godine prije

Hahaaaa i to je za ljude?

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Baba Vanga

Xahhaxa ali valja se priznati da su se extremno snašli u haosu komentara……svaka čast LPu.

Brinda
Gost
Brinda
2 godine prije

Evropa ide po putu Jugoslavije

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Brinda

tako je. prvo sastavi, pa potom rszbij. kao lego kockice.

Baba Vanga
Gost
Baba Vanga
2 godine prije
Reply to  Brinda

Potrvdjujem jer zivim u zapadnoj Evropi?

Ivex
Gost
Ivex
2 godine prije

Srbi serete o važnosti u prvom svjetskom ratu Njemci i su vas pobacali su more kao i u drugom svjetskom ratu Solunu su najvise gubitke imali Francuzi s svojim kolonijalnim vojnicima vasa strasna vojska je samo zadavala probleme saveznicima zato je Vučko na 100 god bio u zadnjim redovima koliko… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Ivex

40% poginulog stanovništva,60% poginulo muške populacije.
Mada si u pravu da su Austrijanci slabi;izgubili su Južni Tirol, Italijani i Srbi polupali carsku vojsku ali i takvi okupiraše Sloveniju Hrvatsku i BiH te ih čvrsto držali

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Ivex

August fon Makenzen (1849-1945), nemački feldmaršal – bio komandant grupe armija na Istočnom frontu, a potom komandovao armijama koje su okupirale Srbiju. Neposredno pre napada na Srbiju obraća se vojnicima: „Vi ne polazite na italijanski, ni na ruski, ni na francuski front. Vi polazite u borbu protiv jednog novog neprijatelja,… Pročitaj više »

MNorac
Gost
MNorac
2 godine prije
Reply to  Riddick

“Ogromna želja vodila je vojnike iz pobede u pobedu. Francuska komora na konjima jedva je stizala francusku pešadiju – govorio je D’Epere”.

Da fino, krasno je saditi cvijeće, ono miriše i lijepo izgleda,radost za dušu i tjelo

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  MNorac

Srpska zastva je jedina zastava koja se viorila iznad Bele kuće u čast pobede u Prvom svetskom ratu.
https://www.google.rs/amp/s/www.b92.net/zivot/vesti.php%3fyyyy=2018&mm=07&dd=28&nav_id=1424173&version=amp

Tink
Gost
Tink
2 godine prije
Reply to  Riddick

Riddick, da dodam i ovaj podatak da je fon Makenzen na kraju rata pred porazom rekao da se moze predati samo srpskoj vojsci i tako je i bilo. On je bio istinski vojnik i sigurno najveci nemacki vojskovodja u velikom ratu.Njegova vojnicka cast se pokazala posle ulaska u Beograd, kada… Pročitaj više »

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  Ivex

Loš pokušaj amnestije za austrougarske ” tetkice” Nije im se ratovalo? Hm.. ali nisu se libili činiti zvjerstva pod tuđom zastavom. Imaj malo poštovanja prema Šabčanima ako ništa drugo. Mačva je unakažena od tih “tetkica” kako ih ti zoveš. Kaplar Joža je vješto skrivao te zločine. Ovo tvoje brbljanje o… Pročitaj više »

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo
2 godine prije

kraljica Viktoria je imala 9 potomaka koji su vladali citavom evropom.
Mogli su se igrat kako su htjeli..
Keiser wilheim ima velike slicnosti sa sadasnjim Trampom.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije

Znaci, i ti si nasjeo na propagandu o kaplaru-zlocincu. Tko bi rekao.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  Zvrk

Ne zvrk. Loše tumačiš napisano, ako se meni obraćaš?! . Nisam ga nazvao zločincem. On je svjedok događaja i nije dozvolio da se o tome govori. Samo to. Ja ne znam je li on direktno učestvovao i nisam ga optužio ali da je njegova ekipa orgijala po Mačvi i Šumadiji… Pročitaj više »

MNorac
Gost
MNorac
2 godine prije

Ja ne znam je li on direktno učestvovao i nisam ga optužio ali da je njegova ekipa orgijala po Odesi znaju i ptice na grani.

Da fino, krasno je saditi cvijeće, ono miriše i lijepo izgleda,radost za dušu i tjelo,ima ga svugdje

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  MNorac

Kod tebe marihuana najbolje miriše..

Baba Vanga
Gost
Baba Vanga
2 godine prije
Reply to  Ivex

Ivex
Uzivaj ?

Zlatko
Gost
Zlatko
2 godine prije

DA apsolutno je bio isplaniran.
Isplaniran od Srpske terorističke organizacije Crna Ruka.
Treba pokrenuti zahtjeve prema Srbiji za ratnu reparaciju. Da plaćaju kao sto je Njemacka placala nakon drugog SV. Rata.

Zlatko
Gost
Zlatko
2 godine prije

P.S. prije par dana na proslavi obljetnice Velikoga rata. Civilizirani svijet i saveznici su JASNO I GLASNO pokazali šta misle o Srpskoj ulozi u Velikom ratu. Ili kako mi kažemo Prvom SV. Ratu.

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  Zlatko

Jasno su pokazali sta ih ceka,sve je bilo zbrda zdola,to je osveta Srbima 100 godisnjicu,ali im ne prolazi.Pariz gori, a uskoro ce i Berlin.
Razjebala im se tri carstva,pa su napred bili predstavnici koji su izgubili rat i carstvo.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik