Prvi svjetski rat je bio isplanirani sukob koji se oteo kontroli i uništio carstva

Prvi svjetski rat
115 komentara

U Parizu je 11. studenog održana velika svečanost povodom obilježavanja stote obljetnice završetka Prvog svjetskog rata. Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u izjavi nekoliko dana ranije naglasio potrebu stvaranja europske vojske, a prošlog tjedna je ideju podržala i njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je rekla “kako bi takva vojska bila jamstvo da u Europi nikada više neće biti rata”.

Možda je studeni 2018. prilika da se prisjetimo da su takva uvjerenja vladala i uoči dva velika svjetska sukoba, iako je poražena strana u Prvom svjetskom ratu, Njemačka u prvom redu, tijekom potpisivanja uvjeta kapitulacije upozorila da to nije mir nego primirje za sljedećih 20 godina, što se obistinilo.

Studeni 2018. je mjesec u kojem se obilježava stota obljetnica završetka Prvog svjetskog rata, ali i 101. obljetnica “Oktobarske revolucije” u Rusiji, koja je počela pobunom 7. studenog 1917. godine, odnosno 25. listopada po starom kalendaru.

Završetak Prvog svjetskog rata je bio izvjestan 4. 11.1918. godine, kada je talijanska ofenziva izazvala potpuno rasulo austrougarske vojske. Vojnici su odbijali naredbe i počeli se vraćati kućama, izazvavši tako proces koji će u roku od nekoliko tjedana dovesti do raspada Austro-Ugarske. U takvim okolnostima Njemačka više nije mogla nastaviti rat. Istovremeno sa savezničkim napadima je u Njemačkoj u studenom izbila revolucija, proglašena je republika i 11. 11.1918. je potpisana kapitulacija njemačke vojske. Time je završen Prvi svjetski rat.

Ruski povjesničar i publicist Nikolaj Starikov tvrdi da su kraj Prvog svjetskog rata i izbijanje “Oktobarske revolucije” izravno povezani. Međutim, odnos između ova dva velika povijesna događaja nije tako linearan i mnogo je zbunjujući nego što se čini na prvi pogled.

Prvi svjetski rat
FOTO: Prvi svjetski rat

“Mi nagađamo o tome tko je organizirao revoluciju, zašto nam je rat bio potreban i kakve zaključke iz svega možemo izvući za danas. Pođimo od činjenice da su za uništenje konkurenata potrebni globalni sukobi i zbog toga u njima ne treba sudjelovati. Tako i danas djeluju naši američki i britanski partneri. Na Bliskom istoku su Sjedinjene Države izravno uključene u sukob, ali najveći dio prljavog posla za Amerikance provode islamistički militanti. Boriti se s tuđim rukama je glavna vještina i ključni cilj svakog političara u bilo kojem razdoblju. Uoči Prvog svjetskog rata je situacija bila mnogo složenija nego danas”, kaže Nikolaj Starikov.

Danas vidimo tri središta moći. To su Sjedinjene Države, Rusija, Kina i nekakav polucentar u obliku Europske unije. Uoči Prvog svjetskog rata je postojalo Rusko Carstvo, Njemačko Carstvo, Austro-Ugarsko Carstvo, Britansko Carstvo, a postojali su i snažna Francuska i Sjedinjene Države. Zbog toga je voditi politiku bila velika umjetnost. U toj situaciji, kako bi se uništili Njemačka i Rusija u usponu, najbolje rješenje za Veliku Britaniju u to vrijeme je bilo da te dvije zemlje zarate međusobno. U tom spletu okolnosti to je bio glavni lajtmotiv organiziranja pokretanja Prvog svjetskog rata. Zatim je započeo tehnički posao.

Nakon što su se Rusija i Njemačka uvukle u dva suprotstavljena vojna bloka, Britanci su uspjeli izazvati rusko-njemački rat. Međutim, daljnja diplomatska događanja nisu tekla po zamišljenom scenariju koji je napisan u Londonu. Naime, umjesto da ovaj rat ostane lokalan, ona je prerastao u svjetski rat. I obratite pozornost da su se revolucije dogodile u Rusiji, ali i u Njemačkoj. Složena struktura ruskog društva, pomnožena s problemima koji su se pogoršali zbog rata, kao i informativni rat protiv vrhunskih dužnosnika države, neuspjeh na bojištu i dijelom glad koja je pogodila široke slojeve stanovništva, sve zajedno je dovelo do građanske revolucije u veljači, koja, naravno, nije bila nužna. Mnogi su se čimbenici složili u antiruski mozaik i u veljači 1917. godine se naša država urušila”, nastavlja ruski povjesničar i publicist.

Podsjetimo da je za početak “Novembarske revolucije” u Njemačkoj smatra pobuna mornara u Kielu 4.11.1918. godine, koja je potaknula niz sličnih događaja širom Njemačke, odnosno stvaranje paralelnih organa vlasti po uzoru na ruske “sovjete”. Uslijedila je prisilna abdikacija monarha njemačkih država, cara Wilhelma II, koji je 9.11.1918. pobjegao  u Nizozemsku. Kao što smo rekli, proglašena je republika u  tadašnjem carskom Reichstagu, ali je niz ustanaka zemlju potresao sve do kolovoza 1919. godine.

Nakon svrgavanja cara, socijaldemokratska građanska vlada se uplašila komunista i ljevičarskog ustanka, te je u pomoć pozvala ne samo vojsku, nego i desničarsku miliciju Freikorps, uz čiju su pomoć eliminirani radikalni ljevičari ne samo uBerlinu, nego i ostalim njemačkim pokrajinama, a revolucija je ugušena.

Ako pogledamo datume izbijanja komunističkih revolucija, 4. 11.1918. godine u Kielu i godinu dana ranije, 7. 11.1917. u Petrogradu, gdje su također mornari “Krstarice Aurora” odbili zapovijed Kerenskog, te isploviti i usmjeriti topove prema Zimskom dvorcu, reći da ova dva događa nisu na neki način povezana bi bilo naivno, što sugerira i Nikolaj Starikov.

krstarica Aurora brod oktobarska revolucija
FOTO: Krstarica Aurora

“Oktobar 1917. je zapravo posljedica onoga što se dogodilo u veljači, revolucije nakon koje je 16. 3.1917. abdicirao car Nikola II. Kako je rat završio Njemačkoj? Općenito, Njemačka nije ni imala šanse za osvajanje ovog rata, što je mišljenje čelnika njemačke države u to vrijeme. U najboljem slučaju, htjeli su sve svesti na izvlačenje i nije bilo govora o pobjedi. I isplanirali su izbaciti Rusiju iz rata, kako bi se lakše postigao dogovor.

Ideja revolucionarne vatre je zapalila Rusiju, ali Nijemci nisu mislili da će se plamen proširiti na njih. Međutim, do studenog 1918. je i njemačka vojska također izgubila borbenu sposobnost. Sporazum, kojeg su Nijemci bili prisiljeni potpisati, više je nalik bezuvjetnoj kapitulaciji.

Ali još nekoliko riječi o događajima u vrijeme rušenja Ruskog, a potom i Njemačkog Carstva. Tada se država Poljska ponovno pojavljuje na karti svijeta i pitanja odnosa između Rusije i Poljske, Poljske i Njemačke, koja su ostala iz vremena Prvog svjetskog rata, otvorila su se u Drugom  svjetskom ratu, ali su to za sve sile bila drugorazredna pitanja”, zaključuje Nikolaj Starikov i upozorava na opasnost kada se velike svjetske sile žele riješiti “konkurencije” izazivajući sukob “negdje drugdje”, kojeg će voditi njihovi opunomoćenici i vazali, a onda izgube kontrolu nad sukobom i on može postati globalni.

Možemo se složiti s njegovom tvrdnjom ili ne, ali ako je prema njegovim istraživanjima točno da je London 1914. htio “samo pratiti sukob” između njemačkog i ruskog tabora, ali se držati po strani, a onda je izgubio kontrolu nad situacijom, analogija s današnjim geopolitičkom previranjima i poticanje otvorenih sukoba od strane Zapada protiv “konkurentskih sila” je više nego jasna.

Izlaganje Nikolaja Starikova (rus.): You Tube

prvi svjetski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
115 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
fenix
5 godine prije

Bilo bi pošteno spomenuti pored Talijanskog proboja fronta i proboj Solunskog fronta kojeg su uglavnom izvele Srpske snage koji je nista manje potresao A-U monarhiju. Jeste Rusija 1914 – 1917 uradila velike stvari i velike gospodarske reforme ali to nije doprinijelo širem sloju stanovništva i bilo je kasno Rusija je u to doba bila apsolutistička caristicka monarhija sa nesposobnim i potpuno nemotiviran plemstvom za bilo sto(govorimo o već zagazenom 20 vijeku). Ruska carska vojska je se zapravo dobro pokazala u prvom ratu ali nesposobna komanda koju je sačinjavalo to isto plemstvo nije moga to da iskoristi da je Bursiljov tokom svoje ofenzive dobio pomoć koju je tražio i da je na sjeveru pokrenuta ofenziva koja je trebala samo vezati Njemačke snage on bi vjerovatno došao do Budimpešte i time uništio A-U. Nije pošteno govoriti da je prvi rat uništio Rusko carstvo kao sto je to bio slučaj sa Osmanskim i… Čitaj više »

Crodaemon
5 godine prije

Puno teksta malo podataka 😉

Ana
5 godine prije

Planiran je bio, ali se ne bih složila da se “oteo kontroli”, naprotiv.
Trajao je kraće nego se to željelo, iako je W. Wilson bio “zamoljen” da produži rat što je moguće duže.

TAX-EXEMPT FOUNDATIONS AND THE REECE COMMITTEE
https://endalltyranny.wordpress.com/2017/07/13/tax-exempt-foundations-and-the-reece-committee/

Transkript dijela intervjua
Norman Dodd – Reece Committee and tax exempt foundations
https://ibb.co/c1Zhpq

Svo ovo s*anje je puno dublje i nikada se ratovi ne vode samo fizički, na bojištu.

anti-sistem
5 godine prije

WW1 se nije oteo kontroli,cijelo vrijeme je bio pod kontrolom. Elita je namjerno htjela i raspad država i revoluciju u Rusiji i poraz Njemačke. Vlasti svih zemalja tada (ili bar 90%) su samo marionete. Cijeli taj rat je napravljen da se izazove Drugi svjetski,a on da se uvedu razne međunarodne org. (EU,NATO,UN…) i porobe slobodne države.

giordano bruno
5 godine prije

Englezi kao sto vidimo nisu krivi. Profesor istorije na Kembridžu ser Ričard Džej Evans, međutim, uveren je da je Srbija glavni krivac.

“Srbija je snosila najveću odgovornost za izbijanje Prvog svetskog rata.
Srpski nacionalizam i ekspanzionizam bili su najdublje remetilačke sile, a srpska podrška teroristima ‘Crne ruke’ bila je krajnje neodgovorna.
Austrougarska snosi malo manju odgovornost zbog panične i preterane reakcije na ubistvo naslednika habsburškog trona”, smatra on.

Tuberajt
5 godine prije

Kad se rat bude vodio na engleskom tlu, onda cu povjerovati da se je rat oteo kontroli. A dotad je za me sve namjestaljka.

Gortan
5 godine prije

Još jedno baljezganje u nepresušnom nizu buržoaskih i okoloburžoaskih ” istoričara “…

Laki Topalović
5 godine prije

Teza je da Britanci sami uopće nisu imali namjeru ratovati. Što mi se čini logičnim. A ove koji računaju Srbiju i gdje je i Kajo bila i prošla su bolesnici. koji svoj identitet i pobjede ili poraze vrednuju na temelju onoga što jeste ili nije učinila Srbija. Bolesno.

Splitexpress
5 godine prije

Prvi svjetski rat nije bio isplaniran,cijeli niz događaja to potvrđuje?Npr.Srbi su naručili u Francuskoj 250000 pušaka i 10 milijuna metaka,kako Francuzi nisu imali kapaciteta prebacili su posao austrijskom Manlicheru a ovi su narudžbu isporučili pola godine prije rata?Austrijska vojska nije dobila ni jednu bitku,sve je izgubila, čak i od uboge Srbije dva puta,ali je zato imala Nijemce koji bi došli u pomoć i rastjerali sve!Tako je bilo i na talijanskom frontu,Austrija je pušila i sa Borojevicem ali onda su došli Nijemci sa osam divizija sa zapadnog fronta i odbacili Talijane u tri dana od Kobarida do rijeke Piave?Ali su onda zaustavili napad zbog prekinutih linija opskrbe a potom vratili trupe Nazad na zapadni front a u Italiji je ta linija dočekala kraj rata?

Maja
5 godine prije

stivo – hidden history by msm publishing od engl povjesnicara g. docherty & j. mcgregor govori u svim detaljima kako je vec vise od desetljeca isplaniran taj rat. kako je engl. elita zeljela sprijeciti tehnol razvoj njemacke i rusije. pa i njihovo zblizavanje. kako je kralj edvard, iako krvno povezan sa njem. i rus. kraljem,, ipak bio spreman, zabiti im noz u ledja. luntu na balkanu je bez znanja ruske elite podmetnuo rus alexandar iswolski, agent engl. elite. dobili su srbe na pobunu protiv austrije, prije toga su sa interesom promatrali genocide i masakre u toj balkanskoj zabiti, posebno srba nad hrvatima za shs kraljevine. srbima su naravno dali obecanja, poduprvsi njihovu veliku srbiju. poslije atentata su nahuskali bec na jaci ultimatum ( becu nije bilo do rata, samo do kazne po radikale), a srbima su istovremeno diktirali odgovor becu. istovremeno su huskali i ruse (njima su nudilu bospor kao… Čitaj više »

Mercury
5 godine prije

Nevjerojatno je koliko se pažnje daje Srbiji i to sve nakon svi geopolitičkih zbivanja sve do danas. Kada ljudi vide što i kako se radi. Što su pijuni, što su proxy ratovi, što su vazali…Pa zar itko može biti toliko naivan i misliti da je Srbija isplanirala rat?

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Ubila se tema za trolanje na balkanski način.I kako vidim nimalo se ne dangubi.Radi se pun gas,aktivirali se likovi kojih inače nema ,samo u se jave u ovakvim prilikama.

Boz
5 godine prije

Jel zna neko nesto o Albert Pike-u? https://en.wikipedia.org/wiki/Brigadier_General_Albert_Pike. Navodno postoji neko njegovo pismo u kom je izneo koncept 3 svetska rata, kako ce zapoceti i cemu ce posluziti. Ako je to pismo autenticno sto sam ja citao, to lici na jedan jednostavan plan za one ljude koji bi takav plan zajedno u tisini izvrsavali, a ti ljudi bi bili izuzetno uticajni, povezani i rasporedjeni na najvaznije pozicije po celom svetu. A znamo da ima takvih ljudi. Albert je bio Mason 33.reda.

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Pisati o nečemu kao što je Prvi svjetski rat je vrlo teško. Na što se ograničiti? Uzroke, trajanje, posljedice? Svaki segment je ogroman. I izaziva kontraverze. Sa svih strana. Evo nešto o izgledu karte svijeta nakon rata. Njemačka je vratila Francuskoj Alzas i Loren. Danskoj sjever Šlezviga. Belgiji Moren. Poljskoj, nastaloj od ruskog, austrijskog i pruskog djela ranije raskomadane bivše kraljevine Poljske, pripali su i Poznanj, dio Šleske i gotovo cijela zapadna Pruska, kroz koju su Poljaci dobili koridor na Baltičko more. Dancing (Gdanjsk) je bio pod upravom Društva naroda. Litva je dobila Memel, Čehoslovačkoj je vraćen Hlučin. Versajskim ugovorom Njemačka se morala odreći svih svojih kolonija, prihvatiti demilitarizaciju Rajnske oblasti. Austro-Ugarska se raspala. Madžari i Nijemci Dvojne monarhije obrazovali su posebne države unutar svojih etničkih granica. Slovenci, Hrvati, Srbi, Muslimani, sa Srbijom i Crnom Gorom, Kraljevinu SHS. Česi i Slovaci sa potkarpatskim Rusinima (Ukrajincima) Čehoslovačku, Rumunji iz Bukovine, Transilvanije… Čitaj više »

giordano bruno
5 godine prije

Gibraltar is a British Overseas Territory and headland, on Spain’s south coast. Gibraltar je autonomna prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva. Nalazi se na krajnjem jugu Pirinejskog poluostrva i Evrope, na razmeđi Atlantskog okeana i Sredozemnog mora i leži na istoimenom moreuzu (Gibraltarski moreuz) koji odvaja Evropu i Afriku. Ukupna površina Gibraltara iznosi 6,843 km2, a na sjeveru se graniči sa Španijom. Historijski je bio veoma važna vojna baza za Britance, a i danas se ovdje nalazi baza Kraljevske mornarice. Ne mozes uci u Sredozemno more, a da te Britanci ne vide, samo sto ne naplacuju ulaz. Ne mogu neke ljude ovde da shvatim, svi smo dosli ovde da se druzimo i znamo sta je sve bilo i mesto da nadjemo nacin da nas opet ne zavade dok je jos mir, mi se za he ba va mo, kao da opet ne moze neka budala da podmetne pozar da svi planemo. Kao… Čitaj više »

Jurišić maja
5 godine prije

svi su ratovi isplanirani vidljivo je to danas kao možda nikada prije neprestano huškanje amerke i nato-a na sve koji se opiru i ne prihvaćaju njihovu hegemoniju drugi svjetski rat u Evropi bio je pokušaj obračuna sa sovjetima a današnji žurni izlazak uk iz europske unije budi sumnje u neki novi obračun u evropi

Ante
5 godine prije

U prvom svjetskom ratu je poginulo toliko puno ljudi da vojska više nije imala koga slati u vojsku. Velik dio sela i gradovi Europe i Rusije ostale su bez muškaraca, ostali su samo starici žene i djeca, plus na to bilo je jako puno osakaćenih ljudi i onih sa psihičkim problemima. Među vojskom zavladala je bolest zaraze zbog nehigijenskih uvjeta. Sve to je pridonijelo kraju rata. Ali da nema atomskih bombi danas bi opet ratovali i sjedili bi u rovovima ispred rusije i kine.

Siniša
5 godine prije

“Na suđenju je ustanovljeno da je Princip pucao dva puta. Na prestolonaslednikovoj uniformi u Beču vide se, međutim, rupe od dva metka. Jednim je ubijena njegova supruga Sofija, jednim je ranjen Oskar Poćorek, a jedan je udario o krov kola. To je pet. Balističari bi trebalo u nekom obnovljenom postupku da vide kako je moguće s dva metka pogoditi toliko ljudi… taj atentat bio četvrti na Ferdinanda za dve godine. Prvi je bio na otvaranju jedne fabrike u Salcburgu, drugi na dvoru, treći na vojnoj paradi u Češkoj. Kako kaže, mnogi su imali interes da austrougarski prestolonaslednik nestane – od nemačkog cara, koji je bio kivan zbog Sofijinih izjava da će protestante prevesti u katolike, do Rotšildove banke, kojoj je Franc Ferdinand pretio da će povući sav novac. Neposredno pred ubistvo izvesni meksički plaćeni ubica podigao je 10.000 dolara upravo iz te banke i otišao pod velom tajne put Sarajeva.… Čitaj više »

Baba Vanga
5 godine prije

Cak ni ovaj portal ne podnosi istinu i nikada nije cuo za Solunski front i Srbe pa im preporucujem da nepisu takve teme i da ne prekrajaju povjest jer samo napravite haos na komentarima.

Brinda
5 godine prije

Evropa ide po putu Jugoslavije

Ivex
5 godine prije

Srbi serete o važnosti u prvom svjetskom ratu Njemci i su vas pobacali su more kao i u drugom svjetskom ratu Solunu su najvise gubitke imali Francuzi s svojim kolonijalnim vojnicima vasa strasna vojska je samo zadavala probleme saveznicima zato je Vučko na 100 god bio u zadnjim redovima koliko je Solunski front bio važan govori podatak da su Britanci i Fracuzi poslali kolonijalne trupe sastavljene od Afrikanca i Indijaca. Nesposobna Aust -Ug vojska sastavljena od tetkica Austrijskih zatim Bosanaca i Hrvata kojima se bas nije ratovalo za aus interese ali kada je u igru ušla 11 Njemačka Armija pobacali su vas more

Zlatko
5 godine prije

DA apsolutno je bio isplaniran.
Isplaniran od Srpske terorističke organizacije Crna Ruka.
Treba pokrenuti zahtjeve prema Srbiji za ratnu reparaciju. Da plaćaju kao sto je Njemacka placala nakon drugog SV. Rata.

Zlatko
5 godine prije

P.S. prije par dana na proslavi obljetnice Velikoga rata. Civilizirani svijet i saveznici su JASNO I GLASNO pokazali šta misle o Srpskoj ulozi u Velikom ratu. Ili kako mi kažemo Prvom SV. Ratu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI