Povijesni poučak – Hoće li Izrael i baltičke zemlje uništiti SAD i NATO?

Pitanja oko kojih se ne slažu - G20
63 komentara

Velike su nacije uništene zbog malih zemalja koje su pokušale zaštititi. Iako je povijest mnogo složenija od ove pojednostavljene verzije, Belgija je uništila Britansko Carstvo, a Srbija Rusko carstvo. Može li sada Izrael uništiti SAD? A što je s NATO paktom?

Koliko često su male države, kojima su  zaštitu željele pružiti velike zemlje, upropastila “zaštitnike” i donijele im nesreću? U povijesti je bilo i takvih slučajeva. Zašto? Budući da su te zemlje često bile mnogo agresivnije zbog njihovih “jakih zaštitnika”, izazivale su velike ratove. Vjerojatno bi Prvi svjetski rat izbio i bez Srbije, ali je slučaj htio da Srbija 1914. ostane upamćena u povijesti da je započela rat s Austro-Ugarskom, koji je doveo do raspada Ruskog Carstva. Dobro, interes Ruskog Carstva u Prvom svjetskom ratu je bio rješavanje “Istočnog pitanja” i uspostavljanje stroge kontrola nad tjesnacem Bospor, što su stare geopolitičke potrebe Rusije, ali je car podržao Beograd u protivljenju ultimatumu Beča i za tri godine je Rusko Carstvo prestalo postojati.
Ili Poljska 1939. godine, koju je Berlin u mogao pobijediti za nekoliko tjedana, ušla je u rat s nacističkom Njemačkom.

Velika Britanija se službeno uključila u Prvi svjetski rat uglavnom zbog Belgije, kojoj je obećala da će je zaštititi.

Ali kraljevstvo Belgije nije bilo nimalo “galantno”. Samo četiri godine prije izbijanja rata je međunarodni pritisak prisilio belgijskog kralja Leopolda na okončanje 30 godina genocida u srcu Afrike, Belgijskom Kongu, kasnije poznatog kao Zair, a danas kao Demokratska Republika Kongo.

Bio je to jedan od najgorih genocida i primjera masovnog ubijanja u ljudskoj povijesti. Belgijanci su u Kongu tijekom 30 godina ubili oko 10 milijuna ljudi, samo kako bi opljačkali sva prirodna bogatstava i resurse.

Velika Britanija je 1914. ipak ušla u rat kako bi zaštitila nasljednike istinskog genocidnog režima u maloj Belgiji. Ipak, taj sukob je ubio, osakatio ili doveo do prerane smrti od ozljeda jednog od tri Britanca u dobi između 18 i 45 godina.

Kao što je veliki britanski novinar i romanopisac Cecil Scott Forester kasnije u svojoj knjizi “General” napisao, Englezi su zbog tog rata umirali u većem broju i brže nego u bilo koje doba, još od epidemije Crne kuge 570 godina ranije.

Pouka o opsesivnoj zabrinutosti za male i neodgovorne zemlje da velike nacije i carstva nepotrebno srljaju ka vlastitom uništenju. To se posebno pokazalo četvrt stoljeća kasnije, kada su Britanija i Francuska 1939. ušle u rat s nacističkom Njemačkom za obranu Poljske.

Britanski povjesničar Paul Johnson je istaknuo da je ’30-ih godina prošlog stoljeća u Poljskoj vladao rasistički režim koji je sustavno provodio progon protiv Rusa, Ukrajinaca i Židova, gotovo identičan onome kojeg su bijeli supremacionisti provodili u Južnoj Africi u 20. stoljeću.

Ipak, Poljaci, koji su prethodno vodili uspješne agresije kako bi okupirali teritorije Litve, Čehoslovačke, pa čak i Sovjetskog Saveza 1920. godine, tada odbijaju surađivati sa Sovjetskim Savezom, jedinom vojskom koja je bila vojno sposobna suprotstaviti se nacističkom napadu. Britanci i Francuzi su se složili s Poljacima, ali nisu uspjeli poduzeti niti jedinu vjerodostojnu akciju koja bi mogla spriječiti rat.

Danas se Sjedinjene Države trude ići sudbonosnim putem kojeg su slijedili car Nikolaj II Romanov, Britanci 1914. i zapadni saveznici 1939. godine. Sjedinjene Države se zalažu za obranu Poljske, Litve, Estonije i Latvije. Nespretno su se obvezali štititi Ukrajinu i Gruziju. U svakom slučaju, vlade tih zemalja su često žestoko antiruske i sklone ekstremnim i neodgovornim nacionalističkim pritiscima. Ovo su vrlo opasne obveze za jednu nuklearnu supersilu.

Predanost malim narodima velikih gotovo uvijek je opasna. Kao što se kaže, tada rep maše psom, a ne obrnuto i veće nacije žrtvuju vlastite interese samo kako bi zadržale prestiž među malim zemljama koje to ne zaslužuju.

Još gore, velike države kao što su Rusija 1914. ili Velika Britanija i Francuska 1939. godine, bile su uvučene u nejasne lokalne sukobe u kojima nemaju vlastite interese i od kojih ne mogu imati koristi. Naime, čak i ako je Rusko Carstvo sanjalo o vladavini nad Bosporom, to je bilo teško izvodivo. Ipak, svi oni su riskirali da budu uvučeni u svjetske ratove kojima su mogli ili jesu uništili svoje zemlje, u svom osvrtu na dva svjetska rata za portal Strategic Culture Foundation piše Martin Sieff.

A danas? Na primjer, Sjedinjene Američke Države se smatraju neupitnim zaštitnikom Izraela. Čak i ako se situacija ne može usporediti s onima iz gore spomenutih vremena, postoje paralele. Izrael apsolutno pokušava pokrenuti rat protiv Irana i sve više dobiva poticaj iz Washingtona, iz obje velike stranke. Istodobno, NATO sve više podupire i stoji iza malih baltičkih zemalja u istočnoj Europi, kojima je glavni cilj da NATO uđe u rat s Rusijom.

SAD, ali i NATO općenito, trebali bi izvući pouke iz povijesti i nekim manjim državama koje žele zaštititi odrediti granicu, inače im prijeti nestanak. Treći svjetski rat Zapada protiv Rusije, Irana, slijedom toga i Kine i drugih zemalja, svakako bi doveo do uporabe nuklearnog oružja i moderne vojne opreme na svim stranama, ali bi patnje pretrpjelo milijarde ljudi, sa stotinama milijuna mrtvih. A za što? Zato što je velika sila dopustila da njome upravljaju neodgovorni vladari malih naroda, Izraela na prvom mjestu. Naravno, ljude u Americi ionako nitko ništa ne pita kada se donose strateške odluke ove vrste, ali je nevjerojatno da se baš nitko u Washingtonu ne pita čemu sve to?

Obrnuti imperij – SSSR se raspao, ojačao Rusiju i doveo do nepremostivih podjela na Zapadu

drugi svjetski ratNATOprvi svjetski ratSvjetski ratTreći svjetski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
63 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
5 godine prije

Oni koji vladaju novcem organiziraju ratove , drzave su samo statisti , velike da vode ratove a.male da ih zapocinju….

igi
5 godine prije

…glup članak……male države ne izazivaju ratove već velike skrivene iza leđa malih…iliti fake news…nije ww1 izazvala srbija nego AU svojim arogantnim pristupom željnim rata( pok. ferdinand bio je u bosni na promatranju velikih vojnih manevara na granici s srbijom) i to prema državi koja je godinu dana prije vodila balkanske ratove u kojima je izgubila 40% muškog stanovništva….nije njemačka napala YU 1941. već britanska tajna služba koja je preko simovića izazvala intervenciju…ako započne ww3 zbog ukrajinskog rata to neće biti krivnja niti ukrajine niti npr. rusije već britanske i američke obavještajne službe koja je organizirala majdan….ako bude ww3 to neće biti zbog izraela već zbog amerike i interesa američkih hazara koji upravljaju FEDom a posredno i izraelom jer pravi židovi semiti nisu nikada ni vladali izraelom.

28.juni
5 godine prije

Vec su dobro poljuljane i SAD I NATO! Sve je moguce,to odlicno mozemo vidjeti kroz historiju.Brzo zaboravljamo, zbog toga nam se mnoge stvari iz historije i ponavljaju . Ne postujemo UCITELJICU ZIVOTA.

Laki Topalović
5 godine prije

Bi li Srbija ikada odbila ultimatum Beča, nakon što je iskrvarila u dva Balkanska rata i nikako nije imala snage, ni ljudstva za rat protiv 50 milijuna “Austrougara”? Da nije bilo Rusije i , vjerojatno, Londona, naravno, pokušala bi pronaći izlaz i ne bi zaratila. Ovo nisam znao da je London zbog Belgije formalno ušao u rat, iako se bojao rasta njemačke flote i rat je želio. Ali se Britansko carstvo zbog toga raspalo i globalistička elita se preselila u SAD. ne mogu se ovako veliki ratovi staviti u dva reda, ali su navedeni formalni razlozi ulaska u rat s posljedicom da su pala dva carstva i raspalo se Austrougarsko

ray
5 godine prije

Samo sto Srbija nije unistila Rusko carstvo (sem ako carstvom smatrate samo zemlje koje imaju cara, sto je vrlo pogresno, Engleska se nazivala imperijom iako je bila samo kraljevina, iz prostog razloga sto je po geopolitickim atributima zasluzivala tu titulu). Iz Ruskog carstva je nastao SSSR koji je vojno i geopoliticki bio znacajno jaci od Ruskog carstva. Srusila je Austro Ugarsko carstvo. Takodje, nije ratovala Engleska zbog Belgije,nego zbog sebe. Geopoliticki interes Engleske je, da ni jedna velika zemlja ne zauzme njen “sesnaesterac” koji cini prostor blizu La Mansa, dakle Belgiju i Holandiju. Tekst ge generalno netacan jer pociva na pogresnim primesama. Sta je bolelo uvo Engleze sto su Belgijanci istrebljivale crnce po Africi, pa i oni su to radili, i ne samo po Africi vec i u Australiji. Da su ih pitali Belgijanci, pristali bi englezi na takmicenje ko moze vise da ih pobije za krace vreme, i pobedili… Čitaj više »

davor
5 godine prije

Fantastičan tekst. Nemam što dodati. Žao mi je samo kad vidim i čujem koliko Europljana ovu problematiku ne shvaća ili ih ne zanima, jednostavno ta brojka je prestrašna, pogotovo za informacijsko doba.

Moreno
5 godine prije

Meni je ovi članak neka ad hoc racionalizacija, ali tehnologija nastajanja ratova je ipak malo složenija i vodi do staroga Babilona odakle su krenila babilonska bratstva koja su podupirala nastajanja i raspade većine imperija do dana današnjega.
Autor članka je napisa kako on to vidi, premda ni ja to tako ne gledan, i to je okay.

Rus
5 godine prije

Srbija je ostala upamcena da je zapocela rat sa AU a time i ww1??? “Vjerovatno” bi rat poceo i bez Srbije? Naravno da jeste, Srbija je ta koja je sve to zapocela. Vjecno ce ista prica dolaziti od ljudi koji su ucenici nove istorije-povjesti koja se uveliko pise od “profesora” i “strucnjaka” a citaj zastitnika “zapadne civilazije”! Dobro, mozda nece vjecno ali sigurno hoce dok ti zapadnjaci imaju novac, uglavnom nas novac, da finansiraju projekat istorije-povjesti koji naravno njima odgovara. Srbija je kriva za mnoge druge stvari pa su bas zbog toga Beograd i njegovi gradjani primili najvise bombi u istoriji-povjesti ove planete. Jesu li Nermine tvoji profesori istorije i povjesti slucajno promasili narodnu biblioteku u Beogradu ’99 god. da slucajno ne ostane neka knjiga napisana rukom ljudi koji su u vjecnoj borbi za slobodu…ili su je mozda poslije te kaznjavajuce ’99 rashodovali kao i u tvojoj zemlji. Zasto bi… Čitaj više »

fbslo
5 godine prije

da, i Slovenija će sjebati Indiju.
Ovaj vikend ne, pošto imamo gasilske fešte, ali idučeg vikenda može se.

OBICNOSAMOCITAM
5 godine prije

Mislim da je autor ovog teksta sto bi se u narodu reklo promasio cijeli fudbal. Jedino sto si pametno napisao ovdje je ona recenica da ljude u Americi i onako niko nista ne pita. Samo nije to samo u Americi Nermine. Ljude niko nigdje nista ne pita! I nisu u istoriji cesto padala velika carstva zbog malih nego zbog interesa onih koji igraju ovu igru sa covjecanstvom stotinama godina.

Siniša
5 godine prije

Nermine apsolutna glupost,kada je to Srbija napala AU pa da kazes da je ona zapocela rat!!??
De se malo raspitaj o desavanjima u Carskoj Rusiji koja su dovela do pada Ruskog carstva,notorna glupost da je Srbija odgovorna i za to i nema mozda bi doslo fo rata vec AU je godinama prije trazila opravdanje za njega i pripremala se za rat sa Srbijom.
Dakle Nermine,dvije notornosti imas i lijepo sam vam rekao da ne pisete o Srbiji kada necete da pisete realno….ovako samo demistifikujete svoju zlonamjernost bez obzira sto sam jako puno na LPu i sto zbilja imate extremne clanke ipak vas zbog ovakvih gluposti ne dozivljavam iskrenima a pogotovo ne multikulti.

zlatan
5 godine prije

Zanimljivo gledanje, a ja prvi put čitam da male zemlje uništavaju velike. Ma neće biti baš tako. Ono šta se često da pročitati, jest to da niti Prvi niti Drugi svjetski rat nije izazvala Njemačka. Nego tko, moja baba? Ono šta je posebno uočljivo jest to, da bez treće nema ništa. Njemačka izazvala dva rata, oba izgubila, nema šanse da ikada više iz Njemačke krene rat………..jer treći put značio bi definitivni kraj i Njemačke i njemačkog naroda. Ili sjetimo se kraja WW2, na Japan se bacaju dvije, ne tri atomske bombe. Treću nisu čekali, kapitulirali su. To je tajna ljudske psihe, kada dobiješ po tintari i izgubiš, opet se dižeš, i opet gubiš. Nema šanse da i treći put želiš izgubiti. Autor spominje da je u međuratnoj Poljskoj bilo Rusa. Nije, bili su Ukrajinci, Bjelorusi, ali i Litvanci i brojni Židovi. I Nijemaca je bilo, ali je dio Poljaka ostao… Čitaj više »

palermo
5 godine prije

Bez obzira na korumpirane američke političare, ipak se Pentagon pita zadnji. A već vidimo pomirljive tonove narančastog pavijana danas prema Iranu. Rohani je navodno već osam puta odbio susret sa ovim retardom.

palermo
5 godine prije

Crna ruka, btw. teroristička organizacija, nešto kao ustaše, VMRO, Irgun i sl., su poslužile Britancima kao korisni idioti. Jer nakon WW1, propalo je i Osmansko carstvo, i Austro-Ugarska.
Kakav IzraHELL, kakvi bakrači. S njima posla imaju jedino zapadno-bizantinska bagra, a la Đeneral matan Ugroza i sl.

Weteran
5 godine prije

Pošto se iz istorije niste proslavili, ja ću da se osvrnem na analizu budućnosti:
“A danas? Na primjer, Sjedinjene Američke Države se smatraju neupitnim zaštitnikom Izraela. Čak i ako se situacija ne može usporediti s onima iz gore spomenutih vremena, postoje paralele. Izrael apsolutno pokušava pokrenuti rat protiv Irana i sve više dobiva poticaj iz Washingtona, iz obje velike stranke. Istodobno, NATO sve više podupire i stoji iza malih baltičkih zemalja u istočnoj Europi, kojima je glavni cilj da NATO uđe u rat s Rusijom”
Odakle vam to da Izrael želi Rat sa Iranom? ” … apsolutno pokušava pokrenuti rat …”?
I da države Baltika prizivaju rat NATO i Rusije? Ili, da NATO “kuva” rat sa Rusijom preko Baltičkih država?

Ivo
5 godine prije

Katastrofa od članka, kao da sam na imbexu… Srbija započela rat s Austro-Ugarskom?? Nermine, nazad u školu na satove povijesti, i ovaj put bez markiranja. I zapamti, male države NIKAD ne napadaju višestruko moćnije od sebe. Austro-hungari su napali Srbiju da bi riješili svoje unutarnje slabosti, i kao rezultat toga Austro-ugarsko carstvo se raspalo. Tako bi trebao glasiti tekst da bi imao veze s realnosti. Usput se raspalo i Rusko carstvo kao i Njemačko, te urušila Britanska Imperija. Nadalje, Britanija nije ušla u WW1 zbog genocidne Belgije, već je sama izazvala rat s Njemačkim carstvom kako bi onemogućila njihov industrijski razvoj i posljedičnu konkurenciju. U čemu su i uspjeli, ali se na sceni pojavila USA, kao novi hegemon. Tough luck, i vjerovatno planirano unaprijed od strane hazara. Isto tako, Britanija i Francuska nisu ušle u rat s Njemačkom 1939 da bi zaštitile Poljsku, već zbog odbijanja Hitlera da odmah napadne… Čitaj više »

tedi
5 godine prije

1ww i 2ww se vodio zbog nafte.Jug-istocni front,preko Balkana je put za naftu Njemacke industrije,sto nije odgovaralo saxoncima,o tome pise Vilijam Endgal.Mladu Bosnu je vrbovala i obucavala Engleska i pucanj GAvrila je srusio tri carstva. Iovaj 3ww je u toku,koji nece biti atomski vec ek. rat.Jasno ko dan,jer je Rusija naucila povijest.
P.S. U Rusiji je velika cistka jer su otkriveni glavni u istrazivackom institutu za rakete,za izdaju zemlje,htjeli su prodati zapadu sastav legure rakete avangard.

Tupko Glupko
5 godine prije

Malim baltickim zemljama cilj da NATO udje u rat sa Rusijom? Pa one bi prve bile sravnjene sa zemljom u slucaju rata. Zemlje koje granice sa Rusijom trebale bi biti barem neutralne prema njoj, za svoje dobro. Biti mali, graniciti sa Rusijom i biti clanica NATO-a je idiotizam teze vrste.

alan ford
5 godine prije

male nacije ne izaziviju ratove, već služe kao pijuni velikh nacija za izazivanje ratova. – Srbija i Srbi su 1914. imali u ulogu takvog pijuna, u službi rotšildovske Velikre Britanije, da se izazive rat, da se sruši Austro-Ugarska i Njemačka i da se uništi Rusija, da se Njemačka i Rusija, međusobno unište. Sve je to uspjelo. Carska Njemačka, koja je do 1. sv. rata bila vodeća država u industriji, tehnologiji, znanosti, je uništena i stavljena potpuno na uzicu, što će kasnije dovesti do uspona Hitlera.Carska Rusija je također uništena, i uz pomoć rotšildovih para je napravaljena oktobarska revolucija (iako zna, da lijevi nostalgičari, to ne žele čuti, ali to je istina, da je Rotšild davao lovu Lenjinu. Ipak, SSSR je kasnije postao razgorapađeni div, koji se oteko kontroli, pa je rotšildovska anglosalnoska mafija, kasnije radila na njegovom slabljenju i rušenju. Dakle, znajući za čežnju u dobrom dijelu srpskog naroda, za… Čitaj više »

alan ford
5 godine prije

Je li Gavrilo Princip bio hazar, ili se varam?

alan ford
5 godine prije

Sad da odgovorim na pitanje: ” Hoće li Izrael i baltičke zemlje uništiti SAD i NATO?”
ne. naravno ne- I to je naivno razmišljanje.
Baltičke zemlje su nevažne, tri preslaba patuljka, koje anglo-cionistička mafija koristi kao korisne idiote za sukob protiv Rusije.
Izrael je centar zla, kamen spoticanja, nelegalna fašistička država, zbog koje se vode svi glavni sukobi u svijetu, i oni na Bliskom istoku, i onaj oko Ukrajine i Rusije. Pa kako će Izrael uništiti SAD, kaad Izrael odnosno hazari vladaju sa SAD-om? Bez SAD-a, odnosno cio-hazara koji drže SAD u svojim rukama, Izrael ne bi mogao ni postojati. Da nije SAD-a, cio-hazari ne bi moglo vladati svijetom. Oni koriste moć SAD, da vladaju svijetom. To je to. Iskreno govoreći samo propast imperije SAD-a (pod kontrolom hazara), može dovesti do neke stvarne promjene u svijetu, inače ništa drugo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI