Je li Rusija opasnost po svijet?

Ruski vojnik 1919.
47 komentara

Rusija je velika zemlja, po površini najveća na svijetu, a i po broju stanovnika je među najmnogoljudnijima. I kao vojna sila je u svjetskom vrhu, a ni ekonomska moć joj nije mala.

Ne prvi puta, Rusiju se doživljava, prije svega u Evropi i SAD-u, kao veliku opasnost i prijetnju po sigurnost u svijetu. Ima se osjećaj da su se opet i Evropa i Amerika uspaničile zbog navodne ponovne ruske opasnosti i da su se mobilizirale kako bi preduprijedile novi veliki rat. Ili “pušu na hladno”?

Pogledajmo malo prošlost, dosadašnja novija iskustva u sukobima Rusije i Evrope, jer “historija je učiteljica života”. Prvi veliki rat koji se zbio, za historijske prilike “nedavno”, napad je Napoleona na Rusiju 1812. godine. Znamo da su Francuzi ušli u Rusiju sve do Moskve i da su tek nakon Borodinske bitke poraženi od vojske generala Kutuzova i jake zime, te bili prisiljeni na povlačenje. Zašto je došlo do rata? Zato što se Napoleon plašio da bi Rusija mogla stati na stranu Engleske u njegovom sukobu sa Englezima oko trgovine žitom i industrijskim proizvodima. Rusija je bila posljednja prepreka koju ne Napoleon trebao savladati kako bi bio siguran u svoju potpunu dominaciju. Naravno, uz njega su bile i druge zemlje koje su bile pod njegovom kontrolom, tako da se u vojsci koja je krenula na Rusiju govorilo 12 jezika. Bilo je tu: Nijemaca, Talijana, Poljaka, Španjolaca, Portugalaca, Holanđana, Belgijanaca, Austrijanaca, Švicaraca, Danaca, a bogme ni Hrvati nisu izostali.

Drugi put veliki rat Rusije je bio Prvi svjetski rat. Znamo da je povod za rat bio Sarajevski atentat 1914. godine, a da su uzroci mnogo dublji i složeniji. Ali u ovom slučaju je, za ovu priču, bitno to da rat ni tada nije počela Rusija, nego Austro-Ugarska napadom na Srbiju. Nakon toga je Njemačka objavila rat Rusiji, a ne obratno, 1. 8. 1914. Rezultat rata je po tadašnju carsku Rusiju bio da je na kraju ostala bez teritorija: Finske, Estonije, Litve, Latvije i Poljske.

Granice u Europi - prije i poslije Prvog svjetskog rata
Granice u Europi – prije i poslije Prvog svjetskog rata

Sljedeći veliki rat je bio Drugi svjetski rat 1939. Ni u tom ratu Rusija nije bila inicijator. Naprotiv, bila je nespremna za rat, a bez obzira na dogovor o nenapadanju koji je imala sa Njemačkom, Nijemci su napali Rusiji i u svom pohodu privremeno zauzeli gotovo njen cijeli evropski teritorij. Tek nakon ovog rata Rusija ne protjeruje napadače samo do svojih granica, nego još dalje, iza Berlina, i uspostavlja svoju zonu interesa u zemljama Istočne Evrope. Tako, nakon nastanka vojnog saveza Zapadnih zemalja NATO, nastaje i vojni savez Istočnog bloka poznat kao Varšavski ugovor.

Dakle, u tri navedena posljednja rata, niti jednom Rusija nije bila inicijator. Svaki put su je napadale neke zemlje, navodno preventivno, da ona ne bi napala njih. Svaki put se prije napada isticalo kako je Rusija opasnost i kako je treba spriječiti u njenim zlim namjerama. Pri tom su joj oduzimali i teritorij. A zbog čega nam je sve ovo sad važno? Zbog onog na početku, da je “historija učiteljica života”. Evo, i sada se sve ponavlja: ponovo se ističe kako je Rusija opasnost. Samo što nije krenula da pokori susjede, a onda da nastavi dalje. Koji će rezultat biti takve politike? Ponovo, “preventivno” napasti ovu zemlju? Hoće li neke zemlje naučiti iz dosadašnjih lekcija da je cijena za ono što su dobili u dosadašnjim sukobima s Rusijom previsoka? Djeluju li one, takvim svojim ponašanjem, kao akcelerator na Rusiju da ona zaključi kako joj je mudrije sada ne čekati da je napadnu, nego da ona povuče prvi potez, što bi se moglo naslutiti po postupcima vezanim za Krim i Siriju? Čini se da oni koji bi morali znati odgovore na ova pitanja nisu na visini svoje zadaće. Ako ni nama, običnim ljudima, do sada nisu jasni odgovori na ova pitanja, onda smo ili mi slabi učenici, ili je historija zaista loša učiteljica života.

U stvari, vrlo važno je kako sve navedeno doživljavamo mi, mali ljudi. Ako shvatimo da je sve tako kako je gore napisano, dobro ćemo razmisliti o svom mjestu i ulozi u vremenu koje dolazi. Zapitat ćemo se prvo šta smo dobili time što su naši brojni preci ostavljali u pomenutim ratovima svoje kosti po Galiciji ili sjevernoj Italiji? U svakom ratu smo bili na nečijoj strani i zdušno je podržavali prije početka sukoba. Kao takve, i oni su nas podržavali i veličali naše karakterne osobine, divili nam se, pa čak nam davali i pomoć, ali sve se uvijek završavalo tako da smo mi za njih ratovali, a ne oni za nas. Svaka pomoć koju smo dobili bila je preskupa. I sada nam, evo, „pomažu“, daju nam „besplatno“ skupocjeno oružje da se „branimo“. Razumijemo li da ćemo to oružje moći upotrijebiti samo kada budemo trebali njih braniti, i to, vrlo moguće, na našoj zemlji? Ako to jednom shvatimo, možda od historije ipak nešto i naučimo.

drugi svjetski ratNATOprvi svjetski ratRattuđi interesi
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Georgij Žukov
7 godine prije

Mrznja poraste do vrhunca .Glas propagande se pretvorio u ovcje blejanje ,za trenutak se lice sa ekrana pretvori u ovcju glavu .Potom se ovcja glava pretvori u figuru sovjetskog vojnika koji se priblizavao , ogroman i grozan, s puskomitraljezom koji je neprekidno stektao , sve dok se nije ucinilo kao da silazi sa povrsine ekrana u salu.No upravo u tom trenutku neprijateljska figura se pretopi u lice Velikog Brata koji prozbori RAT JE MIR , SLOBODA JE ROPSTVO,NEZNANJE JE MOC .

mars
7 godine prije

Ako ikada i dođe do četvrtog pohoda na Rusiju, i rezultati tog pohoda po napadača ili napadače bit će kao i prethodna tri, s tom razlikom (kako su izjavili Putin i rusko rukovodstvo) da rusija više NIKADA neće ratovati na svom tlu. A to joj njena vojna snaga i u konvencionalnom i u nuklearnom naoružanju itekako obezbjeđuju.

apolo
7 godine prije

Valda sa Trumpom ce prevladati glas razuma. Rusija nije nas neprijatelj, nije ni bila. Dosta je bilo ratova, hajmo zivjeti u miru koji par stotina godina.

Alen
7 godine prije

Zasto bi neko napao rusiju ? Rusiju smije napasti samo neko mocan a ako bi neko mocan se odlucio na takav korak to bi bilo samo zato da se unisti svijet kakav poznajemo.. A onda bi dosao stvarni novi svjetski poredak…

Weteran
7 godine prije

Jeste – tačno je!!
Rusija jeste egzistencijalna opasnost po Zapadni Svet !!
DUH i IDEJA koju Rusija ima su smrtna pretnja i opasnost za Zapad.

Lila
7 godine prije

Sjedi 5

Jupiter
7 godine prije

Kapitalu su zanimljivi resursi Rusije a posbno Sibira sve ostalo je prodaja magle.
Da li je Rusija pretnja? Naravno! U slučaju ako neko pokuša da im otme ono što je njihovo.
Ratovi se neće više voditi u dubini Ruske teritorije,več na teritoriji napadača i njegovih satelita.
To se videlo u promeni vojne doktrine u Siriji, Rusi bombarduju sa svih strana a svi ostali ginu.
Govorilo se nekada: ne čačkaj mečku bez razloga, u suprotnom poješće te.

nisam robot
7 godine prije

A sta reci kada je vec grafika pogresna.

Alen
7 godine prije

Trenutni odnosi zapada i rusije idu daleko sve od drugog rima.. Sve to dobro prouciti bez izostavljanja vjerskog djela pa ce se odgovori sami dati…

zlatan
7 godine prije

Ovaj članak me jako rastužio. Zašto? Zato jer je prejednostavan i autor očito slabo zna povijest. Najprije šta je to Rusija? Taj naziv je navodno grčkog ili vikinškog porijekla, sami Rusi se spore oko toga. Prostor današnje srednje Rusije, Ukrajine i Bjelorusije, oni i dalje nazivaju “Staraja Rusj”. Kijevskaja Rusj, je prva država istočnih Slavena, a kasnija Moskovska kneževina jest zametak buduće Rusije. Početak je ujedinjavanje oko Moskovske kneževine, u 14-tom stoljeću. Kasnije, Rusi pobjeđuju i osvajaju prostor Tatarskog kanata tijekom 15-tog stoljeća, i šire se na Ural. Prostor današnje Ukrajine u sastav Rusije ulazi 1654. Ne zaboravimo, Rusi su Sibir počeli osvajati tek 1580, i trebalo im je 100 godina da izbiju na Pacifiki čak su osvojili i sjever Amerike (Aljasku). U razdoblju kasnog srednjeg vijeka Ruska Carevina često ratuje sa Poljskom, Švedskom, Turskom. Ništa čudno, rat je bio konstata tih vrremena. Nakon cara Pjotra Vjelikavo (Petar Veliki, car… Čitaj više »

zlatan
7 godine prije

Vidim da autor nema pojma i da ne razlikuje carsku Rusiju od SSSR-a i današnje Rusije. Autor spominje da su s Napoleonom na Rusiju krenuli i Belgijanci, a Belgija kao država nastaje tek 1830 godine, tj.15 godina nakon poraza Napoleona. Povijest jedan !!! Usput, Belgijanci nisu narod, dijelom su Francuzi (Valonci), dijelom Nizozemci ( Flamanci). Danas je Belgija jedna labava federacija, koja će možda i nestati-:(( !? U prvome svjetskome ratu isto sudjeluje Ruska Imperija, ali u Drugome svjetskome ratu to je bio SSSR. Ako smo legalisti, a nadam se da jesmo, te 1939 postoji SSSR, a ne Rusija. RSFSR je bila samo jedna od sovjetskih saveznih republika. Raspadom ili razdruživanjem SSSR-a 25.12.1991.god., Ruska SFSR postaje samostalna i ne zaboravimo ono najvažnije: osim imena RUSIJA, ona nema ništa zajedničko sa Ruskom Carevinom (Imperijom) niti sa SSSR-om. To je posve nova država! Jasno je da je naslijedila povijesni i pravni kontinuitet… Čitaj više »

Retten
7 godine prije

@ zlatane – Ti si mi najcudniji forumas ovdje na forumu.
Ti imas neka cudna razmisljanja o nacionalnosti i mislis da je to uklesano u kamenu.
Evo ti naprimjer u svrhu ove price ja zivim u Australiji, rodjen sam u Hrvatskoj, bivsa Jugoslavija ali odgojen kao Hrvat i odrastao kao Hrvat ali kad idem u banku, kad idem u bilo koju australijsku instituciju, kad pravim molbu za posao svuda upisem da sam po nacionalnosti Australijanac.
Zasto? Pa zato sto ljudi u Australiji ne dozivljavaju nacionalnost kao sto smo mi dozivljavali u bivsoj Jugoslaviji ili SSSR. Za njih nacionalnost znaci drzavljanstvo a drzavljanstvo se moze mijenjati, dakle i nacionalnost se moze mijenjati.
Kad bi ja na formularu u Aus. upisao da sam Croat u banci – oni bi mi rekli da ne mogu otvoriti racun, jerbo cinovnik bi pomislio da sam stranac, znaci da nemam aust. papire.

Retten
7 godine prije

Sto se tice Rusije i tu pretjerujes. Ako pocmemo od cara Nikole Romanova, u ono vrijeme se ta drzava zvala Ruska Imperija i nakon zbacivanja cara ta ista drzava dobija ime Sovjetski Savez 1922 a u tom periodu ta ista drzava se isto nekako zvala. Ali kako? Ja ne znam, siguran sam da ti znas. E sad imamo ovdje situaciju da je to jedna te ista drzava samo je drugaciji naslov ili drugacije politicko uredjene. Mogu oni promijeniti naziv drzave koliko hoce ali narod ostaje isti, iste religije i isti jezik pa i isti obicaji i navike i iste legende. Za mene je ista drzava nacisticka Njemacka i ova danasnja, nema to veze sto se promijenio rezim. To vrijedi i za Italiju, za vrijeme Mussolinija Italija je bila kraljevina i fasisticka a danas republika ali to su 100% isti gradovi, isti ljudi, isti jezici, isti obicaji. Nema veze sto se… Čitaj više »

Retten
7 godine prije

………….Ne zaboravimo, to je bila tamnica naroda, iako ne baš tako velika, ali ipak je bila tamnica naroda……………Buduci da imamo slobodu govora to se moze reci za svaku drzavu danas na svijetu.
To se moze reci i za Njemacku i Italiju, Spanjolsku i Britaniju.
I Jugoslavija je bila tamnica naroda mnogi ce reci…..dakle blebetanje.
Buduci da nije definirano ili buduci da se definicije razilazu onda bude obicno blebetanje s tvoje strane.

Retten
7 godine prije

………..Ne zaboravimo dakle istinu. Rusiju ili raniju rusku imperiju, napadali su, ali i ona je osvajala ono šta nije Rusija…i dovela do širenja Rusa i istočnih Slavena sve do Pacifika……………

U ono vrijeme sirenje i osvajanje je bila standardna procedura, bilo je legalno 100%.
Pronadji mi koji se narod nije sirio. Rusi su se sirili prema Pacifiku i cak dosli na obale danasnje Californije i to dokaziva da su sposoban i hrabar narod. Nesposobni i kukavice su nestali ili postali robovi.
U k-rac nek ide tvoje znanje kad ne mozes iz tog izvuci nista pametno.

Retten
7 godine prije

Dalje, evo sad postoji mogucnost i da Californija postane drzava a automatski s tim bi dobila i drzavljanstvo dakle nacionalnost…LOL
Tad, slijedecu godinu dodje neki mudrac kao Zlatan i rece oni u CA i USA nisu isti narod a USA je bila tamnica naroda zato jer je Californija nekih 150 godina bila uskracena da dobije drzavnost.

Georgij Žukov
7 godine prije

Dok prolovi strastveno brane svoja uvjerenja , na svjetskoj sceni igra se poker , 4 igraca apokalipse EU -Amerikenjci -Rusi -Kinezi , ceka se slijedece dijeljenje karata , sve 4 strane skrivaju nuklearno oruzje ispod la stala i blefiraju , svaki ulog jest za njih relativan , 1 , 10 , 100 , 1000 , 10 000, 100 000. 1 000 000 prolova za njih je tek statistika.

Osoba C
7 godine prije

Rusija, nazovimo je tako, uvažavajući svu povijest prostora i naroda koje pod tim podrazumijevamo, da se kolega Zlatan ne uvrijedi, da se ne vraćamo u daljnju prošlost, predstavlja dio Europe. E sad, pošto time nismo otkrili toplu vodu, postavlja se pitanje tko i zašto uporno pokušava Rusiju izgurati iz tog prirodnog okruženja. Integracija Rusije u Europu je dobro išla dok se rođaci iz europskih kraljevskih obitelji nisu zakrvili i poslije WW I, je u Rusiji došao na vlast ,,antikrist,, u vidu boljševika, iako na svjetlo dana izlaze dokumenti da je i Lenjin projekt ovoga što mi danas nazivamo Zapad. Poslije WW II, Željezna zavjesa i sve što se tada događalo. Padom Berlinskog zida i svim promjenama od Gorbačova nadalje, samo jedno ostaje nepromijenjeno. Interes Njemačke, Francuske, Engleske (namjerno ne V. Britanije), da trenutno apstrahiramo SAD. Kakav bi danas bio politički, ekonomski i svaki drugi položaj navedenih zemalja, da je Rusija,… Čitaj više »

Bzvz
7 godine prije

Ova propaganda protiv Rusa me podsjeca na propagandu protiv Srba koju su majstori poput karcinoma sirili Hrvatskom i Jugoslavijom.

zlatan
7 godine prije

I Hrvatska je kroz 19-to stoljeće bila dio Habsburške Monarhje. Godine 1867 dolazi do podjele na dvije države u jednoj, bila je to konfederacija pod nazivom Austro-Ugarska Monarhija. Sjever Hrvatske sa Rijekom, postaje dio Ugarske. Znači li to da je to danas Mađarska? Dalmacija je ostala u u austrijskom dijelu monarhije. Znači li da je to Austrija? Za Split su govorili da je austrijski Alžir, toliko je bio daleko od Beča.
Pismeni znaju da su zbog toga studenti iz Splita odlazili studirati u Češku.Zato jer je i Češka bila dio austrijskog dijela monarhije, a plus svega slavenska zemlja.
U Češkoj, u Pragu je i osnovan splitski HAJDUKA, iako primitivni navijači uopće ne znaju šta znači to ime i odakle potječe.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI