Putin je upozorio Zapad koja je “crvena linija” ruskih interesa

Vladimir Putin - Donald Trump
50 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin je na marginama Međunarodnog gospodarskog foruma u St. Petersburgu pozvao zapadne zemlje da, obzirom na ruske interese, ne prelaze “crvenu liniju” u odnosima s Rusijom, koristeći se upravo tom terminologijom.

Ruski čelnik je podsjetio je na zapadne zemlje na državni udar u Ukrajini.

Vladimir Putin se pitao zašto su neke strane vlade pomagale u nasilnom svrgavanju vlada u nekim zemljama, kao što su učinile u Ukrajini, gdje je se “prozapadna politika” vodila za vrijeme vladavine Viktora Juščenka i Julije Timošenko?

“Ne samo da je NATO došao do naših granica, nego sumnjamo da će se sutra u Ukrajini također postaviti radari i proturaketni obrambeni sustav“, rekao je ruski predsjednik.

“Pa, postoje neke granice, shvaćate. Crvenu liniju ne možete prijeći”, rekao je Putin pozivajući “partnere” da uvažavaju i poštuju ruske interese.

Podsjetimo da je u kolovozu prošle godine u Ukrajini povodom Dana nezavisnosti održana vojna parada na kojoj su sudjelovali i predstavnici zemalja NATO pakta.

Ukrajina i NATO

Ukrajiniski vojnici

Ukrajinski političari su u ožujku ove godine s ushićenjem usvojili  dokument namijenjen približavanju zemlje NATO paktu. Zakon koji je predstavljen Vrhovnoj Radi doista sadrži klauzule osmišljene kako bi Ukrajina bila poželjan kandidat za savez.

Nastavak kursa sjevernoatlantske integracije je Vrhovna Rada obrazložila  potrebom zaštite “nacionalne sigurnosti Ukrajine”, a ukrajinski mediji su pristupanje Europskoj uniji i NATO paktu opisali kao “temeljni nacionalni interes Ukrajine”.

Na dan donošenja zakona Kijev je pozvao čelnik Pentagona James Mattis i tražio brzo donošenje zakona koji će pružiti solidnu pravnu osnovu za reforme u sektoru obrane za očuvanje sigurne i demokratske Ukrajine. Glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg je ranije izjavio “kako su Ukrajini otvorena vrata NATO-a”.

Međutim, većina zapadnih političara su više puta rekli da su ukrajinske želje za ulaskom u NATO u ovom trenutku prerane.

NATO od Ukrajine traži da za obranu izdvaja najmanje 5% BDP-a. Govoreći na Sigurnosnoj konferenciji u Münchenu, predsjednik Petro Porošenko je najavio da će za vojsku izdvojiti čak 6% BDP-a, čime je htio poručiti da je Ukrajina pod svaku cijenu spremna ući u NATO.

Za razliku od ranijih odredbi o upravljanju oružanim snaga, dokument kojeg je usvojio Kijev uspostavlja interakciju putem Glavnog stožera i uvodi funkciju zapovjednika podređenog zapovjednicima “združenih snaga”, koji upravlja resursima dostupnima za operacije.

Ukrajinski vojnik

Situacija s  javnim prihvaćanjem takvog kursa u Ukrajini nije ujednačena. Naime, zapadne regije žele ući u NATO još danas, jugoistočni dio s regijama Odesa, Harkov i Donjeck se natpolovičnom većinom, koja se kreće od 60 do 70% protivi ulasku zemlje u Sjevernoatlantski savez.

Problem za Ukrajinu je što po statutu NATO pakta zemlja ne može postati punopravna članica s neriješenim graničnim pitanjima, posebno “ako je zbog teritorijalnih sporova u sukobu s drugim zemljama”.

Na primjer, situacija s Južnom Osetijom i Abhazijom Gruziju cijelo desetljeće drži i limbu čekaonice za ulazak u NATO i nema naznake da će se problem uskoro riješiti.

No, ruski predsjednik je toga svjestan i nije ni spomenuo punopravno članstvo Ukrajine u NATO paktu, nego se osvrnuo na moguće raspoređivanje radara i komponenti takozvanog “proturaketnog štita” na teritoriju susjedne zemlje.

U jeku ukrajinske krize i rata u Donbasu su ruski vojni stručnjaci upozorili da sustavi kakve SAD i NATO imaju u Rumunjskoj, uskoro i Poljskoj, uz minimalne preinake postaju ofenzivno nuklearno oružje sposobno za lansiranje projektila s nuklearnim bojevim glavama, koji bi iz područja Harkova učinkovito mogli neutralizirati ruske obrambene sustave smještene iza Urala.

 

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
fenix
5 godine prije

Bravo Putin treba jednom povuci crvenu liniju u vezi Ukrajine previse se USA tamo rasirila neka znaju sto ih ceka.

Ana
5 godine prije

Putine spasavaj!!!
Sto svi vi ovdje kazete na sve sto se desava sa Tommy Robinson?Cenzura interneta, glasila, samovolja sudaca, ?
Cetrdeset godina mrcvarenja curica, od 11n 12 godina, unistavanja zenstvenosti, dostojanstva..Telford, Rochdale…. itd. Znam nije tema clanka, ali kad nam je ovako i sto nam se jos prema bolje jedna atomska i svi mirni.

igi
5 godine prije

vlado…oni su izuzetni – ne čuju.

Tomica
5 godine prije

Teško Putine. Upravo prelaženje crvenih linija im je uža specijalnost. Lažna obećanja, lažni dogovori i izgovori za svaki potez, polako, perfidno i eto ih na granicama Rusije. Sudeći po događajima u zadnje vrijeme, krenula je i posljednja faza zauzimanja strateških položaja u Ukrajini. Pitam se ako, čisto teoretski, SAD rasporede THAAD ili sličan sustav u Ukrajini šta će uraditi Rusija? Hoće li ga uništiti još u fazi postavljanja, hoće li SAD odgovoriti vojno? Pritisak preko Ukrajine neće prestati, konstantno će se pojačavati i gdje je ustvari ta crvena linija i šta kad je NATO/SAD pređu?

bbbb
5 godine prije

Da je on upozorio ciozapad on mu se nebi primakao na puškomet, priče za malu djecu koja puše priče za glupe goje.

Deir ez Zor
5 godine prije

a jel sto reko o rusima izginulim nocas u Deir ez Zor-u, i kolika je tu crvena linija???, 10, 100, 500 rusa kad zagnoji sirijsku pustinju. a vidim I logicno se pravi mutav pa ni slova.

Alen
5 godine prije

S obzirom kako ih rusi stiscu uzduz i poprijeko ne bi me cudilo da se usa odluci za ovaj potez….
Recimo ako rusija.otjera usa.s b.istoka ovaj potez je vjerovatan ….Ako nista onda iz ocaja..

gost
5 godine prije

Putin vjeruje fukarama!

Laki Topalović
5 godine prije

Prvo voditi unutarnju politiku u zemlji poput Rusije je već glavobolja, a sada još i globalnu. Jedno je sigurno, Rusija svaki korak i riječ odmjeri deset puta i predvidi deset sljedećih poteza druge strane, ne kao Trump da prijeti, lupeta, nameće sankcije pa se onda povlači. Već je napravio korak nazad s Kinom i carinama, s Kimom, Rusiju da ne spominjem. Obećavali su Gruziji i Ukrajini sve što treba, kad su popušili, samo su rekli, podržavamo vas., ništa više. Ovo jest poruka da se ne približavaju dalje od Dnjepra, ništa više. Zapadno od Dnjepra su svi američki sustavi bezopasni po Moskvu i obranu iza Urala, gdje su silosi s nuklearnim projektilima

Kažun
5 godine prije
Alen
5 godine prije

Cini se da je i on ostario… Slabo prati loptu…

Weteran
5 godine prije

Moskva će svakako preventivno uništiti lansere u Poljskoj i Rumuniji – kad oseti opasnost!?
U slučaju Ukrajine, spržiće u temeljima svaku građevinu za ofanzivne delatnosti!
Vašington će to propratiti “bojkotom” i “zaoštravanje sankcijama”.
I proterivanje osoblja ambasade.

palermo
5 godine prije

I dalje imamo zio-nazi akciju i rusku reakciju. Akcija – hijene prelaze crvenu liniju. Reakcija – ruski odgovor?

Ivo
5 godine prije

Cijenim Putina, ali ta njegova crvena linija odmice sve istocnije, valjda nece biti postavljena negdje u predgradju Moskve… Ako je Putin ono sto sto svi mislimo da jeste a ne instalirani nosferatu, kako ga naziva Subaru, onda su te crvene linije i predvidjeni odgovori vrlo jednostavni – Sve nato instalacije i postrojbe u Ukrajini bivaju proglasene neprijateljskima te eliminirane krstarecim projektilima odmah po identifikaciji, uz prethodno polusatno upozorenje. Sirija – svaki napad na SAA jedinice i objekte gdje su prisutni Rusi ( a trebaju biti prisutni svugdje) rezultira momentalnim raketiranjem aviona ili broda koji je odgovoran, ili najblize americke, odnosno zidovske baze. Svaki odgovor na ove samoobrambene mjere rezultira udarima vecih razmjera po americkim i zidovskim bazama u okruzenju. Svaka eskalacija koja prevazilazi odbrambene kapacitete ruskog kontigenta u Siriji i okolnim bazama, rezultira uporabom taktickog nuklearnog oruzja u samoobrambene svrhe Odgovor na ovo rezultira ispaljivanjem strateskih nuklearnih projektila na kontinentalnu… Čitaj više »

jupiter
5 godine prije

ja da sam na vladimirovom mestu “izvukao bih usi” i to dobrano bugarskoj , rumuniji, slovackoj ili finskoj cak…..pa neka se zamisle…..uhhhh zaboravih da oni ne znaju da misle….

PeroDD
5 godine prije

Ne postoje “minimalne preinake” kojima protuzracna raketa postaje ofenzivno nuklearno oružje. Nema nosivost domet itd. To najobičnije gluposti ruskog agitpropa i njihovog lokalnog glasnogovornika narcisoidnog fićfirića Lazanskog….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI