Putin otkriva ciljeve Rusije na globalnom energetskom tržištu

Tržište nafte radi dobro
12 komentara

Moskva želi osigurati uravnoteženu ponudu i potražnju, tvrdi Putin

Ruske radnje u vezi s energetskim resursima usmjerene su na osiguranje stabilnosti tržišta, a ne na stvaranje prepreka bilo kome, rekao je u utorak predsjednik Vladimir Putin tijekom sastanka sa svojim kolegom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Mohammedom bin Zayedom Al Nahyanom, u Sankt Peterburgu. Čelnik Ujedinjenih Arapskih Emirata nalazi se u službenom posjetu Rusiji kako bi razgovarao o suradnji dviju zemalja, kao i o regionalnim i međunarodnim pitanjima. “Aktivno radimo u okviru OPEC+. Znam Vaš stav, naši postupci, naše odluke nisu usmjerene ni protiv koga… One su usmjerene na stabilnost svjetskih energetskih tržišta, kako bi se i potrošači energenata i oni koji se bave njihovom proizvodnjom, kao i dobavljači osjećali mirno, stabilno i uvjeren. Tako da će ponuda i potražnja biti uravnoteženi”, rekao je Putin.

Prošli tjedan Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici (OPEC+) pristali su na smanjenje proizvodnje nafte od 2 milijuna barela dnevno, počevši od studenog. Smanjenje, koje je najveće smanjenje proizvodnje od početka 2020., odobreno je unatoč pritisku SAD-a da se više pumpa. Očekuje se da će zaustaviti najnoviji pad svjetskih cijena nafte.

Američki predsjednik Joe Biden izrazio je razočaranje ovom odlukom, a ministrica financija Janet Yellen taj je potez nazvala “beskorisnim i nerazboritim”. Zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak, koji je prisustvovao sastanku OPEC+, rekao je da je smanjenje proizvodnje potrebno kako bi se uravnotežilo tržište prije sezonskog pada potražnje. Prema glasnogovorniku Kremlja Dmitriju Peskovu, Washington nastoji progurati svoje odluke u vezi s tržištem nafte i manipulirati cijenama, čak i po cijenu destabilizacije globalnog energetskog tržišta.

Analitičari s kojima je razgovarao Bloomberg upozoravaju da bi smanjenje proizvodnje moglo dovesti do skoka cijena nafte iznad 100 dolara po barelu i prisiliti SAD da iskoristi svoje strateške rezerve. Oni također vjeruju da bi Rusija mogla uvesti još veća smanjenja proizvodnje od onih koje je najavio OPEC+ kao odgovor na uvođenje ograničenja cijena nafte od strane EU prošlog tjedna. S obzirom na rast cijena nafte, malo je vjerojatno da će ruski izvozni profiti trpjeti čak i uz smanjenje proizvodnje, tvrde oni.

Mohammed bin ZayedPutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
1 godina prije

Rusija je izolirana od svijeta?

Hogar
1 godina prije

Vjestica iz EK Brisela lomi porculan po kuci.

Max
1 godina prije

Rusija je spremna normalno poslovati.

alexosijek
1 godina prije

Petro-dolar (takozvani) odlazi u povijest

Bobi
1 godina prije

Šah mat

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI