Putin otkriva ciljeve Rusije na globalnom energetskom tržištu

Tržište nafte radi dobro
12 komentara

Moskva želi osigurati uravnoteženu ponudu i potražnju, tvrdi Putin

Ruske radnje u vezi s energetskim resursima usmjerene su na osiguranje stabilnosti tržišta, a ne na stvaranje prepreka bilo kome, rekao je u utorak predsjednik Vladimir Putin tijekom sastanka sa svojim kolegom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Mohammedom bin Zayedom Al Nahyanom, u Sankt Peterburgu. Čelnik Ujedinjenih Arapskih Emirata nalazi se u službenom posjetu Rusiji kako bi razgovarao o suradnji dviju zemalja, kao i o regionalnim i međunarodnim pitanjima. “Aktivno radimo u okviru OPEC+. Znam Vaš stav, naši postupci, naše odluke nisu usmjerene ni protiv koga… One su usmjerene na stabilnost svjetskih energetskih tržišta, kako bi se i potrošači energenata i oni koji se bave njihovom proizvodnjom, kao i dobavljači osjećali mirno, stabilno i uvjeren. Tako da će ponuda i potražnja biti uravnoteženi”, rekao je Putin.

Prošli tjedan Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici (OPEC+) pristali su na smanjenje proizvodnje nafte od 2 milijuna barela dnevno, počevši od studenog. Smanjenje, koje je najveće smanjenje proizvodnje od početka 2020., odobreno je unatoč pritisku SAD-a da se više pumpa. Očekuje se da će zaustaviti najnoviji pad svjetskih cijena nafte.

Američki predsjednik Joe Biden izrazio je razočaranje ovom odlukom, a ministrica financija Janet Yellen taj je potez nazvala “beskorisnim i nerazboritim”. Zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak, koji je prisustvovao sastanku OPEC+, rekao je da je smanjenje proizvodnje potrebno kako bi se uravnotežilo tržište prije sezonskog pada potražnje. Prema glasnogovorniku Kremlja Dmitriju Peskovu, Washington nastoji progurati svoje odluke u vezi s tržištem nafte i manipulirati cijenama, čak i po cijenu destabilizacije globalnog energetskog tržišta.

Analitičari s kojima je razgovarao Bloomberg upozoravaju da bi smanjenje proizvodnje moglo dovesti do skoka cijena nafte iznad 100 dolara po barelu i prisiliti SAD da iskoristi svoje strateške rezerve. Oni također vjeruju da bi Rusija mogla uvesti još veća smanjenja proizvodnje od onih koje je najavio OPEC+ kao odgovor na uvođenje ograničenja cijena nafte od strane EU prošlog tjedna. S obzirom na rast cijena nafte, malo je vjerojatno da će ruski izvozni profiti trpjeti čak i uz smanjenje proizvodnje, tvrde oni.

Mohammed bin ZayedPutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
11 mjeseci prije

Rusija je izolirana od svijeta?

Hogar
11 mjeseci prije

Vjestica iz EK Brisela lomi porculan po kuci.

Max
11 mjeseci prije

Rusija je spremna normalno poslovati.

alexosijek
11 mjeseci prije

Petro-dolar (takozvani) odlazi u povijest

Bobi
11 mjeseci prije

Šah mat

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI