Reakcija stimulacije američke vlade na Covid nanijela je veliku štetu ekonomiji

Covid SAD ekonomija
7 komentara

Berza cvjeta zbog vijesti o uspješnim vakcinama protiv koronavirusa, ali opravak zapravo nije rezultat lijeka za Covid, kaže ekonomista Peter Schiff. Vođen je vladom i politikom centralne banke, insistira on.

Prema veteranu berzanskom posredniku, problem je što vladina „pomoć“ zaista ne pomaže. Zapravo je mnogo pogoršala lošu situaciju.
Industrijski prosjek Dow Jones je prošlog mjeseca porastao za 11,8 odsto, imajući najbolji novembar od 1928. S&P 500 i NASDAQ takođe su imali svoje najbolje mjesece od velikog oporavka u aprilu od najnižih vrijednosti u martu.

„Ovo je sve balon“, objašnjava Schiff u svom podcastu, ukazujući na duboku štetu koju je ekonomiji nanio vladin odgovor na koronavirus. Primjećuje da 17 miliona američkih domaćinstava kasni sa plaćanjem kirije ili hipoteke, a skoro šest miliona Amerikanaca kaže da im prijeti deložacija u narednih nekoliko mjeseci.

„Tržišta nisu niža zbog Covida. U stvari, ona su viša. A razlog zbog kojeg su tržišta viša i razlog zbog kojeg su se oporavili zbog vakcine, nema nikakve veze sa Covidom. Sve je to zbog Feda. Sve je to zbog drugih centralnih banaka, ne samo zbog Feda, već zbog načina na koji su centralne banke reagovale na Covid“, kaže Schiff, napominjući da je njihov recept za izliječenje koronavirusa štampanje biliona dolara iz vazduha.

Razlog zbog kojeg su SAD sada u tolikoj nevolji je taj što je vlada toliko intervenisala u ekonomiji i ubacila toliko vještačkih podsticaja. „I tako, u ovom trenutku, veća šteta za ekonomiju nije šteta od samog virusa, već šteta od monetarne i fiskalne politike koja je uspostavljena da nas navodno otupi od bola usljed virusa. Dakle, to ne nestaje. Lijek za Covid ne čini ništa da izliječi taj problem. U stvari, taj problem se sada samoobnavlja i postaje sve veći i veći i veći“, kaže Schiff.

COVID-19EkonomijaPeter Schiff
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Barrio
3 godine prije

Zamjena teza.

Trovači iz Wuhana su krivi za ovakvo stanje ekonomii, oboljevanje i smrtt milijuna ljudi.
Kriv je žuti kinez.

3 godine prije zadnji put uredio Barrio
Zax
3 godine prije

Lockdownom je izvucen novac iz dzepova gradjana i malih biznisa. Dok su stimulansi drzave zavrsavali u dzepovima bogatih. Ova plandemija je samo novi nacin provodjenja stare politike uzmi siromasnima I daj bogatima

Zvrk
3 godine prije

A sve je izgledalo ružičasto u ovo vrijeme lani.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI