Rusija otkrila pravi cilj sporazuma s Turskom o Idlibu

BM-21 Grad Sirija
14 komentara

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov je otkrio da su svi sporazumi sklopljeni s Turskom o Siriji i Idlibu prvenstveno usmjereni na uništenje posljednjeg bastiona terorizma u ratom razorenoj zemlji i na uništenje terorista koji se odbijaju predati.

Mihail Bogdanov, koji je također posebni izaslanik ruskog predsjednika Vladimira Putina za Bliski istok, izjavio je u subotu kako Moskva očekuje da će svi zaključeni ugovori biti u potpunosti i strogo provedeni.

“Mi nastavljamo komunicirati i raditi s našim turskim partnerima u skladu s dogovorom od 17. rujna. Moramo razjasniti pojedinosti o suradnji naših snaga koje su u bliskom kontaktu s Ankarom”, rekao je Bogdanov u intervjuu na marginama međunarodnog foruma “Dijalog civilizacija”.

“Mislim da je posao u tijeku. Nadajmo se da će se sve što smo dogovorili u Sočiju i provesti”, dodao je Bogdanov.

Ruski diplomat je naglasio da su ugovori o Idlibu “privremeni” i konačni je cilj “uklanjanje terorističkog bastiona u Siriji, općenito, a osobito u Idlibu, kao i za ponovna uspostava jedinstva i suvereniteta sirijske vlade”.

Kada je od ruskog diplomata zatraženo da komentira izjave sirijskog ministra vanjskih poslova kako će teroristi u Idlibu, koji odbiju predati oružje do sredine prosinca, biti eliminirani, Bogdanov je rekao: “Naravno, teroristi koji odbiju položiti  oružje i nastave s napadima ili će biti zarobljeni ili ubijeni.

“Rusija i ostali partneri, uključujući i legitimnu vladu u Damasku, to su jasno rekli”, odgovorio je Mihail Bogdanov.

Podsjetimo da su Rusija, Iran i Turska države jamci mirovnih pregovora u Astani i dogovorenog primirja.

Mihail Bogdanov
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jasmin
5 godine prije

Iskreno vjerujem da ce dogovor biti ispoštovan .Ni Erdogan ni Putin nisu djeca ,već mudri političari. Rat ,niti je iznenada počeo niti može tako završiti.Najvažnije je da sirijski narod dočeka dugo željeni mir.

Riddick
5 godine prije

Pa naravno da su sve vreme radili u korist oslobodjenja Sirije , razne izjave koje su mozda ostupale od toga su bile samo politicko manevrisanje .

Alen
5 godine prije

Sve je odlicno uradjeno od strane rusije,sirije,irana i turske, ne samo oko idliba vec u cijeloj siriji i šire….Ostaje jedno cekati kakav je sledeci potez cio-usa-ksa..

fbslo
5 godine prije

Uopšte ne sumnjam.
A ko bi to sprečio?

Ameri sa 2000 uplašenih vojnika bogu za nogu?
Izraelci, koji sad ne lete više ni jedrilicama?
Francuzi, sa svojim strašnim utjecajem u svijetu, koji po veličini sve više spominje na slovenski ? Možda, ako šalju diviziju dobrih GILF-ica, tipa Makronove žene…
Erdogan, kojeg je Putin spasio od državnog udara? Erdogan, koji bez Rusije i Irana nije u stanju barem djelomično srediti Kurde ? Erdogan, kojeg slaba armija bi mogla dobiti po njuški od skoro svih igrača u Siriji?

Ostaju Bijele kacige, Nikki Halley i onaj bradonja iz podruma u Cowentryu-neki ga zovu Sirski observatorij za human rights, ja bi ga nazvao prodanim BBC dopisnikom..
Nije baš nešto.

Dub Miroslav
5 godine prije

Iz jednog članka se da naslutiti da je u tijeku veliko prebacivanje isilovaca u afganistan (od strane “velikih boraca protiv terorizma” amera ) tako da za rusiju i iran počinju problemi.

Spock
5 godine prije

No-Fly zona je uspostavljena od strane Rusa i SAA sa mixom S-200, 300 i 400 plus ostali. Sustavi elektronskog ometanja su na mjestu.
Turska ne želi primiti hrpu deep state-CIA-proxy vojske, jedva su izdržali državni udar od strane istih nedavno. Bibi isto mora biti kuš.
Mogu prijetiti nekim insceniranim kemijskim napadom ali i to će biti rješeno. Uglavnom, mislim da deratizacija uskoro počinje…

opet ja
5 godine prije

Hmm nije mi jasno šta se zbiva. Koliko se sećam i ako se ne varam, sporazum o Idlibu predviđa primenu od 15.10.2018. godine. Tada treba da počne demilitarizacija graničnih zona, kontrola istih od strane vojnih policija Turske i Rusije i što je najvažnije predaja teškog naoružanja terorista. Ne vidim da ovi u Idlibu jedva čekaju primenu sporazuma odnosno razoružavanje i demilitarizaciju. Ne primećujem da se u tom pravcu bilo šta dešava. Da li Rusi računaju (a na to su i računali pri potpisivanju) da teroristi neće ispoštovati sporazum pa da imaju opravdanje da ih razvale? Po principu, sve smo im omogućili, a sad pošto oni neće imamo lepo opravdanje da sprovedemo čišćenje…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI