Izraelski dron ubio zapovjednika sirijske PZO – Rusija optužila Izrael da ovim napadima pomaže ISIL

Dron - Izrael ubio sirijskog zapovjednika
87 komentara

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je jutros potvrdilo da je pozvalo izraelskog veleposlanika u Moskvi na konzultacije, tražeći pojašnjenja za zračne napade Izraela provedene u blizini sirijskog grada Palmire prošlog tjedna.

No, jučer se dogodio još jedan napad. Naime, izraelsko zrakoplovstvo je projektilom ispaljenim iz bespilotne letjelice u južnoj pokrajini Quneitra izravnim pogotkom u njegovo osobno vozilo ubilo Yassera Husseina Al-Sayeda, navodno zapovjednika protuzračne obrane sirijske vojske.

Bilo je izvješća i o navodnim napadima izraelskih zrakoplova na položaje Hezbollaha i istočnom Qallamounu, ali ona nisu potvrđena.

Jerusalem Post je jučer prenio ” kako je bilo proturječnih izvješća o identitetu ubijenog čovjeka u Quneitri, jer su neki tvrdili da je pripadnik terorističkih skupina, a drugi da je civil “.

Izraelski dnevni list javlja “kako se sjeverni front zagrijava”, jer je zrakoplovstvo židovske države u samo 48 sati u Siriji provelo dva vala zračnih udara. U jučerašnjem napadu bespilotnom letjelicom je u Quneitri ubijen Yasser Hussein Al-Sayed, zapovjednik jedne od jedinica sirijske protuzračne obrane, javlja izraelski Channel 2.

Ranije su sirijski mediji izvijestili da je njihova protuzračna obrana “odbila” izraelski izviđački dron u blizini grada Khan Arnaba, blizu mjesta na kojem je izraelsko zrakoplovstvo provelo dare u petak, piše Jerusalem Post, koji ne želi priznati činjenicu da su u petak izraelski zrakoplovi gađali položaje sirijske vojske, koju su blizu Palmire “zamijenili” za Hezbollah. Tada je sirijske protuzračna obrana odgovorila aktiviranjem projektila SA-5, kojima su nakon udara u Siriji gađani izraelski zrakoplovi.

“Izrael neće oklijevati uništiti sirijsku protuzračnu obranu, ako bude gađala naše zrakoplove. Morate razumjeti kontekst i ako se udari provode, za njih mora postojati pravi razlog. Mi nismo zainteresirani za intervenciju u građanskom ratu u Siriji, bilo u korist ili protiv Assada. Mi ne želimo sukob s Rusima”, rekao je jučer izraelski ministar obrane Avigdor Liberman.

“Naš glavni problem je s prijenos naprednog oružja iz Sirije u Libanon, a svaki put kad otkrijemo pokušaje krijumčarenja oružja, mi ćemo djelovati da to spriječimo. Neće biti kompromisa o ovom pitanju”, nastavio je Liberman i dodao “kako oko izraelske sigurnosti neće biti kompromisa”.

Načelnik Glavnog stožera izraelskog režima, general Gadi Eisenkot, rekao je da je Izrael neće mirno sjediti uz libanonsku granicu, dok Hezbollah nastavlja kršiti rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1701 i naoružava se.

“Više od desetljeća je bio mir duž granica naše zemlje. To nam omogućava da stanovnici s obje strane granice imaju normalan život i ekonomski prosperitet. Ali izraelske snage neće dopustiti da nas taj mir zaslijepi i da ne vide promjene na libanonskoj granici, kao i na sirijskom frontu. Hezbollah se u selima, mjestima i gradovima južnog Libanona nastavlja pripremati za rat. Skupina i dalje dobavlja sve ubojitija i preciznija oružja na štetu Izraela”, rekao je izraelski general Gadi Eisenkot i dodao “kako će se to spriječiti prijenos naprednih oružja Hezbollahu”.

Jutros je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov prekinuo medijska nagađanja i potvrdio da je izraelski veleposlanik Gary Koren u Moskvi bio pozvan od strane ruskog Ministarstva vanjskih poslova u petak.

Razlog poziva su bile vijesti o udarima izraelskih zrakoplova u području Palmire u petak. Veleposlanstvo se suzdržao od komentiranja Korenove posjete, ali je rusko Ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da se tijekom posjeta “uglavnom raspravljalo o najnovijim događajima u Siriji i šire”.

Samo dva dana poslije, izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman prijeti da će, ako izraelski borbeni zrakoplovi budu opet napadnuti, uništiti sirijsku protuzračnu obranu. Osim toga, šalje bespilotne letjelice koje ubijaju jednog od zapovjednika sirijske protuzračne obrane, Yassera Husseina Al-Sayeda.

Dakle, ni za napad u petak, ni za ovaj jučerašnji Izrael nije kontaktirao ruske snage raspoređene u Siriji, jer da jest, onda bi sve prošlo u tišini i izraelski veleposlanik ne bi bio pozvan na razgovor u rusko Ministarstvo vanjskih poslova, gdje ga je dočekao zamjenik Lavrova i posebni izaslanik Kremlja za Bliski istok i sjever Afrike, Mihail Bogdanov.

Iako dio javnosti drži da su Rusi trebali aktivirati svoje sustave i oboriti izraelske zrakoplove, time se ne bi postiglo ništa, osim moguće eskalacije sukoba između Rusije i Izraela, što je cilj mnogih koji žele dodatno destabilizirati Bliski istok. Treba pojasniti da su javni pozivi na konzultacije i traženje pojašnjenja oko nekog problema u diplomaciji ozbiljne mjere, koje su uglavnom posljednje upozorenje prije daljnjeg zaoštravanja ili prekida bilateralnih odnosa.

Interfax prenosi kako je rusko Ministarstvo vanjskih poslova pozvao veleposlanika Izraela u Moskvu kako bi prosvjedovalo zbog izraelskih zračnih udara u blizini Palmire.

Mihail Bogdanov je izraelskom veleposlaniku Garyu Korenu rekao da su izraelski zrakoplovi povrijedili sirijski zračni prostor i napali vojni cilj blizu Palmira, a akciju izraelske vojske je opasao kao čin agresije kojim je Izrael pomogao teroristima Islamske države.

Avigdor LibermandronGadi EisenkotMihail BogdanovUpozorenjeYasser Hussein Al-Sayed
Pretplatiti se
Obavijesti o
87 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mali pas
7 godine prije

Toliko o odabranom narodu, ne pitaju za dopustenje i ne traze dozvolu. Ono što im se ne sviđa po tome i udare ali onaj koji na njih digne ruku bez nje i ostaje i to u najboljem slučaju. Koliko god zla činili treba se diviti njihovom gardu i ustrajnosti.

davor
7 godine prije

“Bilo u korist ili protiv Assada” e moj Liebermane ajde prestani se sramotiti, ti i Netanyahu ćete pokopati Izrael svojim lažima. Koliko je izraelskih agenata, generala i ratnih savjetnika bilo u redovima Isila? Koliko ih je samo pronađeno u istočnom Aleppu nakon oslobođenja? Zapravo bilo bi bolje za Izrael da organizira izvanredne izbore i ratnohuškače i ratne zločince iz Likuda i Beiteinu strpa po ludnicama i zatvorima.

rus
7 godine prije

Ako je ovo istina onda je to to. otvara se nova fronta, u 48h dva vala napada, i to nakon izričitog ruskog upozorenja. Izraelci nemaju više šta čekati nakon ruskog odgovora da se nemaju namjeru povući iz sirije. Nije dobro nikako

mario
7 godine prije

Nakon sljedeceg napada rusi ce najostrije reagirat i izraelskom veleposlaniku uz kavu nece posluzit kekse,pa neka onda zidovi vide sta je ruska odlucnost.a nakon 156894 napada MOZDA ce aktivirat svoj cuveni S-400 za kojeg nitko ziv nemoze potvdit jeli uopce ispravan ili su u siriji instalirane makete S-400

Murat
7 godine prije

Zagrijavanje za ozbiljni meč je počelo…prije ili poslije ISIL je morao pozvati svoju avijaciju u pomoć, i pravi gospodari sirijskog rata su izašli na otvoreno. Uskoro ćemo vidjeti da li su nagađanja o tome da je Putin pod kontrolom zionacističkih bankara točna ili ne. Ako nije,što je moje osobno uvjerenje, ruske snage na mediteranu su spremne na sukobe s zionato snagama zadnjih 48 sati. U tom kontekstu, i jučerašnje ispaljivanje kalibra s ruske podmornice pred Sirijom bilo je znak upozorenja zionazijima, a ne čisto vojna akcija protiv glavosiječa.

Baba
7 godine prije

Nevidjena kolicina licemjerja i ljigavosti….

subaru
7 godine prije

Pozvaće rusi opet na sastanak veleposlanika buuuahahahaha. Kad je čedu tame SVE dozvoljeno vidi se tko je vladar na planetu.

subaru
7 godine prije

Izrael pomaže mladoj demokraciji u Siriji, rusi slušaju a sirijci trpe.

Dreamer
7 godine prije

Palmira je u srcu Sirije,kako je onda hezbollah prenosio napredno oruzje preko granice!?!

Sardelino
7 godine prije

Golda Meir je davno rekla, parafraziram” Nakon doživljenog holokausta, izrael može raditi što god ih je volja i da nitko nebi smio imati ništa protiv toga”.

dalmata
7 godine prije

Jedan Poljski akademik(prema podacima njegova bivseg zeta,inace Medimurca)javno je reka da triba u necemu zahvalit Fireru.Prije 2.sv.rata Zidovi su u Poljskoj otvorenu zastupali tezu,Vama(Polacima)ulice. nama kuce.Nikad nema opravdanja za stradanje ovog naroda,ali istorija je pokazala da je nesto trulo u svemu.Cionizam je odavno rame u rame sa nacizmom,i nastvlja se.Zasto Zidovi ne ucine nesto da uljude Izrael?Zasto svi sudjeluju u teskim zlocinima Izraelske drzave?Jesu li svi Isti?Zasto govoriti o ovome?Jer mi se cini da bi bilo bolje da sami Zidovi odvoju cionizam od judizma,da ih prisilu da se pocnu ponasat ljudski.Ako to oni ne urade,morat ce uradi(u ovom slucaju Rusi).ako je tacna vijest da je Ruski ambasador iz Izraela pozvan u Moskvu,a Izrael nastavlja i dalje jist vlastita govna,Rusi su dosli(dovelo i ponasanje Izraela u situaciju da moraju reagira.Ako pamtite,negdi na pocetku Ruskog udara,Rusi u par navrata slali avione da odbiju istu gamad.Ako je tacna prica(ako je,a je li je,ili… Čitaj više »

lisac
7 godine prije

Smeće jesu ali zaslužuju respekt – “osvetili” su se za napad sirijske PZO likvidacijom njezinog zapovjednika. Koja preciznost, brzina i odlučnost.

Arkaj
7 godine prije

Komentarori koji misle da rusija na ovo neće reagirati ili da nema načina reagirati su prilično neozbiljni. Pri tome obaranje izraelskih aviona nije jedina vrsta odgovora koji im stoji na raspolaganju. Puno jednostavnija i bezopasnija mjera je naprimjer Hezbolahu isporučiti napredno oružje i obuku a to rusi dosad nisu činili. Izraelska panika zbog sve veće operativne sposobnosti Hezbolaha navodi ih na rizične poteze koji mogu biti kontraproduktivni s stanovišta izraelske sigurnosti….

naser......povijest će se ponoviti i onda će netko
7 godine prije

…..povijest će se ponoviti i onda će netko viknuti joj …genocid ili još više…!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

naser......amsterdam 1916....iiiiiiiiiiiiiiiiii!!!
7 godine prije

naser……amsterdam 1916….iiiiiiiiiiiiiiiiii!!!

Laki Topalović
7 godine prije

Neki misle da je Putin Hillary Clinton i da će reći “Ruši sve to…, krv vam je*em!” I što bi time dobili. Svi napadi do sada su bili gotovo beznačajni u vojnom smislu. Hezbollah nije potvrdio žrtve, inače bi pisali o “mučenicima cionističkog režima”. Infratruktura sirijske vojske??? Gotovo netaknuta. Ubojstvo ovog čovjeka, ok, to je dron s navođenim projektilom, ali je riječ o jednom oficiru južnog područja, doći će drugi.,…. Dakle po nekim pemtnjakovićima su Rusi trebali aktivirati sustave s-300 ili 400 . Bravo. vrlo “inteligentno”. Već je znak što su dali rutu leta i zeleno svjetlo Sirijcima da ih gađaju sa S-200 , ako se ne varam. Sad diplomatska prozivka, a onda??? Ovako neće ostati, sigurno… A neće ni Rusi zaratit s Izraelom. Što će biti? E, ako je nekom Putin brat od strica ili rođeni brat , neka ga nazove, pa nek pita i kaže nam. Malo tko… Čitaj više »

Alen
7 godine prije

Ostanak rusa u siriji i saveznistvo s iranom… Izraelu,usa,brtaniji,eu,naftinim drzavama dovoljan razlog za sukob.. Svi planovi o vladanju bliskim istokom su im pali u vodu..Puno problema tek sljedi..
Znace se vise nakon sto se putin i tramp sastanu..

čitatelj portala
7 godine prije

Svašta si židovska vrhuška dopušta. Mislim da je to kao i u većini zemalja, da su se totalno otuđili od naroda i provode tko zna čije i tko zna kakve politike.

džeki
7 godine prije

nemaju rusi muda direktno ugroženi a odgovora nema sila razumije samo jezik sile

Ivo
7 godine prije

S obzirom da je Izreal osnovao ISIL nije ni čudo da mu pomaze….ISIL koji sanja o kalifatu do Beča i kao “mrzi” Zidove , a u par godina svog postojanja nije ispalio metak prema Izrealu , ali zato gle čuda sve njihove neprijatelje napada svom snagom

Weteran
7 godine prije

Ja mislim da Rusi nemaju dilemu: “Jevreji ili Arapi” !
Na početku stvaranja današnjeg Izraela, SSSR je prvi dao pomoć Jevrejima u borbama protiv Engleza!?
Dobro, nestašno i hiperaktivno dete uvek pravi probleme.

Alen
7 godine prije

Russia has sent a clear message to Israel that the rules of the game have changed in Syria and its freedom to act in Syrian skies is over, Syria’s ambassador to the United Nations said on Sunday night.

Jupiter
7 godine prije

Dobar ovaj dron za proslave vatrometom , šteta što ga bolesni umovi napraviše da bezbedno sa daljine ubijaju po svetu pošten i nepošten svet.

Čitalac
7 godine prije

Rusi su šonje.
Izrael rusima nije saveznik u ovome ratu, Sirija jeste.
Izrael gađa sirijsku PVO, rusi ne uzvračaju.
Rusi su šonje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI