Rusija: Kod Palmire nema nikakve “iranske baze u Siriji”

Palmira nije pala
21 komentar

Zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Mihail Bogdanov je odbacio tvrdnje izraelskog režima o postojanju iranske vojne baze u blizini Palmire u središtu Sirije. Izrael tvrdi kako je iranska bespilotna letjelica koja je navodno ugrožavala sigurnost židovske države poletjela iz zrakoplovne baze T-4 u blizini Palmire, koja je pretvorena u “iranski vojni objekt”.

“Ne, nemam takve informacije”, rekao je ruski zamjenik ministra vanjskih poslova u ponedjeljak, odgovarajući na pitanje o optužbama glasnogovornika vojske izraelskog režima, bojnika Avichaya Adraeea.

Osim toga, na izraelsku agresiju na sirijski teritorij, koja je izazvala obaranje izraelskog zrakoplova F-16 od strane sirijske vojske, Mihail Bogdanov je pozvao obje strane “da izbjegnu opasnu eskalaciju na Bliskom istoku”.

Najavio je da bi mjere u zaštićenim područjima u Siriji mogle biti produžene, objašnjavajući da Moskva insistira na poštivanju sporazuma o tim područjima i očuvanju teritorijalnog integriteta Sirijske Arapske Republike, iako je prioritet Rusije borba protiv terorizma.

U tom kontekstu, ruski diplomat je istaknuo da je stvaranje četiri zaštićena područja u Siriji od strane Teherana, Moskve i Ankare oduvijek smatrao privremenom mjerom koja služi da se uspostave povoljniji uvjeti za politički proces.

Ova četiri zaštićena područja su nastala u okviru mirovnog procesa koji se odvija u Astani, glavnom gradu Kazahstana, kako bi se okončao sukob između sirijskih snaga i “oružane opozicije” u Siriji, da se ojača primirje i odvoje “pobunjenici” od terorističkih skupina.

Ta područja uključuju provinciju Idlib, Istočnu Goutu, enklavu sjeverno od grada Homsa i južnu Siriju.

Bogdanov je također izvijestio kako će se održati sastanak o Siriji na razini ministara vanjskih poslova Irana, Rusije i Turske, te objasnio da strane pregovaraju o ovom susretu koji će se održati u glavnom gradu Kazahstana.

U međuvremenu se izraelski premijer pohvalio kako je uništio sve ciljeve sirijske protuzračne obrane i iranske vojske objekte u Siriji, iako za to nema nikakvih dokaza.

Sirija: Neka neprijatelji pokušaju ponoviti napad, imamo više iznenađenja za njih

S-300 i S-400 u Siriji
FOTO: Ilustracija, S-300 u Siriji

Sirijska vlada je nakon ovih izjava upozorila izraelski režim “da pripremi na nekoliko iznenađenja, ako izraelske vlasti pokušaju provesti nove napade na ciljeve koji se nalaze na sirijskom teritoriju”.

Zamjenik ministra iseljeništva i vanjskih poslova Sirije, Ayman Susan, aludirao je na obaranje izraelskog zrakoplova F-16 od strane sirijskih snaga i upozorio kako sirijske oružane snage imaju više “iznenađenja” pripremljenih za režim u Tel Avivu, ako se odluči pokušati ponovo napasti Siriju.

“Ako Bog da, vidjet ćete iznenađenja svaki put kada pokušate napasti Siriju”, rekao je Ayman Susan i podsjetio da sirijske snage su vrlo spremne za borbu i osposobljene da se suoče s bilo kojom agresijom protiv zemlje.

Također je ponovio kako su sirijske snage, unatoč pretrpljenoj šteti u ratu koji je nametnut Siriji i traje gotovo sedam godina, održale svoje obrambene i napadačke sposobnosti i mogu iznenaditi neprijatelje Sirije koji su mislili da nakon toliko godina sukoba Sirijci više ne mogu braniti svoju domovinu od agresora.

“Budite čvrsto uvjereni da će agresor biti jako iznenađen, jer je mislio da je ovaj rat kojem je godinama izložena Sirija onemogućio naše odgovore na napade”, kazao je.

U subotu su sirijske snage nakon nekoliko desetljeća oborile izraelski F-16. Ovo je prvi izraelski vojni zrakoplov koji je oboren u 36 godina, a to se, prema izraelskim vlastima, dogodilo kada se vraćao iz operacije bombardiranja ciljeva u na području Sirije. Prema drugim izvorima, teško je oštećen i izraelski F-15 Eagle Strike, koji je letio u paru s oborenim F-16.

No, čak i da F-15 nije pretrpio oštećenja, ovaj je incident ukinuo imunitet u zraku u kojem je uživao izraelski režim uvijek kada je letio iznad zračnog prostora Sirije, gdje je provodio česte zračne napade.

HezbollahISILIslamska državaKalifatMihail BogdanovNATOpalmira
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Petar Veliki
6 godine prije

Ove godine židi, francuzi, amerikanci, englezi očito idu na sve ili ništa. Na drugoj strani Sirija, Iran, Turska i Rusija. U pozadini u ogrevanju Kina i Severna Koreja protiv Indije, Japana, Australije, Nove Zelandije i Južne Koreje. Nek predstava počne i nek najbolji pobedi. 🙂
Rezerva: Hrvatska protiv Srbije ( klasični derbi )

hiber
6 godine prije

Dakle sada imamo Izraelski režim vs. Sirijska vlada. Naravno da je sve to utopijska propagandna predstava. Sirijci naravno nisu oborili ništa. Izraelski F16 su oborili Iranci ili Rusi. Do danas ne znamo tko je i što oborio turski helikopter. Kurdi sigurno nisu pračkom. Ista stvar je i sa ruskim SU-25. Ne znamo ni koliko je rusa izginulo kod Zora. U svakom slučaju postojale su demarkacione linije dokle svaka strana može ići. Sada se neki igraju gluhih telefona, pa imamo slanje poruka obaranjem zrakoplova.

Ive
6 godine prije

Sto onda ako je nema Izraelci ce je izmisliti i nacrtati, potom izbombardirati Palmiru tako da je vise nema osim u uspomena neduznih koleteralnih ljudi.

Georgij Žukov
6 godine prije

Tuzna su to vremena kad rusi ujedno i jedina strana vojska koja je pozvana u siriju od legitimnog predsjednika i naroda sirije mora “zapadnim partnerima ” koji apropo svi od reda nepozvani od istih grade baze u siriji , naoruzavaju teroriste i napadaju narodnu armiju sirije , mora objasnjavati i opravdavati se da li iran ima ili nema baze u siriji .Zar nije logicno postaviti pitanje ako asad i sirijski narod to dozvoljavaju u svojoj zemlji , tko su oni “zapadni partneri” da odredjuju tko moze imati baze u siriji a tko ne ?
Sve u svemu Staljin se okrece u grobu , on bi u siriji imao minimalno 100 000 vojnika Crvene Armije, sirija bi bila slobodna a sve sto bi se priblizilo granicama bilo bi pretvoreno u prah i pepeo .

Tuborg na mozgu
6 godine prije

Ne znam zašto uporno insistiraju na tome da ne postoji nikakva njihova povezanost sa Iranom. U ovakvim vremenima, pravi državnici bi trebali raditi upravo suprotno. Kada postoji izravna opasnost po tvoju zemlju, ako si pravi državnik, onda ćeš se valjda boriti svim silama za sklapanje alijanse sa zemljama, sa kojim dijeliš zajedničke interese. Možda ćete pomisliti da ja za Putina tvrdim, da je slab državnik i bili biste u krivu. Putinova politika je vrlo dobra, ali definitivno postoje stvari, koje bi mu se mogle zamjeriti. A ovo gore je jedna od njih. Reći ćete: ‘ Pa Iran i Rusija i jesu saveznici, samo se taj savez mudro prikriva’ i vjerovatno biste bili upravu. Međutim, od koga kriti i zašto kriti? I jednoj i drugoj zemlji prijete ISTI neprijatelji. Ti zajednički neprijatelji vrlo dobro znaju o njihovim dobrim odnosima. Opet ponavljam, zašto kriti? Putine, Amerikanci te mrze, preziru, neovisno o tome… Čitaj više »

SEJO
6 godine prije

STALNA BOMBARDOVANJA SIRIJE OD POCETKA RATA U SIRISU PRESLI SVAKU MJERU I UVIJEK KAO NEKI RAZLOG ISTO KAO AMERIKANCI NJIMA JE BITNO DA SIRIJU STO VISE RAVNAJU PODIJELE I POMAZU TE TERORISTE ZLOCINCE SVOJIM BOMBARDOVANJEM REGULARNE SIRISKE ARMIJE STO UN NECE NIKAD DA OSUDI NEGO KAO DA SE SVI SUZDRZE PA NERATUJE SE U AMERICI IZRAEULU NEGO ONI BOMBARDUJU SIRIJU SUVERENU DRZAVU DOSTA JE VISE LAZI ZAPADA VIDI SE SVE ZLO DOSAD UCINJENO NJIHOVOMSTRATEGIJOM OD JUGOSLAVIJE LIBIJE IRAKA AVGANISTANA VIJETNAMA KOREJE KAMBODZE I DRUGIH DRZAVA

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI