Rusija produžava ograničenja na stranu valutu

Ruska rublja i americki dolar
6 komentara

Centralna banka Rusije produžila je ograničenja za povlačenje američkih dolara i eura za još šest mjeseci, objavio je regulator u ponedjeljak.

Kao i do sada, stanovnici će moći da podignu samo 10.000 dolara u gotovini ili protivvrijednost u evrima. Ovo se odnosi samo na američke dolare i eure, sve ostale strane valute se mogu kupiti bez ograničenja.

Ograničenje od 5.000 dolara za troškove službenih putovanja u inostranstvo također je produženo do sljedeće godine. Ruske banke će moći da prodaju samo evre i dolare primljene nakon 9. aprila 2022. godine.

U početku je ruska kontrola kapitala, koja je došla kao odgovor na sankcije Zapada, trebala ostati na snazi ​​do septembra, ali sada će biti produžena do 9. marta 2023. godine.

Centralna banka je objasnila da je odlučila da zadrži ograničenja zbog odluke vlasti SAD i EU da zabrane uvoz dolara i eura u gotovini u Rusiju.

Šefica regulatora, Elvira Nabiullina, ranije je napomenula da Centralna banka ” nema razloga da očekuje” da će se situacija sa uvozom gotovine promijeniti na bolje u budućnosti.

Centralna bankamonetarna politikaRestrikcijerusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hercegovac
1 godina prije

Zato što su EU i SAD postali nebitni.

Max
1 godina prije

Oćekivano.

gargamel.
1 godina prije

Osnuj svoj portal i pisi o situaciji u Tunguziji.

tihobl
1 godina prije

Boli tvoje mentore ovaj udarac ispod pojasa cim si ovako reagovaro.

tihobl
1 godina prije

U Rusiji stalno porucuju Putinu – ne ukidaj sankcije. Prvi su poceli poljporivrednici, a onda i ostali.

Ova mjera je bitna – strani investitori i domaci tajkuni vise ne mogu iznosti pare iz Rusije neograniceno. Mogu podici i iznjeti do 10.000. Zamislite da i balkanske banana republike uvedu ovakav zakon? Zamislite da odu korak dalje pa obavezu banke i trgovacke lance da dio profita moraju uloziti u lokalnu zajednicu ili u humanitarne aktivnosti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI