Ruske specijalne snage provode obuku palestinske brigade Al-Quds u Aleppu (FOTO)

16 komentara

Dopisnici ruske agencije Anna-News su objavili fotografije borbene obuke palestinske volonterske brigade Al-Quds od strane ruskih vojnih instruktora. Obuku palestinskih boraca u blizini grada Aleppo provode pripadnici specijalnih snaga ruske vojske.

Naoružana postrojba brigada Al-Quds, izvorno Liwa Al-Quds, regrutirana je uglavnom iz palestinskog izbjegličkog kampa Al-Nayrab, na jugoistočnoj periferiji Aleppa, te iz bivšeg izbjegličkog palestinskog kampa Handarat, koji se tijekom desetljeća pretvorio u veliku sjeveroistočnu gradsku četvrt. Brigada sudjeluje u borbama protiv islamističkih militanata od 2013. godine.

U posljednja tri mjeseca se situacija na zapadnom rubu Aleppa postupno pogoršava. Do danas se borbe vode gotovo svakodnevno. Liniju fronte gotovo posvuda kontroliraju radikalni islamisti iz krovne organizacije Hayat Tahrir Al-Sham, predvođene sirijskom Al-Qaedom.

Prije dva dana su objavljene i snimke linije razdvajanja između islamističkih militanata i vladinih snaga kod Aleppa. Prikazane su duge linije obrane s raspoređenim topništvom i utvrdama, te odbijanje jednog od napada islamističkih militanta koji je suzbijen topništvom još u fazi pripreme i pokušaju približavanja linijama sirijske vojske.

https://www.youtube.com/watch?v=TdAyEDlRzmo

Fotografije koje je objavio dopisnik ruske agencije sugeriraju da se priprema veća mobilizacija snaga za napad na Idlib, a palestinski borci su se dokazali u obrani i oslobađanju Aleppa i stekli su veliko povjerenje ruskih snaga, posebno njihov karizmatični vođa pukovnik Mohammad Rafi, koji je poginuo u borbama za oslobađanje Aleppa u studenom 2016.

Nakon njegove pogibije se u vrh zapovjedništva brigade probio njegov brat Samir Rafi, ali je postao poznat više po ekscesima, nego po pobjedama na bojnom polju. U srpnju 2018. godine je Samer Rafi uhićen je u Latakiji nakon razmjene vatre s vladinim snagama. Prethodno je bio uhićen na temelju optužbi za pljačku u Aleppu, priznao je optužbe i odslužio zatvorsku kaznu u trajanju od jedne godine, potom je pušten na slobodu.

Pukovnik Mohammad Rafi (lijevo)  i zapovjednik Mohammad Al-Sa’eed (desno)
FOTO – Pukovnik Mohammad Rafi (lijevo)  i zapovjednik Mohammad Al-Sa’eed (desno) u društvu ruskog časnika nakon dodjele odlikovanja u ruskoj bazi Hmeymim, oko mjesec dana prije pogibije pukovnika Rafija u Aleppu

Vjeruje se da je Liwa Al-Quds najveća pomoćna sila sirijske vojske koja djeluje u Aleppu, a borbena iskustva starijih boraca i obuka novih će biti od velike pomoći u predstojećoj ofenzivi za Idlib, bez obzira kada bude pokrenuta.

HezbollahISILIslamska državaKalifatLiwa Al-Quds
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alanis
5 godine prije

Sretno momci.
Svako dobro, puno sreće i uspjeha u obrani i vraćanju svojih – palestinskih teritorija.

fenix
5 godine prije

Izgleda da se stvarno priprema napad na Idlib Rusi jako cesto provode veoma jake zracne udare i SAA se masovno koncentrise oko Idliba. I Rusi me uvjek pozitivno iznenade koliko im je vojska sada opremljena,efikasna i profesionalna za samo kratko vrijeme.

Laki Topalović
5 godine prije

Da, zaboravih reći, pade mi na pamet što misli Izrael kad ovo vidi. Naime, ovi Palestinci, koga god da pitaš znat će ti reći barem 10 imena – oca, djeda, čukundjeda do unatrag 200 godina i iz kojeg su sela u današnjem Izraelu i gdje sanjaju da se vrate, bez obzira što u Siriji žive najmanje 30 godina, neki od 1948. Stvarati jezgru vojske Palestinaca nije šala. Hamas je gerila PLO u Zapadnoj obali se pretvorio u miliciju za red i mir, nije vojska. Ovo može biti prava vojska , sutra za godinu ili 10, a Izrael to kad vidi ima da polude.

Perun
5 godine prije

Pozdrav i sretno

Crni osman
5 godine prije

Razlika izmedju Saveznika i podmukle hijene je jasna u Siriji.
Podrzavam Asada od samog pocetka i velike nade sam polagao u Ruse .Rusi su jos podmukliju od ameroubojica.
Ameroubojice bar stoje iza svojih rijeci i svojih saveznika .Rusi nemaju obraz i rijec i samo koriste necije agoniju da ukalkuliraju svoj interes.

Siniša
5 godine prije

Odličan video!!!
https://youtu.be/05-JPbAAszI

dinaricus vulgaris
5 godine prije

mogao bi moša malo preorat to na slici

dinaricus vulgaris
5 godine prije

ionako više liči na rusku stepu nego na siriju

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI