Saudijski režim oduzima imovinu libanonskom premijeru Haririju

saudijska arabija
6 komentara

U sklopu takozvane “antikorupcijske kampanje” će Saudijska Arabija oduzeti imovinu libanonskog premijera Saada Haririja koju posjeduje u arapskom kraljevstvu. Ovu je kampanju pokrenuo krunski princ Mohammad bin Salman i pod krinkom borbe protiv korupcije, koja je bez sumnje široko rasprostranjena u saudijskom režimu, uklanja kritičare, političke protivnike i suparničke prinčeve.

Arapski portal The New Arab, navodeći anonimni izvor blizak saudijskim vlastima, izvijestio je kako su vlasti Saudijske Arabijske poduzele korake u oduzimanju imovine Saada Haririja u građevinskoj tvrtki Saudi Oger.

“Restrukturiranje saudijskih tvrtki čiji su vlasnici uključeni u slučajeve korupcije ide naprijed, počevši od saudijskog diva u građevinarstvu Grupe Binladin i sada ide prema kompaniji Saudi Oger”, rekao je izvor.

Grijeh Saada Haririja je što se oglušio na zapovijed Rijada i nije potvrdio ostavku na mjesto premijera Libanona, koju je pod prisilom potpisao u Rijadu 4. studenog prošle godine.

Tada je libanonski predsjednik Michel Aoun rekao kako ne priznaje odluku Haririja i razmotrit će ostavku tek ako mu se uruči osobno u predsjedničkom uredu, kako predviđa ustav zemlje.

Mohammed bin Salman
FOTO: Mohammed bin Salman

Saad Hariri se nakon toga vraća u zemlju, gdje na sastanku kabineta vlade prvo suspendira odluku o odstupanju s premijerske dužnosti, a dva tjedna poslije, 5. prosinca prošle godine, je potpuno odbacuje, čime je vidno ražestio saudijski državni vrh.

The New Arab piše i kako je nedavno uhićenje najutjecajnijeg poduzetnika i predsjednika Arapske banke, Sabiha Al-Masrija, posljedica njegovih veza s tvrtkom Saudi Oger i libanonskim premijerom.

Saad Hariri ima dvojnog saudijsko-libanonsko državljanstvo i dugogodišnje političke i gospodarske veze sa Saudijskom Arabijom.

Iako je većina njegove imovine prenesena, Saudi Oger još uvijek ima tri projekta, uključujući ugovor za sljedećih 15 godina o održavanju Sveučilišta znanosti i tehnologije “Kralj Abdullah”.

Saad Hariri
FOTO: Saad Hariri

Prema mnogima je oduzimanje Haririjeve imovine od strane saudijskog režima njegov “neposluh” i odbijanje da podnese ostavku na mjesto premijera, što je bilo potrebno da se destabilizira Libanon i oslabi Hezbollah, koji u složenom političkom mozaiku participira u vlasti Libanona.

Ako je ovo osveta Saadu Haririju zbog “neposluha”, kampanja protiv korupcije u zemlji se smatra korakom koji će put do prijestolja krunskom princu Mohammad bin Salmanu, jer se praktično rješava svih suparnika i kritičara.

Saudijske vlasti su priopćile kako pregovaraju o financijskim sporazumima sa zatvorenicima optuženim za korupciju, koji bi državnu riznicu mogli napuniti s oko 100 milijardi dolara svježeg kapitala.

Većina zatočenika je već predala dio svojeg bogatstva kako bi, nakon nekoliko tjedana zatvora u hotelu Ritz u Rijadu, kupili slobodu.

The New Arab

Saad Hariri
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Ja bih ipak volio znati i mislim da je to od šireg javnog interesa od prokletog blaga jednog libanonskog kvislinga, kako su grčki pobunjenici, borci za pravicu, demokratska opozicija kvislinškoj grčkoj vladi, gladni osiromašeni goloruki narod, prelijepa božija dječica, na koje su jučer brutalno, svom silom i raspoloživim oružjima nasrnuli pripadnici policije MMF-ove i Trumpove režimske grčke nenarodne vlasti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI