fbpx

Nakon otmice u studenom, saudijski režim pozvao i dostojno primio Saada Haririja

Saad Hariri

U utorak navečer je libanonski premijer Saad Hariri posjetio Saudijsku Arabiju. Na putu za Rijad je bio odmah nakon što ga je dan prije saudijski izaslanik Nizar Al-Aloul “pozvao” u glavni grad saudijskog režima.

Nakon posjete dnevni listovi u zemlji pišu kako premijer želi stvoriti nova partnerstva i uoči parlamentarnih izbora 6. svibnja izolirati libanonski pokret Hezbollah. U utorak lokalni dnevni list Al-Akhbar ističe kako će se libanonski premijer suočiti s Hezbollahom “vlastitim stilom”, a ne saudijskim.

“Hariri pokušava obeshrabriti Hezbollahove saveznike i izolirati pokret rješavajući svoje nesuglasice s predsjednikom Libanona, Michelom Aounom”, piše Al-Akhbar.

Novi plan u suočavanju s Hezbollahom je kontrola i ograničavanje kretanja, te odvajanje pokreta od njegovih saveznika.

Saad Hariri ipak nije htio komentirati svoje putovanje, rekavši samo da ono nema utjecaj na unutarnju politiku, niti na njegove saveze s različitim libanonskim političkim frakcijama.

Hariri je u utorak navečer putovao u Saudijsku Arabiju, gdje je u studenom bio nekoliko dana u “kućnom pritvoru”, sve dok nije potpisao ostavku, koju predsjednik Michel Aoun nije htio prihvatiti.

Ovotjedni posjet je uslijedio nakon Haririjevog sastanka u ponedjeljak u Beirutu sa saudijskom izaslanikom Nizarom Al-Aloulom, koji ga je pozvao da odmah dođe u saudijsku prijestolnicu.

Libanonske vlasti tvrde da je Hariri ostavku dao pod pritiskom Rijada. Kada se konačno vratio kući, Hariri je ostavku odgodio, upozorivši da će je ponovo aktivirati ako Hezbollah, kojeg se optužuje za miješanje u unutarnje poslove drugih arapskih zemalja, ne promjeni ponašanje.

Al-Akhbar piše kako je uz posredovanje Sjedinjenih Država, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Francuske došlo do normalizacije odnosa između Rijada i Haririja, što je uspjeh, jer je Hariri glavni politički saveznik Saudijske Arabije u Libanonu.

“Poziv Rijada libanonskom premijeru je vjerojatno donesen nakon što je saudijski režim razumio štetne posljedice prethodne otmice Haririja i prisiljavanja da podnese ostavku, što je omogućilo još veći utjecaj Hezbollaha i izazvao ozbiljnu štetu Saudijskoj Arabiji unutar američke osovine”, zaključuje Al-Akhbar.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
16 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
trumba
Gost
trumba
2 godine prije

SA prečesto jaše “tuđe deve” da bi prepoznali kako je to “sebi pucat u noge”.
Novci mogu kupiti deve, ali inteligenciju nikad pa ni tad!

bob rock
Gost
bob rock
2 godine prije

Ovdje isto nešto gadno ne štima!
Pitanje za sve: Tko bi od nas išao ponovo u zemlju koja te drži u kućnom pritvoru i to ni manje ni više nego kao premijera neke druge zemlje!
Pojašnjenje molim!
Hvala!

PDVNK bre
Gost
PDVNK bre
2 godine prije

Mandzurijski kandidat, a ima ih i u Srbiji.

Mildita
Gost
Mildita
2 godine prije

Da pratiš zbivanja onda bi znao a kako ne pratiš onda ni ne znaš, pa je tu sad PRAVO PITANJE “DA LI IMA SMISLA DA TI SE POJAŠNJAVA ILI NE DAJ BOŽE OBJAŠNJAVA….. ” ?!? Oni koji prate zbivanja znaju da je bio otet i ucjenjivan, te da nije Francuska posredovala (Makron letio u Rijad pa potom se Hariri TEŠKIM PUTEŠESTVIJAMA vratio kući preko Pariza gdje ga Makron pozvao u posjetu kako bi ga lakše odlobodio) tko zna kako bi kad bi završio taj njegov posjet gdje pozvan nakon razgovora s Velajetijem dan prije u Bejrutu…. danas su stvari malo drugačije posložene pa je mogao opet u Rijad ali otom pi tom ….

Alex
Gost
Alex
2 godine prije

Mildita, zašto ovako drzak odgovor na sasvim normalno pitanje bob rocka. Ja osobno mislim da sam dosta dobro informiran o dosta stvari, medjutim, o odnosu Saudijaca sa Libanonom i koja je relacija izmedju haririja i kozejeba u rijadu znam vrlo malo, a i ne zanima me bas previše. Znaci pitanje je na mjestu. Jedva je živu glavu izvuko zadnji put, i neda mu vrag mira, nego opet ide u “državnu posjetu”. Pa to samo lud čovjek može. A ni taj Libanon mi nije bas jasan.. jel to država, protektorat nečiji

Mildita
Gost
Mildita
2 godine prije

Pa zato što se mješa tamo gdje mu nije mjesto … valjda komentaraš ono u čega se razumiješ a ne biti mirodjija u svakoj juhi a POJMA NEMAŠ o čemu pišeš …. TAKVA NAM JE SITUACIJA I STVARNOM ŽIVOTU ….

Mildita
Gost
Mildita
2 godine prije

Eto i ti Alex KAO nešto komentaraš a pojma nemaš o čemu pišeš… u mom komentaru je sve pojašnjeno za onoga ko prati zbivanja na bliskom istoku a za ostale pacijente koji pišu da bi KAO nešto pisali me nije briga … SVAKA BUDALA IMA SVOJE VESELJE

Alex
Gost
Alex
2 godine prije

Ha ha sto, sad ni ja ništa neznam … bem mu misa sad se stvarno uvridija

Borac2
Gost
Borac2
2 godine prije

Saddedine je takodjer drzavljan KSA. Roden je u Rijadu.

Mildita
Gost
Mildita
2 godine prije

A jesi ti glavu pregledao ?!? O čemu ti pišeš nesretnice?

Mildita
Gost
Mildita
2 godine prije

Sve isti DEŽURNI pacijenti komentariju i jedni drugima daju pluseve (kakva srdačina) a pojma nemaju o čemu pišu …. bitno je da se piše ….

Arkaj
Gost
Arkaj
2 godine prije

Ekipa iz Rijada, Tel Aviva, Londona, Washigtona, to je jedna takva smrdljiva, licimjerna, pokvarena hrpa govana da joj nema ravne. A svi oni koji se pretvaraju da je to mirišljivo cvijeće još su veća govna od njih…

Franjo
Gost
Franjo
2 godine prije

Hariri ide kod sauda da ozeni princevu devu

Franjo
Gost
Franjo
2 godine prije

Hariri ce ozeniti princevu devu

spes
Gost
spes
2 godine prije

Mislim da su mu tada zadržali familiju.

damir
Gost
damir
2 godine prije

Šta ovaj leti više tamo pa nek se odseli, tko mu brani. Jadno skroz.
Umjesto da mu Libanonci dadnu šup kartu oni njega čekaju kao mesiju.
Ima predsjednika nije on jedini

POVEZANE VIJESTI

Izbornik