Sergej Lavrov: NATO na Balkanu stvara drugu frontu sukoba s Rusijom

Lavrov - Bondsteel baza
59 komentara

Govoreći za bugarski časopis “Međunarodni odnosi”, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je rekao kako Moskva ne vidi nikakve probleme u namjeri balkanskih zemalja da se pridruže Europskoj uniji, ali one same i bez uplitanja izvana moraju procijeniti do koje mjere preduvjeti Bruxellesa odgovaraju njihovim nacionalnim interesima.

“Ne vidimo nikakve probleme što balkanske zemlje žele postati članice Europske unije. Naravno, trebaju same i bez vanjskog pritiska procijeniti koliko predloženi preduvjeti za pridruživanje Europskoj uniji odgovaraju njihovim nacionalnim interesima. Naravno, težnje balkanskih zemalja za eurointegracijom ne bi trebale biti prepreka njihovoj suradnji s našom zemljom. Ako postoji želja, uvijek se može naći obostrano prihvatljiv oblik suradnje”, rekao je Sergej Lavrov.

Ministar je podsjetio kako je NATO opsjednut idejom “apsorbiranja” Balkana, što dovodi do jačanja linija razdvajanja na europskom kontinentu.

“Nakon apsorbiranja Crne Gore, ne uzimajući u obzir mišljenje njenog naroda, NATO pojačava napore za ubrzavanje procesa pristupanja Makedonije, a ima slične planove s Bosnom i Hercegovinom. To jača linije razdvajanja na europskom kontinentu i slabi arhitekturu europske sigurnosti. Istodobno, NATO nije mogao dati adekvatan odgovor na glavni izazov današnjice – međunarodni terorizam”, rekao je Lavrov.

Prema ministru, “u posljednje vrijeme je došlo do primjetnog intenziviranja napora usmjerenih na potkopavanje obostrano korisnih odnosa između Rusije i zemalja regije”.

“One su otvoreno dužne donositi odluke “s nama ili protiv nas”. Drugim riječima, ili s Moskvom ili s Washingtonom i Bruxellesom. Cilj takvih koraka je transformacija Balkana u drugu frontu sukoba u Europi. Siguran sam da je javnost balkanskih zemalja protiv provedbe takvih scenarija”, rekao je Sergej Lavrov.

Prema njegovim riječima, Rusija, koja je u svoje vrijeme pokrenula inicijativu za zaključivanje Sporazuma o europskoj sigurnosti, nastavit će raditi da sigurnosti i da zajednički “europski dom” bude nedjeljiv.

Kandidati za članstvo u EU su Albanija, Makedonija, Srbija i Crna Gora, s tim da Srbijom od 2014. i Crna Gora od 2012. već pregovaraju o pristupanju EU. Bosna i Hercegovina svoj status kandidata od veljače 2016. godine.

Lavrov: NATO je relikt prošlosti

Što se tiče NATO pakta, Lavrov je bio jasan. Na pitanje kakav je stav Rusije prema članstvu u NATO paktu i Europskoj uniji zemalja Zapadnog Balkana i kako će to utjecati na geopolitičku ravnotežu na Balkanskom poluotoku, Lavrov je odgovorio kako je više puta morao odgovoriti na ovo pitanje.

“Sjevernoatlantski savez je relikt iz doba bipolarnog sukoba i danas djeluje po logici Hladnog rata. Posljednjih nekoliko godina je nedvosmisleno proglasio Rusiju da “zadržava” njegove ciljeve. NATO je opsjednut idejom “apsorbiranja” Balkana. Nažalost, odnedavno je vidljiv porast napora usmjerenih na potkopavanje stoljetnih veza Rusije sa zemljama regije. Što se tiče Rusije, naš će doprinos rješavanju regionalnih pitanja u budućnosti biti kreativan i na Balkan gledamo u smislu konstruktivnog dijaloga i suradnje u interesu naših zemalja i naroda”, zaključio je ruski diplomat.

Mezhdunarodni Otnosheniya

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
59 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Son of Alerik
6 godine prije

Ovo je nešto što nas se izravno tiče. Lavrov je prilično realno i precizno objasnio što se događa u ovom trenutku na Balkanu. Rusiji ne smeta članstvo ni jedne zemlje u EU, ali imaju puno toga protiv uključenja u NATO. Slučaj Crne Gore i njene NATOizacije pokazuje kakvu će strategiju zauzeti EU prema zemljama ‘kandidatkinjama’ za EU članstvo – gdje će članstvo u EU biti istoznačnica za članstvo u NATO-u. Dok je Crnu Goru bilo relativno lako, s obzirom na ucjenjivost njihovog političkog vrha, NATOizirati (i tako onemogućiti Rusima pristup Jadranskom moru, budući da je i Albanija, i Hrvatska već u NATO-u), vidjet ćemo kako će to ići sa Srbijom. Kosovo je očito slijedeće na redu, pa Makedonija, teško je da će Srbija, s obzirom na svoju ovisničku poziciju o stranom kapitalu, imati snage oduprijeti se guranju u NATO. Rusija pak cijelo vrijeme ne čini ništa da spomenute zemlje izvuče… Čitaj više »

Tadmur Palmirovic
6 godine prije

Balkan je zavrsena prica, jasno je to i Sergeju. Jedino, mozda, mozda Srbija?? Nada umire poslednja, ostalo je davno pokopano.

Petar Veliki
6 godine prije

Pa govorim ja o tome stalno. Kad prođe Sirja sledeči na redu je Balkan. A na balkanu Albanci i Hrvati za team America protiv Srbije same za team Russia. Kako če to počet? Pa neko če nekomu je*at nešto preko države, vere, granice, istorije, mame i eto vam opet rata. Svi “za dom ( i kraljevinu ako ste iz Srbije ) spremi” da se opet kolju za druge interese. Kolinda protiv Vučića. Edi Rama protiv Dačića, Izetbegović protiv Dodika,….a narod niko ništa ne pita.

Trubadur
6 godine prije

Ko što kaže Tadmur.. Balkan je završena priča… Ali glavni razlog je u tome, da se Rusija sve više okreče Aziji… Samo Indija i Kina ukupno broje skoro 3 milijarde potrošaća…. I sa obje buduče največe ekonomske sile ima Rusija dobre, da ne kažem možda i savezničke odnose….. Evropa i samim time i Balkan, če ostat u USrA sferi i u novom multipolarnom svijetu sve više marginalizirati…

Good Old Rebel
6 godine prije

“Kog se silom tjera u crkvu, taj se bogu ne moli”, to je “NATO silovanje” Pa narod to zna 99%. Koje vojske trebaju biti na Balkanu, samo dogovorom ograničeni broj vojnika država sa tog teritorija, što znači nisu na tom prostoru potrebne američke trupe, ali bogami, ni Rusi ne trebaju dolaziti. Na Jadran neka dolaze ruski i američki turisti na kupanje pa ćemo im biti konobari i kuhari, ali ne i podložnici. Auuu, “što sam pametan”.” Kibi dabi”.

davor
6 godine prije

EU članstvo – nisam baš oduševljen otkad smo u Hrvatskoj ušli ali podržao bi referendum o članstvu na kojem bi glasao NE (dok se ne izjednače uvjeti za sve članice) – nije održan.
NATO članstvo – izrazito sam protiv niti bi podržao referendum o članstvu, naravno u NATO smo doslovce utjerani pod izlikom “nema alternative”. Izrazito zločinačka i manipulativna organizacija kojoj nekadašnja balkanska JNA i nekadašnji Istočni blok pod plaštom sovjetske armije u zločinima nisu ni do nogavica. NATO je opasan istovremeno za sve (i članice i nečlanice) jer svijet dijeli isključivo crno-bijelo a to je uvijek siguran recept za propast.

alan ford
6 godine prije

Ključna država takozvanog “Zapadnog Balkana” je Srbija. Koju će plaćenici duboke države, Vučić i Trilateralna Ana Brborić uvesti u EU. Crna Gora je državica koja je pod kontrolom duboke države, još odavno, od kada se nekadašnji Slobin posinak i učenik, Milo Đukanovioć za velike Soroseve pare, okrenuo od Slobe i prodao Zapadu i dubokoj državi. Zato su Brisel i Washington zažmirili nad time. što je Milo bio upleten u krijumčarenje cigareta i ostale stvari. U Makedoniji je duboka država uz pomoć Sorosevih NGO-ova i Albanaca (koji su najpouzdaniji igrač Washingtona u toj regji) izvršila faktički tihi državni udar i postavila svog čovjeka, Zaeva. BiH je ionako propala država, odnosno protektorat, koji se samo održava na aparatima Brisela i Washingtona, dakle BiH nije problem. Dakle: Makedoniju, Crnu Goru, Kosovo i Albaniju, duboka država već ima u džepu i to nije problem za njih, a BiH je kako rekoh ionako protektorat. Dakle,… Čitaj više »

Baba Vanga
6 godine prije

Kao što više puta pišem sve je počelo u Jugoslaviji i sve će se tu i završiti a Srbi će biti na strani pobjednika i sve teritorije koje su sada okupirane biće im vraćene.Kao uvjek u povjesti do sada Srbi izadju na strani pobjednika?Samo pišem povjesne činjenice?

abcd
6 godine prije

najbolje je biti dobar s kinezima, njima je cijeli svijet dužan:-))

L judevit Posavski
6 godine prije

Stoljetna veza … lijepo, lijepo, a kada je trebalo
nešto staviti u usta, tražila se pomoč Amerike.
Dobri odnosi, to je u redu, ali silom se negdje
gurati i blokirati napredak, dotičnih zemalja,
za nešto kao prijateljstvo , žitelje vodi ka dnu.

Alen
6 godine prije

Osim pljacke i jeftine radne snage ja ne vidim neki interes EU za balkan ,posebno jer ni ovako nemaju nikakvih prepreka za to…
Ovo je striktno vojni plan nato pakta i nista drugo… Evropa bi bila.samo neki politicko-ekonomski korektor tek toliko da drzi narod na uzici zvanoj evropska unija mada su i to rijesili otvaranjem granica , tj anulirali su taj socijalni aspekt jer eto ako si nezadovoljan.ides u njemacku, ne dizes bune i ustanke…
Dakle nema nikakav ,ama bas nikakav razlog ni za eu ni za balkan da se ide ka.toj zajednici…
Nato jednostavno krpa rupu na juznom krilu a mi samo statiramo….

Mik
6 godine prije

Moje misljenje da se netrebate plasiti ni rusije ni amerike,europska u ija ce biti ono sto na njenoj zastavi i stoji12 zvjedica 12 regija ,tko nije se spreman velikima pripojizi i biti njihov neravropravni partner u zajednickoj tegiji taj otpada a sada ima 27 clanica,bitce cjepanja ,mislim da se mogu prikloniti Turskoj jer Turska postaje vele sili na balkanu a u rtopi njemci

mate
6 godine prije

podrška NATO paktu i moćnim AMERIMA

Zigi
6 godine prije

Naj bitnije da si ti nama u zagrade stavio prevod da svi razumijemo !!!! E to je biser od komentara, neka je tebe živa i čuvaj se !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI