fbpx

Sergej Lavrov: NATO na Balkanu stvara drugu frontu sukoba s Rusijom

Lavrov - Bondsteel baza

Govoreći za bugarski časopis “Međunarodni odnosi”, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je rekao kako Moskva ne vidi nikakve probleme u namjeri balkanskih zemalja da se pridruže Europskoj uniji, ali one same i bez uplitanja izvana moraju procijeniti do koje mjere preduvjeti Bruxellesa odgovaraju njihovim nacionalnim interesima.

“Ne vidimo nikakve probleme što balkanske zemlje žele postati članice Europske unije. Naravno, trebaju same i bez vanjskog pritiska procijeniti koliko predloženi preduvjeti za pridruživanje Europskoj uniji odgovaraju njihovim nacionalnim interesima. Naravno, težnje balkanskih zemalja za eurointegracijom ne bi trebale biti prepreka njihovoj suradnji s našom zemljom. Ako postoji želja, uvijek se može naći obostrano prihvatljiv oblik suradnje”, rekao je Sergej Lavrov.

Ministar je podsjetio kako je NATO opsjednut idejom “apsorbiranja” Balkana, što dovodi do jačanja linija razdvajanja na europskom kontinentu.

“Nakon apsorbiranja Crne Gore, ne uzimajući u obzir mišljenje njenog naroda, NATO pojačava napore za ubrzavanje procesa pristupanja Makedonije, a ima slične planove s Bosnom i Hercegovinom. To jača linije razdvajanja na europskom kontinentu i slabi arhitekturu europske sigurnosti. Istodobno, NATO nije mogao dati adekvatan odgovor na glavni izazov današnjice – međunarodni terorizam”, rekao je Lavrov.

Prema ministru, “u posljednje vrijeme je došlo do primjetnog intenziviranja napora usmjerenih na potkopavanje obostrano korisnih odnosa između Rusije i zemalja regije”.

“One su otvoreno dužne donositi odluke “s nama ili protiv nas”. Drugim riječima, ili s Moskvom ili s Washingtonom i Bruxellesom. Cilj takvih koraka je transformacija Balkana u drugu frontu sukoba u Europi. Siguran sam da je javnost balkanskih zemalja protiv provedbe takvih scenarija”, rekao je Sergej Lavrov.

Prema njegovim riječima, Rusija, koja je u svoje vrijeme pokrenula inicijativu za zaključivanje Sporazuma o europskoj sigurnosti, nastavit će raditi da sigurnosti i da zajednički “europski dom” bude nedjeljiv.

Kandidati za članstvo u EU su Albanija, Makedonija, Srbija i Crna Gora, s tim da Srbijom od 2014. i Crna Gora od 2012. već pregovaraju o pristupanju EU. Bosna i Hercegovina svoj status kandidata od veljače 2016. godine.

Lavrov: NATO je relikt prošlosti

Što se tiče NATO pakta, Lavrov je bio jasan. Na pitanje kakav je stav Rusije prema članstvu u NATO paktu i Europskoj uniji zemalja Zapadnog Balkana i kako će to utjecati na geopolitičku ravnotežu na Balkanskom poluotoku, Lavrov je odgovorio kako je više puta morao odgovoriti na ovo pitanje.

“Sjevernoatlantski savez je relikt iz doba bipolarnog sukoba i danas djeluje po logici Hladnog rata. Posljednjih nekoliko godina je nedvosmisleno proglasio Rusiju da “zadržava” njegove ciljeve. NATO je opsjednut idejom “apsorbiranja” Balkana. Nažalost, odnedavno je vidljiv porast napora usmjerenih na potkopavanje stoljetnih veza Rusije sa zemljama regije. Što se tiče Rusije, naš će doprinos rješavanju regionalnih pitanja u budućnosti biti kreativan i na Balkan gledamo u smislu konstruktivnog dijaloga i suradnje u interesu naših zemalja i naroda”, zaključio je ruski diplomat.

Mezhdunarodni Otnosheniya

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
59 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Ovo je nešto što nas se izravno tiče. Lavrov je prilično realno i precizno objasnio što se događa u ovom trenutku na Balkanu. Rusiji ne smeta članstvo ni jedne zemlje u EU, ali imaju puno toga protiv uključenja u NATO.
Slučaj Crne Gore i njene NATOizacije pokazuje kakvu će strategiju zauzeti EU prema zemljama ‘kandidatkinjama’ za EU članstvo – gdje će članstvo u EU biti istoznačnica za članstvo u NATO-u.
Dok je Crnu Goru bilo relativno lako, s obzirom na ucjenjivost njihovog političkog vrha, NATOizirati (i tako onemogućiti Rusima pristup Jadranskom moru, budući da je i Albanija, i Hrvatska već u NATO-u), vidjet ćemo kako će to ići sa Srbijom.
Kosovo je očito slijedeće na redu, pa Makedonija, teško je da će Srbija, s obzirom na svoju ovisničku poziciju o stranom kapitalu, imati snage oduprijeti se guranju u NATO.
Rusija pak cijelo vrijeme ne čini ništa da spomenute zemlje izvuče iz NATO i EU omče.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Alerik, slazem se sa zadnjom recenicom. Mada, Jeljcin je napravio toliku stetu da je ni ovakvi majstori pout Putina i Lavrova nemogu sanirati. Ima nesto sto je nepoeravljivo..

Kuric
Gost
Kuric
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Za 3 godine a mozda i manje EU ce biti
Rim,Berlin,Pariz i Moskva

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

OK, ali što je sa susjednom Bosnom i Hercegovinom jer Hrvatska ima najdužu granicu sa tom državom? Da ” bosanski lonac ” ne bude aktualan opet!

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije

Balkan je zavrsena prica, jasno je to i Sergeju. Jedino, mozda, mozda Srbija?? Nada umire poslednja, ostalo je davno pokopano.

Kuric
Gost
Kuric
2 godine prije

Kada Ameri zauzmu Balkan teci ce med i mlijeko

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Kuric

Kuriću,ameri su zauzeli Balkan,meda i mlijeka nema,ima jada i čemera.

Goran
Gost
Goran
2 godine prije
Reply to  Kuric

Možeš si mislit.

Vučedolac
Gost
Vučedolac
2 godine prije

Balkan je danas možda završena priča, ali postoji i sutra.
Bar zbog nas na ovom portalu(i još ponekih) gajim nadu u bolje sutra

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije

Volio bih da pojasnis zasto je zavrsena prica? Jer cini se da se po potrebi moze aktivirati sukob bilo gdje, bez obzira na kojoj je strani bilo kakva prica.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  Zvrk

Zvrk, nije rijec o sukobu nego o Ruskom povratku na Balkan. Taj dio je gotov. Sukobi su nesto drugo..

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije

Ako je zaista u ruskom interesu povratak, onda će ga i ostvariti. Nije da nemaju neke svoje ljude unutar zemalja…

Petar Veliki
Gost
Petar Veliki
2 godine prije

Pa govorim ja o tome stalno. Kad prođe Sirja sledeči na redu je Balkan. A na balkanu Albanci i Hrvati za team America protiv Srbije same za team Russia. Kako če to počet? Pa neko če nekomu je*at nešto preko države, vere, granice, istorije, mame i eto vam opet rata. Svi “za dom ( i kraljevinu ako ste iz Srbije ) spremi” da se opet kolju za druge interese. Kolinda protiv Vučića. Edi Rama protiv Dačića, Izetbegović protiv Dodika,….a narod niko ništa ne pita.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Petar Veliki

Za Kralja i Otadžbinu ne stavljaj u isti koš.
To je pozdrav Srbske vojske u prvom svetskom ratu njega su zloupotrebili Vojislav Šešelj i Vuk Drašković koji je uveo i razdvojena tri prsta , mi bi njih dvojicu trebali da mrzimo više nego Hrvati , ali smo idioti čast izuzetcima.
Što se tiče rata ako nasi političari budu hteli da ratuju onda ce biti rata , dosta više tog prebacivanja krivice.
I mi da smo dobri narodi ne bi imali takve vodje.

Petar Veliki
Gost
Petar Veliki
2 godine prije
Reply to  Riddick

I rest my case…
P.S. Ne nasedajte na ovake školske primere provokacije. Dosta je valjda bilo ratovanja na Balkanu za bilokoga i bilošta. Ratuje se striktno za goli život a za sve ostalo šaljite jih sve skupa ( leve, desne, naše, vaše, partizane, njemce, amerikance, ruse, ustaše, ćetnike, katolibane i pravotalibane,… ) u tri PM.

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Petar Veliki

@Petar Veliki- Neće biti rata Petre. Nemamo zašto, s čime a nema ni tko. Našlo bi se, istinabog, nešto zadrtih nacionalista na obje strane ali oni su velika manjina a rata i vojske nisu ni vidjeli (jer da jesu sigurno ga ne bi prizivali).
Mogu se političari postaviti na glavu, ali ako ja ili ti nećemo u rat njega neće biti. Ni prošlog ne bi bilo da nije bilo dragovoljaca.

Petar Veliki
Gost
Petar Veliki
2 godine prije
Reply to  Piretis

Političari uvjek mogu da računaju na zamjenu generacije to jest u nove, mlade i naivne ovce koje mogu da šišaju do kože sa svojom retorikom. Uvjek če se nač bataljon mladih ovaca za kojekakve “nacionalne” interese. Ako to nije dovoljno onda se pređe na dobro usaglašene projekte tipa Vukovar, Pearl Harbor, Lusitania, Tonkin incident, Majdan i raznorazne obojane revolucije….

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Petar Veliki

U pravu je Petar uvek može oko nečega da se zarati makar na mesec dana neki sitni konflikt razmena vatre , diverzije , granatiranje iz bilo kog povoda bez obzira kolko sitnog uz pomoć medija i selektivnog i tendencioznog informisanja javnosti može se započeti konflilt , bez objave rata jer je to ozbiljan korak i vuče sa sobom velike posledice.
Taktike lažnih zastava i ostalo.
E sad valjda neće ništa da se desi , nadam se da će moćnici biti preokupirani drugim problemima pa se ovaj region provuče ispod radara.
Inače što se tiče pojedinih novinara i njihovog huškačkog informisanja i širenja panike nadam se da za njih postoji poseban krug pakla.

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  Petar Veliki

@ Petar Veliki Gledao sam prilog skoro iz Mostara, mladi rođeni nakon Dayton-a se mrze više nego učesnici u ratu, njihovi roditelji!! Copy-paste je u cijelom regionu!

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  Piretis

@ Piretis Tako su i u mojoj Bosanskoj Posavini govorili isto, kada ono gle čuda, uz Slavoniju i Vojvodinu najbogatiji dio regiona se pretvori u pustoš! Ako ” veliki ” odluče, mi ” mali ” se ” koljemo ” odmah, nažalost!

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Željko

@Željko- Da, čudno je to da su se u rat odazvali i u najbogatijim krajevima. Po logici stvari njih je trebalo zanimati sve osim rata.
No, oni koji se sjećaju tog vremena znaju da su se prvo pojavili neki brdsko-planinski (lokalnom stanovništvu nepoznati) tipovi, nabrijani na borbu i dobro obučeni i naoružani. Tek kad su oni počeli i kuće planule lokalci su se pridružili.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Petar Veliki

Ovo je Srbski ekstremistički pozdrav
http://www.autonomija.info/wp-content/uploads/2012/12/srbija_srbima.jpg
I adekvatan odgovor 🙂

Perun
Gost
Perun
2 godine prije
Reply to  Riddick

Ne valja link koji sam ubacio. Ovaj bi trebao odgovarati. Mogu se i spojiti komentari. Sve je čisto edukativnog karaktera.
[imgcomment image[/img] Kliknuti na sliku za uvećani prikaz.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Perun

Tako je , tri rastavljena prsta istorijski nema utemeljenje radi se o gluposti koja je zbog svoje prostoće uzela maha nema veze sa Srbima , to je neki gest koji koriste navijači i ostali turbo Srbi i Srbende .
Perunova slika sve govori.

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  Petar Veliki

@ Petar Veliki ” Narodi ” su ih na izborima ” doveli na vlast “, zar ne ?

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije

Ko što kaže Tadmur.. Balkan je završena priča… Ali glavni razlog je u tome, da se Rusija sve više okreče Aziji… Samo Indija i Kina ukupno broje skoro 3 milijarde potrošaća…. I sa obje buduče največe ekonomske sile ima Rusija dobre, da ne kažem možda i savezničke odnose….. Evropa i samim time i Balkan, če ostat u USrA sferi i u novom multipolarnom svijetu sve više marginalizirati…

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije

“Kog se silom tjera u crkvu, taj se bogu ne moli”, to je “NATO silovanje” Pa narod to zna 99%. Koje vojske trebaju biti na Balkanu, samo dogovorom ograničeni broj vojnika država sa tog teritorija, što znači nisu na tom prostoru potrebne američke trupe, ali bogami, ni Rusi ne trebaju dolaziti. Na Jadran neka dolaze ruski i američki turisti na kupanje pa ćemo im biti konobari i kuhari, ali ne i podložnici. Auuu, “što sam pametan”.” Kibi dabi”.

Vučedolac
Gost
Vučedolac
2 godine prije
Reply to  Good Old Rebel

ili kom se silom mozak ispire, taj postane vidovit.
većina medija nam uporno ispire mozak na razne načine, a mi sve mudriji.
recimo današnji index.hr po običaju javlja da je u ist. Ghouti masakr i sve po redu, a komentari ekipe im jebu mamicu plačenićku što puno govori

Damir
Gost
Damir
2 godine prije
Reply to  Vučedolac

Roko znaju li ti Indexaši za Logično?

Kenan
Gost
Kenan
2 godine prije
Reply to  Damir

Neki znaju.

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije
Reply to  Vučedolac

sve se to plaće iz 82 milijarde za “propagandno-obavještajnu” zajednicu

davor
Gost
davor
2 godine prije

EU članstvo – nisam baš oduševljen otkad smo u Hrvatskoj ušli ali podržao bi referendum o članstvu na kojem bi glasao NE (dok se ne izjednače uvjeti za sve članice) – nije održan.
NATO članstvo – izrazito sam protiv niti bi podržao referendum o članstvu, naravno u NATO smo doslovce utjerani pod izlikom “nema alternative”. Izrazito zločinačka i manipulativna organizacija kojoj nekadašnja balkanska JNA i nekadašnji Istočni blok pod plaštom sovjetske armije u zločinima nisu ni do nogavica. NATO je opasan istovremeno za sve (i članice i nečlanice) jer svijet dijeli isključivo crno-bijelo a to je uvijek siguran recept za propast.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  davor

Ne znam o kojoj konkretno državi govoriš, budući da je u Hrvatskoj održan referendum o članstvu u EU. Većina onih koji su izašli na referendum su glasovali ZA ulazak i to je pravni temelj za sve dalje aktivnosti države.
Istina je da o članstvu u NATO-u nije održan referendum (unatoč zalaganju tada oporbenjaka Zorana Milanovića za održavanje referenduma) pa je odluku o članstvu u NATO-u donio Hrvatski Sabor.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

SON OF ALERIK, istina je, da nije održan referendum u Hrvatskoj o pristupanju NATO-u. Ja sam na splitskoj Rivi tada potpisao deklaraciju protiv pristupa NATO-u.
Ali prava istina je to, da odluku o ulasku RH u NATO,, nije donio ni Hrvatski Sabor, ni tadašnji predsjednik ni tadašnja Vlada. Odluka o pristupanju RH u NATO, donesena je u Washingtonu (u Pentagonu) i u središtu NATO pakta u Brusselu. Drugim riječima, odluku je donijela vojna vrhuška na ta dva mjesta, a mi smo ih slijepo “poslušali”.
Dobrovoljno, ma moš mislit!

neko ime
Gost
neko ime
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Istini za volju eu referendum je prosao nakon prekrajanja ustavne odredbe na sljedeci način:
Članak 14.
U članku 86. stavku 4. riječi: »glasovali, uz uvjet da je referendumu pristupila većina od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj.« zamjenjuju se riječima: »pristupili referendumu.«
Teoretski, dovoljan je bio vazeci listic (sa zaokruzenim “za pridruzivanje”) samo jednog gradjanina rh i referendum bi bio prosao!?
U praksi “za” je glasalo tek mrsavih 29% ukupnog birackog tijela. Fu.k the democracy!

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  neko ime

Ničeg nedemokratskog tu nije bilo. Za NATO je odluku donio Sabor, a za EU narod koji je izašao na referendum. Priče o tomu da je samo 29% birača donijelo odluku u ime svih nisu točne. Nitko nije branio ostatku ljudi, koji su bili protiv Eu da izađu i zaokruže NE. Zakon je jednako važio za zagovornike EU, kao i za protivnike.
Inače sam na tom referendumu bio od otvaranja biračkog mjesta do brojanja glasova u općinskom središtu i nikakvih krađa glasova nije bilo.

neko ime
Gost
neko ime
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Znaci, 29% “za”, a preostalih 71% je moglo reci ne, ali cemo smatrati, za potrebe referenduma, da su rekli “za”. Vrlo logicno! Moja bi pretpostavka bila da su oni jednako rekli “ne” cinom neizlaska. Dakle, suzdrzanima odgovara postojece stanje…
Ali, nastranu spekulativne vratolomne interpretacije “volje naroda” koji je rekao “ni da ni ne”, ali je nekomo pasalo sa se to smatra “nemam nista ni protiv da”, mene bi zanimalo, kada odluka nije u domeni 50%+1 glas vecine, odnosno kad predjemo Rubikon “stozernog postulata demokracije” koliko je legitimiteta dovoljno za prolaz? 25%, 15%, 0,5%…?

EU dismr
Gost
EU dismr
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@Son of Al, mali podsjetnik: odaziv građana oko 27 %. Od njih (cca 800 000) večina je bila za (cca 500 000) Tako je jedna četvrtina građana odlučila o sudbini svih. A čast da budemo u nato svinjcu podarilo nam je 150 i kusur krkana koje hranimo,biramo uvijek iznova, cerekaju se i dremaju za plaću od 2000 eura, stanuju besplatno (i putuju isto tako). Naravno , posebne zasluge ima Stipe Mesić, igrač pogodite čiji $?$ Svesrdno mu je pomogla i Kolindica 🙂

Zigi
Gost
Zigi
2 godine prije
Reply to  EU dismr

Nije mi baš jasno na koga se odnosi tih 27% koje spominješ , ali koliko ja znam na referendum EU je izašlo 43,51 a od toga je njih 66,37 bilo je ZA.Poanta je da su u strahu od ne prolaska ukinuli pravilo od 50% +1 glas što je po meni za razliko od Alerika nedemokratski potez.Uz problematičnu vlast tu su i problematični biraći, jer ni na tako bitna pitanja ne žele sudjelovati, a kad je sve gotovo gunđaju po kafićima i pričaju nebuloze.

neko ime
Gost
neko ime
2 godine prije
Reply to  Zigi

66,37% od izlaznosti 43,51% = 28,88% od UKUPNOG broja birača…, moglo je biti i 10% ili 5%, odluka je po sadašnjem Ustavu legalna. Je li ista legitimna i je li to demokracija na djelu, to neka čitatelji sami zaključuju…sve ostalo je matematika… 😉

Narodni heroj Sava Kovačević
Gost
Narodni heroj Sava Kovačević
2 godine prije
Reply to  davor

dijete drago, davore pa gdje ćeš jednačiti jna, titovu armiju i nato?!?

Sinisa
Gost
Sinisa
2 godine prije
Reply to  davor

JNA je sta?

Goran
Gost
Goran
2 godine prije
Reply to  davor

NATO uopće nije potreban. On je trebao rasformiran davnih dana, jos početkom devedesetih i bilo bi sve idilično( koliko se može).

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

Ključna država takozvanog “Zapadnog Balkana” je Srbija. Koju će plaćenici duboke države, Vučić i Trilateralna Ana Brborić uvesti u EU. Crna Gora je državica koja je pod kontrolom duboke države, još odavno, od kada se nekadašnji Slobin posinak i učenik, Milo Đukanovioć za velike Soroseve pare, okrenuo od Slobe i prodao Zapadu i dubokoj državi. Zato su Brisel i Washington zažmirili nad time. što je Milo bio upleten u krijumčarenje cigareta i ostale stvari. U Makedoniji je duboka država uz pomoć Sorosevih NGO-ova i Albanaca (koji su najpouzdaniji igrač Washingtona u toj regji) izvršila faktički tihi državni udar i postavila svog čovjeka, Zaeva. BiH je ionako propala država, odnosno protektorat, koji se samo održava na aparatima Brisela i Washingtona, dakle BiH nije problem. Dakle: Makedoniju, Crnu Goru, Kosovo i Albaniju, duboka država već ima u džepu i to nije problem za njih, a BiH je kako rekoh ionako protektorat. Dakle, jedino Srbiju treba pruvući.
Zločinac i pijandura Juncker već je Srbiji obećao da će biti primljena 2025. Ali, po mojoj procjeni, Brisel će primiti Srbiju već i ranije, zbog strateške važnosti, da bi na brzni preduhitrio i onemogućio svaki mogući utjecaj Rusije. Ustvari Brisel bi već sada primio Srbiju u EU, ali pošto je ovakva loša situacija u cijeloj EU i nezadovokljstvo građana u zapadnim člancicama EU, elita se ipak pribojava toga, pa malo čeka. Podsjećam da su Bugarska i Rumunjska 2007. bile u još goroj ekonomskoj i političkoj situaciji nego Srbija, (i do danas se nisu pomakle s mjesta), ali su primljene u EU; jer je za Washington i Busha tada strateški bilo važno, da se odmah prime. Iako nisu ispunjavale nijedan uvjet. Ali tada 2007. situacija u EU bila je bolja i lakša, nije bilo ove današnje krize, pa su tako Bugarska i Rumunjska upale u EU, bez nekog većeg otpora.
Ali mislim da će Srbija upasti već negdje 2022, jer duboka država želi što prije ugurati Srbiju i tako oduzeti Rusiji svaki adut na Balkanu.
Koliko je Srbija važna za globalističlu elitu, pokazuje to što će Ana Brborić sudjelovati na ovogodišnjem skupu Bilderberga u lipnju.
S druge strane, Vučić i srpska vrhuška također žele Srbiju ugurati u EU i “euroatlanske inegracije” (čitaja na lanac duboke države), također i zbog tog razloga, da bi Srbi izvan Srbije (dakle iz Hrvatske i BiH), ostali povezani sa Srbijom. Jer, Hrvatska je već članica EU, a BiH ionako ne može pobjeći Zapadu i dubokoj državi jer je njihov protektorat. U slučaju nužde, Brisel bi začas mogao ugurati BiH u EU, i zna da bi Bošnjca i Hrvati većinom glasali za ulazak i tako bi Srbi u BiH bili nadglasani. Republika Srpska je držva u državai, ali ona se ne može otcjepiti, RS jeste bio ustupak Zapada za Srbe, tada u Daytonu, upravo zbog toga. da se preko RS, održi ta neka buduća veza Srbije as Zapadom. Dodik je više klaun i blefer i ne može ništa. RS se ne može otzjepiti, a Rusija i Putin se nikada neće upustiti u rizik sukoba sa Zapadom zbog RS-a, Jer Rusija u Ukrajini, Siriji, i vlastitom susjedstvu u Kavkazu i središnjoj Aziji, ima daleko važnije strateške točke.
Dakle, Dodikove prijetnje koje on stalno dreči ima jedno 13-14 godina su prazna puška. U slučaju nekakvog nasilnog pokušaja otcjepljenja RS-a, Zapad, odnosno SAD u suradnji sa svojim saudijskim vehabijskim prijateljima, začas bi aktivirao Bošnjake, i rat protiv RS-a, a rezultat bi bio brzi gubitak RS-a. Jer Zapad je stvorio RS i može je i oduzeti. Međutim to se neće dogoditi, jer kako rekoh, Srbija upada u EU, i kada Srbija ( i Crna Gora) upadnu u EU; onda je BiH, koja se nalazi u sredini između 3 članice EU: Hrvatske, Srbije i C. Gore, faktički također u EU.
Jer, da se Srbija odlučila protiv EU i Zapada, a za Rusiju, to bi automatski značio gubitak RS. Onda bi Brisel i Washingtin brže bolje požurili primiti BiH u EU, ( sa većinom Bošnjaka i Hrvata) i tako bi granica EU i Srbije bila uspostavljena na Drini, kao 1914. tadašnja granica između Srbije i Austro-Ugarske, što bi za Srbe bila katastrofa. Ovako, dakle, Srbija će biti primljena u EU, i BiH je onda tako zatvorena sa svih strana državama EU, i RS unutar te BiH, također.
NATO nije problem za Srbiju, jer Srbija i ne mora biti članica NATO-a, kao Švedska, koja također nije u NATO-u, ali jest članica EU. Trupe NATO-a neće biti u Srbij, tako će sa tom kozmetikom umiriti srpsko stanovništvo, zbog odbojnsoti prema NATO-u (zbog bombardiranja 1999/2000.) ali to za duboku i državu i NATO i nije neki problem, jer NATO i SAD imaju baze u Rumunjskoj i Bugarskoj, a imati će i na Kosovu i Albaniji, ali inače će Srbija biti poptuno uklopljena u mrežu Zapada i duboke države.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  alan ford

Da to je plan ,tako nekako se prica vec jedno desetljece …
Osim ako rusija uspije da istjera amerikance iz sirije… Tu je kljuc…Onda i analiza ide skroz drugacije..

Goran
Gost
Goran
2 godine prije
Reply to  Alen

To je plan. Onda Saudijci ostaju izolirani od strane svih arapskih država. Ameri neće imati koristi od njih, te ce ih pustiti na milost i nemilost Iranu, Turskoj, Egiptu i naravno Rusima i Kinezima.

Baba Vanga
Gost
Baba Vanga
2 godine prije

Kao što više puta pišem sve je počelo u Jugoslaviji i sve će se tu i završiti a Srbi će biti na strani pobjednika i sve teritorije koje su sada okupirane biće im vraćene.Kao uvjek u povjesti do sada Srbi izadju na strani pobjednika?Samo pišem povjesne činjenice?

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Baba Vanga

@Baba Vanga- Ako nije tajna zanimalo bi me za koje to “okupirane teritorije” si spreman poginuti ili poslati svoje dijete u smrt?
Povijesna je činjenica da za ideale ginu budale.

Baba Vanga
Gost
Baba Vanga
2 godine prije
Reply to  Piretis

Piretis
Ja se bavim proricanjem buducih dogadjaja,i to je opet moje osobno proricanje za koje se nadam da se nece ostvariti ali ako pomno pratis dogadjanja i geopoliticku trenutnu stvarnost shvatices i sam da ce se moje prognoze ostvariti ,a ja sam prestar za vojsku i necu se prijaviti u dobrovoljce jer mi je kao Austrijskom drzavljaninu zabranjeno.?

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Baba Vanga

@Baba Vanga- Ako će se i ostvariti samo neka je bez rata. A ni ja se ne bojim mobilizacije (isti slučaj kao i ti, prestar sam), ali se iskreno bojim za djecu. Nikakva rijeka, gudura, pokrajina, nije vrijedna nečijeg života.

Zigi
Gost
Zigi
2 godine prije
Reply to  Baba Vanga

Sve jedno nisi odgovorio Piretisu koje su to srpske okupirane teritorije?

Baba Vanga
Gost
Baba Vanga
2 godine prije
Reply to  Zigi

Kosovo Zigi

abcd
Gost
abcd
2 godine prije

najbolje je biti dobar s kinezima, njima je cijeli svijet dužan:-))

L judevit Posavski
Gost
L judevit Posavski
2 godine prije

Stoljetna veza … lijepo, lijepo, a kada je trebalo
nešto staviti u usta, tražila se pomoč Amerike.
Dobri odnosi, to je u redu, ali silom se negdje
gurati i blokirati napredak, dotičnih zemalja,
za nešto kao prijateljstvo , žitelje vodi ka dnu.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Osim pljacke i jeftine radne snage ja ne vidim neki interes EU za balkan ,posebno jer ni ovako nemaju nikakvih prepreka za to…
Ovo je striktno vojni plan nato pakta i nista drugo… Evropa bi bila.samo neki politicko-ekonomski korektor tek toliko da drzi narod na uzici zvanoj evropska unija mada su i to rijesili otvaranjem granica , tj anulirali su taj socijalni aspekt jer eto ako si nezadovoljan.ides u njemacku, ne dizes bune i ustanke…
Dakle nema nikakav ,ama bas nikakav razlog ni za eu ni za balkan da se ide ka.toj zajednici…
Nato jednostavno krpa rupu na juznom krilu a mi samo statiramo….

Mik
Gost
Mik
2 godine prije

Moje misljenje da se netrebate plasiti ni rusije ni amerike,europska u ija ce biti ono sto na njenoj zastavi i stoji12 zvjedica 12 regija ,tko nije se spreman velikima pripojizi i biti njihov neravropravni partner u zajednickoj tegiji taj otpada a sada ima 27 clanica,bitce cjepanja ,mislim da se mogu prikloniti Turskoj jer Turska postaje vele sili na balkanu a u rtopi njemci

mate
Gost
mate
2 godine prije

podrška NATO paktu i moćnim AMERIMA

Sinisa
Gost
Sinisa
2 godine prije
Reply to  mate

Mate,otima im se nesto…

Zigi
Gost
Zigi
2 godine prije

Naj bitnije da si ti nama u zagrade stavio prevod da svi razumijemo !!!! E to je biser od komentara, neka je tebe živa i čuvaj se !

POVEZANE VIJESTI

Izbornik