Sirija, pregled dešavanja

eksplozija
47 komentara

Avijacija SAA izvršila je dejstva u nedelju naveče po poslednjim uporištima terorista u En Nakiru i Abdinu na jugu pokrajine Idlib, prenjeo je provladin list Al Watan. Prema dostupnim informacijama vazdušni i artiljerijski udari izvedeni su po glavnim neprijateljskim uporištima u Khan Sheikhun, Maaret Hroma, Kafr-Zita i Morek gdje su militanti pretrpjeli velike gubitke u ljudstvu i tehnici.

Od početka sedmice sirijski vojnici i lokalne milicije iz snaga samoodbrane izgubili su ukupno 39 ljudi samo na tom dijelu fronta. SAA je u subotu uspjela da izvrši uspješnu operaciju zauzimanja sela El Jamila što je omogućilo uspostavljanje komunikacije preko autoputa na relaciji Al-Sqaylabiyeh – Mhardeh zapadno od Hame.

Šef ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana (CPVC) general-major Viktor Kupchisin rekao je da su teroristi u Siriji samo u toku borbi prošlog četvrtka i petka izgubili oko 140 militanata. Borbe su izbile kada je oko 500 militanata iz grupe Hay’at Tahrir Al-Sham napalo položaje vladinih snaga na području naselja Jiben i Tal Maleh u provinciji Hama. Napad je bio izuzetno jak a teroristi su koristili 6 tenkova, 4 BVP-a i 20 džipova na kojima su montirani teški mitraljezi.

situaciona mapa sirija Hama
FOTO: situaciona mapa sirija 10. 06. 2019.

General Kupchisin je rekao da je uz pomoć ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga uništeno5 tenkova, 3 BVP-a, 9 džipova i 2 minobacača te da je oko 120 militanata samo u toku tog napada izbačeno iz stroja.

U petak oko 10:45 su terorističke formacije u zoni za deeskalaciju sukoba u pokrajini Idlib napale pozicije vladinih snaga u naseljima Kernaz i Hamamiyat. U napadu na Kernaz učestvovalo je 80 militanata i 7 vozila a u napdau na Hamamiyat oko 60 militanata uz podršku 2 tenka, jednog BVP-a i dva džipa. U odbijanju napada terorističkih formacija uništen je jedan tenk i 2 džipa dok je iz stroja izbačeno oko 20 militanata.

VIDEO: Sirija 07./08. 06. 2019.

Posle ovih gubitaka terorističke snage su bile prinuđene na konsolidovanje svojih snaga, popunjavanje gubitaka i uvođenje nove tehnike tako da je u naselju Morek, sjeverno od Hame uočena koncentracija od oko 1 000 novopridošlih terorista.

Dva civila od kojih jedno dijete poginula su od strane terorista u granatiranju provincija Latakia i Hama.Napadi su sprovedeni korišćenjem VBR-a, artiljerijskih oružja i minobacača.

VIDEO: Sirija, napad raketnom artiljerijom

Na drugom dijelu fronta kurdske snage su sprovele niz operacija protiv turske vojske i proturskih militanata. Konkretno, kurdi su napali turske vojnike u gradovima Sherawa, Jindires, Shera i Azaz, u ovim operacijama prema nepotvrđenim informacija je ubijeno 9 a ranjeno 5 turskih vojnika.

VIDEO: Sirija, vazdušni napadi u pokrajini Hama

U Idlibu su grupe podržane od strane “Fronta nacionalnog oslobođenja” gađale sirijski Su-22 koji je iako oštećen uspio da se vrati u bazu.
Sirijsko vazduhoplovstvo je u poslednjih nekoliko dana provelo vazdušne napade na Maarat al-Numan, Kafr Nabl, Khan Sheikhun, Maaret Hroma, Hazarin kao i na nekoliko manjih naselja.

Danas je po drugi put u toku poslednja 24 sata SAA pokušala da povrati ključni vrh Tal Malah u sjeverozapadnoj Hami. Predvođena Tigrovima SAA pokušava zbaciti pripadnike Hay’at Tahrir Al-Sham-a izbiti na Tal Malah iz zapadnog i južnog pravca.

Istovremeno sirijsko vazduhoplovstvo napad linije snabdjevalja militanata u sjevernoj Hami kako bi onemogućile slanje pojačanja na Tal Malah. Sirijska vojska treba da osvoji vrh Tal Malah kako bi osigurala putnu komunikaciju između gradova Al-Sqaylabiyeh i Mhardeh.Borbe za kontrolu nad putem traju od prošle sedmice kada su džihadisti i njihovi saveznici pokrenuli iznenadnu ofanzivu u ovom dijelu provincije Hama.

bashar al-assadsirijaTeroristi
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
KvaziSilaRusija
4 godine prije

Taman kad baš svi uginu u Siriji i Izrael pojede još pola Sirije naša Rusija če proglasit Mišen Akomplišed….

Trubadur
4 godine prije

Dobro urađeno Slobodane… Samo, da nadopunim s dvije zanimljivosti… Sve više sirske oporbe se može vidjeti kako idu na konsultacije sa 13. plemenom… Zadnji u redu je Issan Zeitoun… Pale su sve tajne pa je tako svakome jasno, ko podupire kozohebe u Siriji….. Ka djevicama je danas otišao i jedan od nižih komandira HTSa, Abdul-Ilgiz Al Kerim… Zanimljivo je to, da je poginuli Al Kerim o svom prijašnjem životu bio pripadnik pro-Kijevske Tatarske grupe, pod imenom “Battalion Crimea”, koji se borio pri Ilovajsku, gdje je dežurni nazi.- đihadista bio i ranjen….Inače, mislim, da sve ide kako treba u Hami i Idlibu…. Treba uništavat što više kozohebne žive sile, a o teritoriju, čemo drugi put….

Kažun
4 godine prije

Sve po planu ,ali želimo N.Babića !

Max
4 godine prije

Sirija se uspješno čisti od terorista.

Kažun
4 godine prije

Tko tu koga………#BREAKING #Russia has completed delivery and application scheduling for S-400s, #Turkey’s Habertürk reports.
#BREAKING •Two of the S-400 missile defence systems came out of the production line after the installation of a special software for #Turkey under the supervision of #Turkish officials last Tuesday.
On June 27-28, a special #Russian team of 9 people will be in #Turkey to perform their first applications in place, Habertürk claims.

• The #Russians want to establish the first of the S-400 battery by July 15th, but #Ankara hasn’t decided on the issue yet.

Izvor: EHA News

Turci otvoreno pružaju svu moguću podršku HTS,tu mi baš nešto ne štima.
Navodno su Rusi zaprijetili Sultanu logističkom podrškom Kurdima u Tal Rifaat-u.
Po meni ovo je definitivno raspad dogovora iz Astane,pa bi Rusi trebali
prikočiti sa isporukom S-400,ma k vragu……..najbolje prestati pratiti
sva ova s****a.

Darkec
4 godine prije

Jel bude ostalo šta od te Sirije? Jadni Sirijci još će jedno 10tak godina ratovat za svoju zemlju. Rusi imaju 99godišnji najam a i toplo je more je blizu ima se raketa na trošenje ali polako. Kad bi se bacila jedna debela krmača “majka svih majki” bilo bi pre naglo za teroriste pobjegli bi u Tursku njihovu glavnu bazu i utočište terorizma.

Jole
4 godine prije

Rusi su rekli da će u slijedeća dva mjeseca isporučiti sustav S-400.Meni je to bio znak da u slijedeća dva mjeseca Rusi žele zatući proturske teroriste.Putin je bio jako strpljiv sa Erdoganom,ali je sasvim sigurno da mu nikad nije vjerovao i to s pravom.Zona deeskalacije u Idlibu je iskorištena da Turčin svoje teroriste naoruža do zuba.On u planovima ima dobar dio Sirije da otme,ali to mu Putin neće dozvoliti.Gotovo je sa primirjem i primirjima,akcija čišćenja sada neće skoro stati.

burt
4 godine prije

zadnjih 5 dana internet je prepun snimaka mrtvih i unakaženih vojnika SAA, uništenih SAA tenkova, auto bomba, bolnice u Hami i Damasku su pune ranjenih SAA i pozivaju se građani da daju krv, vode se velike borbe za nekoliko napuštenih i zaraslih u travu sela, Tigrovi su imali velike gubitke a lokalci NDF i SSNP nisu sposobni za takve borbe, na pritisak Erdogana i SAD-a iransko rukovodstvo je donijelo odluku da se IRGC, libanonski i irački Hezbollahi Fatemiyoun ne umješaju u taj pakao Hame i Idliba i da ne sudjeluju u ratnim operacijama, sad su svi oni pobunjenici i islamisti koje je Assad pustio iz opkoljenih područja udruženi na frontu i zato SAA ne mogu ostvarit zadani cilj spajanja zapadnog dijela Hame sa Latakijom u Jisr al Shagouru

Tomaz
4 godine prije

Znaci napredujemo , polako sl sigurno….

Ferdo Šišćevap
4 godine prije

Ovo je očito postao rat do iscrpljivanja, a ako neko vidi slast u pobjedi nakon njega
onda neka ponovno otvori udžbenik povijesti iz 5. razreda i ponovi što znači pojam Pirova pobjeda.
Ova akcija je odraz onog što je SAA u ovom trenutku… veoma limitirana vojna sila.
No kome se više da ratovati nakon 8 godina?
Dečki koji danas ginu nisu bili ni teenageri kada je sve počelo.
Prije sam jedva čekao upaliti Tw i vidjeti da se oslobodilo 3-4 sela, a danas…
Uz svu silu iz zraka i artiljerije, već tri dana čekam da se oslobodi jedno brdo
koje su štakori u pola sata zauzeli…
Mazohizam na kvadrat…

FATIH
4 godine prije

PA ONA DALABU IZ OVALNOG UREDA JE PROGLASIO POBJEDU NAD ISS.😂😃😂😃😁😄😄😄😄

Helvetia
4 godine prije

Neznam zasto toliko minusa za ove koji govore o gubitcima saa sto je istina
Istina je i ta da nusraci bez zracne potpore probiju linije i zauzmu podrucije u pola dana a saa nije tri dana u stanju zu svu podrsku uzet jedno selo
Skoro Pa uvjek blezanija glavnine snaga oni par jadnika sto ostanu budu satrani bez imalo problema imam utisak da nusraci imaju gubitaka samo kad ih rusi poklope a nula gubitaka kad jurisaju na utvrdene polozaje
Zelio bin da me neko dementira

Jole
4 godine prije

SAA u ukupnoj situaciji ipak napreduje iz dana u dan.Unatoč nekim gubicima teritorija i ljudi,ukupan dobitak je nekoliko puta u korist SAA.Uz pomoć ruske avijacije i ruskih instruktora na terenu,teroristi dobivaju teške udarce.Puno je skladišta oružja i municije dignuto u zrak i njihove se zalihe polako smanjuju.Rusi također polako dovoze sve jača oružja.Oni silni napadi dronova na rusku zračnu bazu Hmeimim,u koje su osim terorista i njihovih sponzora Turaka,umiješani i SAD,pokazali su djelotvornost ruskih protuzračnih sustava.Interesantno kako oportunist Erdogan surađuje sa svima.Ja se nadam da će mu se to obiti o glavu i da će SAA uz pomoć ruske avijacije potpuno razbiti proturske vehabije,a sa njima I turske snove o priključenju dijela Sirije.

www
4 godine prije

gdje je n babič

iefvuqenrvnqiergvuqewrgqeruqer
4 godine prije

Projektirano je da traje ko tridesetogodišnji rat.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI