fbpx

Super satelit američkih tajnih službi se pretvorio u svemirski otpad

Super satelit američkih tajnih službi se pretvorio u svemirski otpad 1

Američki satelit visoke tehnologije WorldView4 je beskoristan. Razlog je tehnička pogreška koja paralizira visokotehnološko čudo od satelita, namijenjen za snimanje iznimno preciznih fotografija iz svemira. Ovo je veliki udarac za obavještajne službe i katastrofa za vodeću svemirsku industriju za snimanje fotografija iz svemira, tvrtku Maxar Technologies sa sjedištem u Westminsteru, Colorado, SAD, koja se mora prilagoditi novoj konkurenciji, za Die Welt piše urednik Gerhard Hegmann.

Za američke obavještajne agencije, ali i za komercijalne korisnike, kao što su auto servis Uber, lansiranje satelita WorldView4 za promatranje Zemlje bio je sretan događaj. Krajem 2016. godine je posebna raketa sa sobom ponijela više od dvije tone težak najveći i najmoderniji komercijalni izviđački satelit u svemir.

Sada se satelit, koji je koštao više od 800 milijuna dolara, više se ne može koristiti zbog tehničke pogreške. Naime, WorldView4 više ne može ciljati željeni objekt za promatranje. Novonastalu situaciju zovu fijaskom za američkog operatera Maxar Technologies, čije su dionice u vrlo kratkom vremenu izgubile više od trećine vrijednosti.

Fotografije satelita WorldView4 su bile vrlo tražene od analitičara, jer su bile iznimno precizne u snimanju detalja veličine od tek 30 centimetara. Satelit je bio idealan dobavljač informacija za softverske programe, kao i za umjetnu inteligenciju za procjenu slika. Na primjer, mogao je otkrivati vojne položaje, pratiti tijek izbjeglica ili su se mogli analizirati automobili na parkiralištima robne kuće kako bi se analizirala konkurencija.

Sada američka tvrtka za satelitski nadzor Maxar Technologies mora priznati da je njezin super-satelit praktično neupotrebljiv. Dio ugrađen za kontrolu položaja, kojeg je isporučila tvrtka Honeywell, više ne funkcionira. Međutim ovaj sustav je za Honeywell izradila kompanija Lockheed Martin.

Trenutno se ulažu svi napori kako bi satelit opet bio funkcionalan, ali je malo vjerojatno da će se to i dogoditi, piše Gerhard Hegmann. Satelit WorldView4, koji je trebao biti u upotrebi do 2026. godine, osiguran je sa 183 milijuna dolara, navodi se u priopćenju.

U oštrini slika je WorldView4 bio bez premca

New York

FOTO: New York fotografisan sa ISS-a

Štetu zbog neuspjeha satelita WorldView 4 u manjoj mjeri nadoknaditi snimke s drugih satelita iz “svemirske flote” tvrtke Maxar. Naposljetku, posao mora ići na ovaj način jer je WorldView4 u prodaju 2018. godine uložio oko 85 milijuna dolara.

Grupa Maxar ima 6500 zaposlenika i procijenjenu prodaju od 2,2 milijarde dolara u 2018. godini i prva je tvrtka iz ovog sektora na rastućim tržištima,  koja pruža svemirske usluge i analize. Američka grupa je narasla putem nekoliko akvizicija i spajanja. Pod ovim imenom postoji od kraja 2017. godine, do kad je djelovala kao matična holding tvrtka kompanija MacDonald, Dettwiler i Associates, Ltd.

Veliki, teški i skupi sateliti kao što je WorldView4 pružaju vrlo precizne slike, ali ne mogu kontinuirano fotografirati određeni prostor na Zemlji iz svemira kao što to čine novi manji sateliti, koji već kruže oko Zemlje u takozvanim “satelitskim flotama”.

Oštrina snimljenih detalja od manjih satelita je još uvijek manja, ali će se s vremenom poboljšavati. Američka tvrtka Maxar već je najavila da će od 2021. i ona posjedovati nebeske izviđačke flote, takozvane WorldView Legion, koje će slati u svemir. Sateliti koje će proizvoditi bit će znatno jeftiniji i manji, a tvrtka se mora prilagoditi konkurenciji.

Fotografiranje i prodaja slika Zemlje iz svemira se smatra rastućim tržištem. Opseg tržišta bi trebao porasti s 3,2 milijardi u prošloj godini na 4,8 milijardi dolara do 2022. godine . Pojačana umjetna inteligencija se također koristi u analizi fotografija. Korisnici tvrtke Maxar Technologies su i različite vlade, uključujući Kanadu. Svi se nadaju da će kompanija uspješno prevladati trenutnu krizu, iako su dvije tone svemirskog otpada, što je postao satelit WorldView4, udarac na imidž tvrtke Maxar.

Die Welt

 

 

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
41 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Hebi ga, bitno da su bez ikskvih problema išli do mjeseca i nazad šest puta, prije 50 godina. Kao da nazaduju, hebemu…

Stephen.
Gost
Stephen.
2 godine prije
Reply to  Ivo

Hebiga !! Opet krivi Rusi koji im prodaju raketne motore na koje su deli bosna sviječice kojima je izišao rok upotrebe.

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Stephen.

Usa optički sateliti su izgrađeni na istom principu kao i Hubble teleskop za promatranje svemira, jedino što ovi gledaju zemlju, takvih satelita imaju nekoliko na lageru, trebaju ih samo izbaciti u orbitu. cifra od 800 milijuna je za usa vojsku mali izdatak, rezolucija od 30 cm nije nešto značajno, još za vrijeme hladnog rata se pričalo o čitanju tablica na automobilima i velikih naslova u novinama, tako da ta rezolucija nije relevantan podatak, postoje i stereoskopski radio teleskopi koji daju puno točnije informacije u par cm i prodiru kroz atmosferilije i vegetaciju a dijelom i kroz površinu zemlje. Ovaj bi… Pročitaj više »

Tink
Gost
Tink
2 godine prije
Reply to  Ivo

Haahaha, bravo Ivo!

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

1967 godine se na snimci iz satelita, pred početak egipatsko-izraelskog rata, na satu, na ruci egipatskog vojnika vidjelo koliko je sati!
Preciznost od trideset centimetara 2016 godine? Zar se šalite?
Svojedobno je američka vojska, na kuknjavu znanstvene zajednice poradi problema s Hubble teleskopa ponudila zamjenu s jednakim takvim ( rekli su da imaju dva viška!!). Kakvi su, tek, oni koje ne nude?
800.000.000,00 USD za satelit je dosta no to nije naj skuplji satelit!
Što se tiče kvara na ovom satelitu: Sheet happens!

bulog
Gost
bulog
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

I sigurno postoje slike kako rusi truju skripalove ili kako Asad truje svoje građane. Nema slika. Pa zar se ratno područje ne nadzire stalno, a slika sata se može napraviti i u studiju

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  bulog

hahaha,da kao i let na mjesec.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Čini se da u originalu piše koliko piksela 30 cm. Treba stručnjak za njemački. Nije prevedeno, nevažno. Vele da je ovaj bio najprecizniji. Sad je 2 tone ničega u orbiti.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Ovo baš ne bih rekao. Ali sam gledao talačku krizu u Jeruzalemu, kada su se prije 15-20 godina palestinci sakrili kod popova u bazilici Kristovog groba i vodili su se popovi kako im daju sendviče i oblik boce Cole. Slova se nisu vidjela. No to je bio komercijalni satelit, ne vojni.

Venom
Gost
Venom
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

@ Dub Miroslav Nijedan satelit nije sposoban da slika kazaljke na satu i bakšiš u novčaniku ! Slike u egip-izra ratu je pravijo SR-71 ! Te gluposti, da Amerikanci sa satelitima vide plombe u zubima i kakav če biti pol, kad se krava oteli, su izmislili i lansirali Amerikanci SAMI ! Njihova tehnologija i oružje temelji na 70% propagande i slabih 30% na efikasnosti ! Čisti dokaz toga je, kad je Irak lansirao Scud-e na Izrael, Amerikanci su TVRDILI, da su sve Scud-e oborili sa svojim svemogučim sistemom Patriot. Izraelski general je pre nekoliko godina izjavijo, da su uspeli da… Pročitaj više »

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Venom

Moguće si u pravu. Podatak mi je dala osoba koja je bila u prilici saznati više od nas ostalih u SFRJ. Sateliti su bili usanski i ruski.
Mene, ta osoba, sigurno ne bi lagala!
Inače je teško vjerovati da optika, koja snima sve one slike u dalekom svemiru miljarde godina svjetlosti daleko,, ne može snimiti preciznu sliku, sa stotinu kilometara visine, na zemlji!
Zar ne?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Prvo se pitaj je li ta osoba iz struke, jer sam i sam u SFRJ imao mnoge , nekoliko rođaka, koji su imali dostupne mnoge podatke , nikada nisu imali sve , pogotovo ne strane. Govorim o vojno.obavještajnoj službi. Ako nije iz vojske i KOS-a, taj što ti je rekao je negdje čuo da su rekli. Za vojne stvari čak ni civilna savezna SDB nije znala.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Laki
Najbliži rod, potpukovnik.

Venom
Gost
Venom
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Tehnika koja snima u svemiru, samo skuplja svetlost iz svemira i potom je NASA sa foto šopom prerade – to je sva priča moderne tehnologije. Sateliti u svemiru NISU sposobni da za 60 godina snime samo jednu jedinu sliku gdje je sletijo Apollo na Mjesecu ! A da jim čovjek povjeruje, da slikaju tamo neku galaksiju, koja je udaljena nekoliko milijona ili milijardi ( nije bitno ) svjetlostnih godina daleko ! Što se tiče te osobe, od koje si dobijo informacije ( ja ni svom rođenom bratu ne vjerujem ) mislim, da te je tehnički izsfolirala, jer sam ubjeđen, da… Pročitaj više »

Zorule
Member
Zorule
2 godine prije
Reply to  Venom

@venom Brkaš žabe i babe. Stvar je u kutnoj veličini. Galaksije inače nisu tako mali objekti ali su vrlo slabog sjaja. Kod teleskopa za astronomiju nije bitan podatak uvecanja vec koliko svjetla je u stanju da izvuce. Teleskopi su prvenstveno sakupljaci svjetla. To me podsjeca na situacije kada neinformirani roditelji kupuju teleskop djeci u trgovackom centru od 1000x povecanja za 1000 kn, i onda se cude kako kroz njega po noci nista osim mjeseca ne vide i da jedino je upotrebljiv po danu za gledanje teta na udaljenim plazama. I onda kada pogledaju kroz nekog dobsona od jedva 100x povecanja… Pročitaj više »

NAPOLEON
Gost
NAPOLEON
2 godine prije
Reply to  Venom

Zemlja je ravna ploča a svemir ne postoji. Ljudi zar još vjerujete u vrteču šibajuću loptu?

Venom
Gost
Venom
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

OVO NI TVOJ PRIJATELJ NIJE ZNAO ! Declassified Top Secret: SR-71 Blackbird Mission Over the Middle East Egypt and Syria opened an offensive against Israel [in late ’73] and launched a coordinated series of air, armored and artillery attacks into the Sinai and Golan Heights. […] The initial Israeli military losses were significant. And the Israeli’s reaction included an urgent call for assistance from the United States. At that time, our reconnaissance satellites in space didn’t have the capability to provide Israel with the immediate and adequate intelligence necessary to assess and defend against the enemy. So we prepared SR-71… Pročitaj više »

Busola
Gost
Busola
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Dub Miroslav ako nisi znao slike iz svemira nisu realne nego retuširane…

Sve svemirske agencije “photošopiraju” slike … Prilagođava se sve ljudskom oku i njegovoj frekvenciji , a neke stvari (nepoželjne…) se skrivaju . Provale u sistem prije uređivanja vode da te vija cijela tajna služba te zemlje…

Busola
Gost
Busola
2 godine prije
Reply to  Venom

Puno je tu propagande Venom slažem se.
Satelit samo može iz kuteva “odozgora” vidjeti sa strane teško ili gotovo nemoguće , jer inače google nebi mapirao svoju kartu tako da se vozika autima i plaća ljudima…

Uz to bilo kakva oluja, oblaci , elektromagnetski valovi smetaju kvaliteti slika ili stvaraju potpunu nemogućnost slikanja.

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  Venom

Da,da i Tramp je to dokazao,samo laprdaju.To im dode kao onaj vic kada je cica otisao dr. da mu da liijek za potencju,jer mu kolega prca da tuca cvaki dan,a dr mu kaze pa pricaj i ti.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Zanimljivo,a u ratu u Iraku i šire vojska Amerike redovno koristi/kupuje snimke sa privatnih satelita jer su snimci sa njihovih satelita mutni i slabi.

Histrion
Gost
Histrion
2 godine prije
Reply to  Siniša

samo vi vjerujte u postojanje satelita. 800 000 000 $ košta taj satelit? Osam stotina milijuna dolara???. A recite mi tko je njega fotografirao na ovoj gornjoj fotografiji? Drugi satelit? Pri brzini od cca 27000 km/h ? Sve je to kradja novca poreznih obveznika. Slike iz zraka fotkanje su iz meteoroloških balona koji mogu do cca 40 km visine i puuuuno su jeftiniji od kurcevih lažnih satelita ! Piccard je tridesetih balonom došao do 32 km visine. Privatni sateliti? Ahahahaha!!! Lova, novac, pare, money ! Izigravanje naivnih. GPS radi pomoću triangulacije. Zašto grade tisuće novih tornjeva po svijetu ?! Internet… Pročitaj više »

Mirko
Gost
Mirko
2 godine prije
Reply to  Histrion

Je li pametnjakovicu?A kako to mi nasred oceana primamo internetski signal?Isto pomocu kabela?Vjerojatno su strateski rasporedeni odasiljuci signal sa dna oceana,pa kad prodemo jednu zonu pokrivenosti prebacujemo na prijemniku na zonu drugog odasiljaca.

Histrion
Gost
Histrion
2 godine prije
Reply to  Mirko

Ne znam kako na oceanu primamo signal. Možda zbog optičke
vidljivosti i velike jačine signala s obale . Znam samo da se
mainstream znanost mnogo puta kompromitirala, pa dopusti
da sumnjam.

Vlado Banja Luka
Gost
Vlado Banja Luka
2 godine prije
Reply to  Histrion

Za Histriona-apsolutno sam saglasan sa vasim komentarom. Sateliti ne postoje. Internetske veze se ostvaruju preko optickih kablova polozenih po dnu okeana i mora… Veliki pozdrav i svako dobro.

Histrion
Gost
Histrion
2 godine prije

Ima nas, VLADO, ali smo još uvijek rijetko naseljeni. Pozdrav !

Venom
Gost
Venom
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

@ Dub Miroslav

Ovako ti izgleda snimak iz satelita ( gdje nema atmosfere – oblaka , dima , magle ) na Apollo, na Mjesecu.

Slikano sa visine 21 KILOMETRA !!!comment image

A sateliti oko Zemlje lete na visini od 150 km i više !

Venom
Gost
Venom
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Ovo ti je slika, koju je napravijo satelit, kad je prolazijo Mjesec.
Slika je napravljena sa visine 21 kilometra, tamo gdje nema atmosfere, oblaka, dima i magle !
comment image

Sateliti snimaju na Zemlju sa visine od 150- 500 kilometara.

Vlado Banja Luka
Gost
Vlado Banja Luka
2 godine prije
Reply to  Venom

Za Venoma- ja na ovom portalu vec mjesecima pisem da NASA nikad nije bila na Mjesecu i da je tzv Apolo program jedna od najvecih lazi u istoriji svijeta. Jedan od dokaza je i ta prica o LRO satelitu koji navodno kruzi oko Mjeseca i koji je navodno lansiran 2009.godine. NASA botovi kao dokaz Apolo misija bas daju te mutne i nikakve “fotografije” Apolo landing mjesta. Na tim fotografijama se naravno ne vidi nista! Samo tackice i njihove strelice… farsa! Pozdrav.

jezevakucica
Gost
jezevakucica
2 godine prije

Idioti napravili Idiot kameru?

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

“” Direktor Roskosomosa Dmitrij Rogozin rekao je da su Sjedinjene Države zatražile od ruske strane da napravi verziju letjelice Soyuz koja bi mogla letjeti na Mjesec. “Upravo sada, tvrde Amerikanci, traže od nas da nastavimo letove” Sojuza “s američkim astronautima. Od nas se čak traži da napravimo verziju ‘Sojuza’ koja bi mogla ići na Mjesec i natrag, kako bi se stvorio još jedan sustav rezervnog prijevoza u svemiru, ”rekao je Rogozin za televiziju u Rusiji 24.” ” ” “. NASA je, kako je dodao, “pala kao žrtva unutrašnje borbe u SAD”, a čitava situacija sa spiskom sankcija je sramota, prenosi… Pročitaj više »

Duki
Gost
Duki
2 godine prije
Reply to  Siniša

Da rezervni!bolje da su rekli “jedini-ruski”!!

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Mozda je za Maxar Technologies veci gubitak od satelita gubitak vrednosti deonica za vise od trecinu?
Prica kako je propao Zapad….

Venom
Gost
Venom
2 godine prije

Zanima me, zašto je Administratoru potrebno više od jednog sata, da mi odobri komentar od tri rečenice ?
Da nije možda pavza u pitanju ?
Da se mu nisu pokvarila kolica, pa je sad Administrator besan ?
Da nije možda tata spalijo Đenku ?

šeronja
Gost
šeronja
2 godine prije
Reply to  Venom

gužva oko Buzina?

Busola
Gost
Busola
2 godine prije

Rusi ga riješili , tj Putin i telepatske moći…

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
2 godine prije

Ajd kad su vec gore neka snime zemlju ili ako im ne stane u kadar, barem juzni pol da usutkaju ravnozemljase koji tvrde a koliko sam skuzio ima u tome istine da ne postoji niti jedna fotografija zemlje a da nije kompozitna ili obradena u photoshopu…

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Tako to treba raditi, a ne ko korumpirani ameri – imaju manjak od par stotina milijardi u pentagonu koji nitko ne zna objasniti, teleskopi im koštaju blizu milijarde dolara (!?!), i nikome ništa. Za ovih 425.000 usd nitko se kod njih ne bi ni osvrnuo, smatrali bi to napojnicom. U Rusiji se to ipak smatra kriminalom, i sankcionira. Hvala na linku, stručnjak. Šalji toga još.

Kolega 105
Gost
Kolega 105
2 godine prije

Smece nemoze napraviti drugo do smece, nisu li na odredjeni nacin i USA u cijelini otpad ostatka ljudske zajednice i civilizacije.

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
2 godine prije

A da amerikenjatori zamole Ruse da im to porave i dovedu u red i rad.

Mat
Gost
Mat
2 godine prije

Ako je informacija tacna,onda su tajne sluzbe na putu……Super satelita.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik