Super satelit američkih tajnih službi se pretvorio u svemirski otpad

41 komentar

Američki satelit visoke tehnologije WorldView4 je beskoristan. Razlog je tehnička pogreška koja paralizira visokotehnološko čudo od satelita, namijenjen za snimanje iznimno preciznih fotografija iz svemira. Ovo je veliki udarac za obavještajne službe i katastrofa za vodeću svemirsku industriju za snimanje fotografija iz svemira, tvrtku Maxar Technologies sa sjedištem u Westminsteru, Colorado, SAD, koja se mora prilagoditi novoj konkurenciji, za Die Welt piše urednik Gerhard Hegmann.

Za američke obavještajne agencije, ali i za komercijalne korisnike, kao što su auto servis Uber, lansiranje satelita WorldView4 za promatranje Zemlje bio je sretan događaj. Krajem 2016. godine je posebna raketa sa sobom ponijela više od dvije tone težak najveći i najmoderniji komercijalni izviđački satelit u svemir.

Sada se satelit, koji je koštao više od 800 milijuna dolara, više se ne može koristiti zbog tehničke pogreške. Naime, WorldView4 više ne može ciljati željeni objekt za promatranje. Novonastalu situaciju zovu fijaskom za američkog operatera Maxar Technologies, čije su dionice u vrlo kratkom vremenu izgubile više od trećine vrijednosti.

Fotografije satelita WorldView4 su bile vrlo tražene od analitičara, jer su bile iznimno precizne u snimanju detalja veličine od tek 30 centimetara. Satelit je bio idealan dobavljač informacija za softverske programe, kao i za umjetnu inteligenciju za procjenu slika. Na primjer, mogao je otkrivati vojne položaje, pratiti tijek izbjeglica ili su se mogli analizirati automobili na parkiralištima robne kuće kako bi se analizirala konkurencija.

Sada američka tvrtka za satelitski nadzor Maxar Technologies mora priznati da je njezin super-satelit praktično neupotrebljiv. Dio ugrađen za kontrolu položaja, kojeg je isporučila tvrtka Honeywell, više ne funkcionira. Međutim ovaj sustav je za Honeywell izradila kompanija Lockheed Martin.

Trenutno se ulažu svi napori kako bi satelit opet bio funkcionalan, ali je malo vjerojatno da će se to i dogoditi, piše Gerhard Hegmann. Satelit WorldView4, koji je trebao biti u upotrebi do 2026. godine, osiguran je sa 183 milijuna dolara, navodi se u priopćenju.

U oštrini slika je WorldView4 bio bez premca

New York
FOTO: New York fotografisan sa ISS-a

Štetu zbog neuspjeha satelita WorldView 4 u manjoj mjeri nadoknaditi snimke s drugih satelita iz “svemirske flote” tvrtke Maxar. Naposljetku, posao mora ići na ovaj način jer je WorldView4 u prodaju 2018. godine uložio oko 85 milijuna dolara.

Grupa Maxar ima 6500 zaposlenika i procijenjenu prodaju od 2,2 milijarde dolara u 2018. godini i prva je tvrtka iz ovog sektora na rastućim tržištima,  koja pruža svemirske usluge i analize. Američka grupa je narasla putem nekoliko akvizicija i spajanja. Pod ovim imenom postoji od kraja 2017. godine, do kad je djelovala kao matična holding tvrtka kompanija MacDonald, Dettwiler i Associates, Ltd.

Veliki, teški i skupi sateliti kao što je WorldView4 pružaju vrlo precizne slike, ali ne mogu kontinuirano fotografirati određeni prostor na Zemlji iz svemira kao što to čine novi manji sateliti, koji već kruže oko Zemlje u takozvanim “satelitskim flotama”.

Oštrina snimljenih detalja od manjih satelita je još uvijek manja, ali će se s vremenom poboljšavati. Američka tvrtka Maxar već je najavila da će od 2021. i ona posjedovati nebeske izviđačke flote, takozvane WorldView Legion, koje će slati u svemir. Sateliti koje će proizvoditi bit će znatno jeftiniji i manji, a tvrtka se mora prilagoditi konkurenciji.

Fotografiranje i prodaja slika Zemlje iz svemira se smatra rastućim tržištem. Opseg tržišta bi trebao porasti s 3,2 milijardi u prošloj godini na 4,8 milijardi dolara do 2022. godine . Pojačana umjetna inteligencija se također koristi u analizi fotografija. Korisnici tvrtke Maxar Technologies su i različite vlade, uključujući Kanadu. Svi se nadaju da će kompanija uspješno prevladati trenutnu krizu, iako su dvije tone svemirskog otpada, što je postao satelit WorldView4, udarac na imidž tvrtke Maxar.

Die Welt

 

 

HoneywellISSLockheed MartinMaxar TechnologiesMKSsatelituberumjetna inteligencijaWorldView Legion
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
5 godine prije

Hebi ga, bitno da su bez ikskvih problema išli do mjeseca i nazad šest puta, prije 50 godina. Kao da nazaduju, hebemu…

Dub Miroslav
5 godine prije

1967 godine se na snimci iz satelita, pred početak egipatsko-izraelskog rata, na satu, na ruci egipatskog vojnika vidjelo koliko je sati!
Preciznost od trideset centimetara 2016 godine? Zar se šalite?
Svojedobno je američka vojska, na kuknjavu znanstvene zajednice poradi problema s Hubble teleskopa ponudila zamjenu s jednakim takvim ( rekli su da imaju dva viška!!). Kakvi su, tek, oni koje ne nude?
800.000.000,00 USD za satelit je dosta no to nije naj skuplji satelit!
Što se tiče kvara na ovom satelitu: Sheet happens!

jezevakucica
5 godine prije

Idioti napravili Idiot kameru?

Siniša
5 godine prije

“” Direktor Roskosomosa Dmitrij Rogozin rekao je da su Sjedinjene Države zatražile od ruske strane da napravi verziju letjelice Soyuz koja bi mogla letjeti na Mjesec. “Upravo sada, tvrde Amerikanci, traže od nas da nastavimo letove” Sojuza “s američkim astronautima. Od nas se čak traži da napravimo verziju ‘Sojuza’ koja bi mogla ići na Mjesec i natrag, kako bi se stvorio još jedan sustav rezervnog prijevoza u svemiru, ”rekao je Rogozin za televiziju u Rusiji 24.” ” ” “. NASA je, kako je dodao, “pala kao žrtva unutrašnje borbe u SAD”, a čitava situacija sa spiskom sankcija je sramota, prenosi TAS. “To je potpuno međunarodno bezakonje i uopšte me ne zanimaju motivi za kojima su se povodili ljudi u Obaminoj administraciji ili aktuelnom senatu”, rekao je Rogozin. NASA je, kako je dodao, “pala kao žrtva unutrašnje borbe u SAD”, a čitava situacija sa spiskom sankcija je sramota, prenosi TAS. “To… Čitaj više »

Riddick
5 godine prije

Mozda je za Maxar Technologies veci gubitak od satelita gubitak vrednosti deonica za vise od trecinu?
Prica kako je propao Zapad….

Venom
5 godine prije

Zanima me, zašto je Administratoru potrebno više od jednog sata, da mi odobri komentar od tri rečenice ?
Da nije možda pavza u pitanju ?
Da se mu nisu pokvarila kolica, pa je sad Administrator besan ?
Da nije možda tata spalijo Đenku ?

Busola
5 godine prije

Rusi ga riješili , tj Putin i telepatske moći…

Emiliano Zapata
5 godine prije

Ajd kad su vec gore neka snime zemlju ili ako im ne stane u kadar, barem juzni pol da usutkaju ravnozemljase koji tvrde a koliko sam skuzio ima u tome istine da ne postoji niti jedna fotografija zemlje a da nije kompozitna ili obradena u photoshopu…

Ivo
5 godine prije

Tako to treba raditi, a ne ko korumpirani ameri – imaju manjak od par stotina milijardi u pentagonu koji nitko ne zna objasniti, teleskopi im koštaju blizu milijarde dolara (!?!), i nikome ništa. Za ovih 425.000 usd nitko se kod njih ne bi ni osvrnuo, smatrali bi to napojnicom. U Rusiji se to ipak smatra kriminalom, i sankcionira. Hvala na linku, stručnjak. Šalji toga još.

Kolega 105
5 godine prije

Smece nemoze napraviti drugo do smece, nisu li na odredjeni nacin i USA u cijelini otpad ostatka ljudske zajednice i civilizacije.

Ive iz Pecalbe
5 godine prije

A da amerikenjatori zamole Ruse da im to porave i dovedu u red i rad.

Mat
5 godine prije

Ako je informacija tacna,onda su tajne sluzbe na putu……Super satelita.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI