fbpx

“Švedski raj” – Imigracija i kriminal prisiljavaju Volvo na bijeg iz zemlje

Volvo automobil

Zbog previsoke stope kriminala u zemlji poznati švedski proizvođač automobila razmišlja o preseljenju svog sjedišta, što je vijest koju liberalni i takozvani „progresivni“ mediji potpuno zanemaruju.

Švedska je i dalje referentna točka europskih i američkih liberala i „progresivaca“. To je raj na zemlji gdje bi nam društveni status, otvoreni um, tolerancija i socijalna mobilnost omogućili stvaranje jednog od najnaprednijih društava na planeti. To je zemlja u kojoj se domaći dnevni red naizmjenično monopolizira s tri teme: ravnopravnošću spolova, sada već „rodova“, okolišu i integraciji neeuropskih imigranata.

Kritike koje se mogu izreći protiv skandinavske zemlje u odnosu na prve dvije teme razmjerno su malene. Razlika u plaćama između muškaraca i žena se smanjuje, a radnici uživaju veliku zaštitu, na primjer u području dječjih doplataka i roditeljskog dopusta, na što zemlje južne Europe za sada mogu gledati kao na čudo od blagodati.

Zemlja je također na prvom mjestu u pogledu zaštite i očuvanja prirodne baštine i borbe protiv onečišćenja okoliša. Javno mišljenje smatra da je pitanje toliko važno da vjerojatno nije slučajno da je ekološka ikona trenutka švedska tinejdžerica Greta Thunberg.

Greta Thunberg

Greta Thunberg

Oko posljednje točka, međutim, postoji mnogo kontroverzi, prije svega oko neučinkovitog rada švedskih vlasti i političke klase. Iako se zemlja i dalje prikazuje kao primjer funkcioniranja multikulturalizma, realnost je da su neprekinuti protok imigranata, posebno s Bliskog istoka i Srednje Azije, stvorili socijalnu bombu koja je već eksplodirala.

Medijska šutnja je funkcionalna zbog održavanja mita multikulturalističke ideologije, ali situacija je sada toliko ozbiljna da ju je nedavno tijekom intervjua za SvD Näringsliv komentirao Hakan Samuelsson.

Samuelsson je generalni direktor poznatog švedskog proizvođača automobila Volvo, a za novine je izrazio zabrinutost zbog stanja u zemlji i političke inercije. To definitivno ne pomaže kada ljudi čitaju o pucnjavi u Göteborgu i pitaju se da li se zaista vrijedi ovdje preseliti.

„Proizvodimo automobile i mi ne možemo riješiti taj problem. Činjenica je da se sjedišta sele u zemlje u kojima stvari funkcioniraju. Trenutno nismo ni blizu takvoj raspravi, ali, da, to bi se možda moglo dogoditi u budućnosti“, rekao je  Samuelsson.

On požalio da silovito nasilje u Göteborgu stvara nekoliko problema proizvođačima automobila, ne samo u pogledu sigurnosti zaposlenika, već i u potrazi za novim osobljem. Prema njegovim riječima, kada bi kandidati saznali bi da će im mjesto rada biti u tom gradu, oni će odbiti ponudu, a čak bi i strani investitori izrazili nezadovoljstvo, smatrajući da grad više nije siguran da bude njihov glavni grad.

Izjave Samuelssona očito su izazvale uznemirenost. Načelnik županijske policije Göteborga Erik Nord optužio ga je za dezinformacije i da prikazuje  iskrivljenu stvarnost s vijesti na Facebooku i drugim društvenim platformama. Nord je izjavio da je kriminal pod nadzorom i da se situacija u gradu ne razlikuje od ostatka zemlje.

Premijer Stefan Loefven je stao na stranu Erika Norda.

Stefan Loefven

Stefan Loefven

„Ako Volvo eksperimentira s određenim problemima, onda je tako. Više ulažemo u obrazovanje. Mi obučavamo dvostruko više policajaca nego prije“, rekao je premijer Loefven.

Teško je razumjeti što se točno događa u zemlji, jer su informacije prevedene na engleski jezik rijetke, a od 2005. godine vlasti su prestale izvještavati o etničkoj pripadnosti kriminalaca.

Međutim, istina je da su se u nekoliko godina, otkad su otvorena vrata masovne imigracije s Bliskog istoka, dogodile tri važne stvari: širenje etničkih enklava i takozvanih zabranjenih zona, epidemija seksualnih zločina i eksplozija mikro i makro kriminala.

Göteborga su posebno pogodile sve tri pojave i stoga zaslužuje dublje čitanje kako bi se razumjelo tko između Samuelssona i Norda ima realniju viziju situacije.

Prije svega, važno je naglasiti da je pojam „no-go“ zone medicinskog podrijetla, dok Švedskoj mislimo na najproblematičnije četvrti poput „posebno osjetljivih područja“, „ranjivih područja“ i „rizičnih područja“. Počevši od 2015. godine, policija je počela objavljivati godišnja izvješća koja ilustriraju napredak na tim područjima. Prema najnovijem izvješću objavljenom ove godine, u zemlji su prijavljena 22 posebno ranjiva područja, od čega 2 u Stockholmu i 3 u Malmöu, ali Göteborg je s 5 na čelu ljestvice, gotovo najviše u cijeloj zemlji.

Na prvi pogled to se ne čini tako ozbiljnom situacijom, ali treba uzeti u obzir i demografske dimenzije zemlje od 9 milijuna stanovnika, od čega oko 572 tisuća živi u Göteborgu.

Za usporedbu, Göteborg je znatno manji i manje naseljen od Torina, gdje je sjedište Fiata, koji ima oko 900 tisuća stanovnika, ali Göteborg ima izuzetno veću “kriminalnu gustinu”, obzirom na to da je u glavnom gradu Pijemonta samo jedno područje potencijalno kategorizirano kao „posebno ugroženo“, ali ni ono nema glavne karakteristike koje karakteriziraju zabranjene zone za Šveđane: visoke stope silovanja, ratove u bandama, agencije za provođenje zakona spriječene u obavljanju dužnosti ili, što je još gore, da se boje odgovoriti na pozive za pomoć ako dolaze s određene adrese.

Tema silovanja je podjednako osjetljiva koliko i kontroverzna. Obično se pokušava opovrgnuti mit o “Stockholmu kao svjetskoj prijestolnici silovanja”, objašnjavanjem kako seksualno uznemiravanje bez kontakta također spada u kategoriju seksualnog nasilja u i zbog toga takve prijavljivanje zlostavljanja automatski povećavaju količinu tužbi za „silovanje“. Čak i ako je istina da u zemlji ne postoji toliki problem seksualnog nasilja, koliko „običnog“ uznemiravanja i zlostavljanja, to apsolutno ne pobija imidž Švedske kao nesigurne zemlje za žene.

U 2014. izvješće o Agencije Europske unije za temeljna prava potvrđuje kao 46% švedskih žena doživjelo seksualno zlostavljanje fizičke naravi, a 81% „drugog tipa uznemiravanja“. Iako ne postoje službeni statistički podaci o stopama kriminala po nacionalnosti, nedavna studija koju švedskog Nacionalnog vijeća za prevenciju kriminaliteta pomaže rasvijetliti glavne počinitelje seksualnih zločina u zemlji.

Zlostavljanje - žena

Trend silovanju je najveći među Sjevernoafrikancima 23 puta, među Iračanima 20 puta, a među imigrantima subsaharske Afrike 16,5 puta. Sami švedski mediji započeli su istragu kako bi utvrdili postoji li uzročna veza između porasta imigracije i silovanja, što je dovelo do zapanjujućih rezultata. Prema istraživanju Švedske televizije, više od 80% seksualnih predatora je bilo stranog podrijetla, dok formalno su navedeni kao „nepoznate pripadnosti“.

Kako je otkriven ovaj podatak. Jednostavno, SvD Näringsliv je, kako bi zaobišao nepostojanje podataka u policijskim bazama podataka zasnovanih na etničkoj osnovi, izravno pogledao imena osuđenih za silovanja i pokušaje silovanja, otkrivši da je u razdoblju od 2013. do 2018. 58% počinitelja bilo rođeno izvan Europske unije. Od 2007. do 2017. godine je broj silovanja na 100 000 stanovnika porastao za 24%, a statistike potvrđuju da bi to mogao biti trend koji će u nedostatku protumjera tijekom godina rasti.

Uznemirujući aspekt je moguća rasistička povezanost silovanja. Prema istraživanju lista Expressen iz ožujka 2018., čini se da bi fenomen silovanja nerazmjerno mogao uključivati strane bande koje posebno biraju Šveđanke, po mogućnosti vrlo mlade. Od 43 osobe osuđene u razdoblju 2016. – 2018. su pripadale bandi silovatelja, a 40 ih je rođeno u inozemstvu ili je rođeno u Švedskoj od stranih roditelja. Prosječna starost žrtava, strogo švedskog etničkog porijekla, je 15 godina.

Vraćajući se Göteborgu, teško je tvrditi da grad nema ozbiljnih problema s kriminalom, posebno organiziranim. Grad je najmanje deset godina potresao rat afričkih i bliskoistočnih bandi radi kontrole nezakonite trgovine, posebno droge. Ovi sukobi svake godine odnesu desetine žrtava, uključujući mrtve i ranjene. U 2015. godini su mediji izvijestili o pucnjavi u pubu u kojoj je bilo dvoje mrtvih i 10 ranjenih. U kontekstu ovog rata, ovo je bio prvi slučaj u povijesti zemlje da su nedužni građani, koji nisu povezani s kriminalom, ubijeni u gangsterskom nasilju. Također u Göteborgu, iste godine i iz istog razloga, bomba u automobilu je ubila četiri osobe, uključujući i četverogodišnju djevojčicu.

Automobilske i druge eksplozije, paljevine i napadi bombama postali su pravilo tijekom godina rata između bandi koje se uopće ne spominju.

U Malmöu, drugom gradu koji je teško pogođen valom uvezenog organiziranog kriminala, 2014. je bilo samo 25 slučajeva napada eksplozivima, a sljedeće godine samo do kolovoza više od 30 .

Zatvaranje islamskog kulturnog centra u Herrgårdenu, multietničkom kvartu u Malmöu, pokrenulo je teški urbani rat, kojeg je švedska policija opisala kao prvi ozbiljni ustanak mladih imigranata u zemlji u XXI stoljeću.

U potrazi za najnovijim podacima je The Economist, iako anketu nitko nije prenio, otkrio da je broj mrtvih u pucnjavama porastao sa 17 u 2011. na 41 u 2017., iste godine u kojoj je registrirano više od 300 sukoba s podmetanjem požara, s ukupno preko 100 ozlijeđenih.

Tijekom godina rat se proširio na skandinavsko susjedstvo, također zato što su zakoni o naturalizaciji tisućama stranaca omogućili švedsko i dansko državljanstvo, dok je „Schengenski sustav“ liberalizirao kretanje.

I upravo je Danska ostala iznenađena, otkrivši da je postala domovina brojnim kriminalcima visokog profila koji su prethodno teror provodili u Norveškoj, Švedskoj i Finskoj.

Na primjer, u lipnju su dva Šveđana, za koje vlasti znaju da su prijavljeni kao članovi bandi u Stockholmu, ubijena u zasjedi u Kopenhagenu. Svi se ovi događaji odvijaju u pozadini povremenih etničkih pobuna u ugroženim područjima u kojima su zločinačke epizode postale sastavni dio svakodnevice velikih gradova, poput fenomena namjernog paljenja automobila. Jasno je da bi za razumijevanje onoga što se stvarno događa u zemlji bilo potrebno istraživanje na terenu, ali službene brojke opisuju stvarnost koja nije nimalo uvjerljiva. Naravno, ovakve statistike su idealne da bi se policija i političari mogli sakriti i nastaviti širiti ideju o Švedskoj kao o Edenu Europe.

No, ako je sam Volvo, koji predstavlja jednog od glavnih pokretača ekonomije zemlje, počeo razmišljati o premještanju u sigurne luke, to znači da je situacija puno ozbiljnija nego što je opisuju službene brojke.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
69 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Lako rješivo, dati svima Švedsko državljanstvo pa im stranci neće biti problem,biće domaći i svi sretni.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Siniša

Pa to i jeste učinjeno, pa u policijskim izvješćma piše Šveđanin (29) počinio to i to. Onda su ovi iz tih novina dobili registar pravomoćno osuđenih i na taj način došli do podatka da su mnogi Šveđani Hasan, Mahmud, Samir…,a ima ih i Zlatan, Anto, Dušan, Salvatore, Giuseppe, Ekrem, Ramuš, Adrian, Hašim… mora negdje biti inozemne bande. Osim imigrantskih, posebno poznate su Brödraskapet, švedska zatvorska banda aktivna u organiziranom kriminalu. Njihovi članovi su uglavnom izvorni Šveđani. Izvorni gangsteri – švedska zločinačka organizacija koju su osnovali Asirci / Sirijci iz Turske, a pridružilo im se puno švedskih, poljskih i jugoslavenskih članova. Södertäljenätverket – asirska / sirijska mafijaška organizacija koju predvodi Bülent Aslanoğlu, etnički Asirac iz Turske. Naserligan – Albanska zločinačka organizacija, te novoosnovani savez između Jugoslavena i etničkih Šveđana Crna kobra, organizirana zločinačka banda koju većinom čine Iračani i Iranci . K-Falangen – Albanska zločinačka organizacija sa sjedištem u Malmöu. M-Falangen – zločinačka organizacija sa sjedištem u Malmöu, a sastavljena od etničkih sandžačkih Bošnjaka . Uključeni su u najrazličitije kriminalne radnje i kažu da su vrlo nasilni i brutalni. Izabrani ljudi – multikulturalna zločinačka organizacija sa sjedištem u Stockholmu . Na čelu s Essa Sallah Kah, rođen u Gambiji, povezana je… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

A Olsenova banda?

Zen
Gost
Zen
1 godina prije

Gradonačelnik fin neki covjek, podsjeća me na Plenkovića

cogo
Gost
cogo
1 godina prije
Reply to  Zen

ha ha ha ,,baš si dobar..hvala da si me nasmijao

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

I sada neka netko kaže nešto protiv Orbana i Slovenaca koji samo brane svoje kulturne vrijednosti. Ne možemo dvojiti da među tim migrantima ima njih koji se dragovoljno asimiliraju s zajednicom i kulturom, ali oni koji to ne uspiju ili ne žele, pod hitno vratiti od kud su došli. Svaku vrstu kriminala osuditi deportacijom cijele obitelji pa bi se ovi koji ostaju zamislili. Samo radikalne mjere donose rezultate jer u njihovim bivšim sredinama oni poznaju samo takve.
LP

palermo
Gost
palermo
1 godina prije
Reply to  Sparkling

A ti ih primaš kod sebe doma?

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Promašen tekst jer Volvo je KINESKA kompanija.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Željko

Mislim stvarno, iako ovdje ništa nema veze s vlasnicima Volva: – Volvo Group is a Swedish multinational manufacturing company headquartered in Gothenburg. Ok, govorimo o grupi. Kina je vlasnik “OOUR-a”, dijela, samo jedne grane, VOLVO CARS. bmu mu sumpor. Naravno, to nije malo, ali : In December 2018, Volvo Group announced it intended to sell a 75.1% controlling stake of its car telematics subsidiary WirelessCar to Volkswagen with the aim of focusing on telematics for commercial vehicles. The sale was completed in March 2019. DALJE – Volvo Group’s operations include: Volvo Trucks (midsize-duty trucks for regional transportation and heavy-duty trucks for long distance transportation, as well as heavy-duty trucks for the construction work segment) – Mack Trucks (light-duty trucks for close distribution and heavy-duty trucks for long distance transportation) – Renault Trucks (heavy-duty trucks for regional transportations and heavy-duty trucks for the construction work segment) – UD Trucks (midsize-duty trucks) – Dongfeng Commercial Vehicles (45%) (trucks) – VE Commercial Vehicles (Eicher) Ltd., India (VECV), a joint venture between Volvo Group and Eicher Motors Limited in which Volvo holds 45.6% (trucks and buses) – Volvo Construction Equipment (construction equipment) – SDLG (70%) (construction equipment) – Volvo Buses (complete buses and bus… Pročitaj više »

Temerinac
Gost
Temerinac
1 godina prije
Reply to  Željko

Nebitno čija je kompanija u pitanju. Ovde je u pitanju okruženje u kakvom kompanija posluje. Procena nihovih analitičara je da ono nije povoljno za rad i napredak spomenutog proizvođača automobila. Razmišljanje u Volvou može pukrenuti lančanu reakciju i kod drugih proizvođača prisutnih na tom tržištu.

2 mg mozga
Gost
2 mg mozga
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Ideja o jadnim migrantima je samo jedna od uvaljenih bajki. Sama cinjenica da deeebelu vecinu migranata cine mladi muskarci me podsjeca na Castra kad je sve krimose iz svojih zatvora poslao na Floridu…ne bih se cudio da su se na BI rijesili svojih zatvorskih pticica i umjesali ih u masu koja seli prema zapadu. Izvrstan nacin da bumerang smrti posaljes na njegov izvor. I da, ako su americke tajne sluzbe skuzile tu igru, nije ni cudo da su okrenuli pricu protiv migracija….samo razmisljam, mozda sam krivo zabrijao…

Ana
Gost
Ana
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Kad tako mislis onda ti oni u kuci bili ! A ti bi to mozda volio, je li, Aga?

Ana
Gost
Ana
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Ne bi mogli dolaziti da nas nasi mafijasi i gmizavci nisu prodali.

@Rope
Gost
@Rope
1 godina prije

Volvo je Kineska, a ne Svedska kompanija.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  @Rope

Baš sam hteo napisat…. Vlastnik Volva je Zhejiang Geely Holding Group Co., Ltd….

pikač
Gost
pikač
1 godina prije
Reply to  Trubadur

i to također objašnjava mnogo toga. E sad,politički korektno to nije po mjerilima ovog portala ali kakve veze ima stopa kriminala u Goteborgu sa sjedištem kompanije,molim Vas. Atlanta je puna kriminala,pa Coca Cola ili CNN nemaju problema s time. Treba reći da nisu rekli gdje će se kompanija točno preseliti,a to bi bio prilično važan podatak,jer nije svejedno da li u neki drugi dio Švedske ili negdje drugdje možda. A ovako je na razini običnog žutila. A možda se sele jer je negdje drugdje niži porez,bilo u Švedskoj,bilo negdje drugdje, a najlakše je optužiti naravno migrante. Tako da je puno nepoznanica u svemu ovom. Elem,da Kinez smatra sada Volvo svojim i hoće demonstrirati svoju moć,e to bi već imalo smisla također. Nisam Trumpist,nisam antikineski nastrojen,dapače,ali ponekad dašak objektivnosti ne škodi. A znam kako funkcioniraju. Njima je omjer moći,kako da to opišem,vrlo bitna stvar. Time su opterećeni kao pas teritorijem. Želim reći,ovaj članak je za mene također vrsta propagande gdje se želi spojit jednu negativnu pojavu,a to je kriminal povezan sa imigrantima sa gubitkom nacionalnog identiteta,odnosno izmještanjem sjedišta Volva iz jednog švedskog grada,odnosno svog domicilnog grada. Tak da sve skupa: minus

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  @Rope

Točno, iako je u kontekstu to sporedna stvar.

@Rope
Gost
@Rope
1 godina prije

@Laki nije to sporedna stvar jer kad kupis kompaniju onda mozes s njom raditi sto ti je volja i to objasnjavati demagogijom

Eto npr. Amerikanci su pokupovali zeljezare po bivsoj SFRJ, odnjeli strojeve u USA i rekli da je to zbog toga da se poveca demokracija u tranzicijskim zemljama.

A svi znamo da je to zbog profita.

otpisani
Famed Member
otpisani
1 godina prije

Ne vidim logičnu vezu u paljenju obojenih na Šveđanke i želji vlasnika Volva da odseli (?)
Vlasnici Volva su Kinezi i ima logike u tome da odsele tamo gdje će im profitna računica biti povoljnija i gdje im “zeleni” i “ini” niškoristi neće bacati klipove pod noge…

palermo
Gost
palermo
1 godina prije
Reply to  otpisani

I gdje će im se radnici ubijati od posla, i to doslovno. Jesi se već prijavio za rad kod njih?

9953
Gost
9953
1 godina prije
Reply to  otpisani

Nije ni fiat u torinu kad ga se već spominje
Fiat Chrysler Automobiles’ main- headquarters are located in the Netherlands, and the financial headquarters are in London for tax purposes
Šta ćemo se bavit švedskim kriminalom kako stoje stvari kod nas, samo kreni od privatizacije
Na ovim prostorima se dogodila privatizacija,a to mi se čini malo veći kriminal nego sav švedski cirkus

Tony
Gost
Tony
1 godina prije

u Švedskoj nemiri… zdravo, zdravo
Jos samo da eskimi pocnu trazit otcjepljenje i da pogine 18 pingvina, sve bi nadrealisti pogodili

palermo
Gost
palermo
1 godina prije

Sve pet, ali po vama izgleda da u Rusiji teku med i mlijeko, i Volvo će se vjerojatno tamo preseliti, je li. Stopu ubojstava imaju puno višu nego SAD, nuklearne i svakakve nesreće su na dnevnoj bazi… Njima ne treba migrantski šljam i ološ.
Švedska? Pa da nije izraženo tako feminističko ludilo, više Šveđanki bi iblo udato, i vjerojatno teži plijen ovim crnim predatorima, kojima je bjelkinja “trofej” smao takav.
A i da sami Šveđani nisu tako izdebilirani i feminizirani, pa kada već država ne poduzima ništa, uzeli bi pravdu u svoje ruke.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  palermo

@ palermo

Švedska je po broju brakova na 100 stanovnika 8. država u EU sa 5.2 (prosjek EU je 4.3), a primjerice Francuska ima 3.5. Tako da stopa brakova nema nikakvog utjecaja na to.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Čemu čuđenje?
Lansiraju u Skandinaviju i Njemačku ‘zatvorske ptičice’. Zašto tu? Pa Francuska i V. B. su pune već toga…
A i istraživanja u Švedskoj pokazuju znatno veće % imigranata sa – psihozama.
Ma nema niš’ od te populacije…osim problema i troškova.
Ni za 3 generacije.

Zare
Gost
Zare
1 godina prije

Islam, i kultura barem onaj blisko istocni nije kompatibilan sa zapadnom Evropom i to je fakt.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Zare

Islam i kultura, barem onaj bliskoistočni, definitivno nisu kompatibilni sa zapadnom Evropom. Ali upitajmo se je li ta Evropa bolja od njih? Osobno, za mene su Sirijci, ili Iranci, na većem stupnju civilizacije od Nizozemaca ili ovih novih Skandinavaca, ili barem tih “progresivaca” koje nam prikazuju kao “model kako se trebamo ponašati”.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Ovdje bih dodao da tamo idu Sirijci iz Turske, a u Tursku su pobjegli 90% pristaše rata protiv Assada. Bježe Kurdi, bježe takozvani iranski “disidenti”, libijski i islamisti iz Tunisa, profil Pakistanaca ne znam. Vraćajući se na Siriju, provladine izbjeglice su u Libanonu, Iraku, nešto Jordanu i malo u Egiptu i od tamo nema vala prema EU, već povratak kući, čim im gradovi i sela budu oslobođeni.

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije

Alo Miki, kako to misliš ne smije ući nitko, okupirano, imaju svoju vlast, policiju, vojsku ? To su gluposti, takve kvartove prava policija pregazi za par sati a vojska za par minuta. Kakve su to gluposti, nitko ne smije ući?? Nešto durgo se tu iza brda valja.

Barba
Gost
Barba
1 godina prije
Reply to  Direktor

@Direktor
Valja se politička korektnost među prvima.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Direktor

Nije glupost, jer ne postoji vlada koja će MUP-u i vojsci dati takvu zapovijed.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Jednostavno, bliskoistočni kršćani su po mentalitetu bliži svojim komšijama Arapima, nego svojoj, uvjetno rečeno, “braći po Kristu”

Josip Podobnik
Gost
Josip Podobnik
1 godina prije

Najbolje Laki da preselis na Kosovo, pa od tamo da uvjeravas rodjake, kako je za Srbe tamo bolje nego u Nizozemskoj.

pikač
Gost
pikač
1 godina prije
Reply to  Zare

kao što ni zapadna civilizacija nije kompatibilna s ostatkom svijeta pa su je drugi stoljećima trpili.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  pikač

Točno, to se slažem, također.

rover50
Gost
rover50
1 godina prije

Što su htjeli to su dobili.

pikač
Gost
pikač
1 godina prije

ok,znači sad već brišete postove kada dobijete direktnu kritiku. Dobro je znati

Tyhg
Gost
Tyhg
1 godina prije
Reply to  pikač

To uvijek rade, sta se cudis. Ne smije se ovima rec da su pogrijesili, ode glava!

Jean Valjean
Gost
Jean Valjean
1 godina prije

Politicna korektnost na vrhuncu… Sta ni jedan komsija iz skondinavije ne cita obaj portal da kaze kako je gore iz njegove persperktive. Bilo kuda komsije svuda 🙂

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Jean Valjean

@ Jean Valjean

Što će ti komšija. Imaš na internetu intervjua sa političarima, profesorima… iz Švedske. Daj si malo truda ako te zanima situacija. Ako baš hoćeš komšiju, ima jedan koji je snimio video i stavio ga na youtube baš na tu temu pa onda imaš baš željenu perspektivu komšije.
Malo crne komedije. Jel znaš kako su u Švedskoj (mislim da je bio Stockholm) policajci dijelili ženama narukvice sa natpisom “ne siluj”? I to je pisalo na švedskom. Onda su uhitili jednog tipa, a on na ruci s 3 narukvice… ne znaš da li bi se smijao ili plakao. Međutim, jel ti možeš reći zašto bi policija uopće nešto tako radila? Zato što šveđani naskakuju na šveđanke?
Ne znam zašto se ljudi uopće čude. Jasno je da se stvari žele prikriti, ali svatko s malo zdravog razloga samo pogleda odnos prema ženama u arapskom svijetu i odmah mu je jasno što se događa u Švedskoj.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Mercury

Ja znam.
Bile su histericne. Argumenti nisu pomagali. Pa su im dali placebo da ih smire.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Ne. Citale su socijalne medije kao i vi. Ponavljanjem je to postala „istina“.
Histerija je tolika da je organizovan muzicki festival samo za zene. Jer su se prilikom prethodnih festivala zalile da su bile sve vise seksualno zlostavljene. A nigde dokaza posto je pocinilac nepoznat. Ne mogu ih identifikovati i ne mogu pokazati nista na telu. Ne moze se reci nista o etnicitetu eventualnih pociniteljia, osim nagadanja, jer nema nikakvih dokaza. One koje su oborile neduzne tokom #metoo su bili svedi.
Sad, sta je verovatnije, da su muzjaci poludeli iznenada i bez razloga i zlostavljaju 80 % zena seksualno, ili da je u pitanju histerija indukovana socijalnim medijima, kao i tvoja? A nigde dokaza ni o cemu.

Josip Podobnik
Gost
Josip Podobnik
1 godina prije
Reply to  Mercury

Arapske zene uvijek stoje uz svoje muskarce i Islam, gdje vod na svijetu bile. Cestitam.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Jeste li vi normalni?
81 % mukica su dozivele seksualno zlostavljanje drugog tipa?
Dakle, ti svedi ne rade nista drugo nego da po cele dane zlostavljaju mukice seksualno? 🙂
Ili radi to saka migranta koja radi prekovremeno u tri smene na seksualnom zlostavljanju mukica? 😀
Oli vam se ne pari da je to pitanje subjektivnog dozivljaja, a dozivljaj je kriv u sto p m? :/
Ostalo je uglavnom tacno. Swedistan je Cvijece Neoliberalizma.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Kad je harala kampanja #metoo u Swedistanu su padale javne licnosti kao kruske.
Posle su dosle presude: nije kriv, nije kriv, nije kriv… Ali su popili otkaze i socijalno su mrtvi.
Jedini kriv je bio jedan iz Akademije Nauka, koga je stitila Akademija deceniju.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Red Dog

A mala Greta je shvatila da je iskoriscena.
„Vec godinu dana obecavaju ali se ne desava nista“.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Primer Assange. U jednom slucaju mu je pukao kondom, a u drugom slucaju je poceo imati seks sa drugaricom pre nego sto se je probudila, iako su prethodne veceri imali seks kao zivotinje. On je prijavljen zbog ljubomore. I to je rubricirano kao silovanje. Sta li je tek seksualno zlostavljanje druge vrste? :/
Inace je generalni savet da kad se radi o „zrtvama“ ne upusta u objektivnu diskusiju o tome sta se je desilo, vec da ih potvrduju jer je odlucujuci subjektivni osecaj. Sto, da budemo iskreni, drugarice zloupotrebljavaju.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Za mene je vrhunac seksualnog uznemiravanja kad vecerasnji finale liga kupa sude tri zenturace a dijete sa down sindromom mi drzi predavanje o “klimatskim promjenama”.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Druze/drugarice, Mrzi me jer se ne radi o zivotu ili smrti, a ovaj post ce ionako biti zaboravljen kroz 5 minuta. Ali, onako uopsteno. Autoritet za kriminal i Swedistanu je drug Leif GW Persson. On je mator covek pri kraju zivota koji nema sta vise izgubiti pa prica otvoreno u privatnim medijima. On tvrdi da nema nikakvih statistickih dokaza da je kriminalitet veci medu doseljenicima, osim sto se tice nasilnickog kriminaliteta, sto je objsanjivo time da su u getoima, a nasilje je uvek vece u getoima. Sastavljao sam statistiku i sam. Primetio sam da se zene boje iracionalno. Na primer su se nekih 70 % bojale preci nekih 50 metara izmedu zeleznicke i bioskopa jer se je tamo sakupljala omladina. Koliko znam nije se nikad desilo nista tamo ali njima je subjektivno bilo neprijatno i nema smisla argumentovati protiv jer je njima ipak i dalje neprijatno. Samo ce se naljutiti i glasati u inat. Zato im se potvrduje sve. Pricao sam i sa policajcima. Ponedeljcima i utorcima se ocekuju talasi prijavljivanja silovanja. Sta se je desilo da su drugarice isle u petak i/ili u subotu u grad, napile su se i imale seks, jer je izlazak bez seksa neuspeo. U… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Red Dog

To sto se gura teza o „masovnim silovanjima“ vec tri decenije, iako ja tvrdim da nema nikakvih konkretnih dokaza o tome, je zato sto su zene postale prioritirana biracka kategorija. To je win-win situacija za ekstremnu desnicu. Istrazivanja pokazuju da se zene boje umnogome iracionalno. Ako im establisment protivreci ce glasati za ekstremnu desnicu iz inata. Zato im se ne protivreci. Inace se jednostavno stvara histerija. A socijalnim medijima se najvise siri histerija. Zenski glasovi treba da vode ekstremnu desnicu do cilja.

Jole
Gost
Jole
1 godina prije
Reply to  Red Dog

@Red Dog – opet obmanjuješ.U Švedskoj je statistika zabranjena kad se radi o zločinima migranata.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Jole

Druze, programi za obradu podataka imaju ili izriciti deo za statistiku ili motore za pretragu gde se mogu kombinirati parametri i videti svasta.
Tacno je da je zabranjeno voditi statistiku po etnicitetu ali mi smo zaobisli to kombinirajuci pretragu po godini dolaska u opstinu, rodenjima van svedske i clanovima porodica. Interno smo pratili to najvise jer vlada nenormalno interesovanje za kako se koristi „izbeglicki novac“.
Moze se.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Kad kazem „masovna silovanja“ se odnosim na histeriju koja se siri drustvenim mrezama u ksenofobne svrhe, kao „silovanja u Kölnu“. Ili porast ili epidemija silovanja. Nema ni jednog ni drugog.
Znam da ekstremna desnica koristi tu mantru vec nekih 20 godina bez ikakvih dokaza. Pitao sam se zasto nastavljaju kad je jalovo. Sad nije vise jalovo. Ponavljanjem mantre na netu postaje „istina“. A svrha je dobiti zenske glasove.
Imidz Svedske rusi njihova ekstremna desnica posto je izuzetno dobro organizovana. Umnogome su u pravu, ali o seksualnom nasilju migranata lazu kao pseta. Da bi dobili zenske glasove.
Odakle ti inspiracija za clanak? Moguce iz Tribuna.hr, posto se taj bavi vestima iz Svedske. Taj Tribun je sudski zabranjen u Svedskoj zbog sirenja mrznje, ali eto, nasao je plodno tlo na Balkanu. Trebalo bi biti jasno vec na prvi pogled kakav mu je profil.

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz
1 godina prije

Da ne nabrajam,a mogao bi.i zaslužili su to.

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Švedsku je uništio neliberalizam i njima nema spasa.A najžalosnije od svega je da je to nekad bila najorganiziranija
država na svijetu.Država kapitalizma sa ljudskim licem i dokaz da je to moguće kao najnapredniji sustav kapitalizma od
kojeg bi svi imali koristi.Zadnji veliki prosvjed radnika i sindikata je bio 1938god.Inače ,svi partneri u procesu rada
u slučaju krizne situacije sjeli bi za pregovarački stol i nema dizanja dok se ne postinge sporazum.Današnji neoliberalni kapitalizam je poput komunizma,jer jednako porobljava mase kao i komunizam,Samo umjesto partije imamo korpoprativnu oligarhiju koja ima ulogu KP.Nekad uzorni i mirni Stockholm,na vrhu je liste europskih metropola po broju silovanja,kojih 98% počine muslimanski migrant.Inače glavni zagovornici neoliberalizma su židovske elite koje u Švedskoj rade isto što u svim europskim državama,a to je financiranje i guranje gender ideologije,useljavanja migranata druigačije kulture ,vjere i navika,nevladinih udruga kao paralelnih centara moći iotd.Uglavnom sve što je potrebno da bi se uništila Švedska kao država bijelaca

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

A kad svi za 5-6 godina postanemo Svedska ?

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije
Reply to  Ana

Ma ko bi o tome razmisljao, bitno je da neki “mislilac” konstatuje: “tako im i treba”.

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
1 godina prije

….gdje je hogar strasni kada ga trebamo???

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
1 godina prije

…vrijeme je da mi, balkanci , posaljemo plave sljemove u skandinaviju i tamo zavedemo red medju tim divljim urodjenicima…i kako uopce smiju diskriminirati sve te novopridosle doktore ,advokate , inzinjere i profesore??

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Bitno je da je tvoja zadovoljna. Sta ces kad si opasan frajer, da odes tamo postao bi zigolo verovatno. Bas volim takve pune samopouzdanja kad lupetaju.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik