Švicarska se umjesto “papirnatih dolara” također okreće fizičkom zlatu

Zlatne poluge
35 komentara

Nakon Rusije, koja je u ožujku i travnju prepolovila udio američkih državnih obveznica u rezervama zemlje i još aktivnije se okrenula kupnji zlata, što je trend koji je primjetan i u drugih zemalja.

Indija, Turska, Meksiko, Iran, Kirgistan, Kazahstan, Bjelorusija, Uzbekistan, Tadžikistan, Mongolija i, naravno, Kina, posljednjih nekoliko godina naglo povećavaju svoje zlatne rezerve, dok američki dolar kao rezervna valuta sve više gubi svoju važnost.

Sada se ovoj skupini pridružio geopolitički patuljak, ali zato financijski div – Švicarska. Naime, mirovinski fond Švicarske potiče ulaganja u zlato i odustaje od američkih državnih  obveznica, odnosno vrijednosnih papira u američkim dolarima.

“Švicarski vladin mirovinski sustav je odlučio je promijeniti papir u zlato. Prva transakcija iznosi 700 milijuna švicarskih franaka, a fizičko zlato će biti pohranjeno u zemlji. 700 milijuna franaka je samo 2 posto ukupne imovine sustava, ali je prilično iznenađujuće da to čine”, izjavio je za RTBE Claudio Grass, nezavisni savjetnik za plemenite metale i ambasador Instituta Mises.

Prema Grassu, to je jak signal ljudima trebaju ozbiljno shvatiti da je mirovinski fond investicijski sustav koji ima dugoročnu strategiju za budućnost.

Fizičko zlato je najbolji način za zaštitu i akumuliranje bogatstva koje se stječe desetljećima. Da se sredinom sedamdesetih kupili 100 000 dolara zlata, ono bi danas vrijedilo više od 2 milijuna dolara”, rekao je analitičar.

To znači da je ulaganje u zlato isplativije od prinosa na američke državne obveznice, iako su mnogi pod pritiskom kupovali vrijednosne papire američke savezne vlade.

Ruske zlatne rezerve - u rešetkama

Još jedan čimbenik zašto je švicarski mirovinski fond zatražio fizičko zlato je što oni razumiju da papirno zlato predstavlja samo zahtjev za zlatom po skupim tržištima, što je uvelike utjecalo na papir kao takav, objasnio je Grass.

“Vodeći se zdravim razumom, Švicarska u aktualnim okolnostima želi osigurati da se zlato pohranjuje u domovini, Švicarskoj, umjesto Londonu ili Sjedinjenim Državama, što me podsjeća na repatrijaciju od strane središnje banke”, dodao je analitičar.

Grass dodaje kako sve više zemalja primjećuju geopolitički pomak sa Zapada na Istok i zato kupuju više fizičkog zlata, umjesto vrijednosnih papira temeljenih na američkim dolarima.

“Posljednji geopolitički pomak, koji je započeo s Prvom svjetskom ratom i završio s Drugim svjetskim ratom, stavio je SAD u dominantan položaj, koje su posjedovale i držale 70 posto zlatnih rezervi slobodnog svijeta. Ovo je također jedan od glavnih razloga zašto su Amerikanci preuzeli carstvo od Britanaca. Sada svjedočimo još jednom geopolitičkom pomaku moći s usponom Istoka”, rekao je Claudio Grass.

Globalni teret duga i dalje raste, a više od 65 posto svih monetarnih rezervi na svetu je u američkim dolarima, primjećuje Grass.

“Držanje fizičkog zlata definitivno je najbolja zaštita od svih vrsta financijskih rizika, dok je iz perspektive bilo koje središnje banke to apsolutno najbolja zaštita od slabljenja dolara, koji je na putu da dosegne svoju intrinzičnu vrijednost nule”, zaključio je Claudio Grass.

Kao što smo naveli ranije, rizik za SAD i svjetsko gospodarstvo u ovom slučaju je da se ovaj trend može ubrzati, čak i proširiti, ako trgovinski rat s Kinom, Rusijom, EU, Indijom i drugim zemljama postane intenzivniji. To će najvjerojatnije dovesti do slabljenja dolara, viših obveza i puno veće stope inflacije. Za zlato ovaj trend scenarij stvara vrlo svijetle izglede i sve ukazuje na to da će države koje ulažu u kupnju zlata biti na pobjedničkoj strani.

Rusija umjesto dolara preferira zlato i nije sama u tome

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Riddick
Gost
Riddick

Čim oni napustaju Dolar , znači da je u visokim krugovima nezvanično Dolar “pušten niz vodu” ,i prelazi se na alternative…

Alen
Gost
Alen

“Posljednji geopolitički pomak, koji je započeo s Prvom svjetskom ratom i završio s Drugim svjetskim ratom, stavio je SAD u dominantan položaj, koje su posjedovale i držale 70 posto zlatnih rezervi slobodnog svijeta. Ovo je također jedan od glavnih razloga zašto su Amerikanci preuzeli carstvo od Britanaca. ”

Objasnjenje za one koji jos nisu razumjeli ulogu zlata ….

otpisani
Gost
otpisani

Alen
Bogovi, odabranima, u zamjenu za zlato daju znanje i tehnologije za koje robovi i male robovske zemlje ni ne znaju što bi sa njima, pa im je i papirnati, odnosno, fiktivni novac sasvim dovoljna kompenzacija za njihovo robovanje a kojega razmjenjuju između sebe…
(…da je Claudio Grass rekao još i ovo, onda bi (tek) stvari bile svima jasne.)

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

otpisani
da si još spomenuo Sitchina, Annunakije, Planet X, vremenski okvir od 3600 godina, sumerske pločice, možda bi zainteresirao neke za čitanje. Ovako teško jer svi sve znaju, a makli se iz svog sela nisu, niti su ikad vidjeli kako uopće izgleda 100 eura ili dolara.

Bobi
Gost
Bobi

I jos jedan vidljivi razlog izazivanja ww2, osim stvaranja irahella.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko

Mi nemamo tih briga.
Državno zlato odavno rasprodano, a na svakom uglu se otvaraju mjesta gdje se otkupljuje zlato od običnih građana koji ga masovno prodaju jer nemaju dovoljno papirnatog novca za život.

Riddick
Gost
Riddick

Toliko pametnih komentara si napisao ovde , moram da te pitam jedno privatno pitanje , Zašto si uzeo nadimak Tupko Glupko ?
A pravi glupaci ovde imaju latinske nadimke i slično…

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel

Svakako da je povijesno zlato najbolji i najsigurniji čuvar vrijenosti…ali dolaze vremena..kada bi se moglo pojaviti i nešto sigurnije potrebnije, pa onda i vrednije od zlata. To je hrana, dobra obična hrana i voda. Da imam mogućnosti pravio bih podzemne hladnjače, gdje bih skladištio velike kolišine smrznute hrane i čiste vode. Moguće da dolaze vremena da će kila kruha biti korisnija, pa tako i vrednija od kile zlata. Primjer: Pričala mi je jedna stara Ruskinja iz mog grada o svom djetinjstvu u Odesi i okolici. Bila je iz imućnog sloja. Njeni su podržavali Denjikina i Vrangela..izgubiše i brodom se zaputiše u neizvjesni put u Evropu. Zaglavili su na jednom pustom Grčkom otoku…izbjegličko naselje “bijelih” iz Rusije sa puno civila i članova obitelji. U kritično vrijeme, dok “bijelim” izbjeglicama nisu otvorena vrata Evrope, Grci su “svojoj pravoslavnoj braći” nasušni kruh prodavali samo za zlato…Na kraju zlatan zub nije vrijedio kilogram kruha. Mnogi izbjeglice umrli su od gladi i tifusa. Ona i njeni su preživjeli, ali opljačkani, te su se dokopali Boke Kotorske, pa potom Sarajeva..i onda diljem bivše Jugoslavije…Naravoučenije..kada dođe vrijeme ponovno usađujte zlatne zube…dobro može doći za kruh, ali ne za zagristi, več za kupiti……I onda, ako je moguće treba spremiti veću kolićinu kruha, ali kruh je kabasta roba i treba oveće rashladno skladište.Dakako čuvano. Banke kruha.

NekiGost
Gost
NekiGost

Pa kaj nije onda bolje naučiti kako se pravi kruh i nagomilati zalihe brašna (ili pšenice i kukuruza), vode i svega ostaloga pa onda raditi kruh po potrebi? Mislim, čisto sa praktične strane. Naime, vjerujem da te namirnice mogu stajati dulje od kruha.

A znanje je nešto što je uvijek na cijeni. Izgubili smo puno obrta i, s time, i znanja. A kad jednom sve poskupi i kad bude isplativije popravljati stvari nego kupovati nove, onda će nastati problem…

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel

Na to sam i mislio …na brašno, ali i ono je kabasto i treba velika skladišta, ali kada dođe do velike krize, zlato se ne jede, kruh ti je najpotrebniji. Ovi Rusi su na otoku u Grčkoj bili cca dvije godine i ode svo zlato što je ta familija imala i onda su u X- Jugoslaviji krenuli od početka. Uspjeli su bili su familijarno dobri obrtnici.

otpisani
Gost
otpisani

Good Old Rebel

….a ti baš krenuo na najteži način… pa di hladnjaće !? Kada bi došlo do takve krize brzo bi ti to sve propalo jer ne bi bilo struje a ni goriva za agregat.
Kišnica je sasvim dobra za piće (osim u slučaju atomskog rata)
Što se tiče kruha (ako nije samo metafora) bolje da ga niti ne jedeš jer je štetan za zdravlje ( a di da ga mijenjaš za zlato !?)
… pa onda bi čak i zlatne zube vadio za kruh – a kako bi ga žvakao ? 🙂
Na kraju, kada bi i bilo “banaka kruha” ti “bankari” bi mu uskoro digli cijenu toliko da ni cijela obitelj da povadi zlatne zube, ne bi preživjeli 3 dana 🙂

Ja ti savjetujem da nabaviš mali stroj za štampanje eura ili dolara i dok ima struje naštampaš novčanica u malim apoenima i napuniš one tvoje hladnjače (neće se pokvariti a u krizi neće biti ni kontrole ispravnosti novčanica pa ćeš ig dugo moći razmjenjivati za “kruh”) Ako ne možeš naći stroj, ima danas na crnom tržištu takvog novca (dobre kvalitete) pa polako počni ga kupovati i skladištiti. mislim da bi ga (za veću količinu) mogao dobiti po jako povoljnoj cijeni 🙂

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel

može i tako

stefano
Gost
stefano

otpisani, good , ako imate viška novca kupite komad zemlje i naučite sami proizvoditi hranu, biti će to najpotrebnije, višak hrane spremiti kao zimnici a ima i drugi načina za spremanje hrane tako da ako budeš imao zlata nećeš ništa s njim moći kupiti barem u početku. I još kakva dvocijevka da imaš to sa čim očuvati

otpisani
Gost
otpisani

stefano
Hvala na savjetu… a znanje o uzgoju hrane i preživljavanju imam poprilično veliko, pa i oružja imam za lov (nema krize za mene) 😉

Nestrpljivi
Gost
Nestrpljivi

Pa u SAD-u imaš neke obitelji koje se spremaju za tzv; sudnji dan…
Rade samoodržive nastambe i neprestano skupljaju zalihe hrane….tipa za 30g…
Jer kako kažu…svijet je krenuo putem postupne devalvacije dolara, što bi moglo rezultirati općim ratom bla bla…pa se žele na vrijeme osigurati…
Eto da se i ja malo nadovežem na ovakve teme..hehe

Euro1
Gost
Euro1

TOALETNI PAPIR ZA ZLATO JE ODLIČNA TRGOVINA.

Weteran
Gost
Weteran

Zlato 🙂
U jednoj analizi, nedavno:
– Današnje vreme i vreme kada je Vavilonsko carstvo bilo na vrhuncu? Za X količinu zlata se kupovala ista količina hleba!? Kako onda, tako danas.

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel

Istovremeno ista misao, samo drugo povijesno vrijeme.

Sarajevo
Gost
Sarajevo

nedavno je bio clanak o naftnom dogovoru izmedju Putina i Salmama. Sinoc je Trump nesto tvitovo vezano za proizvodnju, Selman ga navodno demantovao…interesantna poveznica sa vec pomemutim clankom…nadam se da ce neko pisati o tome.

Alen
Gost
Alen

Pogresno je razumjevati zlato kao “cuvar vrijednosti ” ili nesto sto predstavlja vrijednost za ne daj Boze i tako te slicne stvari mada se moze koristiti i u te svrhe to mu nije najbitnija uloga jer kad dodje ne daj Boze i zlato moze biti bezvrijedno..
Uloga zlata je upravo suprotna tj njegova uloga je da sluzi ljudima kao novac u ekonomiji razvoja i rasta ljudskog drustva…

Ne skladiste svicarci (a i mnoge druge zemlje ) fizicko zlato kao cuvara vrijednosti vec upravo suprotno , a ocekujuci slom papirnate valute , spremaju zalihe zlata koje ce jedino biti prihvaceno kao novac…

otpisani
Gost
otpisani

Do potpunog sloma papirnate valute na globalnoj razini neće doći nikada. To se može dogoditi u “banana državicama” iz čistih špekulativnih razloga, kao što se i danas (iz istog razloga) na burzama, u manjoj mjeri i događaju oscilacije u “vrijednosti”.
Zlato se kupuje od robova (i ropskih zemalja) za papir i besmisleno je vjerovati kako je ono čuvar vrijednosti ili da bi se stavilo u opticaj kako bi roblje međusobno vršilo njegovu razmjenu. Zlatom trguju vlade u sprezi sa bankarima i trebamo znati da je najveća većina, do danas iskopanog zlata, već davno napustila (i napušta) Zemlju a ovo malo se čuva za potrebe zemaljskih tehnologija i zamagljivanje uma zemaljskim robovima.

Alen
Gost
Alen

Otpisani , dobro zapocnes ali zavrsis na SF-u…
U stvari tvoja tvrdnja nije daleko od istine s tim da se zlato ciljano stavlja van.prometa.(a ne zavrsava kod vanzemaljaca ) ili bolje receno “sakriva ” , radi manipulacije papirnatim valutama….

Reset ekonomije i trgovina.zlatnom podlogom je vec poceo na istoku…

otpisani
Gost
otpisani

Alen
Razumijem u potpunosti tvoju skepsu kada je riječ o “vanzemaljcima” i znam da bi na Zemlji nastao kaos kada bi svi ljudi u jednom trenutku počeli slično misliti.
No zasigurno danas, broj ljudi sa kojima ja dijelim mišljenje je puno veći nego je bio prije samo par godina … a taj broj će rasti geometrijskom progresijom i uskoro će svima biti prihvatljiva spoznaja da služimo naprednijoj vrsti, kojoj nije stalo da nas uništi dokle god im ne postanemo beskorisni ili nedajbože opasni.

Alen
Gost
Alen

Ne sumnjam da hoce , danas nije pitanje mozes li vec sta zelis da stavis ljudima u glavu…
Razumijem te i sa svoje religijske strane gdje sve to moze izgledati i vanzemaljsko a i sama spoznaja.da sluzimo (robujemo ) “naprednijoj vrsti ” (Bogu ) kojoj nije problem da nas unisti ( dok god u zlu ne.pretjeramo ) je tu negdje s tvojom tako da i tu ne.otkrivas nikakvu toplu vodu vec samo na neki nacin dolazis do istih spoznaja , da robujes nekom naprednujem od tebe ko moze da te unisti kad hoce , kao i milioni vjernika sto vjeruju hiljdama godina ….

otpisani
Gost
otpisani

Eto, ipak se razumijemo !
Jasno da ne otkrivam toplu vodu, samo pokušavam ono što je dogma, staviti u (meni) danas prihvatljive, logične okvire i uzimam sve bez isključivosti, pa je vrlo moguće da jednog dana učvrstim svoju “vjeru” ili ona bude “modificirana” (sve ovisi kakvim ću spoznajama u budućnosti doći u susret)…

stefano
Gost
stefano

otpisani imam osjećaj da smo se prošle godine družili na stranici koja je naprasno ukinuta barem po materijalima o kojima pišeš. Sam neznam šta bih o tome mislio ali sam zaključio da opstanak obitelji neće utjecati ni gmazovi, anunaki, sivi grejsi nego se moram sam izboriti. Da smo robovi jesmo a kao što kažu bosanci trenutno iz ove se kože nemere

bbbb
Gost
bbbb

Alene, bojim se da otpisani govori istinu gdje je nestalo zlato iz fort noxa i zašto je Ruzvelt ukrao kaubojima zlato i do dan danas ga kradu zemljanima.

Alen
Gost
Alen

Vidi , kad maknes zlato iz prometa kao novac tj sredstvo placanja i zamjenis ga sa svojim proizvodom tj papirom onda imas monopol na novac..
Zlato koje.je ruzvelt ukrao americkom narodu je.doslo u ruke nekoliko privatnih vlasnika fed-a i to je najveca pljacka zlata u istoriji …
Sad pitanje gdje je zlato nije toliko ni bitno pa cak i da ga kradu i daju alienima koliko cinjenica da je isto smaknuto iz prometa kao novac upravo radi monopola nad istim….

Sakrili ga , bacili u pacifik , dali alienima , svejedno…. Jer stampanje papira nas cini podredjenim da ne kazem robovima…

Alen
Gost
Alen

A ako se mislis gdje je zlato s obzirom da ga.je fed opljackao jedino mjesto gdje bi se moglo nalaziti je kuds i tamo ceka rusenje akse i izgradnju hrama… Da bi vratili stari sjaj i velicinu te docekali kralja treba im to zlato… Racunaj u to i ono vatikansko….

Sto opet znaci ako je zlato nestalo eto kudravog svaki čas…

Bobi
Gost
Bobi

A neke tehnologije su došle preko noći doslovno. Sa cjevastih pojačala na čipove… Prošlo je vremena kad sam se bavio tom tematikom jer zapravo smara, nemaš s kim razglabati o tome i ako nesto saznaš ne možes promijeniti, ali me uvijek veseli kad naiđem na ljude istih ciljeva proučavanja.

Bobi
Gost
Bobi

Otpisani. Potpisujem od a do ž. U mojim životnim krugovima isto, što bi mogla vec biti potvrda teze. Živjeli i samo naprijed.

Josip
Gost
Josip

Mislim da zlato nema vise bitnu ulogu u modernoj ekonomiji. Kanada je svoje rezerve vec prodala nazad dvije godine.

STroj
Gost
STroj

u ekonomiji nema, ali kao dugoročna zaštita svakako ima.

PDVNK bre
Gost
PDVNK bre

Ala ti je Canada merodavna! Mislim da Albanija ima veci uticaj na svetsku politiku od njih. A, Josipe mora da si radio za NBS kada su dosmanlije prodale dosta zlata za bezvredni papir.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik