Švicarska se umjesto “papirnatih dolara” također okreće fizičkom zlatu

Zlatne poluge
35 komentara

Nakon Rusije, koja je u ožujku i travnju prepolovila udio američkih državnih obveznica u rezervama zemlje i još aktivnije se okrenula kupnji zlata, što je trend koji je primjetan i u drugih zemalja.

Indija, Turska, Meksiko, Iran, Kirgistan, Kazahstan, Bjelorusija, Uzbekistan, Tadžikistan, Mongolija i, naravno, Kina, posljednjih nekoliko godina naglo povećavaju svoje zlatne rezerve, dok američki dolar kao rezervna valuta sve više gubi svoju važnost.

Sada se ovoj skupini pridružio geopolitički patuljak, ali zato financijski div – Švicarska. Naime, mirovinski fond Švicarske potiče ulaganja u zlato i odustaje od američkih državnih  obveznica, odnosno vrijednosnih papira u američkim dolarima.

“Švicarski vladin mirovinski sustav je odlučio je promijeniti papir u zlato. Prva transakcija iznosi 700 milijuna švicarskih franaka, a fizičko zlato će biti pohranjeno u zemlji. 700 milijuna franaka je samo 2 posto ukupne imovine sustava, ali je prilično iznenađujuće da to čine”, izjavio je za RTBE Claudio Grass, nezavisni savjetnik za plemenite metale i ambasador Instituta Mises.

Prema Grassu, to je jak signal ljudima trebaju ozbiljno shvatiti da je mirovinski fond investicijski sustav koji ima dugoročnu strategiju za budućnost.

Fizičko zlato je najbolji način za zaštitu i akumuliranje bogatstva koje se stječe desetljećima. Da se sredinom sedamdesetih kupili 100 000 dolara zlata, ono bi danas vrijedilo više od 2 milijuna dolara”, rekao je analitičar.

To znači da je ulaganje u zlato isplativije od prinosa na američke državne obveznice, iako su mnogi pod pritiskom kupovali vrijednosne papire američke savezne vlade.

Ruske zlatne rezerve - u rešetkama

Još jedan čimbenik zašto je švicarski mirovinski fond zatražio fizičko zlato je što oni razumiju da papirno zlato predstavlja samo zahtjev za zlatom po skupim tržištima, što je uvelike utjecalo na papir kao takav, objasnio je Grass.

“Vodeći se zdravim razumom, Švicarska u aktualnim okolnostima želi osigurati da se zlato pohranjuje u domovini, Švicarskoj, umjesto Londonu ili Sjedinjenim Državama, što me podsjeća na repatrijaciju od strane središnje banke”, dodao je analitičar.

Grass dodaje kako sve više zemalja primjećuju geopolitički pomak sa Zapada na Istok i zato kupuju više fizičkog zlata, umjesto vrijednosnih papira temeljenih na američkim dolarima.

“Posljednji geopolitički pomak, koji je započeo s Prvom svjetskom ratom i završio s Drugim svjetskim ratom, stavio je SAD u dominantan položaj, koje su posjedovale i držale 70 posto zlatnih rezervi slobodnog svijeta. Ovo je također jedan od glavnih razloga zašto su Amerikanci preuzeli carstvo od Britanaca. Sada svjedočimo još jednom geopolitičkom pomaku moći s usponom Istoka”, rekao je Claudio Grass.

Globalni teret duga i dalje raste, a više od 65 posto svih monetarnih rezervi na svetu je u američkim dolarima, primjećuje Grass.

“Držanje fizičkog zlata definitivno je najbolja zaštita od svih vrsta financijskih rizika, dok je iz perspektive bilo koje središnje banke to apsolutno najbolja zaštita od slabljenja dolara, koji je na putu da dosegne svoju intrinzičnu vrijednost nule”, zaključio je Claudio Grass.

Kao što smo naveli ranije, rizik za SAD i svjetsko gospodarstvo u ovom slučaju je da se ovaj trend može ubrzati, čak i proširiti, ako trgovinski rat s Kinom, Rusijom, EU, Indijom i drugim zemljama postane intenzivniji. To će najvjerojatnije dovesti do slabljenja dolara, viših obveza i puno veće stope inflacije. Za zlato ovaj trend scenarij stvara vrlo svijetle izglede i sve ukazuje na to da će države koje ulažu u kupnju zlata biti na pobjedničkoj strani.

Rusija umjesto dolara preferira zlato i nije sama u tome

DedolarizacijaDolaršvajcarskaŠvicarskaZlatne rezerveZlato
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
5 godine prije

“Posljednji geopolitički pomak, koji je započeo s Prvom svjetskom ratom i završio s Drugim svjetskim ratom, stavio je SAD u dominantan položaj, koje su posjedovale i držale 70 posto zlatnih rezervi slobodnog svijeta. Ovo je također jedan od glavnih razloga zašto su Amerikanci preuzeli carstvo od Britanaca. ”

Objasnjenje za one koji jos nisu razumjeli ulogu zlata ….

Euro1
5 godine prije

TOALETNI PAPIR ZA ZLATO JE ODLIČNA TRGOVINA.

Josip
5 godine prije

Mislim da zlato nema vise bitnu ulogu u modernoj ekonomiji. Kanada je svoje rezerve vec prodala nazad dvije godine.

Riddick
5 godine prije

Čim oni napustaju Dolar , znači da je u visokim krugovima nezvanično Dolar “pušten niz vodu” ,i prelazi se na alternative…

Weteran
5 godine prije

Zlato 🙂
U jednoj analizi, nedavno:
– Današnje vreme i vreme kada je Vavilonsko carstvo bilo na vrhuncu? Za X količinu zlata se kupovala ista količina hleba!? Kako onda, tako danas.

Good Old Rebel
5 godine prije

Svakako da je povijesno zlato najbolji i najsigurniji čuvar vrijenosti…ali dolaze vremena..kada bi se moglo pojaviti i nešto sigurnije potrebnije, pa onda i vrednije od zlata. To je hrana, dobra obična hrana i voda. Da imam mogućnosti pravio bih podzemne hladnjače, gdje bih skladištio velike kolišine smrznute hrane i čiste vode. Moguće da dolaze vremena da će kila kruha biti korisnija, pa tako i vrednija od kile zlata. Primjer: Pričala mi je jedna stara Ruskinja iz mog grada o svom djetinjstvu u Odesi i okolici. Bila je iz imućnog sloja. Njeni su podržavali Denjikina i Vrangela..izgubiše i brodom se zaputiše u neizvjesni put u Evropu. Zaglavili su na jednom pustom Grčkom otoku…izbjegličko naselje “bijelih” iz Rusije sa puno civila i članova obitelji. U kritično vrijeme, dok “bijelim” izbjeglicama nisu otvorena vrata Evrope, Grci su “svojoj pravoslavnoj braći” nasušni kruh prodavali samo za zlato…Na kraju zlatan zub nije vrijedio kilogram kruha.… Čitaj više »

Tupko Glupko
5 godine prije

Mi nemamo tih briga.
Državno zlato odavno rasprodano, a na svakom uglu se otvaraju mjesta gdje se otkupljuje zlato od običnih građana koji ga masovno prodaju jer nemaju dovoljno papirnatog novca za život.

Alen
5 godine prije

Pogresno je razumjevati zlato kao “cuvar vrijednosti ” ili nesto sto predstavlja vrijednost za ne daj Boze i tako te slicne stvari mada se moze koristiti i u te svrhe to mu nije najbitnija uloga jer kad dodje ne daj Boze i zlato moze biti bezvrijedno..
Uloga zlata je upravo suprotna tj njegova uloga je da sluzi ljudima kao novac u ekonomiji razvoja i rasta ljudskog drustva…

Ne skladiste svicarci (a i mnoge druge zemlje ) fizicko zlato kao cuvara vrijednosti vec upravo suprotno , a ocekujuci slom papirnate valute , spremaju zalihe zlata koje ce jedino biti prihvaceno kao novac…

Sarajevo
5 godine prije

nedavno je bio clanak o naftnom dogovoru izmedju Putina i Salmama. Sinoc je Trump nesto tvitovo vezano za proizvodnju, Selman ga navodno demantovao…interesantna poveznica sa vec pomemutim clankom…nadam se da ce neko pisati o tome.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI