Rusija umjesto dolara preferira zlato i nije sama u tome

7 komentara

Rusija aktivno prodaje državne obveznice američke vlade, pri tom povećava vlastite zalihe zlata, a nije sama u tome, piše austrijski Contra Magazin. Iz Moskve je ovo “upozorenje” Washingtonu, koji vodi agresivnu politiku prema Rusiji. Ako se trgovinski rat nastavi, rizici za Sjedinjene Države će se povećati, a zemlje koje su uložile svoja dobra u zlato će biti među pobjednicima, vjeruje novinar.

Središnja banka Rusije je prodala polovicu dolarskih rezervi, a istovremeno značajno povećava zalihe zlata. Samo u travnju je Rusija prodala američke državne obveznice u vrijednosti 48,7 milijardi dolara, dok je u svibnju, jednako kao u travnju, zemlja dodatno popunila svoje rezerve s još 600 tisuća unci zlata.

Contra Magazin piše da je ova aktivnost Moskve neka vrsta hica upozorenja u smjeru Washingtona, pogotovo zbog činjenice da SAD i dalje provode svoju agresivnu politiku prema Rusiji.

zlato rusija
FOTO – Zlatne rezerve Ruske središnje Banke od srpnja 2015. do lipnja 2018.

Do sada je Središnja banka Rusije nagomilala već oko 62 milijuna unci zlata, što je rekordan iznos, kaže austrijski časopis. To bi bio ekvivalent od 1909,9 tona zlata, dok je prethodno prijavljeni iznos zlatnih rezervi iznosio 1857,7 tona.

Contra Magazin upozorava kako Rusija nije jedina zemlja koja se posljednjih nekoliko mjeseci i godina okreće zlatu.

Indija, Turska, Meksiko, Iran, Kirgistan, Kazahstan, Bjelorusija, Uzbekistan, Tadžikistan, Mongolija i, naravno, Kina, posljednjih nekoliko godina naglo povećavaju svoje zlatne rezerve, dok američki dolar kao rezervna valuta sve više gubi svoju važnost, kaže autor članka.

Rizik za SAD i svjetsko gospodarstvo u ovom slučaju je da se taj trend može čak ubrzati i proširiti, ako je trgovinski rat s Kinom, Rusijom, EU, Indijom i drugim zemljama postane intenzivniji.

To će najvjerojatnije dovesti do slabljenja dolara, viših obveza i puno veće stope inflacije. Za zlato ovaj scenarij stvara vrlo uspješan scenarij. Sada sve ukazuje na to da će države koje ulažu u kupnju zlata biti na pobjedničkoj strani, zaključuje Contra Magazin.

CNBC: Svijet se rješava američkih obveznica i Bijela Kuća traži kupce

Zlatne rezerveZlato
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dalmata
5 godine prije

Naprid Rusi(i ostali navedeni)dobro ga zakrikajte UsrA,iako ste in zaprdili karu od zlata,kara je ipak kara

Moreno
5 godine prije

Rusija i Kina gomilaju zlato, ali šta se tiće američkih obveznica to je malo složenije. Globalno gospodarstvo je povezano i Rusija nema toliko američkih obveznica koliko ih ima Kina koja se nemože naglo rješit američkih obveznica jer bi to dovelo do kolapsa obe dvi ekinomije šta bi uticalo i na Rusiju koja ima sve veće veze s Kinom. Pravo je pitanje šta će se dogodit sa papirnatim zlatom budući da se dosta fizičkog zlata sa zapada priselilo na istok. Na svaku fizičku uncu zlata na COMEX.-u postoje deseci onih koji imaju papir s kojim je potražuju. Za sad centralne banke pumpajući likvidnost fiat novca uspješno drže pod kontrolom cjenu zlata na tržištu na samoj granici proizvilodne cjene, a do kad će to tako bit niko nezna. Cili globalni financijski sustav je prenapregnut i u kojemu smjeru će se odvijat stvari niko nezna osim onih koji proizvode fiat novac, a mi… Čitaj više »

Wetzer maja
5 godine prije

Pa vec godinama svi insideri govore o skorom velikom krahu. Letjet ce svi krediti, akcije, obveznice i valute naokolo. Zlato je oduvijek imalo postojanje. Ja sam si ga nabavila pred 2 god kad je bilo jeftino. of tada ide pistojano u zrak. sve drzave svijeta kupuju ga i vracsju nazad doma

Davor
5 godine prije

Možeš li zlato jesti,kad dođe do svjetskog ekonomskog kolapsa? Misliš kad sve stane,da će ti netko dati hranu za to tvoje zlato. Imaj doma rezervu vode,hrane za izvjesno vrijeme. Imaj vrt,sjeme,kućicu na selu,pokraj mora…Što će ti zlato na petom katu zgrade kad izbije anarhija. A to je neminovno!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI