Trump uveo sankcije Rusiji i Kini – Poruka Washingtonu je da se ne igra vatrom

sankcije
35 komentara

Američki predsjednik Donald Trump je jučer potpisao dekret kojim odobrava najnovije američke sankcije protiv Rusije.

“Nakon konzultacija s državnim tajnikom, ja sam ovlaštenom tajniku državne riznice rekao da protiv Rusije poduzme radnje u okviru Zakona o međunarodnim hitnim ekonomskom (IEEPA) i određenim dijelovima Zakona za borbu protiv američkih protivnika putem sankcija (CAATSA)”, izjavio je Trump u četvrtak u priopćenju Bijele kuće.

Američko ministarstvo financija je najavilo da nova ograničenja mogu rezultirati zamrzavanjem sve američke imovine sankcioniranih pojedinaca, zabranu financijskih transakcija i uskraćivanje izdavanja viza za ruske državljane i entitete s “crne liste” američke uprave.

Ranije ovog mjeseca je podtajnica State Departmenta Manisha Singh rekla kako je Washington bio spreman nametnuti “teške sankcije Moskvi prije isteka roka u studenom zbog slučaja Skripal”, navodnog trovanja bivšeg ruskog obavještajca i britanskog špijuna i njegove kćerke u Velikoj Britaniji, za što su Washington i London složno optužili Rusiju.

Moskva je u više navrata porekla bilo kakvu povezanost sa slučajem i naglasila kako London nije pokazao nikakve dokaze i bilo čijoj krivnji, posebno je ruskoj, niti je surađivao s Rusijom u istrazi o navodnom incidentu.

Prošlog kolovoza je Bijela kuća usvojila paket gospodarskih sankcija protiv Rusije zbog navodnog trovanja Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije, za incident koji se navodno dogodio 4. ožujka u britanskom gradu Salisburyu.

Rusija je obećala mjere odmazde, tvrdeći kako nove američke antiruske sankcije zbog slučaja Skripal nastoje potkopati međunarodne standarde u sprečavanju proliferacije kemijskog oružja.

Američke sankcije kineskom vojnom Odjelu za razvoj opreme

Pentagon zabranio kineska računala

Trump je ovog tjedna očito bio široke ruke što se tiče primjene američkih zakona o sankcijama. Naime, jučer su SAD uvele sankcije i Odjelu za razvoj opreme NR Kine zbog kupnje 10 ruskih zrakoplova Su-35 tijekom 2017. i sustava protuzračne obrane S-400 2018. godine.

Kina osuđuje sankcije koje su Sjedinjene Države nametnule Pekingu za kupnju borbenih zrakoplova i raketnih sustava iz Rusije.

“Kina i Rusija su strateški su partneri. Nastavit ćemo s Rusijom provoditi dogovore postignute između čelnika naših zemalja”, izjavio je u petak glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang.

U izjavama na konferenciji za novinare je kineski je dužnosnik osudio najnovije američke sankcije protiv Odjela za razvoj opreme u Kini .

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova je izjavio kako je embargo Washingtona grubo “kršenje temeljnih normi međunarodnih odnosa”.

“Peking zahtijeva od Washingtona da odmah ispraviti svoje pogreške i povuče najnovije sankcije protiv kineskog vojnog entiteta, inače će se SAD morati suočiti s posljedicama svoje odluke”, rekao je Geng Shuang.

Peking je danas dodao kako će nastaviti svoju obrambenu suradnju s Moskvom, usprkos kaznenim mjerama Sjedinjenih Država. Osim toga, Kina neće popustiti pred retorikom prijetnji i jednostranih sankcija.

Novi američki embargo protiv Kine je uveden u okviru takozvanog Zakona za borbu protiv američkih protivnika putem sankcija (CAATSA), koji ne kažnjava samo ruske industrije i tvrtke, nego upozorava na kaznene mjere protiv trećih zemalja koje žele surađivati s Rusijom.

Američke sankcije uključuju ruskog državnog izvoznika oružja Rosoboronexport, jedine državne tvrtke  u Rusiji koja izvozi cijeli niz vojnih proizvoda i opreme.

U okviru ovog zakona je Washington je zaprijetio sankcijama različitim zemljama zbog kupnje ruskog oružja, kao što su Indija i Turska.

Washington i dalje udara u iste ratne bubnjeve, očekujući nepromišljene i nerazumne reakcije suparnika. U obrazloženju uvođenja sankcija Kini je naveo kako je kupovina ruskog oružja u suprotnosti sa sankcijama Washingtona uvedenim Moskvi zbog navodnih ruskih akcija u Ukrajini i navodnog uplitanja u američke izbore.

SU-35 - u letu
FOTO: Ilustracija, SU-35

Kina je kupila deset ruskih borbenih zrakoplova Su-35 i sustav S-400, jer  Peking ne namjerava poštivati jednostrane američke zakone, niti sankcije koje je Zapad bez mandata Vijeća sigurnosti 2014. uveo Moskvi zbog ujedinjenja Krima s Ruskom Federacijom i unutarnjeg sukoba borbi na istoku Ukrajine koji je doveo do odcjepljenja Donjecke i Luganske Narodne Republike.

SAD su ljute i što je kineska vojska sudjelovala na najvećim vojnim vježbama od sovjetskih vremena, koje je Rusija početkom ovog mjeseca provela na Dalekom istoku.

Kina je na dobrom putu da i sama postane proizvođač novih oružja, ali je i dalje među najvažnijim kupcima naprednog ruskog oružja, posebice zrakoplova i protuzračnih obrambenih sustava.

Nakon što je Kina ljutito poručila Washingtonu da povuče sankcije, jer će u suprotnom slučaju “snositi posljedice”, Rusija je na uvođenje sankcija kineskoj vojsci upozorila SAD da se “ne igra vatrom”.

“Bilo bi dobro za njih da se podsjete da postoji koncept kao što je globalna stabilnost, koju nepromišljeno podrivaju podižući napetosti u rusko-američkim odnosima”, rekao je Sergej Rjabkov, zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije.

Kineski vojni odjel i njegov čelnik su dodani na listu sankcioniranih osoba i entiteta, što znači da su im sva sredstava koja imaju u Sjedinjenim Državama zamrznuta i da Amerika “svima zabranjuje da posluju s njima”.

Osim toga, sankcioniranom kineskom vojnom odjelu je odbijena izvozna dozvola kroz američki financijski sustav.

Kao što smo rekli na početku, Washington je na “crnu listu” dodao još 33 osobe i kompanije koje se dovode u vezu s ruskom vojskom i vojnom obavještajnom službom GRU, koji SAD i Velika Britanija optužuju za navodno trovanje Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije.

BBC upozorava da ovakav pristup neće umanjiti rusko-kinesku suradnju. Naprotiv, dovest će do još većeg zbližavanja Moskve i Pekinga, koji u velikoj mjeri već dijele slične, ako ne iste poglede na svijet, i opiru se naporima Washingtona da vrši pritisak na cijeli svijet.

Jučerašnja američka odluka će samo produbiti napete trgovinske odnose Washingtona i Pekinga. Sankcije su možda dobar način da se izrazi američko nezadovoljstvo i za izazivanje ograničene ekonomske štete Rusiji, ali ne mogu promijeniti rusku politiku, što je njihov primarni cilj. Ravnoteža snaga u globalnoj ekonomiji se mijenja.

Sankcije uvedene od strane nekad dominantnih Sjedinjenih Država su oružje koje postepeno slabi i neki vjeruju da njihova pretjerana uporaba samo može ubrzati proces slabljenja američke moći, navodi BBC.

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
anix
5 godine prije

Rusi su svakako kanta za nabijanje vidim jos se zvanicno nisu oglasili vezano za rusenje aviona od kako su im izraelci isli objasniti ako se to desilo , znaci oni nemaju pojma sta se desavalo oko njihove baze niti su sta zabiljezili ti silni njihovi radari ….. Velika sprdacina sa rusima zali ljudi sto ginu uzaludno a jedva cekam da izbace svoj stav mada je to putko vec pokrio svojom prvom izjavom i mislim da je to to…

Kažun
5 godine prije

Bumerang je bačen?

Dopizdilomi
5 godine prije

Samo držite zlato u FED-u i novce u američkim bankama.

čokolino
5 godine prije

Ovi merikanci su baš interesantni……….prvo od komunistične partije kine uzimaju ogromne novce da bi potom istima nabijali sankcije i carine……
Narod kaže Ne grizi ruke koja te hrani.

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Sukob gdje nema pobjednika.
U zapadnoj kulturi, kad dobijete šamar po lijevom obrazu, okrenete i desni. U našoj kulturi je da uzvratimo.
Po sjećanju, prije do mjesec dana je izjavio kineski predsjednik XI povodom jedne od američkih objava o novom paketu sankcija.

Alen
5 godine prije

Napisite koji tekst sta Stephen Bannon ceprka po europi…Ipak je to krupna riba, zavrsio je (uspjesno) posao sa trampom ,sad je poslat u europu…

cogo
5 godine prije

amerima je stvarno potrebno ljecenej njihova politika j najvec e zlo za cjeli svijet ,,a previs e drzava na celu sa eu JIM LIZE GIZICU ,,,PA KAD CE SE EUROPSKI POLITIKI RESITI TIH POKARENIH AMER A I NJIHOVE DEMOKRACIJE ,,,

grunf
5 godine prije

Malo sam iznenađen Kinezima…Pa oni su bili civilizacija dok su ovi jeli sirovo meso po engleskim šumama..Lijepo su mogli odgovoriti:Eto,u pravu ste Ameri..Rusija je navodno potrovala one ljude,eto,čak su navodno okupirali Ukrajinu,i čak su navodno utjecali na vaše izbore..Potpuno ste u pravu..eto,i mi smo navodno kupili sve to oružje..Samo vas malo nerviramo..

nizzde
5 godine prije

Sve više mi se čini da je Trump Ruski igrač 🙂 Svakim novim sankcijama sve više gura cijeli svijet u krilo Rusiji i Kini .
Zamislimo si u teoriji da se sada dogodi WW3 bez uporabe atomskog oruzja .USA uvoznik čelika i aluminija i ostalih resursa koje uvozi ostane bez tih resursa , znamo kako je Njemačka prošla kada je ostala bez goriva i vaznih resursa u WW2

Maus
5 godine prije

Bitno je primjeriti da kupnja Kineskih proizvida neposustaje ni nakon 10-15% carina na istu robu, cak stovise Kina sad extra puni proracun s robom Americke proizvodnje te potice domacu proizvodnju istih komponenti/roba u Kini ili zemlji partnera.
Začudjujuce je sto Ruska i Kineska ekonomija cvijeta unatoc ogranicenjima , a sve to zahvaljujuci za kinu cijena rada i strucnost, za rusiju obilje resursa uz ogroman teritorij koji im omogucava transport istog.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI