Turska je izabrala “pogrešnu stranu” – SAD grade sigurnosni pakt Grčka-Cipar-Izrael

Izrael - Kipar - Grčka
54 komentara

Sjedinjene Države potiču napore Grčke, Cipra i Izraela u formiranju Istočno-mediteranskog sigurnosnog saveza, jer Turska, NATO saveznik Washingtona, koketira s Rusijom i Iranom i suprotstavlja se američkoj politici u Siriji, piše grčki politički analitičar Nikos Georgiades.

Uz sigurnosne sporazume, Sjedinjene Države nastoje uspostaviti energetski koridor za tranzit novootkrivenih rezervi plina u regiji u Europu, potkopavajući dominaciju Rusije kao dobavljača energije za europsko tržište i ograničavajući iranske ambicije da Siriju koristi kao izlaz na Mediteran.

Američki državni tajnik Mike Pompeo je prošlog mjeseca regiju nazvao “važnom strateškom granicom” i kazao kako Washington radi na jačanju odnosa s “tamošnjim demokratskim saveznicima, poput Grčke i Cipra i Izraela”.

Pompeo i njegov grčki kolega održali su prošlog mjeseca inauguracijski sastanak Strateškog dijaloga između Sjedinjenih Država i Grčke u Washingtonu, a drugi sastanak se očekuje u veljači u Ateni.

Strateški dijalog, kazao je američki State Department, temelji se na godini intenzivnog angažmana i predanosti SAD-a i Grčke u produbljivanju suradnje u području obrane i sigurnosti, borbe protiv terorizma, trgovine i energije.

“Sjedinjene Države su pohvalile vodstvo i viziju Grčke u promicanju regionalne stabilnosti i suradnje, posebice inicijative Atene u istočnom Mediteranu i na Balkanu kako bi se olakšale zajedničke regionalne gospodarske i sigurnosne prednosti”, kazao je State Department.

“Dvije vlade su istaknule potrebu za poboljšanjem energetske sigurnosti i diversifikacije opskrbe Europe”, navodi se u priopćenju, ukazujući na brojne projekte energetske infrastrukture, uključujući predloženi plinovod Istočnog Mediterana koji povezuje Izrael, Cipar i Kretu s kopnenom Grčkom, a odatle bi išao dalje u Italiju.

Čelnici triju zemalja održavaju niz sastanaka kako bi unaprijedili projekt plinovoda i produbili suradnju. Savez će se dodatno ojačati na sastanku triju zemalja s Mikeom Pompeom na Kreti u ožujku.

Uz dodavanje Egipta, koji je otkrio ogromna ležišta plina uz teritorijalne vode ostale tri zemlje, u jednadžbu  možda ulazi i Jordan, što bi moglo  ojačati američke strateške interese u istočnom Mediteranu, gdje su ruski i iranski utjecaji narasli otkad su dvije zemlje intervenirale u sirijskom ratu.

Zapadni diplomati ovaj projekt nazivaju “Mini-NATO paktom”, koji bi jednog dana mogao primiti i Saudijsku Arabiju, što bi ovom sigurnosnom savezu pomoći u jačanju legitimiteta u očima arapskog svijeta.

Mladi savez, kojeg još treba stvoriti, može štetiti Turskoj, koja ima povijesna rivalstva s Grčkom, loše odnose s Izraelom i ne priznaje Republiku Cipar. Turska je jedina priznala odcjepljenje uprave ciparskih Turaka na sjevernom Cipru i tamo drži oko 30 000 vojnika.

Turska je pokušala blokirati istraživanje ugljikovodika na obalama Cipra, tvrdeći kako i ciparski Turci imaju pravo glasa u tom poslu i udio u bilo kakvom prihodu. Međutim, ciparski Grci su rekli kako sporazum o otoku, podijeljenom od turskih snaga koji su ga napali 1974. godine, mora biti na prvom mjestu.

U posljednje dvije godine se čini da se Turska okreće prema Rusiji i Iranu, dok pokušava voditi svoj kurs u sporovima sa Sjedinjenim Državama. Veze Ankare s Washingtonom su prošle godine doživjele potrese zbog niza pitanja, od kojih je nedavni turski plan za prekograničnu operaciju u Siriji protiv kurdskih saveznika Sjedinjenih Država.

Američki predsjednik Donald Trump je ovog mjeseca obećao da će “ekonomski uništiti Tursku, ako udari na Kurde”, ali su Washington i Ankara ubrzo izjavili kako su se dogovorili o uspostavi sigurnosne zone u Siriji uz granicu s Turskom. Niti jedna strana nije iznijela nikakve detalje o sporazumu, ali je Erdogan u Moskvi čuo da se Rusija protivi vojnoj kampanji u Siriji i da je najbolje rješenje aktivirati Sporazum iz Adane iz 1998. godine, prema kojem su sirijska vlada i vojska jamčili da militanti PKK neće djelovati protiv turske sa sirijskog teritorija, a u slučaju ugroze turska snage imaju pravo intervenirati 5 kilometara duboko u sirijskom pograničnom teritoriju. Sirija i Turska su se držale sporazuma sve do 2011. i izbijanja rata u arapskoj republici.

Prema američkom sigurnosnom sporazumu s Grčkom, američkim se vojnicima, kada je to potrebno, nudi pristup grčkim bazama. U međuvremenu, Cipar je spreman potpisati sporazume sa Sjedinjenim Državama o korištenju svojih vojnih objekata. Takvi potezi omogućili bi Sjedinjenim Državama da zadrže svoju sposobnost projekcije sile na Bliskom istoku, čak i ako Ankara izvrši svoju prijetnju da će američkim snagama zabraniti korištenje baze Incirlik u južnoj Turskoj.

Za cementiranje ovog navodnog saveza ipak je najvažniji Istočno-mediteranski plinovod koji bi trebao povezati Izrael, Cipar i Grčku sa zapadnoeuropskim tržištima. Prvotni plan je bio usmjeriti plin kroz Tursku, ali je pogoršanje tursko-izraelskih odnosa prisililo Izrael da razmotri skuplju opciju plinovoda do Grčke.

Ipak, prije nego se krene u izgradnju ovog plinovoda, postoje ekonomski čimbenici koje treba razmotriti, koji nisu ništa manje važni od toga je li otkriveno dovoljno plina u vodama Cipra. Mora se jamčiti ekonomska održivost cijelog projekta, a ona još nije potvrđena. Istovremeno, mnogi diplomati u Ateni i Bruxellesu vjeruju da je Turska već ispala iz igre, tako što je izabrala “pogrešnu stranu”.

Ahval News

Kipar
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
anxi
5 godine prije

Ne nije to pogresna strana ali nazalost nije ni prava pokazalo se nedavnim izraelskim napadom na siriju kako saveznik rusija moze izdati svog sigurno jaceg saveznika iran gasenjem sistema s 300 i to je poruka naravni turskoj da jacaju svoju proizvodnju i nevjeruju nikome…

Umpah Pah
5 godine prije

fotka:
Drugi i treći s lijeva na desno:(krvare im desni ali i lijevi,a prvi im govna mrvi)
ljudi koji donose sreću?

tihobl
5 godine prije

A sta bi sa onim plinovodom nabuko ili kao se vec zvao?

Meni ovi americki plinovodi lice kao na biznis sa puzevima.Navukli su nase ljude u to da se upuste, kupili su opremu za uzgoj puzeva obecavajuci im velike prinose i siguran otkup, a onda ih zaribali. Sa plinovodima navlace kompletne drzave, da bi uh na kraju zaribali.

shumadinac
5 godine prije

Grci bi sa đavolom u savez samo ako je protiv Turske. A ko s đavolom tikve sadi…

Grčka je “slaba karika” u zapadnom lancu i toga su Ameri a pre njih i Englezi sasvim svesni. Zato su Ameri pustili Turke da uzmu sever Kipra ostavljajući tako mogućnost vršenja pritiska na Grčku. Sada ta strategija dolazi do punog izražaja, sada se Grčka čvrsto vezuje da ne bi “zabacivala” na Istok. A kad dođe do kulminacije, kad stvari postanu jasne, kad se Turska “vrati svome jatu” tada će Grčka shvatiti “šta je pojela” i tada neće biti u mogućnosti bilo šta da preduzme. Isto kao u slučaju Srbije – do određenog momenta će postojati mogućnost izbora, posle njega potpisujemo sve što nam se gurne pod nos.

Još jedan dokaz da prerano i neoprezno otpisujemo Amere, postoji tu dugoročna strategija bez obzira na mulj koji zaklanja suštinu.

Rokokoko
5 godine prije

Izrael zeli prodavati Europi plin i konkurirati Rusima i to djelomicno te uzeti dio od ruskog kolaca.To je primarni cilj uz sve ostale.

dinaricus vulgaris
5 godine prije

nema amer mudha udrit po turčinu

Adriana
5 godine prije

“Mora se jamčiti ekonomska održivost cijelog projekta, a ona još nije potvrđena.”
Ma nije moguće. Ima u takvim poslima i viših (tuđih) interesa koje i tako plaćaju domaći porezni obveznici. Ekonomska održivost? Svašta!

Maja
5 godine prije

osim preklapanja na mediteranu, pocelo je i na arktiku, prava utakmica, bez nekog reda i plana. kako se led topi i morski putevi slobodni, vec su neki poceli busiti, tko je brzi…

Siniša
5 godine prije

Koliki li je monstrum USA, megalomanija i prosta sila!!!

Alen
5 godine prije

Za usa , turska je najbitnija drzava na svijetu.. Ovi grcki mokri snovi da ce usa zamjenuti tursku s grckom su vise nego glupost..Prije bi usa dala grcku turskoj nego se odrekla turske..

Maja
5 godine prije

ovako- ili je erdo odjednom preobracen u antocionistu, ili je grk odjednom postao cionist, ili oboje? ili samo maglene granate?

Nestrpljivi
5 godine prije

Cccccc…….jadno i bijedno….
Sve to ratno stanje i raznorazna sranja za resurse i njihove mušterije…cccc…a jadni narod gine….

Trubadur
5 godine prije

Inače ima što se tiče Irana i Sirije, danas i nekih drugih vijesti…. “Syria and Iran sign agreements in the economic, scientific and investment domains” ………….. Otvoren Sirijsko-Iranski biznis forum….Iranski ministar za energetiku postavio temelj novoj elektrani u Latakiji ……….

fenix
5 godine prije

Grci su naj veci saveznici zapada jos od kad su im Englezi stvorili drzavu 1831.

Sardelino
5 godine prije

Ameri se povlače na rezervni položaj.

Sasa S
5 godine prije

Ovo je ipak Americka poluosovina…Grci umesto da se nekako dogovaraju sa prvim komsijama Turcima biraju ovaj scenario…videcemo na sta ce to izaci…

Mucke
5 godine prije

Grcka,Izrael i Juzni Cipar vojni blok? 20 miliona stanovnika u vrh glave,da SAD I EU ne daju sadaku zivjeli bi u dascarama i merendavali puru.Turska i Iran imaju 160 miliona stanovnika i teritorij velicine dobrog dijela Europe.Ovo mora da je prekretnica u geopolitici!

Fatih
5 godine prije

SELDZUCI SU IZABRALI PRAVU STRANU!

Marko
3 godine prije

Kakava tri kretena👊😝

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI