U bitku za plinska polja kraj Cipra ratne brodove šalju Grčka, Italija i Turska

Grčka obalna straža
27 komentara

Bitka za plinska polja pokraj Cipra je dovela do sukoba između Turske i Grčke. Neki već pričaju o ratu, jer je Ankara poslala vojsku i brodove da štite istraživanja u plinskim poljima, koja zbog samoproglašenog Sjevernog Cipra, gdje žive Turci, turske vlasti smatraju svojima.

U vodama oko Cipra se nalaze velike rezerve prirodnog plina, koje potiču želje raznih aktera za njihovom eksploatacijom. Uostalom, govorimo o potencijalnom poslovanju vrijednom, milijarde dolara, koje nitko ne želi izgubiti. Otok je podijeljen na južni dio, gdje većinom žive Grci, te na sjevernu međunarodno nepriznatu Tursku Republiku Cipar. Ova je situacija kamen spoticanja između dviju članica NATO pakta, Grčke i Turske, pogotovo jer Atena sebe vidi kao zaštitnika države čija vlada u Nikoziji tvrdi da je njezin cijeli otok.

Spor je nastao oko plinskih blokova, odnosno područja na koja su podijeljene vode oko Cipra. Turska ne priznaje vladu Nikozije ili njezine sporazume o ekskluzivnoj ekonomskoj zoni. Ankara smatra da pravo na eksploataciju plina imaju i ciparski Turaci i sama Turska, i to u blokovima 4, 5, 6 i 7, koji su prema tvrdnjama Ankare u turskim vodama. To također pokazuje karta koju je objavio portal Gefira, koji je potvrdio da je došlo do sukoba.

Sukob zbog plina na istočnom Mediteranu se intenzivira. U veljači je turska mornarica intervenirala po prvi put, a turski vojni brodovi su upali u ekskluzivnu gospodarsku zonu Cipra, koju ne priznaju. Prošlog mjeseca je bilo još dva sukoba.

Početkom listopada je Cipar objavio natječaj za proizvodnju plina u spornom bloku 7. Kao odgovor je sredinom istog mjeseca Turska poslala istraživački i četiri ratna broda i započela istraživanje na površini od 44 000 četvornih kilometara, uključujući udaljene blokove 4 i 5, jugozapadno od otoka.

Atena to vidi kao kršenje ekskluzivne ekonomske zone. Kada je turski brod stigao u grčke teritorijalne vode, Grčka vlada je poslala fregatu Nikiforos kako bi potjerala Turke.

Gasno polje kipar
FOTO – Plinska polja u vodama Cipra koja želi i Turska

U neposrednoj blizini spornih voda istražuje i talijanski ENI, francuski Total i američki ExxonMobil. Kada je turska mornarica zaustavila istraživački brod talijanske kompanije ENI u ciparskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, Rim je odlučio poslati svoju fregatu.

Kao što se dogodilo, kršenje interesa bilo koje od tih tvrtki prisiljava ostale da se vojno uključe u obranu poslovanja svojih kompanija, što može dovesti do sukoba.

Italija je reagirala slanjem fregate u regiju kada je turska mornarica zaustavila brod talijanske naftne tvrtke, a ENI tamo vrši istraživanja prema dogovoru o ekskluzivnoj ekonomskoj zoni koji je rezultat ugovora između vlada Nikozije i Rima.

Ako cijela stvar eskalira, to bi moglo dovesti do vojnog sukoba unutar NATO pakta, budući da je Turska pokazala da ne preza od sukoba s Grčkom i Italijom.

Kako je Ankara nestrpljiva da smanji ogroman trgovinski deficit, smatra da to može postići eksploatacijom plinskih polja u Sredozemnom moru i okupacija tog područja je za Tursku od strateškog interesa. Iz turske vlade je već poručeno da je Grčka ta koja bi se trebala brinuti.

Turska će poduzeti sve potrebne mjere kako bi zaštitila svoje interese na istočnom Mediteranu, ako bude potrebno, izjavio je u subotu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, kada je tursko istraživački brod zaustavljen u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Cipra i blizu teritorijalnih voda policije Grčke.

Na pitanje turskih novinara da komentira navodno zlostavljanje od strane grčke fregate, Erdogan je rekao da je informiran o incidentu od turskog načelnika Glavnog stožera generala Hulusija Akara za vrijeme povratka iz službenog posjeta Moldaviji.

General Akar je izjavio “da su problemi započeli kada su Grci skicirali svoje vlastite morske granice”, dodajući kako te granične linije nisu točne.

Gefira

KiparpinPlin
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
octopus
5 godine prije

Hajde, potucite se već jednom!!

Miki
5 godine prije

Ko je jači taj će da tlači.

....
5 godine prije

I na ciju stranu ce stat NATO , jer po clanku 5:
Članak 5

Potpisnice smatraju da se oružani napad na jednu ili više njih, u Europi ili Sjevernoj Americi, treba smatrati napadom na sve njih i zato se slažu da će u slučaju takvog oružanog napada, svaka od njih, pozivajući se na pravo individualne ili zajedničke samoobrane iz članka 51 Povelje Ujedinjenih Naroda, pomoći potpisnici ili potpisnicama koje su napadnute, poduzimajući odmah, same i u skladu s drugim potpisnicama, korake koji se smatraju potrebnima, uključujući uporabu oružane sile, da bi povratile i održale sigurnost Sjevernoatlantskog područja

Miki
5 godine prije

Turci su upleteni na više ratnih područja i to im je mana.

eu kolonija
5 godine prije

zato je picousti bio na samitu “kvadrilaterale” sa bugarima, rumunjima I onom globalističkom bankarskom protuhom iz grčke što se voli zvati ljevicom. na samitu je bio I počasni gost predsjednik izraela. tema razgovora je bio istočnomediteranski plin kojem se još po ovome nezna ni pravi vlasnik a ovaj iz grčke I izraela su već krenuli u rasprodaju

Ante
5 godine prije

Možda je slanje dodatnih brodova samo farsa, a zapravo dolaze zbog Sirije. Pa će ispasti neko veće s*** sa u Siriji.

anti-sistem
5 godine prije

Globalna elita ponovo huška narode jedne na drugi kako bi zaradila milijarde na leševima…

Jole
5 godine prije

U članku se uopće ne spominje izrael,koji ima svoje interese u navedenim vodama.Što se tiče Turske,oni su opet počeli petljati u Siriji. Erdogan opet daje izjave o Assadu da je napravio genocid i čini mi se da opet počinje šurovati sa SAD.Otomanski oportunist se treba pogledati u ogledalo.Mislim da će na kraju Rusi morati istjerati Turke iz Sirije.Rusija je jučer najavila stalne pomorske vježbe u Mediteranu što znači da protzekli veliki pomorski manevri nisu bili jednokratni i da će u Siriji biti još fertutme.

Majk Majers
5 godine prije

Cipranima je najbolje zvat Ruse da buše. I tako odj… i grke i otomane na jedan dugi period

Siniša
5 godine prije

Zestoki offfff…neka me neko posavjetuej;xperia z5 compact,xperia z3 compact ili huawei p10??

Gortan
5 godine prije

Malo duhovitosti Branka Ćopića na račun imperijalističkog zamajavanja i propagande:

https://youtu.be/NRcJpGpETms

Bruno
5 godine prije

To sve NATO saveznici… Puni izbjeglica… Prijatna im zabava!

Bruno
5 godine prije

Možda se ponovi bitka kao ona kod Lepanta iz 1571.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI